بدون شک تاکنون در مورد اهمیت استعداد یابی کودکان شنیدهاید. چرا این مسئله همواره مورد توجه قرار گرفته است؟ دانستن استعداد فرزندمان چه فوایدی دارد؟
آیا روشی برای تشخیص اینکه کودکمان در چه زمینهای توانمند است وجود دارد؟
پی بردن به استعداد کودک از مهمترین مواردی است که پرداختن به آن موجب موفقیت و افزایش توانمندی شخص در مسیر متناسب با علایق خویش در آینده میشود.
در حقیقت این موضوع نوعی سرمایهگذاری در جهت تربیت فرزند محسوب شده که نمیتوان از تأثیر آن غافل شد.
در این مقاله به بیان روشهایی میپردازیم که به کمک آنها میتوانید استعداد کودک خود را شناسایی کنید و با راهنمایی کارآمد، او را به سمت تعالی و ترقی سوق دهید؛ بنابراین تا انتها با ما همراه باشید.
اهمیت استعداد یابی کودکان؛ چرا مهم است؟
توجه داشته باشید که همهی کودکان در زمینههایی استعداد دارند، البته برخی استعدادها نهفته بوده و نیازمند شناخته شدن و پرورش یافتن هستند.
ندانستن اینکه فرزندتان دقیقاً در چه زمینههایی استعداد دارد؛ اتلاف زمان و هزینه زیادی را به دنبال خواهد داشت چراکه این عدم آگاهی، ناخواسته شما را در مسیری قرار میدهد که بدون توجه به توانمندیهای فرزند خود، مدام در پی پیشرفت او هستید اما نتیجه تحسینبرانگیزی حاصل نمیشود؛ بنابراین بهتر است در اولین گام، استعداد کودک را شناسایی کنید تا با آموزش صحیح و مطابق با توانمندی او؛ از خستگی، کلافگی و بیانگیزگی خودتان و فرزند عزیزتان جلوگیری شود.
از طرفی تجربیات کودک در سنین پایین و شرایط محیطی نیز نقش بزرگی در پیشرفت او در سنین بالاتر دارد.
انواع روشهای استعداد یابی کودکان؛ به این روشها فکر کنید!
میتوانید از راههای زیر، استعدادهای کودکانتان را کشف کنید!
1- به کودک در زمینه شناخت علایقش کمک کنید
قرار دادن کودک در موقعیتهای گوناگون مانند بازیها، ورزشهای مختلف و همچنین یادگیری در زمینههای متنوع از مهمترین روشهای استعدادیابی کودکان است.
2- صحبت کردن با کودک را از یاد نبرید
میتوانید پس از اینکه فرزندتان موقعیت یا فعالیت تازهای را تجربه کرد، در مورد آن از او سؤال کنید و از میزان اشتیاق وی نسبت به تکرار و انجام مجدد بازی و. مطلع شوید. همچنین دقت کنید که متقابلاً به درستی و با حوصله به پرسشهای کودک در رابطه با علایقش پاسخ دهید.
3- بازدید از موزههای مختلف، مفید واقع میشود
دیدن موزهها و یا مکانهای بازی متفاوت ضمن اینکه بستر بسیار مناسبی را برای یادگیری فراهم میکند، موجب میشود تشخیص استعدادهای فرزندتان آسانتر گردد و کودک نیز با امتحان کردن بازیها و یافتن موضوعاتی که به آنها علاقهمند است؛ به سمتشان حرکت و موفقیتهایی را برای خود رقم بزند.
این موارد نهایتاً انگیزه و اشتیاق کودک را افزایش داده و پیگیری استعدادهایش را در آینده به ارمغان میآورد.
4- از قصهها کمک بگیرید
بهطورکلی داستانگویی از مواردی است که زمینه رشد خلاقیت کودک را فراهم میآورد. علاوه بر این میتوانید از فرزند خود درخواست کنید تا برایتان قصه بگوید، تشویق به انجام این عمل قوه تخیل کودک را بهبود بخشیده و موجب نوآوری و ابتکار میشود.
