احتمالاً تاکنون بارها در رابطه با معجزات شکرگزاری شنیدهاید. به کمتر کتابخانهای میتوان سر زد و کتاب «معجزه شکرگزاری» از راندا برن را ندید؛ اما آیا این کتاب علمی است؟
آیا شکرگزاری میتواند برای ما معجزه کند؟ اصلاً شکرگزاری چیست؟ آیا اثرات مثبتی دارد؟ ما در این مقاله به همه این سؤالها میپردازیم. اگر شما هم در رابطه با شکرگزاری سؤال دارید و کنجکاو هستید، حتماً تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
شکرگزاری چیست؟
شکرگزاری (Gratitude) به معنی قدردان بودن بابت موهبتها و شاخصههای مثبت زندگی است. اینکه ما بتوانیم نکات مثبت زندگیمان را ببینیم، به رسمیت بشناسیم و بابت آنها قدردان باشیم.
زندگی پر از چالشها و تاریکیهای مختلف است و مغز ما نیز میل شدیدی به توجه به نکات منفی زندگی دارد. این موضوع اهمیت شکرگزاری و توجه به موهبتهای زندگی را دوچندان میکند.
به همین خاطر میتوان شکرگزاری را به عنوان یک قدم مثبت در جهت بهبود کیفیت زندگی معرفی کرد؛ اما بحث به اینجا ختم نمیشود.
شکرگزاری به عنوان علم
با یک سرچ کوتاه در ادبیات علمی شکرگزاری میتوان فواید بسیار زیادی را برای شکرگزاری در مقالات علمی دید. از جمله مهمترین این فایدهها میتوان به بهبود کیفیت زندگی، افزایش حس خوشبختی، افزایش رضایت از زندگی و افزایش سلامت افراد اشاره کرد (1 و 2 و 3)
در واقع حس قدردانی باعث میشود که ما با آغوش بازتری به استقبال زندگی برویم، موهبتها و نعمتهای موجود در زندگیمان را ببینیم، خوشبین باشیم و در چاله بدبینی نیفتیم.
تا اینجای کار هم شکرگزاری فعالیتی کاملاً مفید و مثبت به نظر میرسد؛ اما حال وقت آن رسیده که جنبههای متفاوتی از شکرگزاری را بررسی کنیم.
شکرگزاری به عنوان شبهعلم
همه مشکلات شکرگزاری از جایی شروع میشوند که ما از آن به عنوان یک «معجزه» نام میبریم. در واقع همه مشکلات از آنجایی شروع میشوند که ما انتظار داریم با شکرگزاری افکار، اعمال و زندگیمان را تغییر دهیم. به چند جمله زیر دقت کنید:
- با شکرگزاری زندگی خود را زیرورو کنید
- با شکرگزاری به همه خواستههای خود برسید
- با شکرگزاری هدیههای کائنات را راهی زندگی خود کنید
- شکرگزاری کنید تا به شما داده شود
آنچه در همه جملات بالا مشخص است نوعی نگاه سطحی و سادهانگارانه نسبت به زندگی و همچنین شکرگزاری است. در واقع در اینجا شکرگزاری دیگر فعالیتی با اندازه اثر مشخص نیست، بلکه فعالیتی است که معجزه میکند و با انجام آن زندگی ما زیرورو میشود.
شکرگزاری و معامله با کائنات
جنبه معجزهآسایی که توسط کتابهایی مانند «معجزه شکرگزاری» به جامعه تزریق شده، باعث شده که بسیاری از افراد روزانه به دنبال نعمتهای مختلف بگردند و هر روز در توییتر و اینستاگرام از جهان و کائنات تشکر کنند.
در این حالت نهتنها دیگر آن احساس عمیق قدردان بودن دیده نمیشود، بلکه هر چه که هست معامله و درخواست برای نعمت بیشتر است. در واقع در این حالت دیگر خبری از رضایت عمیق درونی نیست بلکه فرد در حال معامله با جهان، کائنات یا خدا است.
این موضوع در نهایت باعث میشود که افراد خیلی طوطیوار و مدام در حال شکرگزاری باشند؛ اما آیا واقعاً این موضوع باعث شادی و رضایت درونی آنها میشود؟ آیا هر چه بیشتر شکرگزاری کنیم، خوشحالتریم؟
تعداد دفعات شکرگزاری و افزایش خوشبختی
سونیا لیوبومیرسکی که از پژوهشگران معروف و معتبر حوزه شادی و خوشبختی است در پژوهشی این موضوع را بررسی کرده است (4). او در یکی از آزمایشها افراد را به سه گروه تقسیم کرده. از یک گروه خواسته شد که هفتهای سه بار شکرگزاری کند. از گروه دیگر خواسته شد که هفتهای یکبار شکرگزاری کند و از گروه سوم هم درخواست شد که اصلاً شکرگزاری نکنند.
