بوم کسب و کار ناب چهارچوبی کاربردی برای پیشبینی موفقیت کسب و کارها و مدیریت آن است. با بهرهگیری از این بوم میتوان سودآوری و افزایش مشتریان وفادار را تجربه کرد. حدود 75 درصد از استارتآپهای جهانی به دلیل عدم دریافت تقاضای محصولات یا خدمات، با شکست مواجه میشوند. ایجاد بوم کسب و کار ناب میتواند راهی برای جلوگیری از شکست و طرحی اصولی با برنامهریزی برای پیشرفت باشد. در این مقاله، قصد داریم بوم کسب و کار ناب را به طور کامل بررسی کنیم و به شما آموزش دهیم که چگونه آن را برای بیزینس خود طراحی کنید.
بوم کسب و کار ناب چیست؟
بوم کسب و کار ناب (Lean Canvas) یک ابزار و روش استراتژیک برای کسب و کارها و استارتآپها است تا با تبدیل ایدههای خود به واقعیت، از شکستهای پرهزینه جلوگیری کنند. اش موریا (Ash Maurya) با الگوبرداری از بوم مدل کسب و کار استروالدر توانست بوم کسب و کار ناب را خلق کند.
بوم ناب یک طرح کسب و کار ساده و کاربردی است که به حل مسئله و مشکلات یک کسب و کار میپردازد. این بوم برای استارتآپها کارایی بسیاری دارد و آنها میتوانند برای ارائه محصولات خود در کمترین زمان و حداقل هزینه، از آن بهره بگیرند. بنابراین، کسب و کارهای جدید میتوانند با بوم ناب حرکت سریع، آزمایش و تکرار برای اصلاح و بهبود را تجربه کنند.
اجزای بوم ناب چیست؟
بوم ناب از 9 بخش اصلی و کلیدی تشکیل میشود که اش موریا آنها را طراحی کرده است. هدف اصلی هر جز از بوم کسب و کار ناب، پاسخ به سوالات کلیدی در مورد کسب و کار شما و داشتن یک تصویر جامع از مدل آن است. در اینجا اجزای بوم ناب را به طور کامل بررسی و معرفی خواهیم کرد.
1_ مسئله یا مشکل (Problem)
مهمترین بخش از اجزای بوم کسب و کار ناب، مسئله و مشکلاتی است که مشتریان نیاز به حل آن دارند. در این بخش، مشکلاتی که کسب و کارها قصد دارند آنها را برطرف کنند، به صورت فهرستوار یادداشت میشود. این مشکلات در بازار هدف کسب و کارها دردسرساز هستند و اهمیت بسیاری دارند. ممکن است بازارهای مختلف، مشکلات متفاوتی داشته باشند.
2_ بخشهای مشتری (Customer Segments)
بخشهای مشتریان در بوم ناب، شامل گروه هدف مصرفکنندگان است که کسب و کارها محصولات و خدمات خود را به آنها ارائه کرده و در ازای آن پول میپردازند. این بخش ممکن است شامل چندین گروه از افراد جامعه مانند معلمان، دانشآموزان و دانشجویان شود. بخشهای مشتری براساس خدماتی که ارائه میدهید، متفاوت هستند. گاهی ممکن است نیاز باشد برای هر گروه از مشتریان، بوم کسب و کار اختصاصی طراحی کرد.
بیشتر بخوانید:
- راه اندازی کارگاه تزریق پلاستیک
- راه اندازی خط تولید ادویه جات
- بوم کسب و کار رستوران
- بوم کسب و کار گردشگری
3_ ارزش پیشنهادی یکتا (Unique Value Proposition)
ارزش پیشنهادی یکتا یا به اختصار UVP، نشاندهنده خدمات و محصولاتی است که شما را از رقبا متمایز میکند. این میتواند استدلالی باشد که چرا مشتریان باید محصولات شما را انتخاب کنند. بنابراین، مزیتهای رقابتی محصولات و خدمات خود نسبت به رقبا را مشخص خواهید کرد.
