7 مورد از اصلی‌ترین تفاوت‌های درونگرایی با خجالت

سرفصل های مهم این مقاله

تفاوت درونگرایی و خجالت | من درونگرا هستم یا خجول؟!

درون گرایی و خجالت همواره با یکدیگر اشتباه گرفته‌شده‌اند و به جای هم به کار رفته‌اند. بااین‌حال تفاوت‌هایی با هم دارند و مفهوم هرکدام مختص به خود است. متأسفانه خیلی اوقات افراد به دلیل نداشتن درک مناسب از اینکه مفهوم درونگرایی و خجالت چیست، این دو کلمه را به اشتباه به یکدیگر ربط می‌دهند و برچسب‌های زیادی به خود می‌زنند. برچسب‌هایی که می‌توانند به آن‌ها و شناختشان از خودشان آسیب بزنند. در این مقاله سعی می‌کنیم به تفاوت درونگرایی با خجالت بپردازیم. برای فهم بهتر تفاوت درون گرایی و خجالت تا انتهای مقاله با ما باشید.

7 تفاوت درونگرایی با خجالت را می‌دانید؟

در ادامه برایتان 7 مورد از مهم‌ترین تفاوت درونگرایی با خجالت را آورده‌ایم.

درون گرایی برخلاف خجالت یک ویژگی شخصیتی است

درون گرایی یک ویژگی شخصیتی و متضاد برونگرایی است. خجالتی بودن اما، یک ویژگی شخصیتی نیست و احساسی است که فرد حین تجربه آن به شدت نگران قضاوت و ارزیابی دیگران از وجودش است. یک فرد درون گرا ترجیحات و انتخاب‌های خاص خودش را دارد اما یک فرد خجالتی معمولاً بر اساس ترس‌ها و نگرانی‌هایش عمل می‌کند. (1)

یک فرد خجالتی می‌تواند درون گرا، میانگرا و یا برونگرا باشد

 درون گرایی و برونگرایی یک دسته‌بندی از ویژگی‌های شخصیتی محسوب می‌شوند و به‌صورت کلی همه انسان‌ها را می‌توان به سه دسته درون گرا، میانگرا و برونگرا تقسیم کرد. یک فرد خجالتی می‌تواند در هرکدام از این سه دسته قرار بگیرد. در واقع هیچ لزومی وجود ندارد که یک فرد خجالتی حتماً درون گرا باشد و می‌تواند در هرکدام از این سه دسته قرار بگیرد.

واکنش افراد درون گرا و خجالتی نسب به قضاوت و ارزیابی دیگران متفاوت است

افراد درون گرا لزوماً نگران قضاوت دیگران نیستند؛ اما افراد خجالتی مدام نگران‌اند که دیگران آنان را زشت و بی‌ارزش و ضعیف بپندارند. در واقع دغدغه و چالش ذهنی اصلی یک فرد خجالتی این است که دیگران تا چه حد او را به صورت منفی ارزیابی می‌کنند؛ اما یک فرد درون گرا ممکن است به قضاوت دیگران اهمیت بدهد و یا ندهد.

درونگراها مشکلی با دفاع از حق‌شان ندارند

 

تفاوت درونگرایی و خجالت | خجالت چه فرقی با درونگرایی دارد؟

رایج‌ترین ویژگی افراد خجالتی، این است که نمی‌توانند از حق‌شان دفاع کنند. البته شاید در نگاه اول خودشان این ویژگی‌شان را قبول نکنند! مثلا ممکن است وقتی یک نفر در صف پمپ بنزین حق آنها را خورده و جلوی‌شان قرار می‌گیرد، آنها با بهانه‌هایی مثل اینکه ارزشش را ندارد، حال و حوصله ندارم و… بیخیال گرفتن حق‌شان شوند!

این در حالی است که درونگراها اصلا از اینکه از حق خودشان دفاع کنند ترسی نداشته و بدون دِرنگ در مقابل افراد خاطی رفتار قاطعانه نشان می‌دهند. (منظور از رفتار قاطعانه، پرخاشگری و دعوا نیست)

ارتباط درون گرا با کمبود عزت‌نفس و اعتمادبه‌نفس

 

