راه اندازی رستوران جزو کسب وکارهای هیجانانگیز و البته خوشمزه بهنظر میرسد! اما مانند هر کسب وکار دیگری، نیاز به برنامهریزی و تفکر دارد. یک سری تصمیمگیریهای مهم درمورد تاسیس رستوران وجود دارند که حتی فکرش هم نمیکنید! با ما همراه باشید تا با تمام جنبههای مهم راهاندازی رستوران و هزینههای مورد نیاز آن بهطور کامل آشنا شوید.
تصمیمگیریهای مهم پیش از راه اندازی رستوران
تصمیماتی که پیش از راه اندازی رستوران گرفته میشوند، میتوانند موفقیت کلی آن را تحت تاثیر قرار دهند! این تصمیمات شامل یک سری جنبههای خاص میشوند که باید قبل از ورود به این صنعت با دقت درمورد آنها فکر کنید.
بنابراین، ما لیستی از مهمترین مواردی که قبل از راهاندازی رستوران باید درنظر داشته باشید را تهیه کردهایم:
1_ نام رستوران
اولین مورد بسیار ساده اما مهم است! نام رستوران شما چیزی است که مخاطبان باید به خاطر بسپارند، بنابراین، جذابیت آن اهمیت زیادی دارد. نامی که انتخاب میکنید، نباید خیلی طولانی یا دشوار باشد. حتما توجه داشته باشید که نام مورد نظر تا حدودی با کانسپت، استایل یا منوی رستوران شما مرتبط باشد. به این فکر کنید که وقتی افراد فهرستی پر از رستورانهای مختلف را بررسی میکنند، نام رستوران شما از سایر رستورانها متمایز باشد.
2_کانسپت و سبک رستوران
یک نام خوب بدون کانسپت و سبک مناسب هیچ ارزشی ندارد! شما باید تصمیم بگیرید که چه نوع رستورانی میخواهید داشته باشید. آیا کسب وکار شما یک رستوران فست فودی است؟ یا یک غذاخوری خوب، یا یک رستوران بیرونبر است؟ انتخاب شما هر سبک و مفهومی که هست، باید با نامی که در مرحله پیش انتخاب کردهاید مطابقت داشته باشد.
3_ نرم افزار مورد استفاده
یک رستوران عالی اما بدون وجود سیستم مناسب برای رزرو و انتخاب غذا میتواند طاقت فرسا باشد! باتوجه به نوع رستوران خود، سیستمی را انتخاب کنید که به مهمانان اجازه میدهد بهراحتی میز رزرو کنند.
همچنین، مدیریت ظرفیت میزها، آشپزخانه و… برای شما بسیار آسانتر خواهد بود. سرمایهگذاری برروی سیستم نرمافزاری کارآمد، از همان ابتدا ایده مناسبی است. چراکه میتواند برای مدیریت ترافیک رستوران و پیش بردن کارها کمک بزرگی باشد.
4_ مکان رستوران
یافتن مکانی که در دسترس و در معرض دید باشد اهمیت زیادی دارد. معمولا مناطقی در مرکز شهر، یا در خیابانهای شلوغ بهترین نواحی برای راه اندازی رستوران هستند. اما یکی از عوامل مهمی که باید در نظر گرفت، فضای پارکینگ است. داشتن جای پارک میتواند یک مزیت بزرگ برای جذب مشتری باشد.
- بیشتر بخوانید: راه اندازی فست فود
- بیشتر بخوانید: مدیریت چابک چیست؟
- بیشتر بخوانید: اهمیت مدیریت تولید در کسبوکارها
5_ منو
تصمیمگیری در مورد منو، جزو مراحل چالشبرانگیز راهاندازی یک رستوران است. با این حال، برخلاف مراحل قبلی که بررسی کردیم، امکان تغییر و تنظیم مجدد این مورد در روند کسب وکار وجود دارد. اما داشتن یک منوی مناسب برای شروع کار مهم است، چراکه میتواند مشتریان اولیه را به مشتریان وفادار تبدیل کند.