4_ راهحل یا راهکار (Solution)
یکی از اجزای پرچالش در بوم کسب و کار ناب، راهحل و راهکارهایی است که باید به آنها بپردازید. این راهحلها در پاسخ به لیستی از مشکلاتی که در ابتدا تهیه کردید، عملی میشوند. پس از شناسایی مشکلات، کسب و کارها باید برای پیدا کردن راهحل، گام بردارند. در این بخش بررسی میکنید که محصولات و خدمات شما چگونه میتوانند مشکلات و مسائل مشتریان را حل کنند. این کار میتواند رویکرد نوآورانه و اثربخشی را در کسب و کارها ایجاد کند.
5_ سنجههای کلیدی (Key Metrics)
سنجهها یا متریکهای کلیدی در بوم کسب و کار ناب به بیزینسها کمک میکند تا میزان پیشرفت کسب و کار خود را اندازهگیری کرده و اطمینان حاصل کنند که در مسیر درست قرار دارند. این انتظارات در یک ستون فهرست شده و شاخصهای مهم برای رسیدن به موفقیت، شناسایی میشوند.
6_ کانالهای توزیع (Channels)
کانالهای توزیع شامل روشهایی است که کسب و کارها محصولات و خدمات خود را به مشتریان هدف خود میرسانند. انتخاب این کانالها در فروش و کسب درآمد اهمیت بسیاری دارند و اگر به خوبی این مرحله انجام نشود، شانسی برای موفقیت ایجاد نخواهد شد. رسانههای اجتماعی، بنرها و بیلبوردها، بازاریابی محتوا، بازاریابی ایمیلی و نشریات دیجیتال میتوانند نمونههایی از کانالهای توزیع باشند.
7_ ساختار هزینهها (Cost Structure)
در بوم ناب، ساختار هزینهها یک بخش مهم است. هنگام شروع و راهاندازی یک استارتآپ، مخارج و هزینههای مربوط به آن را در بوم کسب و کار یادداشت میکنند. این هزینهها ثابت و متغیر هستند و ممکن است با پیشرفت هر کسب و کار، هزینهها نیز تغییر کنند. تمامی هزینههای این کسب و کارها در بوم ناب فهرست میشوند تا برنامهریزی مالی و ارزیابی عملکرد کسب و کار بررسی شود.
8_ جریانهای درآمد (Revenue Stream)
جریانهای درآمد شامل روشهایی است که میتوان از طریق آنها به درآمد رسید. صاحبان کسب و کارها با استفاده از این بخش در بوم ناب، محصولات و خدماتی که میتوانند از طریق آنها به درآمد برسند را مشخص میکنند. به عنوان مثال، فروش محصولات، اشتراک ماهانه، کمیسیون و تبلیغات میتوانند از راههای درآمدزایی از یک کسب و کار باشند.
9_ برتری مطلق (Unfair Advantage)
منظور از برتری مطلق در بوم کسب و کار ناب، چیزی است که باعث میشود یک کسب و کار از رقیبان خود برتری داشته باشد. این باعث میشود که رقبا نتوانند از این کسب و کار کپیبرداری کنند و در بازار کار رقابتی به موفقیت دست پیدا خواهد کرد. داشتن تیم متخصص و حرفهای و شبکههای گسترده برای فروش محصولات میتواند یک کسب و کار را از سایر رقبا متمایز کند.
بیشتر بخوانید:
- مهارت های کارآفرینی
- راه اندازی کسب و کار موفق
- راه اندازی کسب و کار اینترنتی
- اهمیت مدیریت تولید در کسبوکارها
مزایا و معایب بوم کسب و کار ناب
بوم ناب کمک شایانی به کسب و کارهای نوپا و استارتآپها میکند. افراد میتوانند با بهرهگیری از آن، ایدههای خود را به صورت ساختار یافتهای ارائه دهند. مزایا و معایب بوم ناب را در ادامه قرار دادهایم.