5- رفتارهای کودک را هنگام بازی کردن بررسی کنید
مشاهده تمایل کودک به بازیهای فردی یا گروهی، ورزشهای ذهنی یا فیزیکی و همچنین ترجیح وسیلهها به شما در جهت شناخت بهتر فرزندتان کمک میکند. البته کودک باید فعالیتهای مختلفی را تجربه کند تا نسبت به اینکه چه مواردی توجه او را جلب میکند و با اشتیاق فراوان به انجام آنها میپردازد، آگاه شوید.
6- تقویت رضایت درونی کودک از اهمیت بالایی برخوردار است
با قرار دادن فضایی ناشناخته و سرشار از آرامش در اختیار کودک؛ به او اجازه دهید تا استعدادهایش را بهطور طبیعی بروز دهد. درواقع این روش تضمین کننده این است که فرزند شما، بدون مهر تأیید دیگران و با شوق و رضایت درونی؛ علایقش را دنبال میکند.
7- به علایق فرزند خود اهمیت بدهید
قرار دادن فعالیتها در دستهبندیهای کلی باعث فراموشی جزئیات میشود. بهعنوانمثال، ممکن است در هرصورت بازیهای رایانهای را اتلاف وقت بدانید، اما حقیقت این است که احتمالاً کودک شما به حل مسئله، انیمیشن و گرافیک علاقهمند است؛ بنابراین ضمن کنترل زمان بازیها از سرزنش و سرکوب مهارت و علایق فرزندتان خودداری کنید.
همچنین توجه به فعالیتهای کودک در زمان فراغت راهی برای استعدادیابی اوست.
8- چگونگی بروز احساسات راهی برای شناخت توانمندیهاست
اگر کودک در موقعیتهای مختلف برای بروز احساساتش، روشهای خلاقانهای را در پیش میگیرد؛ به آنها توجه کنید. این فعالیتها احتمالاً نشاندهندهی علایق و استعداد فرزندتان است. نوشتن، نقاشی کشیدن، حل پازل و. در زمان ناراحتی یا عصبانیت تلنگر خوبی برای تشخیص استعدادهای اوست.
9- به عملکرد تحصیلی فرزندتان توجه کنید
سرعت بالای یادگیری و پیگیری کودک برای آموختن موضوعات مختلف، نشاندهنده توانایی ذاتی وی بوده و اهمیت به آن، موفقیتهای علمی او را در پی خواهد داشت. شما میتوانید برای آگاهی بیشتر، با معلمها در این مورد گفتوگو کنید.
10- همه موارد را در نظر بگیرید
بدون تردید توانمندیها به فعالیتهای ویژهای محدود نمیشوند. اگر فرزند شما خوشصحبت است و با شیوهای دوستانه با دیگران تعامل میکند و یا در دعوا به خوبی شرایط را کنترل و مدیریت میکند؛ او را نادیده نگیرید و تشویقش کنید.
سخن نهایی مقاله استعداد یابی کودکان
موفقیت افراد در دوران بزرگسالی از جمله مواردی است که مهم شمردن آن از دوران کودکی از ارزش بسیار بالایی برخوردار بوده و تلاش والدین برای استعدادیابی فرزندان را میطلبد.
در این مقاله به بیان روشهایی پرداختیم که بهکارگیری آنها فرایند شناخت بیشتر فرزندتان را آسان نموده و راه را برای شما والدین گرامی هموارتر میسازد. امید است با بها دادن به علایق و توانمندیهای کودکتان؛ او را در مسیر پیشرفت و موفقیت قرار دهید.
چگونه استعدادهای کودکانمان را شکوفا کنیم؟
در دوره زر که با کوشش رایحه صنعتگر طراحی شده است، راهها، تمرینات و روشهای موثری برای کشف استعداد کودکان و هدایت آنها به مسیر درست، در اختیارتان قرار میگیرد. روی تصویر زیر کلیک کنید:
۲ دیدگاه دربارهٔ «استعداد یابی کودکان؛ چطور بفهمیم استعداد فرزندمان در چیست؟»
مفید و کاربردی
چقدر خوب که دغدغه آموزش و یادگیری دارید.