بررسی غذاهای محبوب و غذاهای فصل میتواند نقطه شروع جذابی باشد. گرچه قرار دادن گزینههای خاص در منو ضروری است. برای مثال، ارائه گزینههایی مانند غذاهای گیاهی، غذای مخصوص کودکان یا برخی از دسرهای خاص، میتواند شما را از رقبا متمایز کند.
6_ ساعات کاری
ساعات کاری رستوران شما تاحدودی به کانسپت و مکان آن بستگی دارد. اگر باز بودن در شب سود بیشتری دارد، میتوانید از ارائه وعده ناهار صرف نظر کنید. اما اگر سبک رستوران شما یک مکان خانوادگی را میطلبد، بهتر است وعده ناهار هم ارائه دهید.
علاوه بر آن، باید تاکید کنیم که رستوراندار بودن یک شغل 40 ساعته در هفته نیست! برای راهاندازی رستوران باید زمان خود را در هر روز از هفته به کسب وکارتان اختصاص دهید. بهخصوص در ماههای اولیه افتتاح کسب وکار، حتی یک روز تعطیلی هم پیشنهاد نمیشود.
7_ استخدام کارکنان
یک رستوران بدون وجود نیروی انسانی خوب موفقیتی کسب نمیکند. هنگام استخدام کارکنان خود باید سبک و منو را در نظر بگیرید. اگر رستوران شما سلف سرویس است، قطعا نیاز کمتری به پیشخدمت خواهید داشت. از طرف دیگر، در مکانهای لوکس، تقریبا باید یک پیشخدمت در هر میز وجود داشته باشد.
8_ تامین کنندگان مواد غذایی
استفاده از لوازم باکیفیت و تازه میتواند تفاوت زیادی ایجاد کند، بنابراین، همیشه مواد غذایی را از یک تامین کننده قابل اعتماد خریداری کنید. بهتر است چندین تامینکننده سراغ داشته باشید تا اگر یکی از آنها محصول خاصی را نداشت، یک گزینه جایگزین داشته باشید.
اگر غذاهای دریایی سرو میکنید، همیشه محصولات دریایی را در همان روزی که قرار است آماده شوند، تهیه کنید. در مورد سبزیجات و میوهها هم سعی کنید تا حد امکان از محصولات فصل استفاده کنید.
- بیشتر بخوانید: مهارت های کسب و کار
- بیشتر بخوانید: فریلنسر یا آزادکار کیست؟
9_ بودجه
تمام مواردی که گفتیم ضروری هستند، اما ما هنوز در مورد پول صحبت نکردهایم! هنگام راه اندازی یک رستوران، ممکن است هزینههایی در پیش رو باشند که اصلا پیشبینی نمیشوند. به همین دلیل، آماده بودن برای هزینههای پنهان، با داشتن مقداری سرمایه، فکر بدی نیست.
10_ بازاریابی و تبلیغات
پس از آنکه تمامی موارد بالا انجام شدند، به یک استراتژی بازاریابی خوب برای جلب توجه مردم نیاز دارید. تبلیغات برای رستوران جدید شما میتواند از راههای مختلفی انجام شود. از روشهای سنتی گرفته که با بروشورها و تبلیغات تلویزیونی انجام میشوند، تا روشهای جدید دیگر که از طریق رسانههای اجتماعی امکانپذیر هستند.
شبکههای اجتماعی راهی عالی برای تبلیغات رستوران جدید شما بدون هزینه یا با هزینه اندک هستند. یک صفحه برای کسب وکار خود ایجاد کرده و عکسها و فیلمهای مربوط به آن را به اشتراک بگذارید.
15 مورد مهم در چک لیست راه اندازی رستوران!
گرچه مهمترین مواردی که برای راه اندازی رستوران نیاز است را بررسی کردیم، اما باید بدانید که لازمه موفقیت در این راه، ترکیب خلاقیت با جنبههای تجاری است! پس از آنکه پایههای رستوران خود را براساس لیستی که پیشتر گفتیم بنا کردید، همچنان یک سری ملاحضات وجود دارند که نباید از آنها غافل شوید.
