همواره افراد بسیار زیادی در ردههای سنی متفاوت با مشکلات فروانی در زمینه درس خواندن روبهرو بودهاند. عدم وجود انگیزه برای تحصیل و درس خواندن از جمله موانع مهمی است که مسیر را برای علم آموزان دشوار میکند. حال این سؤالات مطرح میشوند که؛ چگونه انگیزه درس خواندن پیدا کنیم؟!
- آیا میتوان بر این بیحوصلگی و عدم رغبت، غلبه نمود؟
- بهترین روشهای ایجاد امید و انگیزه در این راستا چیست؟
توجه داشته باشید که این موضوع از جهت تأثیرگذاری بر میزان موفقیت تحصیلی افراد؛ ارزشمند بوده و پرداختن به آن بسیار حائز اهمیت است. ما در این مقاله به تعدادی از روشهای سودمند انگیزه برای درس خواندن اشاره میکنیم، بنابراین اگر دستیابی به موفقیتهای علمی از آرمانهای برجستهی زندگی شماست و بهطور پیوسته با چنین مشکلاتی دستوپنجه نرم میکنید؛ تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
راههای ایجاد و تقویت انگیزه برای درس خواندن
این راه ها را دنبال کنید:
برنامهریزی داشته باشید
زمانی که گمان میکنید، کارها فراتر از توان شما هستند و زمان کافی برای انجام آنها ندارید؛ کسل شده و اشتیاق خود را برای به سرانجام رساندن فعالیتها از دست میدهید. یک برنامهریزی منسجم و اصولی به شما کمک میکند وظایفتان را در بازههای زمانی کوتاه و مطلوب تقسیم نموده و آنها را به بهترین شکل ممکن انجام دهید. این مسئله به شدت، باعث ایجاد انگیزه در شما میشود.
مطالعه پیوسته داشته باشید
عادت سازی و مطالعه پیوسته دروس موجب میشود به مرور زمان؛ خود، خواستار مطالعه و یادگیری باشید، به گونهای که هرروز با اشتیاق و بدون اجبار به سوی اهدافی که لازمه رسیدن به آنها خواندن دروس مشخصی است؛ گام بردارید. در حقیقت خلق عادت، انگیزه بینظیری را برای شما به ارمغان میآورد که با تمرین و تمرکز به آن دست مییابید.
یادگیری فعال، راز موفقیت تحصیلی است
از دانستههای خود استفاده کنید، در مورد آنها بیندیشید، آنها را در حل مسائل به کار ببرید و با دوستان خود نیز مباحثه کنید. حفظ کردن مطالب و به کار نبردن آنها علاوه بر اینکه موجب فراموشی مباحث میشود؛ نهایتاً احساس سرخوردگی و بیفایده بودن تلاشهایتان را به شما القا میکند. در حقیقت هرچه ذهنتان به میزان بیشتری درگیر مسائل باشد، پتانسیل یادگیری شما افزایش یافته و به موجب آن انگیزه شما نیز افزون میگردد.همچنین دقت کنید که داشتن تمرکز ماحصل یادگیری فعال بوده و به طور مستقیم بر میزان اشتیاق افراد تأثیرگذار است.
به خودتان حق بدهید
شاید عجیب به نظر برسد اما یکی از مهمترین راههایی که برای جلوگیری از بیعلاقگی و ایجاد رغبت برای درس خواندن وجود دارد، این است که همیشه از خودتان انتظار پرانرژی بودن، نداشته باشید. بهراستیکه انگیزه نیروی محرکه برای رسیدن به اهداف است، اما همه ما گاهی در مراحل مختلف زندگی دلسرد و مأیوس میشویم. توجه کنید که سرزنش خویشتن در چنین شرایطی تنها سرکوب خلاقیت و انگیزه شما را به همراه دارد. اگر در این شرایط ناپایدار روانی، “خود شفقت ورزی” را در پیش بگیرید و درواقع برای بیانگیزه شدن آمادگی داشته باشید، مطمئناً هرچه سریعتر برای دستیابی به حالِ خوب خود و رسیدن به اهداف پیشرو تلاش خواهید کرد.
