نوع صدایی که داریم تا حدی مربوط به ژنتیک است. برخی افراد از ابتدا صدایی نازک یا کلفت دارند اما تحقیقات ثابت کرده است که با در نظر گرفتن تأثیر محیط و انجام برخی تمرینات و رعایت رژیم غذایی مناسب میتوانیم تا حدی صدای خود را تغییر داده و معیارهای لازم برای رسیدن به صدای محبوبمان را پیدا کنیم. در این مقاله به بررسی ویژگیهای صدای خوب پرداخته و سپس به سؤال « برای نازک شدن صدا چه بخوریم؟» پرداختهایم و درنهایت با ارائه برخی تمرینات مفید محکمکاری کردهایم. پس در این مسیر با من همراه باشید.
صدای خوب چه ویژگیهایی دارد؟
هر صدایی برخی ویژگیهای منحصربهفرد خود را دارد اما برای داشتن صدایی خوب و جذاب باید برخی موارد را در صدای خود داشته باشیم و اگر نداریم باید آن را ایجاد کنیم. این موارد عبارتاند از:
- بیشتر بخوانید: فن بیان در خواستگاری
- بیشتر بخوانید: فن بیان کودکان
- بیشتر بخوانید: آموزش فن بیان
- بیشتر بخوانید: قشنگ ترین جملات احوال پرسی رسمی
1_ آرامش
اگر هنگام صحبت کردن و یا آواز خواندن آرامش نداشته باشید، شنونده بهراحتی متوجه آن میشود و ممکن است تمایل خود را برای شنیدن از دست بدهد. بدن انسان در شرایطی که آرامش ندارد بهصورت ناخودآگاه خود را منقبض میکند؛ بنابراین وقتی شما آرامش ندارید گلو و تارهای صوتیتان منقبض میشود و این انقباضات باعث میشود لرزش تارهای صوتی به هنگام تولید صدا بیشتر شود درنتیجه صدایتان میلرزد و نمیتوانید بهخوبی صحبت کنید یا آواز بخوانید. برای آرام کردن خود قبل از سخن گفتن یا آواز خواندن نفس عمیقی بکشید و جرعهای آب بنوشید.
2_ ریتم
هر سخن یا آوازی که میشنویم دارای ریتم است. رعایت یک ریتم مناسب باعث دلنشینتر و گوشنوازتر شدن صدای ما میشود. منظور از ریتم، روان صحبت کردن و رعایت فاصله زمانی مناسب بین کلمات و جملات است. نه خیلی پشتهم بیان کنید که کلمات معنای خود را از دست بدهند و نه خیلی میان آنها توقف کنید که کلمات قبل فراموش شود و ارتباط کلمات و جملات از بین برود.
3_ کنترل
فردی میتواند صدای خوب داشته باشد که توانایی کنترل صدایش را داشته باشد. داشتن کنترل بر روی صدا یعنی بتوانید بلندی و آرامی صدا، ریتم، لحن و… را در تمام طول صحبت یا آواز حفظ کنید.
کنترل یعنی بدانید صحبتتان را از کجا میخواهید شروع کنید، با چه کلمات و لحنی آغاز میکنید که تأثیرگذاری بیشتری داشته باشد، چگونه تمام مطالبتان را در مدتزمان استاندارد جمع میکنید که خستهکننده نباشد و درنهایت چگونه کلام خود را به اتمام میرسانید. اگر حس میکنید در رعایت این موارد تبحر لازم را ندارید، پیشنهاد من به شما دوره فن بیان بیشتر از یک است تا متخصص شوید.
4_ لحن
یکی از تأثیرگذارترین آیتمها در ارتباط ما با دیگران از طریق صدا و گفتارمان، لحن است. اینکه شما جمله خود را با چه لحنی بیان کنید معنای متفاوتی را به جمله میدهد و درنتیجه ممکن است منظور خود را بهاشتباه منتقل کنید. مثلاً جمله «به من زنگ زد گفت جلسه رو در کافیشاپ برگزار میکنیم»
ممکن است شما از محل جدید برگزاری جلسه بسیار خوشحال باشید اما با استفاده از لحن اشتباه ممکن است این پیام را به شخص مقابل منتقل کنید که تعجب کردهاید یا حتی عصبانی شدهاید. حتماً برایتان پیشآمده شما جملهای را به کسی گفته باشید و شخص مقابل طور دیگری برداشت کرده باشد و وقتی بگویید اشتباه متوجه شده است بگوید لحن تو اینجوری بود. برای مطالعه بیشتر روی لینک فن بیان چیست؟ کلیک کنید.