درادامه، 15 تا از مهمترین مواردی که در چک لیست راهاندازی رستوران شما باید تیک بخورند را بررسی میکنیم:
1_ راهاندازی رستوران، مشتری نمیآورد!
یک تصور غلط که درمورد راه اندازی رستوران وجود دارد، آن است که با افتتاح آن مشتری خود به خود خواهد آمد! اما در اصل سوالاتی وجود دارند که برای جذب مشتری باید به آنها پاسخ دهید. از خود بپرسید که چگونه رستوران من با مردم ارتباط برقرار خواهد کرد؟ چرا رستوران من بهوجود آمده است؟ به دنبال جذب چه نوع افرادی هستم؟ بهترین راه برای جذب این افراد چیست؟
با این اوصاف، حتما متوجه شدهاید که چیزی به عنوان همه مشتری من هستند وجود ندارد! دانستن اینکه رستوران شما چرا و برای چه کسانی وجود دارد یک موفقیت بسیار مهم است. با توجه به پاسخهایی که دارید، برنامه بازاریابی شما باید دلایل قانع کنندهای برای مخاطبان ارائه دهد.
از هر روشی که برای تبلیغات استفاده میکنید، رسانههای اجتماعی یا تبلیغات کاغذی، همه و همه باید یک پیام مشترک را به مخاطبان شما ارسال کنند. هنگامی که پایگاهی از مشتریان وفادار ایجاد کردید، آن زمان است که مشتری خود به خود به رستوران شما میآید!
2_ راز موفقیت رستوران شما در یک تیم عالی نهفته است!
یک تیم عالی به شما کمک میکند تا هر روزه رو به پیشرفت حرکت کنید. تصور نکنید که استخدام افراد باتجربه کافی است، بلکه کارکنان شما باید رسالت رستوران را درک کرده و به آن تعهد داشته باشند. در غیر این صورت، برخلاف انتظارات شما و مشتریان عمل خواهند کرد.
بنابراین، پیش از استخدام کارکنان، ارزشهای اصلی رستوران را بررسی کنید. از افرادی استفاده کنید که با این ارزشها مطابقت دارند. پس از یافتن چنین افرادی، میتوانید آموزشهای لازم را به آنها ارائه دهید تا وظایف خود را بدون نقص انجام دهند. به عبارت دیگر، کیفیت را استخدام کنید، مهارت را پرورش دهید.
3_ عالیترین رستورانها هم در بیابان مشتری ندارد!
فرض کنید که تمامی موارد گفته شده را با دقت بررسی کردهاید، اما مکان رستوران شما در یک منطقه کمجمعیت است! یا در شرایطی بدتر، کانسپت رستوران و منوی آن با سلیقه مردم منطقه سازگاری ندارد. بنابراین، هنگامی که بهدنبال مکان مناسب برای راه اندازی رستوران هستید، حتما جمعیتشناسی آن منطقه یا نواحی اطراف را درنظر بگیرید.
برای این کار میتوانید از یک تیم حرفهای کمک بگیرید تا اطلاعات دقیقی درمورد جمعیت منطقه مورد نظر به شما ارائه دهد. دادههای جمعآوری شده را با دقت بررسی کنید تا مطمئن شوید افراد کافی در آن منطقه هستند و سلیقه غذایی این افراد، با منوی رستوران شما مطابقت دارد.
4_گران فروش یا ارزان فروش نباشید!
برای قیمتگذاری منوی رستوران خود، یک تحلیل رقابتی جامع انجام دهید. مطمئن شوید که نرخهای شما بیشتر بازار یا کمتر از آن نباشد. برای آن که به بهترین تصمیمها برسید، مدتی را صرف بررسی رقبا کنید.
اگر امکانش هست در رستورانهای رقیب وعدههای مختلفی را سفارش دهید تا با پیشنهادهای فروش متنوع آشنا شوید. سعی کنید با قیمتگذاری مناسب و ارائه پیشنهادهای متنوع به مشتریان، یک نقطه تمایز برای کسب وکار خود ایجاد کنید.