مزایای بوم کسب و کار ناب:
- بوم کسب و کار ناب از 9 بخش کلیدی تشکیل شده است و میتوان به سادگی آن را روی یک صفحه طراحی و اجرا کرد.
- طراحی یک بوم کسب و کار ناب میتواند میزان ریسک بیزینسها را کاهش دهد. کسب و کارها میتوانند ریسکهای مرتبط را شناسایی کنند و تدابیری برای کاهش آن در نظر بگیرند.
- تسهیل همکاری تیمی و چند رشتهای از دیگر مزایای بوم ناب است. تمامی اعضای تیم میتوانند با همکاری یکدیگر به طور همزمان روی بوم کار کرده و ایدههای خود را مطرح کنند.
- همانطور که در اجزای بوم ناب بررسی کردیم، این بوم کمک میکند تا بر نیازها و مشکلات مشتری تمرکز کرده و محصولات یا خدماتی ارائه شود که مشتریان واقعا به آنها نیاز دارند.
- با استفاده از بوم ناب، صاحبان و اعضای تیم کسب و کار میتوانند در زمان کمتری به یک درک مشترک از وضعیت کسب و کار برسند. این بوم کمک میکند تا به سرعت تغییرات لازم برای کسب و کارها ایجاد شود.
معایب بوم کسب و کار ناب:
- برخی از افراد بر این باور هستند که بوم کسب و کار ناب بیش از حد ساده است و نمیتوان جنبههای پیچیده یک کسب و کار را در آن پیادهسازی کرد.
- استفاده بیش از حد از یک قالب از پیش تعریف شده و تکراری، میتواند نوآوری و خلاقیت افراد تیم را کاهش دهد.
- با تمرکز بر روی یک بوم ناب، وضعیت فعلی کسب و کار را میتوان بررسی کرد، اما امکان ایجاد تغییرات احتمالی برای آینده شغلی محدود است.
- بوم کسب و کار ناب در صورتی با موفقیت همراه است که صاحبان کسب و کار دانش استفاده از آن را داشته باشند. در صورت عدم دانش و آگاهی در مورد بوم ناب، ممکن است موفقیت حاصل نشود.
نحوه استفاده از بوم ناب
یکی از دلایل مهمی که استارتآپها شکست میخورند و نمیتوانند محصولات خود را به مشتریان ارائه دهند، عدم شناسایی و تشخیص نیاز و مشکلات مردم است. با استفاده از بوم کسب و کار ناب میتوانید کسب و کار خود را در مسیر روشنی قرار دهید. نحوه پر کردن بوم ناب و استفاده از آن را اینجا دنبال کنید. برای درک بهتر موضوع، یک شرکت تاکسی اینترنتی را به عنوان مثال قرار میدهیم.
1_ از بخشهای مشتری بوم کسب و کار ناب را شروع کنید
نخستین مرحله در بوم ناب، تشخیص مخاطب هدف است. ابتدا باید مخاطبان کسب و کار خود را از قبل تعریف کنید تا نیازهای آنها را برطرف سازید. به عنوان مثال، مخاطبان هدف تاکسی اینترنتی به شرح زیر است:
- رانندگان تاکسی
- شهروندانی که ماشین ندارند
- گردشگران
در اینجا، باید شناسایی کنید که کدام گروه نیاز بیشتری به خدمات تاکسی اینترنتی دارند.
2_ مشکلات و مسائل مشتریان را پیدا کنید
پس از شناسایی مخاطبان هدف برای کسب و کار خود، اکنون باید دردها و مشکلات آنها را تشخیص دهید. ابتدا، یک تا سه مشکل مهم را فهرست کنید. به عنوان مثال، مشکی کلی در سیستم تاکسیرانی، جابهجایی دشوار مردم در ساعات شلوغی دشوار و زمانبر است. از مشکلات دیگر نیز پیدا کردن تاکسی به صورت سنتی، هزینههای بالای تاکسی و نگرانیهای مردم در مورد ایمنی سفر است.