این روند شش ماه ادامه پیدا کرد و پس از شش ماه میزان خوشبختی افراد سنجیده شد. نتایج نشان داد که از بین این سه گروه، گروهی که هفتهای یک بار شکرگزاری میکردند بیشترین میزان افزایش خوشبختی را داشتند. در واقع میزان افزایش خوشبختی آنان بیشتر از افرادی بود که هفتهای سه بار شکرگزاری میکردند.
این موضوع میتواند به ما یادآوری کند که لزوماً تعداد دفعات شکرگزاری اهمیت ندارد و ما نباید طوطیوار و با هدف دریافت نعمتهای بیشتر مدام مشغول شکرگزاری باشیم.
شکرگزاری و نادیده گرفتن احساسات
یکی دیگر از مواردی که باعث آسیبزا بودن شکرگزاری میشود میل مبلغان این فعالیت بر نادیده گرفتن احساسات و افکار منفی است. در واقع این افراد وسواس شدیدی با نکات مثبت زندگی پیدا میکنند و مدام فقط به دنبال نکات مثبتاند.
این افراد متأسفانه احساسات و افکار آزاردهنده را مدام نادیده میگیرند و باور دارند که نباید به آنان توجه کرد. با این حال ما به خوبی میدانیم که احساسات و افکار ناخوشایند شدیداً نیازمند توجه و به رسمیت شناخته شدن هستند.
در غیر این صورت این افکار مدام ما را آزار میدهند و به سلامت روانی ما و کیفیت زندگیمان شدیداً آسیب میزنند.
سخن پایانی مقاله شکرگزاری
ما در این مقاله به بررسی جنبههای مختلف شکرگزاری پرداختیم. شکرگزاری فعالیتی مؤثر و مفید است که میتواند کمک زیادی به شادی و رضایت درونی ما کند. با این حال نگاه معجزهآسا به آن باعث شده که افراد زیادی در دام افراد سودجو بیفتند و به وقت و پول و سلامتی خود آسیب برسانند.
به همین خاطر ضروری است که شکرگزاری را نه به عنوان یک فعالیت معجزهآسا، بلکه به عنوان یک فعالیت معمولی و مفید ببینیم. البته درصورتیکه همراه با حس قدردانی درونی باشد و طوطیوار انجام نشود.
مجموعه مقالات بیشتر از یک ذره بین را از دست ندهید!
در مورد موضوعات پرحاشیه که علم و شبه علم را به مبارزه کشانده، مقالات جالبی تدارک دیدهایم که میتوانید در لینک زیر، مطالعه کنید و لذت ببرید!
کامنت یادتان نرود…!
مجموعه مقالات بیشتر از یک ذره بین |
منابع مهمی که در تهیه این مقاله از آنها استفاده کردهایم:
1:
منبع دوم
3:
4:
چگونه از خرافات و شبهعلم در امان بمانیم؟
دوره فوقالعاده علم و شبهعلم که به صورت رایگان برایتان آماده کردهایم، در زمینه آگاهسازی بهشدت کمکتان خواهد کرد و ذهنتان را باز میکند. روی تصویر زیر کلیک کنید:
۴۳ دیدگاه دربارهٔ «شکرگزاری؛ از علم تا شبه علم! (آیا شکرگزاری علمی است؟)»
سلام وقت بخیر، در مقاله بیان شد هفته ای یک بار شکرگزاری کردن نتایج بهتری داره، پس آیا دفترچه برنامه ریزی آقای بهرامپور رو بخش شکرگزاریش رو هفته ای یک بار پر کنیم سودمند تره؟
سلام همراه عزیز
خوشحالیم که اهل آموزش و مطالعه مقاله هستید؛ بله دقیقا
سپاس از نگارنده برای نگارش نوشته فوق /.
ممنون از مجموعه بیشتر از یک
سپاس بابت همراهی شما
خدایاشکرت به خاطر این همه نعمت و فراوانی
سپاس بابت همراهی شما
بسیار عالی
خوشحالیم که محتوا براتون کاربردی بوده است؛ امیدواریم بازهم بتونیم با محتوایی مفید در خدمتتون باشیم.
بیشتر ازیک نفر
خرافات جز جدا نشدنی جامعه مااست
خیلی مفید بود
خوشحالیم که همراهمون هستید و دغدغه مطالعه و یادگیری دارید؛ تبریک به شما
شکر گزاری توی روحیه انسان هم تأثیر خوبی میزاره
عالی
سپاس بابت همراهیتون
خیلی خوب بود
خوشحالیم که همراهمون هستید و اهل آموزش.
