هوش اجتماعی چیست؟ + 9 فایده مهم آن!

سرفصل های مهم این مقاله

هوش اجتماعی چیست؟ + 9 فایده مهم آن!

یکی از انواع هوش که می‌توان آن را تا حد زیادی اکتسابی دانست؛ هوش اجتماعی است که به شما امکان برقراری ارتباط مؤثر با دیگران را می‌دهد. این هوش توسط کسب تجربه در ارتباط با سایرین، حضور در محیط‌های اجتماعی و تلاش برای بهبود عکس‌العمل‌ها در برخورد با افراد؛ رشد می‌یابد.

بدون شک بهبود و استفاده از این نوع هوش یکی از مهم‌ترین عواملی است که با ایجاد راه‌های ارتباطی کارآمد و شبکه‌سازی، می‌تواند فرد را در مسیر پیشرفت و موفقیت قرار دهد. در این مقاله به بررسی ماهیت هوش اجتماعی، کاربرد و راه‌های پرورش آن می‌پردازیم.

در ابتدا به توضیح مفهوم هوش می‌پردازیم:

هوش چیست؟ هوش چگونه تعریف می‌شود؟

به‌طورکلی می‌توان بیان کرد؛ هوش یکی از قابلیت‌های ذهنی است که توانایی‌های متنوعی در زمینه استدلال، حل مسئله، استفاده از زبان، تفکر انتزاعی و یادگیری را در بر می‌گیرد.

بهره هوشی (IQ) نیز معیاری برای سنجش برخی از توانایی‌های شناختی است و باید توجه داشت که آزمون‌های IQ قادر به اندازه‌گیری هوش هیجانی و اجتماعی نیستند. در واقع هوش صرفاً به هوش ریاضی محدود نمی‌شود و دارای ابعاد متنوعی است که تمرکز بر هریک از آن‌ها می‌تواند موفقیت‌هایی را برای فرد به ارمغان آورد.

شما دوستان عزیز می‌توانید مقاله کامل زیر در مورد هوش را مطالعه کنید:

هوش چیست؟ چه نظریه‌هایی در رابطه با هوش وجود دارد؟

هوش اجتماعی کدام توانایی‌ها را شامل می‌شود؟

هوش اجتماعی (Social intelligence)، به استعداد و مهارت انسان در شناخت خود و دیگران در راستای برقراری ارتباط مناسب، نگهداری و گسترش آن اشاره دارد. این هوش به فرد کمک می‌کند تا دیگران را درک کند و نیازها، انگیزه‌ها و احساسات آنان را متوجه شود.

در حقیقت آگاهی نسبت به نیازهای خویشتن و فرد مقابل به تعامل مؤثر منجر می‌شود. برخورداری از این نوع هوشمندی برای مدیران بسیار حائز اهمیت است چراکه در هوش مدیریتی و سازمانی آن‌ها دخیل است. هوش اجتماعی به هوش هیجانی وابسته بوده و پایه تقویت آن است، همچنین منجر به عمل کردن به دانسته‌ها در چگونگی ایجاد روابط می‌شود.

توانایی کنترل رفتار و مدیریت هیجانات فرد را آسیب‌های روابط تا حد زیادی حفاظت می‌کند. علاوه بر این اخلاق‌مداری و یکپارچگی درون و رفتار، انسان را به شخصی مورد اعتماد تبدیل می‌کند که در روابط او تأثیر بسزایی دارد؛ اما به نظر می‌رسد که هوش اجتماعی به اندازه هوش ریاضی مورد توجه قرار نگرفته است؛ درحالی‌که مواردی چون؛ رهبری موفق، ابتکار و نوآوری، اهمیت هوش اجتماعی را یادآور می‌شود‌.

هوش اجتماعی (Social intelligence)، به استعداد و مهارت انسان در شناخت خود و دیگران در راستای برقراری ارتباط مناسب، نگهداری و گسترش آن اشاره دارد

 

فواید و کاربردهای هوش اجتماعی چیست؟

با هم برخی از مهم‌ترین مزیت‌های هوش اجتماعی را بررسی می‌کنیم:

  1. کسب توانایی لازم برای برقراری ارتباط مؤثر، می‌تواند فرد را در مراحل مختلف زندگی به موفقیت‌هایی برساند. درواقع ارتباط با افراد باتجربه، هوشمند و خلاق را ممکن می‌سازد و به‌وسیله آن مسیر رسیدن به اهداف هموار می‌گردد.
  2. تقویت احساس همدلی و درک اطرافیان از مزایای ارتقا هوش اجتماعی بوده که آرامش روان و اعتماد را به همراه دارد.
  3. از دستاورد‌های تقویت هوش اجتماعی تأثیرگذاری بر دیگران، کسب حمایت آنان و مهارت رهبری است.
  4. مدیریت تعارضات و تسلط بر رفتار‌ خویشتن در برخورد با دیگران از فواید هوش اجتماعی بالاست.
  5. انعطاف‌پذیری، تمایل به ایجاد تغییرات سازنده و خلاقیت، مواردی هستند که هوش اجتماعی آن‌ها را پشتیبانی می‌کند.
  6. تقویت هوش اجتماعی، باعث افزایش روحیه همکاری افراد می‌شود. همچنین آگاهی نسبت به محیط و نیاز افراد که از فواید هوش اجتماعی است؛ مهارت‌ خدمات‌دهی را بهبود می‌بخشد.
  7. افراد با هوش اجتماعی بالا دارای تسلط کلامی هستند‌. آن‌ها به گفت‌وگو اشراف کامل داشته و به راحتی با پذیرش ویژگی‌های منحصربه‌فرد اشخاص و احترام به تفاوت‌های فرهنگی با ‌آن‌ها وارد مکالمه می‌شوند.
  8. هوش اجتماعی افراد را به سمت یادگیری چگونگی ایفای نقش‌های اجتماعی و شناختن هنجارها و قوانین سوق می‌دهد. در حقیقت افرادی که هوش اجتماعی بالایی دارند در کنش و واکنش‌ها به خوبی عمل می‌کنند.
  9. مهارت‌ گوش‌‌ دادن مؤثر و شنونده خوب بودن یکی دیگر از فواید هوش اجتماعی است که در پی آن ارتباط مناسبی با افراد ایجاد می‌شود‌؛ زیرا در این صورت اشخاص پی می‌برند که ما برای سخنانشان ارزش قائل هستیم و آن‌ها را مهم می‌شماریم.

چگونه هوش اجتماعی خود را تقویت کنیم؟

پرورش هوش اجتماعی توجه بسیار به محیط اطراف و دنیای اجتماعی را می‌طلبد. تلاش برای تقویت هوش هیجانی، کسب‌ مهارت سخنوری، شبکه‌سازی‌ و البته گوش دادن فعال از مواردی است که شما را در مسیر تقویت این هوش قرار می‌دهد.

همچنین بررسی موفقیت‌ها، شکست‌های اجتماعی و بهره‌گیری از تجارب به دست آمده؛ به شما کمک می‌کند تا با شناسایی نقاط ضعف و قوت، فعالیت‌های لازم را در جهت ارتقا و بهبود هوش اجتماعی خود انجام دهید.

پرورش هوش اجتماعی توجه بسیار به محیط اطراف و دنیای اجتماعی را می‌طلبد. تلاش برای تقویت هوش هیجانی، کسب‌ مهارت سخنوری، شبکه‌سازی‌ و البته گوش دادن فعال از مواردی است که شما را در مسیر تقویت این هوش قرار می‌دهد.

 

تفاوت هوش هیجانی و هوش اجتماعی در چیست؟

همان‌طور که در مطالب بالا نیز اشاره کردیم، هوش هیجانی زمینه تقویت هوش اجتماعی را فراهم می‌آورد، این دو بسیار به یکدیگر شبیه‌اند اما تفاوت آن‌ها در چیست؟! هوش اجتماعی اساساً توانایی فرد در تعامل با دیگران و شناخت نحوه کار، انگیزه و چگونگی همکاری با آن‌ها است درحالی‌که هوش هیجانی توانایی درونی فرد در تشخیص احساسات خود و احساسات دیگران و همچنین یادگیری تسلط بر خویشتن است.

هوش اجتماعی به تصمیم‌گیری برای آینده و هوش هیجانی به تصمیم‌گیری برای وضعیت فعلی کمک می‌کند.

سخن پایانی

پیشبرد موفقیت‌آمیز زندگی به هوش اجتماعی وابسته‌ است چراکه این هوش در ایجاد روابط مناسب و کارآمد با سایرین، شناخت انگیزه‌ و درک نیاز آن‌ها مؤثر واقع می‌شود و عدم توجه به آن دستیابی به موفقیت‌های بزرگی را از شما دریغ می‌کند.

در این مقاله به بررسی مفهوم هوش اجتماعی و مهارت‌های لازم در جهت توسعه آن پرداختیم و نهایتاً تفاوت آن را با هوش هیجانی بیان نمودیم. امید است مطالعه این مقاله و توجه به اطلاعات کاربردی ذکر شده، مسیر موفقیت اجتماعی را برای شما عزیزان هموارتر سازد.

سایر مقالات در مورد انواع هوش را اینجا بخوانید:

مجموعه مقالات با موضوع هوش را اینجا بخوانید:

هوش درون فردی چیست؟ 7 روش برای تقویت این هوش!!

هوش‌ میان‌ فردی چیست و چگونه می‌توان آن را تقویت کرد؟

هوش تجاری چیست؟ تعریف و راه حل های هوش تجاری

هوش کلامی چیست؟ +راهکارها، تکنیک‌ها و معرفی کتاب!

هوش مالی چیست؟ هرآنچه در مورد آن باید بدانید!

معرفی 5 بازی برای تقویت هوش کلامی؛ لذت‌بخش و ساده!

نظریه هوش چندگانه گاردنر چه می‌گوید؟ +نکات خواندنی!

بهترین راه‌های افزایش هوش؛ چگونه باهوش‌تر شویم؟

ویژگی افراد باهوش؛ آیا باهوش‌ها، خاص و عجیب‌اند؟

 

چگونه هوش کلامی و اجتماعی‌مان را به نحو چشمگیری افزایش دهیم؟

هوش ما، قابل بهبود است، به ویژه هوش کلامی که می‌توان با تکرار و تمرین، هر روز آن را بیشتر از روز قبل ارتقا داد. بعد از گذراندن دوره زیر، به خوبی درک می‌کنید که هوش کلامی و زبانی‌تان تا چه اندازه بهبود یافته است…!

روی تصویر زیر کلیک کنید:

بسته جامع هوش کلامی | هوش اجتماعی خود را چگونه تقویت کنیم؟

پیام

نحوه رسیدن به درآمد با راه‌اندازی کسب و کار

Picture of آرمان مهراوران

آرمان مهراوران

امتیاز (4/5)
4/5
به اشتراک بگذاریم
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا
برای ورود مشکل دارید؟