3_ برای مشکلات مخاطبان هدف خود راهحل مطلوب بیابید
پس از شناسایی مشکلات مخاطبان و مشتریان، بهترین راهحل را پیدا کنید. میتوانید بوم ناب خود را با اعضای تیم به اشتراک بگذارید تا برای پیدا کردن راهکار، با یکدیگر همکاری کنید. در مثال تاکسی اینترنتی، ایجاد اپلیکیشن کاربردی برای کاربران یک راهکار فوقالعاده برای گرفتن تاکسی در کمترین زمان و با چند کلیک است.
4_ جریانهای درآمد خود را مشخص کنید
جریانهای درآمد روشهایی هستند که میتوانید از کسب و کار خود درآمد به دست آورید. شما باید مشخص کنید که چه خدمات و محصولاتی را ارائه میدهید و چگونه میخواهید از طریق آنها پول در بیاورید؟ با شناسایی جریانهای درآمد میتوانید قیمتگذاری دقیقی برای کالا یا خدمات خود ایجاد کرده و سودآوری بلند مدت را تجربه کنید. جریانهای درآمد در تاکسی اینترنتی به شرح زیر است:
- دریافت کارمزد و درصد از هر سفر مسافران
- هزینه اشتراک ماهانه
- دریافت هزینه تبلیغات درون برنامهای یا تبلیغات روی خودروهای مسافربری
- دریافت هزینه از طریق خدمات اضافی مانند حمل بار، پیک موتوری، خرید از فروشگاه سفارش غذا و…
- همکاری با افراد دیگر و کارهای دیگر مانند هتلها، رستورانها برای ارائه تخفیف و دریافت کمیسیون
5_ ارزش پیشنهادی یکتا را تعریف کنید
ارزش پیشنهادی یکتا نقش مهمی در جذب مشتریان و سرمایهگذاران به کسب و کار شما دارد. این بخش از سه جز اصلی تشکیل شده است که با پاسخ به سوالات زیر میتوانید آن را تعریف کنید.
- محصول یا خدمات شما برای چه کسانی مناسب است؟
- مزیت اصلی خدمات شما چیست؟
- چرا مشتریان باید به جای رقبا شما را انتخاب کنند؟
این میتواند به شما کمک کند تا از رقبا متمایز شده و با افزایش ارزش برند خود، مشتریان هدف خود را جذب کنید. ارزش پیشنهادی یکتا را به طور واضح و مختصر در بوم ناب یادداشت کنید. سپس، از مزایای واقعی خدمات یا محصولات خود صحبت کرده و از زبان ساده استفاده کنید.
در نهایت، موفقیت خود را تضمین خواهید کرد. نوشته شما باید منحصربهفرد باشد و نقاط قوی خود را برای جذب مشتریان به کار بگیرد. انواع ارزش پیشنهادی یکتا در مثال تاکسی اینترنتی موارد زیر هستند:
- با یک کلیک تاکسی درب منزل شما است تا سریعترین و راحتترین راه برای جابهجایی در شهر را تجربه کنید.
- تجربه سفری ایمن و مطمئن با رانندگان حرفهای و خودروهای لوکس
- کرایههای مقرون به صرفه و مقایسه قیمتها
- اپلیکیشن ما بیش از یک تاکسی است. سفارش غذا و خرید از فروشگاه تنها با یک اپلیکیشن
بیشتر بخوانید:
- چگونه بوم کسب و کار بنویسیم؟
- بوم مدل کسب و کار استروالدر را بهتر بشناسید
- طراحی بوم کسب و کار عکاسی به صورت عملی
6_ کانالهای توزیع تأثیرگذار و مناسب را پیدا کنید
کانالهای توزیع تأثیر بسیاری در بوم کسب و کار ناب دارد. منظور از این کانالها روشهایی است که یک کسب و کار محصول و خدمات خود را به مشتریان میرساند. انتخاب کانالهای مناسب میتواند نقش پررنگی در موفقیت شما ایفا کند. برای انتخاب کانالهای توزیع، به مخاطبان هدف خود توجه کنید و کانالها را به سه دسته پیش از خرید، هنگام خرید و پس از خرید تقسیمبندی کنید. برای رسیدن به بهترین نتیجه، میتوانید ترکیبی از کانالهای مختلف را استفاده کنید. هزینههای کانالها را در نظر بگیرید تا بتوانید بهترین بازدهی را انتخاب کنید.