5_ بیان روشن
یکی دیگر از عوامل مؤثر در داشتن صدای خوب ادای درست کلمات است. اینکه ما بتوانیم واضح و شفاف حرف بزنیم و کلمات را درست و کامل ادا کنیم تأثیر بسیاری در زیبا شنیده شدن صدا و جذب مخاطب به سخنان ما است. پس شاید بتوانیم با آرام کردن سرعت حرف زدن خود و تمرکز و دقت بیشتر بر روی ادای کلمات صدای خود را دلنشینتر کنیم.
- بیشتر بخوانید: تمرین فن بیان
- بیشتر بخوانید: تکنیک های افزایش هوش کلامی
- بیشتر بخوانید: لحن صحبت
6_ مستمر بودن
صدای زیبا صدایی است که دائماً تمام ویژگیها و نکات صدای خوب را داشته باشد. بهبیاندیگر اینکه در بخشی از سخنان خود همه نکات را رعایت کنید و چند دقیقه بعد فراموش کنید و شاید دوباره به حالت استاندارد بازگردید، زیبایی صدای شما را زیرسوال میبرد. صدای زیبا صدایی است که مستمراً زیبا باشد و قطعووصلی نداشته باشد. اگر صدایتان چند دقیقه خوب و چند دقیقه بد باشد، برداشت و ذهنیت کلی از صدای شما بد خواهد بود.
7_ حجم مناسب
یکی دیگر از ویژگیهای صدای خوب حجم مناسب با موقعیت است. باید بتوانید بلندی یا آرامی صدای خود را متناسب با موقعیتی که در آن هستید و یا موضوعی که در مورد آن صحبت میکنید هماهنگ کنید. مثلاً صحبت کردن از یک اتفاق هیجانانگیز در مقایسه با صحبت از یک اتفاق غمانگیز، حجم صدای یکسانی نیاز ندارد. حتی هنگام سخنرانی و ارائه یک مطلب هم باید بتوانید حجم صدایتان را در موقعیتهای مختلف تغییر دهید تا صدای زیبا و جذابی داشته باشید و بتوانید مخاطب را با خود همراه کنید. برای مطالعه بیشتر درمورد اصول سخنرانی و فن بیان کلیک کنید.
8_ ادبیات
در انتخاب کلمات و نحوه جملهبندی خود دقت کنید. یکی دیگر از مواردی که در زیبا شنیده شدن صدای ما مؤثر است، جملهای است که بیان میکنیم. استفاده از برخی کلمات که ممکن است برای همه آشنا نباشد و یا جملهبندی نامنظم و درهم میتواند حوصله مخاطب را از حرفهای ما سر ببرد و اینگونه حتی زیبایی صدای ما هم دیده نمیشود و زیر سؤال میرود.
9_ تنفس
درست نفس کشیدن را بیاموزیم تا هنگام سخن گفتن نفس کم نیاوریم. داشتن اکسیژن کافی برای ادای درست و مناسب کلمات و رعایت پیوستگی کلام لازم و ضروری است. برای انجام این کار میتوانید تمرینات لازم را برای انجام تنفس دیافراگمی انجام دهید تا اکسیژن لازم را به تارهای صوتی و ماهیچههای حنجره برسانید که موقع صحبت کردن خسته نشوند.
10_ راحتی
آخرین نکتهای که زیبایی صدای ما را منتقل میکند طبیعی بودن آن است. سعی کنید عواملی که صدای زیبای شمارا مصنوعی نشان میدهد را حذف کنید مثلاً: فشار زیاد به گلو و تارهای صوتی، انقباض بدن ناشی از استرس، «ام» «ام» کردن برای فکر کردن به زیبا ادا کردن کلمات و… .
برای نازک شدن صدای خود چه بخوریم؟
مصرف برخی از مواد غذایی و دارویی میتواند به نازکتر شدن و یا رفع گرفتگی صدای ما کمک کند. در این بخش بهمرور برخی از این موارد میپردازیم:
1_ آب
آب مایه حفظ سلامتی صدای شماست. روزانه مقدار زیادی آب مصرف کنید تا از خشک شدن تارهای صوتی خود و تولید صداهای خشن و خشدار جلوگیری کنید.