به نتیجه مطلوب فکر کنید
ممکن است مطالعه دروس برای شما فعالیت دشواری محسوب شود. سعی کنید با در نظر گرفتن هدف نهایی و موقعیت اجتماعی خود در آینده، تحمل فشارهای وارده را برای خود آسان کنید. همچنین زمانی که خواندن بعضی از دروس برایتان معنایی ندارد و موجب خستگی و کلافگی شما میشود؛ میتوانید با توجه به علایق خود، نوآوری و خلاقیت درس موردنظر را به شیوههای گوناگون برای خود جذاب جلوه دهید و یا با تحقیق در مورد علم موردنظر و پی بردن به مزایا و کاربردهای آن، به تلاش خود در زمینه آن درس معنا بخشیده و علاوه بر افزایش اشتیاقِ مطالعه، احساس خوشایندی را تجربه کنید.
به صورت گروهی مطالعه کنید
درس خواندن کنار دوستان و ایجاد فضای رقابتی، لذتبخش بوده و انگیزه شما را برای تلاش بیشتر افزایش میدهد. در مطالعه گروهی احتمال تنآسایی و اهمالکاری کاهش مییابد چرا که همواره افرادی کنار شما مشغول مطالعهاند و در این صورت شما نیز موظف به انجام فعالیتهای محول شده، هستید. علاوه بر این موارد این نوع مطالعه باعث میشود در کنار یکدیگر نقاط ضعف خود را بهبود بخشیده و یا در جهت تعالی و ارتقای دوستان خود نقش مهمی را ایفا کنید. با توجه به این نکات درمییابیم که مطالعه گروهی با افزایش اعتماد به نفس نیز بر افزایش میزان انگیزه مؤثر واقع میشود.
- مطلب مرتبط: ۹ تکنیک “علمی و عملی” افزایش اعتماد به نفس
به خود پاداش دهید
پاداش دادن همیشه از سمت دیگران صورت نمیگیرد. اگر مجری خوبی برای برنامه درسی و تحصیلی خود بودید، بابت مسئولیتپذیری و تلاشهای بیوقفه؛ از خودتان تقدیر و تشکر به عملآورید. بهعنوانمثال، میتوانید پس از اتمام برنامه هفتگی، به تفریح دلخواهتان بپردازید، سریال موردعلاقهتان را تماشا کنید، برای خود هدیهای تهیه کنید و یا عزیزانتان را ملاقات کنید.
سخن پایانی
بدون شک یادداشت دلایل بیانگیزگی و همچنین آگاهی کامل نسبت به این موضوع به ما کمک میکند که موانع مسیر را راحتتر شناسایی و برای برطرف سازی آنان به نحو احسن، اقدام کنیم. توجه کنید که داشتن انگیزه در راستای رسیدن به اهداف از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده زیرا بدون وجود اشتیاق، فرد در بهترین شرایط محیطی نیز قادر به انجام فعالیتهای مورد نیاز و مهم نیست. حضور یک مشاور تحصیلی حاذق و حرفهای در مسیر موفقیت تحصیلی و نیز افزایش انگیزه افراد مفید واقع خواهد شد. در این مقاله به بررسی شیوههایی پرداختیم که بهکارگیری آنها موجب تأمین انرژی و انگیزه شما در مسیر تحصیلی میشود. امیداست با مطالعه این مقاله و پشتکار، در مسیر علمی خود بدرخشید.
چطور انگیزه را عملی و کاربردی یاد بگیریم؟
دورهای که به شما کمک میکند انگیزهتان را به صورت واقعی افزایش دهید:
۲ دیدگاه دربارهٔ «کاربردیترین تکنیکهای ایجاد انگیزه برای درس خواندن»
ممنون از مطالب آموزنده بیشتر از یک
چقدر خوب که تو عید نوروز هم دقایقی را به آموزش می گذرانید؛ تبریک به شما
امسالتون مبارک, بیشتر ازیک نفر