5_ تحت هیچ شرایطی کیفیت را کاهش ندهید!
فراموش نکنید، مشتریان شما انتظار دارند که با هر بار بازدید از رستوران شما، همان کیفیت اولیه را تجربه کنند. هرگونه افت کیفیت در مواد غذایی میتواند منجر به ناامیدی مشتریان شود. ثبات، ویژگی است که رضایت مشتریان را به همراه دارد. یک منوی ساده، بهروز و مرتبط با طعم عالی، میتواند کیفیت غذاهای شما را در هر شرایطی، حتی در شرایط تعویض سرآشپز، تضمین کند.
- بیشتر بخوانید: آموزش تبلیغ نویسی (کپی رایتینگ)
- بیشتر بخوانید: کارآفرینی در خانه
در برخی مواقع، ماهها طول میکشد تا راهاندازی رستوران به سود ختم شود. در این شرایط، بسیاری از صاحبان ناامید و تسلیم میشوند. اما مشورت با یک مشاور مالی حرفهای، میتواند شما را از ناامیدی و تاثیرات منفی مالی نجات دهد.
درنظر گرفتن سرمایه مالی لازم برای یک سال اول، اقدام محتاطانهای برای جلوگیری از شکست رستوران شما خواهد بود. شما باید برای هرگونه هزینه آمادگی داشته باشید، چهبسا با افزایش رونق رستوران، به میزان این هزینهها هم اضافه خواهد شد.
7_ با برنامهریزی به دنبال رویای خود بروید!
پیش از راهاندازی رستوران، باید یک طرح تجاری داشته باشید که به هدف شما جهت بدهد. با وجود این طرح، در برخورد با هر مرحله میدانید که باید چه اقدامی داشته باشید. این طرح تجاری شامل اصلیترین موارد درمورد رستوران شما، ازجمله نام رستوران، مکان رستوران، نوع غذاهای سرو شده، میانگین هزینههای راهاندازی و بازار هدف میشود.
علاوهبر آن، یک طرح تجاری تاحد زیادی در زمان و منابع شما صرفهجویی خواهد کرد، چراکه تمامی موارد پایه برای مدیریت موفقیتآمیز کسب وکارتان را به وضوح نشان میدهد.
8_ برای رستوران خود وبسایت طراحی کنید!
حتی اگر رستوران شما یک کسب وکار آفلاین است، ایجاد یک وبسایت به شما کمک میکند تا راحتتر آن را تبلیغ کنید. هنگام ساخت وب سایت خود، نام و توضیحات آن را وارد کنید. همچنین، میتوانید یک سیستم برای رزرو آنلاین طراحی کنید. از وارد کردن هرگونه اطلاعات مهم برای تماس و پیدا کردن نشانی رستوران، دریغ نکنید.
9_ مجوزهای مربوطه را دریافت کنید!
فراموش نکنید که راه اندازی رستوران مانند هر کسب وکار دیگری نیازمند یک سری مجوز است. بدون دریافت مجوزهای مربوطه امکان راهاندازی یا ادامه فعالیت وجود ندارد. بنابراین، دریافت مجوز یکی از اولین اقداماتی است که در این فرآیند باید انجام دهید.
10_ خرج و مخارج را پیگیری کنید!
از همان ابتدای راهاندازی رستوران بهتر است یک سیستم عالی برای ردیابی مخارج و درآمدها داشته باشید. محاسبه هزینهها و درآمدها بهطور مداوم برای حفظ سلامت مالی کسب وکارتان بسیار مهم است. در همان مرحله برنامهریزی، از یک سیستم حسابداری برای کنترل هزینههای رستوران استفاده کنید. برای اطمینان از ثبت شدن تمامی اعداد و ارقام و محاسبه دقیق آنها میتوانید درکنار یک نرمافزار حسابداری مناسب، یک حسابدار هم استخدام کنید.
11_ مطمئن شوید که تمامی تجهیزات را دارید!