- کانالهای توزیع پیش از خرید: رسانههای اجتماعی، تبلیغات آنلاین و ایمیلهای تبلیغاتی
- کانالهای توزیع هنگام خرید: وبسایتها، فروشگاههای فیزیکی و نمایندگیها
- کانالهای توزیع پس از خرید: ایمیلهای پشتیبانی مشتریان، شبکههای اجتماعی و نظرسنجیهای رضایت
7_ سنجههای کلیدی را فهرست کنید
سنجهها یا متریکهای کلیدی در بوم کسب و کار ناب اعدادی هستند که عملکرد کسب و کار شما را نشان میدهند و کمک میکنند تا اهداف واقع بینانهای را تعیین کنید. اگر متریکها کاهش پیدا کنند، این یعنی کسب و کار شما در مسیر نادرستی قرار گرفته و باید برای افزایش تقاضا، تغییراتی را اعمال کنید.
به عنوان مثال، سنجههای کلیدی در تاکسی اینترنتی تعداد سفرها، درآمد کل، تعداد کاربران فعال و هزینه جذب مشتری هستند. برای انتخاب متریکهای کلیدی مناسب باید اهداف خود را مشخص کنید. سپس، متریکهای قابل اندازهگیری را مشخص کرده و به طور منظم آنها را بررسی کنید.
8_ ساختار هزینههای کسب و کار خود را برآورد کنید
ساختار هزینه از مهمترین بخشهای بوم ناب است که هزینههای مرتبط با کسب و کار خود را شناسایی و مدیریت کنید. پر کردن بخش ساختار هزینه در بوم کسب و کار ناب کمک میکند تا تصمیمات آگاهانهتری در مورد قیمتگذاری، تخصیص منابع و سودآوری اتخاذ کنید.
شما میتوانید هزینههای کسب و کار خود را به دو بخش هزینههای ثابت شامل اجاره، حقوق پرسنل، هزینه آب و برق و بیمه و هزینههای متغیر از جمله مواد اولیه، بستهبندی و حمل و نقل تقسیمبندی کنید.
به خاطر داشته باشید که ساختار هزینه یک ابزار پویا است و به طور مرتب باید آن را بروزرسانی کنید. ساختار هزینه در کسب و کار تاکسی اینترنتی شامل هزینههای توسعه و نگهداری اپلیکیشن، حقوق تیم پشتیبانی و توسعه، مجوزهای لازم و… است.
9_ برتری مطلق را در بوم ناب خود خلق کنید
برتری مطلق را در بوم کسب و کار ناب خود یادداشت کنید. این میتواند چیزی باشد که شما را از سایر رقبا متمایز میکند و از آنها پیشی خواهید گرفت. این میتواند شامل استخدام متخصصان حرفهای در تیم کسب و کار یا استفاده از فناوریهای پیشرفته باشد.
برتری مطلق به معنی اول بودن در بازار نیست. بیزینسهایی مانند اپل و فیسبوک در بازار اول نبودند، اما اکنون بهترین هستند. برتری مطلق باید چیزی باشد که رقبا نتوانند به راحتی آن را از شما کپی کنند. در مثال تاکسی اینترنتی، شراکت با شرکتهای بزرگ، تشکیل تیم قوی و فناوری پرداخت نوآورانه میتواند از فعالیتهای فوقالعاده باشد.