2_ کرفس
کرفس یک از بهترین سبزیجاتی است که میتوانید به صدای خود هدیه دهید. کرفس علاوه بر کمک به هیدراته کردن بدن، با خاصیت آنتیاکسیدانی که دارد میتواند التهاب و مواد زائد موجود بر روی تارهای صوتی را از بین ببرد و به داشتن صدای نازک کمک کند.
3_ اسفناج پخته
برای درمان گرفتگی صدا و خلاص شدن از صدای بم و کلفت بسیار مفید است. میتوانید اسفناج پخته را با ماست مخلوط کرده و مصرف کنید یا کوکو آن را بپزید.
4_ سیر
سیر بااینکه بوی بدی از خود برجای میگذارد اما یکی از راهحلهای خلاصی از گرفتگی صدا و بازگشت به صدای نازک است.
5_ چهارتخم
چهارتخم را از عطاریها تهیه کنید و پس از جوشاندن، آن را مصرف کنید. لعاب چهارتخم در باز شدن و نازک شدن صدا تأثیر بسزایی دارد.
6_ هویج عسل
هویج عسل را میتوانیم بهعنوان یکراه حل سریع و نه دائمی قبول کنیم. اگر صدایتان در اثر فریاد زدن، استفاده بیشازحد مانند سخنرانی و تدریس طولانی، تشویق و… دچار گرفتگی شد میتوانید با خوردن هویج عسل این گرفتگی را از بین ببرید و مجدد به صدای نازک خود دست پیدا کنید.
7_ سیب
اگر در اثر سرماخوردگی یا عفونت تنفسی دچار کلفتی صدا شدهاید، با مصرف سیب میتوانید به سیستم ایمنی خود کمک کنید تا راحتتر و سریعتر از شر صدای گرفته خلاص شوید.
- بیشتر بخوانید: اصول سخنوری
- بیشتر بخوانید: آموزش صداسازی
- بیشتر بخوانید: چگونه صدای خود را کلفت کنیم؟
- بیشتر بخوانید: چگونه فن بیان خوبی داشته باشیم
8_ عسل
عسل موجب برطرف شدن التهاب تارهای صوتی و از بین بردن باکتریها میشود؛ بنابراین توصیه میکنم عسل را با آب ولرم، چای ولرم و یا صبحانه خود مصرف کنید و از کلفت شدن صدایتان جلوگیری کنید.
9_ سالاد و سبزیجات
مصرف سبزیجات را در زندگی خود چند برابر کنید. ویتامینهای موجود در برگهای سبز به نازک شدن صدای شما کمک میکنند و آب زیاد موجود در آنها بدن شمارا هیدراته نگه میدارد و از خشک شدن و آسیب دیدن تارهای صوتی جلوگیری میکند.
10_ داروی روتارین RUTARIN
این دارو در تمامی داروخانهها یافت میشود و میتواند تأثیر خوبی بر رفع گرفتگی صدا، هیدراته کردن بدن و نرم و روان کردن تارهای صوتی داشته باشد. این دارو بهصورت پودر تهیهشده است، آن را درون آبجوش ریخته چند دقیقه فرصت دهید تا دانهها دم بکشند و بازشوند، آب ولرم شود سپس نوش جانکنید.
برخی موارد کمتر شناختهشده که ممکن است بخواهید امتحان کنید:
- تعدیل مزاج
- داشتن خواب کافی
- آب عسل
- خوردن خرما
- خوردن جرعهجرعه شیر گرم گاو
- چای گیاهی مخلوط آویشن، بابونه، بادرنجبویه و چوب دارچین
- مصرف گوشت گوسفندی
- آب نخود پخته
- غرغره کردن سرکه خانگی و نمک دریا
- مصرف روغنزیتون و روغن حیوانی
- مصرف نان جو سبوسدار و نان گندم سبوسدار
- مصرف 21 عدد مویز صبح ناشتا
- جوشانده برگ کاسنی
- نوشیدن آبجوش ولرم بهصورت ناشتا.
برای نازک شدن صدا چه نخوریم؟
همانطور که با خوردن برخی مواد غذایی میتوانیم به صدای خود کمک کنیم و صدای ناز تری داشته باشیم، با نخوردن برخی موارد هم به هدف صدای نازک نزدیکتر میشویم. برخی از این موارد را باهم مرور میکنیم:
1_ ترشیجات
مصرف مواد اسیدی به تارهای صوتی آسیب میرساند و مانع تولید صدای نازک میشود و میتواند صدای ما را خشدار کند. پس تا حد امکان مصرف ترشیجات مانند لواشک، آلوچه، تمرهندی، ترشیها، آبلیمو و… را کنترل کنید.
2_ لبنیات
لبنیات ممکن است موجب رفلاکس معده و بالا آمدن اسید معده به تارهای صوتی و سوزاندن آنها شود. همچنین برخی منابع علمی بیان میکنند که مصرف لبنیات میتواند موجب ایجاد گرههایی در تارهای صوتی و اختلال در ارتعاشهای طبیعی آن شود. پس مصرف لبنیات را خصوصاً اگر سخنرانی، تدریس یا کنسرت دارید کنترل کنید.
3_ غذاهای سرخشده
مصرف غذاهای سرخشده یا غذاهایی که در روغن زیاد آماده میشوند، تارهای صوتی را در روغن خفه میکند و مانع از داشتن صدایی نازک و زیبا میشوند.
4_ مواد کافئین دار
برای داشتن صدای زیبا و نازک باید تا حد امکان مصرف مواد کافئین دار را کنترل کنید؛ برخی از این مواد مانند نوشابه، قهوه، چای، شکلات و… . کافئین موجب خشک شدن تارهای صوتی و آسیبپذیر شدن آنها میشود درنتیجه ممکن است صدای شما را خشن و کلفت کند.
- بیشتر بخوانید: معمای چگونه صدای دخترانه داشته باشیم؟!
- بیشتر بخوانید: برای باز شدن صدا چه بخوریم؟| از تشخیص تا درمان
5_ دخانیات و گرد غبار
هرگونه دود و آلودگی برای تارهای صوتی شما مجاز است بنابراین بهطورجدی توصیه میکنم مصرف سیگار را ترک کنید و اگر سیگاری نیستید از دود سیگار دوریکنید. هنگام آلودگی هوا یا رفتن به مکانهایی که میدانید گردوغبار دارد از ماسک استفاده کنید تا از تارهای صوتی خود محافظت کنید.
6_ یخ یا داغ
از مصرف مواد غذایی یخزده یا بسیار خنک و یا بسیار داغ خودداری کنید یا مصرف آن را کنترل کنید. دمای بسیار بالا یا بسیار پایین مواد غذایی مصرفی شما موجب حساس کردن و آسیب رساندن به تارهای صوتی میشود. درنتیجه تارهای صوتی آسیبدیده نمیتوانند بهخوبی همیشه عمل کنند و صدا خشدار میشود.
7_ ادویهها
قبول میکنم که مصرف ادویه هل موجب خوشطعم شدن غذاها میشود اما بدانید که برای صدای شما مضر است. ادویهها موجب حساس شدن و التهاب تارهای صوتی میشوند و صدای نازک را از شما میگیرند. پس حداقل یک روز قبل از سخنرانی را اجرای خودمصرف آنها را قطع کنید.
برای نازک شدن صدا رعایت چه نکاتی کمککننده است؟
بعد از فهمیدن نکات غذایی خوب و بد برای داشتن صدای نازک، نوبت به انجام تمرینها است. برخی از تمریناتی که میتوانند در این مسیر به شما کنند شامل:
1_ گوش شنوا داشته باشید
برای رسیدن به صدای نازک در ابتدا باید گوش شنوا داشته باشید؛ به این معنا که چند نفر از کسانی که صدای نازک دارند را انتخاب کنید، فایل صوتی یا تصویری از آنها تهیه کنید (فایل تصویری بهتر است)، سپس چند بار به صدای آنها و نحوه صحبت کردن یا آواز خواندن آنها توجه کنید؛ ببینید چگونه لحن و ادبیات و ریتم صدایشان را هماهنگ میکنند. نکاتی که به نظرتان ممکن است کمککننده باشد را یادداشت و تمرین کنید.
2_ همخوانی کنید
یک خواننده یا سخنرانی که به نظر خودتان صدای نازکی دارد را انتخاب کنید و همزمان با او بخوانید یا صحبت کنید. سعی کنید تمام نکاتی که او در صدایش رعایت میکند را شما هم اجرا کنید. هدف از این تمرین همراه شدن با فردی است که صدای نازک دارد، نه تقلید از او. شما قرار است صدای خود را نازکتر کنید نه اینکه صدایتان را شبیه فرد دیگری کنید.
3_ با خودتان تمرین کنید
یک متن را روی کاغذ بنویسید یا چاپ کنید. حال برای خودتان یا جلوی آینه آن را با تمام نکاتی که آموختهاید تمرین کنید. در ابتدا ممکن است خیلی سخت باشد اما کمکم عضلات و تارهای صوتی خود را با تمرینات وفق میدهد و طی زمان به هدف خود نزدیکتر میشوید.