تجهیزات مورد نیاز شما برای یک رستوران بسته به نوع رستورانی که انتخاب میکنید، متفاوت خواهد بود. برای مثال، یک غذاخوری خوب به تجهیزات گران قیمت نیاز دارد، در حالی که لوازم اولیه مورد نیاز برای یک غذاخوری معمولی، قیمت متوسط دارد.
در اینجا برخی از محبوبترین تجهیزات مورد استفاده توسط رستورانداران را لیست کردهایم:
- کوره، اجاق گاز و سایر تجهیزات پخت و پز
- انواع قابلمه، تابه، قاشق و سایر ظروف
- بشقاب، فنجان و ظروف مورد نیاز دیگر
- یخچال و فریزر
- صندلی، میز و سایر وسایل مورد نیاز در محیط
- ماشین ظرفشویی و تجهیزات ضد عفونیکننده
- سیستمهای POS برای پردازش سفارشات و پرداختها
- سیستمهای موسیقی و بلندگو برای محیط رستوران
همچنین، باید توجه داشته باشید که تجهیزاتی که تهیه کردهاید، برای تهیه غذاهایی که در منو انتخاب کردهاید کافی و مناسب باشند. اگر تجهیزات مورد نیاز برای درست کردن غذاهای منو را تهیه نکردهاید، یا اگر آشپزها هنوز آمادگی کافی برای کار با تجهیزات مورد نظر را ندارند، برای افتتاح رستوران عجله نداشته باشید.
12_ رستوران خود را ثبت کنید!
پس از آنکه در فرآیند راهاندازی رستوران تا مراحلی پیش رفتید، شروع به ثبت کردن آن کنید! هرجایی که فکر میکنید نیاز است، رستوران خود را به ثبت برسانید. میتوانید برای شروع از گوگل مپ شروع کنید. در قدمهای بعدی، پس از دریافت مجوز از ثبت کردن رستوران در مراکز رسمیتر شروع کنید. برای مثال، برای دریافت پوشش بیمه به شرکت بیمه مراجعه کرده و کسب وکار خود را در آن به ثبت برسانید.
13_ از ایدههای نو استقبال کنید!
اگر میخواهید در بین رقبا متمایز باشید، از ایدههای خلاقانه و جدید بهسادگی نگذرید! برای استفاده از ایدههای جدیدتر میتوانید از افراد خلاق کمک بگیرید. از ایدههای این افراد استفاده کرده و آنها را در مسیر پیشرفت رستوران خود همراه کنید. ایدههای جدید اگر با تفکر و استراتژی اعمال شوند، منجربه سود بیشتر خواهند شد.
14_ یک لوگو یا نماد منحصر بهفرد داشته باشید!
لوگوی رستوران شما، نماد آن است. مردم قرار است این نماد را در کوچه و خیابانها، در شبکههای اجتماعی و برروی آگهیها ببینند و به یاد کسب وکار شما بیافتند. بنابراین، سعی کنید که یک نماد خاص، متمایز و بهیادماندنی از خود برجا بگذارید.
برای ایجاد لوگوی رستوران لازم نیست حتما از کلاه سرآشپز یا سایر نمادهای قدیمی استفاده کنید، امروزه بهلطف طرحهای گرافیکی جذاب، روشهای متنوعی برای طراحی لوگوی رستوران وجود دارد.
15_ هنر سرآشپز را جدی بگیرید!
بهطور کلی، استخدام کارکنان بااخلاق و بامهارت اهمیت زیادی دارد، اما این موضوع درمورد سرآشپز اهمیت بیشتری پیدا میکند! این مهارت سرآشپز است که غذاهای منحصر بهفرد و طعمهای دلنشین به مشتریان شما هدیه میدهد. درنتیجه، یک سرآشپز ماهر میتواند برای شما مشتریانی وفادار به همراه داشته باشد.