حتمی دوره علم و شبه علم رو ببینید
سلام همراه عزیز مطالعه؛ خوشحالیم که کنار دغدغه های زندگیتون اهل آموزش هستید.
استاد عزیزم جناب بهرامپور که خیلی چیزا ازشون یاد گرفتم از جمله اینکه نسبت به نعمت هایی که دارم شکرگزار باشم.
سلام همراه عزیز
خوشحالیم که اهل مطالعه مقالات آموزشی هستید؛ تبریک به شما
رضایت و همراهیتون باعث افتخار ماست؛ ممنونیم که نظرتون رو با ما به اشتراک گذاشتید.
بیشتر ازیک نفر
عالی مرسی از تیم خوبه بیشتر از یک
ممنونیم بابت همراهیتون
متشکرم از مقاله خوبتون
سپاس بابت همراهی ارزشمندتون
بهترین استاد رو داریم خدا رو شکر . زیبایی صورت آقای بهرامپور به قدری زیاده که همیشه در مورد ایشون خیال پردازی میکنم. با اینکه در دهه ششم زندگی خود هستم اما آرزوی بودن با استاد حتی برای یک روز هیچ وقت از سرم نمیره. استاد مهربون و دلربای من بهرامپور قشنگ بهترین هستی
ممنونیم بابت همراهی ارزشمندتون؛ خوشحالیم که اهل آموزش هستید.
بسیار عالی بود لازمه یک بار دیگه ببینم
خوشحالیم که اهل مقالات آموزشی هستید؛ تبریک به شما
مرسی از سایت خوبتون
مقاله شکرگزاری واقعا کارآمد بود
همراه عزیز
خوشحالیم که اهل مطالعه مقالات آموزشی هستید؛ تبریک به شما
رضایت و همراهیتون باعث افتخار ماست؛ ممنونیم که نظرتون رو با ما به اشتراک گذاشتید.
بیشتر ازیک نفر
به نظر من شکر گذاری برای چیز هایی که واقعا اگر نبودند زندگیمون سخت میشد، چیز خیلی خوبیه.
مثل همین کامپیوتری که داریم یا تلفن همراه
شکر نعمت یه قدم کوچیکه ولی مهمه
شکر نعمت باعث میشه روی نکات مثبت زندگی توجه کنیم.
سلام شکر نعمت نعمتت را افزون کند کفر نعمت از گفت بیرون کند سپاس خداوندی که جان داد روح زندگی داد شکر گذاری از عمق وجود در غم اندوه روح را آزاد ونور را در قلب روشن خواهد کرد شکری گذاری که معامله باشد روح را در قفسی محبوس خواهد کرد
تشکر از آقای مهرآوران بابت این مقاله مفید
ممنون میشم لینک پژوهشهایی که بهشون ارجاع داده شده رو هم قرار بدین
سلام همراه عزیز
خوشحالیم که اهل مطالعه هستید.
منابع به مقاله اضافه شد.
بیشتر ازیک نفر باشید.
سلام پس توی دفتر برنامه ریزی آقای بهرام پور قسمت شکرگزاری روزانه رو هر روز پر نکنیم بله ؟
سلام همراه عزیز
بهتون پیشنهاد میکنیم مجددا مقاله رو مطالعه نمایید؛ شکرگزاری شبه علم نیست؛ روش هایی که امروزه برای شکرگزاری در پیش گرفتند شبه علم می باشد…
بنابرین این قسمت دفتر نیز لازم به تکمیل می باشد.
با سلام . بله کاملا درست میفرمایید . موضوع شکر گزاری کردن خیلی خیلی در زندگی اهمیت داره من خودم همیشه خدا را برای نعمت هایی که دارم شکر میکنم ولو اینکه کم باشند . برای سلامتی برای خانه ای که در آن هستم برای استاد زیبایی که دارم یعنی جناب بهرامپور برای کارهایی که با یاد استاد انجام میدم و برای همه چیز. در نهایت از شما تشکر میکنم بابت آموزش های خوبتان .
سلام از همراهی شما بسیار متشکریم. امیدواریم بتوانیم در کنار هم در مسیر رشد با قدرت ادامه دهیم.
کاملا درست میفرمایید . یکی از موارد جذب مخاطب همین زیبایی مدرس هست . مثلا خود من علاوه بر شخصیت کاریزماتیک استاد بهرامپور و دانش بالای ایشان به صورت زیبای ایشون هم علاثه مند شدم و تمام فیلم های ایشون رو بدون صدا هم نگاه میکنم
خدا را شکر که استاد زیبا و خوش قلبی مثل استاد بهرامپور داریم .
سلام دوست عزیز
تبریک به شما که اهل اموزش و یادیگیری هستید.
بیشتر ازیک نفر باشید…