چه زمانی از بوم ناب استفاده کنیم؟
بوم کسب و کار ناب ابزاری ارزشمند برای کسب و کارهای جدید و کهنهکار است. بوم ناب برای افرادی که ایدهای جدید دارند، کاربردی و مفید است. برخی از صاحبان کسب و کارها نمیدانند که چه زمانی از بوم ناب استفاده کنند. در ادامه، موقعیتهایی که میتوان از بوم کسب و کار ناب بهره گرفت را قرار دادهایم.
- در مراحل شکلگیری و ایجاد ایدههای جدید میتوانید از بوم ناب استفاده کنید. این بوم کمک میکند تا جوانب مختلف ایدههای خود را بررسی کرده و با شناسایی نقاط ضعف و قوت، آن را پیادهسازی کنید.
- اگر قصد شروع توسعه محصولات را دارید، بهتر است بوم ناب را طراحی کنید تا مطمئن شوید محصولی را ارائه خواهید کرد که بازار به آن نیاز دارد. در این صورت، با افزایش تقاضا، کسب و کار شما رونق خواهد گرفت.
- اگر قصد دارید ایدههای کسب و کار خود را به سرمایهگذاران ارائه دهید، بهترین روش استفاده از بوم کسب و کار ناب است. با این ابزار میتوانید به طور خلاصه و مفید کسب و کاری که مد نظر دارید را به نمایش بگذارید.
- افرادی که کسب و کار فعال دارند نیز میتوانند از بوم ناب استفاده کنند. این میتواند باعث ارزیابی مجدد فعالیتها و مدل کسب و کار شده و تغییرات استراتژیک را در آن اعمال کنند.
- صاحبان مشاغل میتوانند با استفاده از بوم کسب و کار ناب، با اعضای تیم خود تعامل داشته باشند. هر زمان که بخواهند میتوانند این بوم را به اشتراک گذاشته و بررسیهای لازم در جهت بهبود کسب و کار خود را انجام دهند.
تفاوت بوم کسب و کار و بوم ناب چیست؟
بوم کسب و کار و بوم ناب با یکدیگر متفاوت هستند و تفاوتهای کلیدی در آنها به چشم میخورد. این دو بوم اشتراکات بسیاری با یکدیگر دارند، اما از نظر کاربرد و هدف متفاوت هستند. بزرگترین تفاوت بوم کسب و کار و بوم ناب، تمرکز و هدف است.
مهمترین تفاوت این دو چیست؟ بوم مدل کسب و کار استروالدر بر روی یک محصول خاص تمرکز دارد. در مقابل، تمرکز بوم ناب بر روی یک مشکل خاص و روشهای حل آن است. تفاوتهای دیگر این دو بوم را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
اهداف هر بوم چیست؟
هدف از بوم کسب و کار بر درک عمیق از مدل کسب و کار است و اهداف بوم ناب اعتبارسنجی ایدههای موجود و عرضه محصول با حداقل زمان و هزینه است.
تمرکز اصلی در انواع بوم کدام است؟
تمرکز اصلی بوم مدل کسب و کار بر دید و درک کلی از کسب و کار است. در مقابل، بوم ناب بر ایدههای اولیه و حل مشکلات تمرکز میکند.
رویکرد هر یک چیست؟
رویکرد بوم کسب و کار استروالدر جامع و ساختار یافته، و رویکرد بوم ناب چابک و با آزمایش و خطا است.
سادگی و پیچیدگی در دو نوع بوم مدل کسب و کار
نحوه طراحی و استفاده از بوم ناب نسب به بوم کسب و کار سادهتر است. بوم مدل کسب و کار دارای پیچیدگیهای بیشتری برای مدیریت استراتژیک کسب و کارها است.
مرحله توسعه کسب و کار
بوم ناب بیشتر برای استارتآپها و آزمایش ایدهها کاربرد دارد و مناسب است. در مقابل، از بوم کسب و کار میتوان در کسب و کارهای بزرگ و توسعه مدلهای موجود استفاده کرد.