برآورد هزینه راه اندازی رستوران
یکی از مهمترین جنبههای راه اندازی رستوران، برآورد هزینههای احتمالی است. این میزان باتوجه به نوع رستورانی که انتخاب کردهاید، میتواند متفاوت باشد. بهطور کلی، بخشهایی که باید برای بودجه تاسیس رستوران درنظر بگیرید را درادامه بررسی میکنیم:
هزینه دریافت مجوزهای رستوران
فرقی نمیکند که رستوران شما کوچک باشد یا بزرگ، هزینه دریافت مجوز برای تمامی رستورانها یکسان است. برای تاسیس رستوران، به چندین مجوز نیاز دارید که هرکدام مبلغ جداگانه دارند.
هزینه محل رستوران
بخش دیگری که برای بودجه باید درنظر بگیرید، اجاره یا خرید محل رستوران است. توجه داشته باشید که جهت دریافت مجوز، متراژ محل مورد نظر نباید کمتر از میزان مشخصی باشد. درنتیجه، باید مبلغ قابل توجهی برای اجاره، رهن یا خرید ملک درنظر بگیرید.
هزینه خرید تجهیزات رستوران
تمامی تجهیزات مورد نیاز شامل تجهیزات بزرگ مثل اجاق گاز و یخچال و تجهیزات کوچک مانند ظروف سرو غذا و سیخ کباب باید خریداری شوند. برای صرفهجویی در بودجه اولیه خود ممکن است به خرید لوازمی باکیفیت متوسط روی بیاورید. به هر حال، از تجهیزاتی استفاده کنید که در روند کار شما اختلال ایجاد نمیکنند.
هزینه حدودی حقوق پرسنل رستوران
یکی دیگر از جنبههای مشخص و ثابت در بودجه راه اندازی رستوران، حقوق کارکنان است. هر یک از کارکنان باتوجه به وظیفهای که دارند یک حقوق مشخص خواهند داشت. باتوجه به تعداد پرسنل و شغل آنها، هزینه حقوقی که ماهیانه به آنها اختصاص داده میشود را برآورد کنید.
هزینه دکوراسیون رستوران
محیط رستورانها، بهویژه در بازار امروز که رقبای زیادی بهوجود آمدهاند، اهمیت زیادی دارد. بنابراین، باید بخش قابل توجهی از بودجه خود را به خرید لوازم دکوراسیون و تزئین محیط رستوران اختصاص دهید.
ازجمله هزینههایی که برای دکوراسیون داخلی و خارجی باید درنظر داشته باشید میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مبلمان (میزها و صندلیها)
- وسایل دکوری
- کفپوش (سنگ و فرش)
- پوشش دیوارها (رنگآمیزی و کاغذدیواری و …)
- آبنما یا دکوریهای خاص
- نورپردازی داخلی و خارجی و…
هزینه مواد اولیه
از آنجایی که در روزهای اولیه، یا حتی در ماههای اولیه شروع کسب وکار احتمال درآمد کم وجود دارد، برای جلوگیری از شکست رستوران باید احتمالات را درنظر بگیرید. برای این کار، هزینه مواد اولیه مصرفی برای چند ماه اول را کنار بگذارید تا با مشکل مواجه نشوید.
هزینه تبلیغات
یک رستوران جدید برای موفقیت به تبلیغات نیاز دارد. گرچه امروزه روشهای زیادی برای تبلیغات با هزینه کم بهوجود آمده است، به هرحال باید بخشی از بودجه خود را برای تبلیغات در بسترهای آفلاین یا آنلاین درنظر بگیرید.
کلام آخر
گرچه رقبای زیادی در این زمینه وجود دارند، اما درصورت رعایت تمامی ملاحضات، راه اندازی رستوران میتواند به موفقیت و سود ختم شود. در این مطلب، هر آنچه برای تاسیس رستوران باید درنظر گرفته شود را بررسی کردیم. همچنین، هزینههای راهاندازی رستوران را به طور تقریبی بررسی کردیم تا از هرگونه مشکل احتمالی در این مسیر جلوگیری شود. اکنون برای ما بنویسید، به نظر شما کدام جنبه از تاسیس رستوران اهمیت بیشتری دارد؟