4_ صدایتان را ارزیابی کنید
هنگام تمرینها صدای خود را ضبط کنید یا از خود فیلمبرداری کنید تا بتوانید آن را بازنگری کرده و نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنید و سپس ادامه مسیر را با توجه به آنها بچینید.
5_ خودتان باور کنید
قدرت ذهنتان را دستکم نگیرید، خودتان باور کنید تا دیگران هم باور کنند. بعد از انجام تمرینها و ارزیابیها و وقتی حس میکنید تمام شرایط را رعایت میکنید، خودتان را باور داشته باشید و وقتی دقت و توجهی از کسی دریافت میکنید آن را بپذیرید.
کلام آخر
در این مقاله سؤال اصلی مطرحشده یعنی، برای نازک شدن صدا چه بخوریم را پاسخ دادیم و تمریناتی هم برای آن ارائه دادیم. درنهایت در نظر داشته باشید مهم حرفی است که میزنید، مطلبی که بیان میکنید و یا شعری که میخوانید. رعایت برخی نکات و داشتن فن بیان خوب به شما کمک میکند با هر صدایی که دارید مخاطب را جذب صدا و مطلب خود کنید. برای یادگیری نکات و آموزشهای فن بیان در کانال فن بیان عضو شوید؛ اما اگر درنهایت تمایل به تغییر صدای خود دارید، امیدوارم مطالب ارائهشده برایتان مفید باشد و به هدفتان برسید. مراقب سلامتی و صدایتان باشید.
منابع
۲۷ دیدگاه دربارهٔ «برای نازک شدن صدا چه بخوریم؟»
درود و مهر
نکات علمی و بسیار مفید و درستی بود بهترین مقاله ها از سایت شماست
پیشنهاد به هنرجویان و خوانندگان میکنم
ممنون ازتون
خوشحالیم که اهل مطالعه و یادگیری هستید؛ همراهیتون باعث افتخار ماست
عرض سلام ادب احترام
ممنون ومتشکر بزرگواری فرمودید
سپاس بابت همراهی ارزشمندتون
عالی بود
ممنون از تیم نویسندگان خسته نباشید
خوشحالیم که در این مقاله همراهمون بودید؛ امیدواریم بازهم با محتوایی کاربردی در خدمتتون باشیم.
موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
به عنوان یه دختر صدای کلفت خیلی اذیتم میکنه
ممنونم خیلی موثر بود
خوشحالیم که در این مقاله همراهمون بودید؛ امیدواریم بازهم با محتوایی کاربردی در خدمتتون باشیم.
موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
سلام و عرض ادب
نکاتی که برای نازک شدن صدا اشاره شد بسیار کاربردی و مفید بود
خوشحالیم که در این مقاله همراهمون بودید؛ امیدواریم بازهم با محتوایی کاربردی در خدمتتون باشیم.
موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
فکر نمیکردم برای نازک شدن صدا تغذیه موثر باشه
عالی بود
خوشحالیم که در این مقاله همراهمون بودید؛ امیدواریم بازهم با محتوایی کاربردی در خدمتتون باشیم.
موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
سلام
چون من خیلی صدای خش داری دارم اعتکاد بنفس صحبت در جمع رو ندارم و خجالت میکشم
خیلی مقالتون برای من مفید بود
خوشحالیم که در این مقاله همراهمون بودید؛ امیدواریم بازهم با محتوایی کاربردی در خدمتتون باشیم.
موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
سلام چه چیزی استفاده کردید که نتیجه گرفتید
اخه منم مشکل شمارو دارم
عالی آخه مگه میشه یک سایت اینقدر مطلب مفید و رایگان داشته باشه چه خوب که بیشتر از یک هست
خوشحالیم که همراهمون هستید؛ سپاس بابت همراهی ارزشمندتون
موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
عالی
تشکر از تیم بیشتر از یک برای ارائه دیدگاههای جذاب و متنوع در مقاله 🙂
سلام همراه عزیز اهل آموزش؛ خوشحالیم که همراه بیشتر ازیک هستید.
موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
خیلی ممنون
سپاس بابت همراهی شما
خوبه
خیلی ممنون و متشکر
سپاس بابت همراهیتون
ممنون از شما
مرسی ا ز مقاله خوبتون
سپاس بابت همراهیتون