تفاوت درونگرایی و خجالت | درونگراها خجالتی نیستند

افراد خجالتی معمولاً به دلیل کمبود عزت‌ نفس و اعتمادبه‌نفس در روابطشان دچار مشکلاتی می‌شوند. این افراد به راحتی نمی‌توانند حقوق خود را بگیرند و شهامت کافی برای ابراز وجود ندارند. آن‌ها معمولاً احساساتشان را پنهان کرده و آنان را بروز نمی‌دهند؛ اما یک فرد درون گرا ممکن است درجات متفاوتی از عزت‌نفس و اعتماد به‌ نفس را داشته باشد. (2)

افراد درون گرا هم‌چنین لزوماً برای ابراز وجود مشکلی ندارند و بروز یا عدم بروز احساسات بیش از اینکه برای آن‌ها یک «ترس» باشد، یک «ترجیح» است؛ یعنی خودشان انتخاب می‌کنند که احساساتشان را کجا بروز دهند و کجا بروز ندهند؛ اما افراد خجالتی معمولاً از ابراز وجود و احساساتشان می‌ترسند.

نه گفتن برای افراد درون گرا سخت نیست

یک مورد دیگر از تفاوت درونگرایی با خجالت این است که افراد خجالتی ازآنجایی‌که عزت‌نفس پایینی دارند خیلی سخت می‌توانند به دیگران نه بگویند و نه گفتن برایشان بسیار سخت است؛ اما افراد درون گرا لزومی مشکلی با نه گفتن ندارند و ممکن است درجات متفاوتی از مهارت نه گفتن را داشته باشند.

حضور در جمع برای افراد درون گرا سخت نیست

 

تفاوت درونگرایی و خجالت | درونگرا بودن چه فرقی با خجالت دارد؟

حضور یا عدم حضور در جمع مانند سایر موارد برای افراد درون گرا یک ترجیح است؛ اما برای افراد خجالتی یک ترس است. در واقع یک فرد درون گرا به این دلیل در جمع حاضر نمی‌شود که علاقه‌ای به حضور در جمع ندارد و جمع از او انرژی می‌گیرد؛ اما حضور در جمع برای یک فرد خجالتی یک ترس و تنش است و فرد خجالتی مدام نگران این است که در جمع به اندازه کافی خوب نباشد. یک فرد درون گرا ممکن است به راحتی در جمع‌های صمیمی حضور پیدا کند؛ اما یک فرد خجالتی از حضور و صحبت کردن در جمع‌های صمیمی نیز ترس دارد. (3)

چطور بفهمیم که آیا من خجالتی هستم یا درونگرا

در این بخش از مطلب می‌خواهم مهم‌ترین تفاوت درونگرایی با خجالت را به شما توضیح بدهم. با خواندن این قسمت می‌توانید در مورد خجالتی بودن یا نبودن خودتان قضاوت کنید.

نکته: دوستان عزیز یادتان باشد خجولی یک ویژگی صِرف نبوده و دارای اندازه است. این یعنی ممکن است یک نفر به میزان کمی خجولی بوده و فقط یکی‌دوتا از ویژگی‌هایش را داشته باشد. اما در مقابل یک نفر بسیار خجول باشد و بیشتر ویژگی‌های آن را در خودش ببیند. 

ویدئو: فرق درونگرا با برونگرا چیست؟ حتما ببینید:

 

آیا درونگرایی و خجولی شباهتی هم دارند

خب، این بخش از مقاله را از نظر و تجربه خودم می‌نویسم نه از منابع. ببینید، به نظر من درونگرایی و خجولی 2 شباهت دارند:

  • شباهت اول اینکه افراد درگیر این 2 ویژگی، در نهایت در جمع نیستند! البته که درونگراها کاملا با خواست خودشان از جمع دوری می‌کنند در حالی که خجول‌ها بر خلاف خواسته خودشان و از سر ترس.
  • اما شباهت دوم و مهم‌تر: هر 2 این ویژگی‌ها در صورت کنترل نشدن، ممکن است روی آینده شما تاثیر منفی داشته باشد! یعنی چه؟ اجازه بدهید توضیح بدهم:

همانطور که ابتدای مقاله هم گفتم، ارتباطات نقش بسیار پررنگی در زندگی ما انسان‌ها دارند. به عنوان نمونه اگر شما پای صحبت جوانان موفق بنشینید، خیلی از آنها به این اشاره می‌کنند که در دانشگاه چیز خاصی یاد نگرفتند، اما صرفا ارتباطات ایجاد شده در این محیط برای آنها باعث شده بتوانند زندگی کاری‌شان را به شدت پیشرفت داده و فرصت‌های زیادی به دست بیاورند.