اجزای کلیدی هر بوم کدامند
اجزای کلیدی در هر دو بوم 9 بخش هستند. اجزای کلیدی بوم مدل کسب و کار شامل بخشهای مشتریان، ارزشهای پیشنهادی، کانالهای توزیع، روابط مشتریان، فعالیتهای کلیدی، جریانهای درآمد، مشارکتهای کلیدی، منابع کلیدی و ساختار هزینهها است. در مقابل، در بوم ناب مشارکتهای کلیدی با مشکلات، فعالیتهای کلیدی با راهحلها، منابع کلیدی با متریکهای کلیدی و روابط مشتریان با برتری مطلق جایگزین شدهاند.
نمونه های بوم ناب
بوم ناب در کسب و کارهای مختلفی مورد استفاده قرار گرفته است. برای نوشتن و شروع کار با بوم کسب و کار ناب، میتوانید به کسب و کارهای ابرقدرت که از آن بهره گرفتند، توجه کنید. اکنون بوم ناب مربوط به سه کسب و کار ابرقدرت گوگل، یوتیوب و فیسبوک را با بخشهای کلیدی، بررسی خواهیم کرد.
بوم کسب و کار کمپانی قدرتمند گوگل
شرکت گوگل در سال 1998 با بودجه 36 میلیون دلاری تاسیس شد. این شرکت به طور چشمگیری محبوبیت و پذیرش جهانی را دریافت کرد. بوم کسب و کار ناب گوگل برای حدود 20 سال پیش است. این بوم نشان میدهد که کمپانی گوگل با یک ایده ساده و رویکردی نوآورانه توانست موفقیت بزرگی را کسب کند. شناسایی مشکلات، ارائه راهکارهای کاربردی و رقابتی در این بوم برجسته هستند.
بخش | مثال |
مشکل | نتایج جستوجوی موتورهای جستوجو نامطلوب بود و افراد قادر به پیدا کردن اطلاعات دقیق از طریق اینترنت نبودند. |
بخشهای مشتریان | مشتریان هدف گوگل، تمامی کاربران وب بودند. |
راهحل | ایجاد و توسعه یک فناوری کاربردی که به کاربران محتوا و اطلاعات دقیق را با سرعت بالا ارائه دهد. |
ارزش پیشنهادی یکتا | ویژگی منحصربهفرد این خدمات گوگل، پیدا کردن هر اطلاعاتی که کاربران به آن نیاز داشتند در این بستر بود. |
سنجههای کلیدی | تعداد درخواستهای جستوجو، درصد کاربرانی که جستوجوی خود را در صفحه اول انجام داده و محتوای مورد نظر را پیدا میکردند. |
کانالهای توزیع | دانشجویان و ارجاع کاربران |
ساختار هزینه | هزینههای میزبانی و تولید |
جریانهای درآمد | سرمایهگذاری و درآمدهای حاصل از تبلیغات |
برتری مطلق | دارای الگوریتم رتبهبندی و رقابتی محتواها |
بوم ناب پلتفرم یوتیوب
پلتفرم یوتیوب یک بستر فوقالعاده محبوب در دنیا است. یوتیوب در سال 2005 با بودجه 11 میلیون دلاری تاسیس شد. این پلتفرم یکی از بزرگترین سرویسهای ویدیویی جهان است که میلیونها کاربر در آن فعالیت دارند. بوم ناب یوتیوب یک نمونه فوقالعاده از موفقیت است که با پیروی از یک استراتژی مناسب، ایدههای خوب و تیم قوی توانست به آن دست پیدا کند. بوم کسب و کار ناب یوتیوب به شرح زیر است:
بخش | مثال |
مشکل | عدم وجود پلتفرمی برای میزبانی و اشتراکگذاری ویدیو |
بخشهای مشتریان | بازارهای گسترده، کاربران عادی، بلاگرهای ویدیویی و تبلیغکنندگان |
راهحل | طراحی و ایجاد یک بستر اختصاصی برای میزبانی و اشتراکگذاری ویدیو |
ارزش پیشنهادی یکتا | ایجاد پلتفرمی مشابه با تلویزیون که قابلیت تماشا و آپلود ویدیو را دارد و میتواند آن را رتبهبندی کند. |
سنجههای کلیدی | کاربران فعال روزانه، میزان بازدید و ویو هر ویدیو و مدت زمان تماشای ویدیوها |
کانالهای توزیع | مجلات فناوری، ایمیل مارکتینگ، دوستان بنیانگذاران و اهدای جوایز برای معرفی به دیگران |
ساختار هزینه | حقوق پرسنل، میزبانی و توسعه |
جریانهای درآمد | سرمایهگذاری و درآمد تبلیغاتی |
برتری مطلق | ایجاد بزرگترین پلتفرم میزبانی ویدیو و محبوبیت جهانی آن |
بوم ناب فیسبوک
فیسبوک در سال 2004 تاسیس و به یک شبکه اجتماعی غولپیکر تبدیل شد. بوم کسب و کار ناب فیسبوک نشان میدهد که چگونه این پلتفرم به یکی از بزرگترین شبکههای اجتماعی جهان تبدیل شد. این بوم یک نمونه کلاسیک از تبدیل ایده تا واقعیت است. بنیانگذاران فیسبوک با شناسایی نیازهای خاص کاربران و ویژگیهای مهم محصول و خدمات، توانستند به موفقیت چشمگیری دست پیدا کنند. در اینجا، بوم ناب فیسبوک را قرار دادهایم:
بخش | مثال |
مشکل | شبکه آنلاین دانشگاه هاروارد کارایی محدودی داشت و دانشجویان به دنبال پلتفرمی برای ارتباط آنلاین با یکدیگر و دوستان خود بودند. |
بخشهای مشتریان | دانشجوهای هاروارد و دانشگاههای دیگر |
راهحل | ایجاد پلتفرم ارتباطی آنلاین برای دانشجویان و برقراری ارتباط، اشتراکگذاری تصاویر، چت و سایر فعالیتهای اجتماعی |
ارزش پیشنهادی یکتا | پلتفرمی متمرکز برای دانشجویان و تعاملات اجتماعی آنها |
سنجههای کلیدی | تعداد کاربران روزانه و ماهانه فیسبوک، تعداد پستها و مدت زمانی که آنها از این پلتفرم استفاده میکردند. |
کانالهای توزیع | دانشجویان دانشگاههای مختلف، ارجاع به دوستان و آشنایان و فعالیتهای متقابل افراد |
ساختار هزینه | حقوق پرسنل، توسعه و میزبانی |
جریانهای درآمد | سرمایهگذاری و درآمد حاصل از تبلیغات |
برتری مطلق | تعاملات فردی و شخصی با یکدیگر و فعالیتهای دوستان باعث جذب کاربران جدید شد. |
کلام آخر
بوم کسب و کار ناب روشی فوقالعاده برای شروع استارتآپها و بررسی مجدد کسب و کارهای کهنهکار است. بوم ناب شامل 9 بخش کلیدی و مهم است که توجه و پیروی از آنها باعث موفقیت و کسب درآمد خواهد شد. در این مقاله، بوم ناب را به طور کامل بررسی کردیم. پیشنهاد میکنیم اگر ایدههایی از کسب و کار جدید را در سر میپرورانید، استفاده از بوم ناب را فراموش نکنید.
منابع
۸ دیدگاه دربارهٔ «بوم کسب و کار ناب چیست و چه کاربردی دارد؟ با مثال»
عالی بود
مفید میتونه باشه
کامل و دقیق و مفید
سپاس بابت همراهی ارزشمند شما؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
خیلی کامل و دقیق بود مقاله. سپاس از تیم بیشتر از یک
خوشحالیم که دغدغه یادگیری دارید؛ تبریک به شما
عالی
سپاس بابت همراهی ارزشمندتون