حالا با این توصیفات افراد خجول که کلا در معرض از دست رفتن فرصت‌های زندگی‌شان در اثر دوری از جمع هستند. همینطور افراد درونگرا هم اگر تا حد زیادی به علاقه‌شان به تنها بودن پر و بال داده و اصلا در جمع حضور پیدا نکنند، قطعا بسیاری از ارتباطات سازنده را از دست خواهند داد. پس حتما باید فکری به حال هر 2 این ویژگی‌ها کنید.

سخن پایانی

درون گرایی و خجالت علی‌رغم شباهت‌هایی که دارند، از یکدیگر جدا هستند و نباید به‌جای هم استفاده شوند. ما در این مقاله با معرفی مواردی از تفاوت درونگرایی با خجالت سعی در اثبات این موضوع داشتیم که درون گرایی یک ویژگی شخصیتی است و عمدتاً با ترجیحات افراد ارتباط دارد، اما خجالت احساسی است که عمدتاً با ترس‌ها و اضطراب‌های افراد مرتبط است.

منابع

  1. www.verywellmind.com
  2. www.verywellfamily.com
  3. www.inc.com

 

یک قول: بعد از شهامت دیگر مثل قبل نخواهید بود!

بیش از 7 هزار نفر از مطالب دوره شهامت استفاده کرده‌اند تا خجولی و کمرویی خودشان را درمان کرده و دیگر اجازه ندهند کسی حقشان را زیر پا بگذارد!

روی تصویر زیر کلیک کنید و درباره این دوره بیشتر بدانید:

دوره شهامت

پیام

چطور به اصلی ترین مانع راه اندازی بیزینس غلبه کنیم؟

Picture of آرمان مهراوران

آرمان مهراوران

امتیاز (4/5)
4/5
به اشتراک بگذاریم
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید

۹ دیدگاه دربارهٔ «7 مورد از اصلی‌ترین تفاوت‌های درونگرایی با خجالت»

  1. خب کدومش بدتره؟، خجالتی بودن یا درونگرا بودن؟، کدوم آدم از محبوبیت کمتری در بین بقیه برخورداره به نظرتون؟
    و سوال دوم اینکه من به خاطر قیافه خجالتی هستم و تازگی با این که می‌خواستم خجالتی بودنم رو رفع کنم، با مطالعه تیپ های شخصیتی مخصوصا درونگرایی روحیه‌ام خراب‌تر هم شد و تا الان فکر می‌کردم درونگرا هستم ولی واقعیت اینه با کسانی که باهاشون دوست میشم، صمیمی هستم و اغلب اونا هم منو دوست دارن ولی با افراد جدید و غریبه نمی‌تونم ارتباط بگیرم، مخصوصا ارتباط چشم تو چشم که به نظرم به خاطر خجالت از قیافه‌ام است، اگر شما مردم عادی این پیام رو می‌خونید، جواب این سوال رو بدین میتونین به من کمک کنید، به نظرم بین مردم ایران قیافه از طرز فکر و اخلاق یک نفر حتی مهم‌تر هم شده، آیا واقعا همینطوره یا خود شما برای دوستی و ارتباط برقرار کردن یا کسی خیلی قیافه طرف براتون مهم نیست ؟

    1. پشتیبانی بیشتر از یک.

      سلام همراه عزیز
      خوشحالیم که اهل مطالعه و آموزش هستید.
      درونگرایی اصلا ویژگی بدی نیست و درونگرایی و برونگرایی اصلا نسبت بهم برتری ندارند؛ خجالتی بودن هست که نباید جز ویژگی های ما باشد و برای رفع آن باید تلاش کنیم؛ درونگرایی لزوما به معنای خجالتی بودن نیست.
      در خصوص رفع خجولی گری بهتون پیشنهاد می کنیم در دوره رایگان اکسیر از طریق لینک زیر همراهمون باشید.
      دسترسی به دوره رایگان اکسیر
      بیشتر ازیک نفر

  2. سلام من وقتی مدرسه میرفتم به خاطر تبعیض هایی که قائل میشدن ترکمن هستم و حالت چشمام کمی بادومی هست و دوست داشتم با دخترای باحال دوست بشم ولی خجالت میکشیدم چون میترسیدم از طرف اونها چیزی بشنوم که ناراحتم کنه بیشتر وقتا زنگ تفریح تنها مینشستم و بعضی وقتا به جمع دختران که مشغول گفتگو بودند میپیوستم و بیشتر گوش دهنده بودم، توی جامعه خودمون خیلی راحتم و برای گفتگو کردن با کسی خجالت زده نمیشم ولی میتونم توی تنهایی راحت خودمو با چیزی سرگرم کنم تو جمع زیاد باشم سردرد میشم و خسته میتونم بگم یه فرد میانگرا با درصد کمی از خجالت هستم

    1. پشتیبانی بیشتر از یک.

      سلام دوست عزیز،
      ممنونم که اعتماد کردید و خیلی صادقانه مسأله تون رو گفتید.
      من و همه همکارانم در بیشتر از یک شما رو. درک‌میکنم و دقیقا تمام اقدامات ما در این راستا هست که تمامی افراد جامعه رشد کنند و همین رشد کردن در حیطه های مختلف زندگی باعث کسب موفقیت های میشه که البته روی وضعیت اعتماد به نفس هم تاثیر گذار هست.
      همین که شما متوجه این موضوع هستید و با بیشتر از یک ارتباط گرفتید، نشانه این هست که در مسیر پیشرفت و تغییرات قرار دارید. امیدوارم که هرچه زودتر تاثیرات مثبتی در زندگی شما اتفاق بیوفته.
      بهتون پیشنهاد می کنیم در این راستا در دوره رایگان اکسیر همراهمون باشید.
      برای مشاهده دوره از طریق لینک زیر اقدام نمایید.
      دوره رایگان اکسیر
      بیشتر ازیک نفر

  3. احسان عبازاده.

    همیشه دوست داشتم ارتباط برقرار کنم ولی خیلی میترسم. من یک برون‌گرا هستم و اینکه خجالتی هستم واقعا باعث عذابم میشه.
    شاید اگه درون‌گرا بودم خیلی سختم نبود چون میتونستم تنهایی سرگرم بشم، خیلی دوست دارم یک انسان قوی و با شهامت باشم و از دنیا بیشتر لذت ببرم

    1. پشتیبانی بیشتر از یک.

      سلام همراه عزیز
      چقدر خوب که ویژگی هاتون رو تشخیص داده و پذیرفتید و در قدم بعد در پی تغییر آن هستید.
      بهتون پیشنهاد می کنیم در این راستا دوره رایگان اکسیر رو مشاهده کنید.
      امیدواریم براتون مفید و کاربردی باشد.
      بیشتر ازیک نفر باشید.
      دوره رایگان اکسیر | مس ارتباطاتت را طلا کن!

  4. علی سرانجام.

    یه سوال در مورد خجولی و خجالتی بودن

    توی بخش‌های آخر مقاله گفتید خجولی دارای
    اندازه است، یکی کمی خجول و دیگری بسیار
    خجول است

    خواستم بدونم آیا خجالتی بودن می‌تونه توی بعضی کارها باشه و توی بعضی کار ها نه؟

    مثلا خودم از اینکه توی خیابون موز بخورم خجالت
    می‌کشیدم اما مثلا از خوردنِ بستنی یا نوشیدنی و … نه (البته اولین باری که توی خیابون موز خوردم
    داشتم از خجالت آب میشدم میرفتم زیر زمین چون نگران بودم که الان دیگران چه فکری راجب من میکنن اما به مرور برام عادی شد و دیگه نگران قضاوت دیگران نبودم)
    نظر خودم و جواب خودم به اون سوالی که در بالا مطرح کردم « بله » هست و این جواب رو از روی تجربه‌ی شخصی خودم دادم
    و خواستم نظر شما رو هم بدونم؟!

    1. پشتیبانی بیشتر از یک.

      سلام دوست عزیز
      چه خوب که اهل اموزش و یادگیری هستید؛ اونم تو این روزا…,
      بله دقیقا همینطور هست؛ میزان درصد خجولی افراد در سطح های متفاوت می باشد؛ برخی از افراد در اکثر کارها و برخی در بعضی از امور احساس خجالت دارند.
      بیشتر ازیک نفر…

      1. علی سرانجام.

        ممنون بابت پاسختون
        و اینم بگم که به نظر میاد موقعیت به موقعیت و در ارتباط با شخص به شخص میزان خجالتی بودن یا نبودن فرق داشته باشه
        مثلا شاید من توی یک ناحیه‌ی شهر که جزوی از پایین شهر به حساب میاد، خجالتی از خوردن موز توی خیابون نداشته باشم اما مثلا توی یه جای بالاشهر تر نگران این قضاوت شدنه توسط افراد
        باشم. (صرفا تجربه‌ی شخصی)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا