چگونه صدای خود را زیبا کنیم؟ (10 گام ساده و کاربردی)

سرفصل های مهم این مقاله

ممکن است تا به حال احساس کرده باشید که حنجره شما کیفیت صدایی را که می‌دانید توانایی آن را دارد ارائه نمی‌دهد. شاید بارها سعی کرده باشید که صدای خود را اصلاح کنید اما هنوز هم آنچنان خوب و قابل توجه به نظر نمی‌رسد. نگران نباشید؛ زیرا در این مطلب، نحوه تقویت صدا و ارتقای آن را به سطح ایده‌آل مورد بحث قرار خواهیم داد. اگر می‌خواهید بدانید که چگونه صدای خود را زیبا کنیم، این مطلب مناسب شماست.

روش‌های تقویت صدا

زیباتر کردن صدا

برای آن‌که صدای خوبی داشته باشید، باید راهکارها و تمریناتی را انجام دهید. روش‌‌های زیادی برای این کار وجود دارد که در ادامه در مورد آن‌ها صحبت می‌کنیم:

مرحله 1: صدای خود را ثبت و ارزیابی کنید

اولین قدم برای بهتر کردن صدایتان، ضبط کردن صدا و گوش دادن به صحبت‌ها است. این بخش ممکن است دشوار باشد و شما را آشفته کند اما بدانید که تنها نیستید. بسیاری از مردم از صدای خود متنفر هستند اما این تنها راه برای ارزیابی واقعی شماست. حتی شاید خودتان را شگفت زده کنید و آنقدرها هم که فکر می‌کنید بد نباشید.

اگر به دنبال پاسخ این سوال هستید که چگونه صدای خود را زیبا کنیم، ابتدا باید یک متن یا سخنرانی برای ضبط پیدا کنید. وقتی به آن گوش می‌دهید، همه چیزهایی را که متوجه می‌شوید یادداشت کنید؛ از جمله:

  • حجم صدا: با صدای بلند صحبت می‌کنید یا آهسته؟
  • کیفیت صدا: آیا صدای شما از راه بینی است یا دهان؟ و یا خشن است؟
  • نحوه بیان: آیا کلمات خود را به‌طور کامل تلفظ می‌کنید و یا اینکه من من دارید؟
  • سرعت: خیلی سریع صحبت می‌کنید یا آهسته؟
  • زیر و بم صدا: آیا با صدای بلند صحبت می‌کنید یا آرام؟
  • تغییر لحن: آیا با صدای یکنواخت صحبت می‌کنید؟

این دسته‌بندی‌ها صدای شما را تشکیل می‌دهند و عناصر کلیدی برای کمک به ارزیابی صدای شما هستند. دوباره به صدای ضبط شده خود گوش دهید و هر چیزی را که در مورد صدایتان دوست دارید یا ندارید یادداشت کنید.

مرحله 2: به سخنرانان خوب گوش دهید

اکنون که دشوارترین بخش را پشت سر گذاشته‌اید، می‌توانید به مرحله بعدی بروید که گوش دادن به سخنرانان حرفه‌ای است. بخشی از پرورش صدا به‌خصوص برای کسب‌وکار، آشنایی با سخنرانان حرفه‌ای و توجه به جنبه هایی است که صدای آن‌ها را بهبود می بخشد. گفتگوهای تد را تماشا کنید یا پادکست‌ها و کتاب‌های صوتی را دانلود کرده و زمانی را براش گوش دادن به صدای آن‌ها اختصاص دهید.

 

 

 

 

مرحله 3: تنفس خود را بهبود بخشید

هر سخنرانی با یک نفس شروع می‌شود؛ بنابراین بهبود تکنیک‌های تنفسی‌، یک نقطه عالی برای شروع بهبود صداست. باید مطمئن شوید که آرام و پیوسته از دیافراگم نفس می‌کشید. این به محافظت از صدا در برابر فشار و داشتن لحن گفتاری غنی‌تر و سازگارتر کمک می‌کند. برای تمرین، یک پاراگراف را با صدای بلند بخوانید که حاوی ترکیبی از جملات بلند و کوتاه است. با خواندن هر جمله، نفس عمیق بکشید و به تدریج بازدم کنید.

تاثیر نفس کشیدن بر زیبایی صدا

مرحله 4: سرعت گفتار خود را کاهش دهید

مضطرب شدن در طول یک سخنرانی بزرگ معمول است. وقتی مضطرب هستید، گفتارتان سریع‌تر می‌شود. این کار باعث می‌شود که اعتمادبه‌نفس کمتری داشته باشید یا پرشور به نظر برسید که درک شما را برای شنونده سخت‌تر می‌کند.
با کاهش سرعت گفتار خود، می‌توانید نفس عمیق بکشید، بهتر بیان کنید و با تفکر بیشتری به آنچه می‌خواهید بگویید فکر کنید. وقتی سرعتتان را کم می‌کنید، مراقب باشید که سخنرانی‌تان خسته‌کننده و خسته‌کننده به نظر نرسد؛ به اندازه‌ای سرعتتان را کم کنید که فقط یک دیالوگ واضح و مطمئن ارائه دهید.

مرحله 5: به حرف خود توجه کنید

بسته به خودارزیابی که از خود انجام داده‌اید، ممکن است نیاز باشد کارهای زیادی برای انجام دادن داشته باشید. اگر به نظرتان تن صدایتان آرام، خشک یا حتی صاف است، وقت آن رسیده که روی آن کار کنید. یک صدای ایده‌ئال برای گفتار آرام، واضح، کامل و قابل تغییر است.
تغییر لحن بسیار مهم است؛ زیرا بر بخش‌های مختلف یک جمله تأکید می‌کند و احساسات شما را نشان می‌دهد. این گونه باعث می‌شود تا منظورتان بهتر درک شود. حتی کوچکترین تغییر در یک کلمه می‌تواند معنی یا مفهوم جمله را تغییر دهد.

 

 

 

 

مرحله 6: زمان‌بندی را تمرین کنید

زمان‌بندی در سخنرانی مهم‌ترین چیز است؛ زیرا نه تنها برای شنوندگان بلکه برای خودتان نیز اهمیت دارد. اضافه کردن مکث یا زمان انتظار بین جملات، به شنوندگان شما فرصت می‌دهد تا آنچه را که می‌گویید بتوانند پردازش کنند و بفهمند. همچنین به شما زمان بیشتری می‌دهد تا رشته افکار خود را کم کنید و در صورت نیاز نفسی بکشید. این کار باعث می‌شود تا کمتر نفس نفس بزنید. یک مکث مناسب همچنین می‌تواند بر نکته‌ای که می‌خواهید بیان کنید تأکید کند و از این طریق، موجب جلب توجه بیشتر شنوندگان شود.

مرحله 7: زبان بدن خود را تغییر دهید

تاثیر زبان بددن در زیبایی صدا
صدای شما فقط از گلوی شما بیرون نمی‌رود بلکه از کل بدن شما خارج می‌شود. تغییر زبان بدن می‌تواند بر لحن صدای شما تأثیر بگذارد و باعث شود با اعتمادبه‌نفس بیشتری به نظر برسید و نیز خودتان هم احساس اعتمادبه‌نفس بیشتری کنید.

به‌عنوان مثال، وضعیت نامناسب مانند قوز کردن می‌تواند ماهیچه‌های گلو شما را تحت فشار قرار دهد و تنفس با دیافراگم را برای شما سخت‌تر کند. همچنین، می‌تواند استقامت صدای شما را کاهش دهد و باعث شود که تنش و سختی بیشتری در صحبت کردن داشته باشید. برای رفع مشکلات صوتی مربوط به وضعیت بدنی، صاف بنشینید، قسمت مرکزی بدن خود را درگیر کنید و شانه‌های خود را شل نگه دارید.

علاوه بر این، لبخند زدن در حال صحبت، صدای شما را دلپذیرتر و جذاب‌تر می‌کند. امتحان کنید؛ یک جمله ساده از خود ضبط کنید مثل «سلام اسم من ___ است، امروز چطوری؟» سپس با لبخند همان حرف را ضبط کنید. از نتیجه شگفت‌زده خواهید شد.

مرحله 8: بدن خود را آبرسانی کنید

هیدراسیون (آبرسانی) نه تنها برای سلامت بدن و ذهن، بلکه برای صدای شما نیز مهم است. نوشیدن آب زیاد به روان کردن و محافظت از تارهای صوتی شما کمک می‌کند و باعث می‌شود تا صدای بهتر و واضح‌تری برای شنوندگان خود داشته باشید. به علاوه باید از چیزهایی که باعث کم‌آبی بدن شما می‌شود، مانند الکل یا سیگار که همچنین می‌توانند صدای شما را خشن کند، اجتناب کنید. پرهیز از غذاهایی که ممکن است باعث سوء هاضمه، سوزش سر دل یا رفلاکس اسید معده شود نیز مهم است.

چگونه صدای خود را زیبا کنیم و موثرتر سخن بگوییم؟

مرحله 9: تمرینات گرم کردن صدا را امتحان کنید

خوانندگان و بازیگران مشهور به دلایلی از تمرینات صداسازی استفاده می‌کنند. یک تمرین صوتی گرم‌کننده به شما امکان می‌دهد تا بهترین صدا را داشته باشید و در عین حال به حفظ سلامت و محافظت از صدایتان نیز کمک می‌کند. این تمرین برای هر کسی که از صدای خود به‌عنوان وسیله‌ای برای اجرا استفاده می‌کند، ضروری است؛ از جمله کسانی که سخنرانی‌های عمومی دارند، در پادکست‌ها صحبت می‌کنند یا حتی تماس‌ها و مشاوره فروش روزانه انجام می‌دهند.

یک تمرین ساده و سریع که به شما کمک می کند صدای خود را آرام کنید، این تکنیک است. نفسی آرام و ملایم بکشید که انگار در حال خمیازه کشیدن هستید. سپس نفس خود را طوری بیرون دهید که انگار در حال آه کشیدن هستید. این تمرین را با اضافه کردن حرف‌های صدادار مختلف مانند “او”، “آه” و “ایی” در حین بازدم تکرار کنید.
حتی می توانید تمرینات بدنی مانند تکنیک فک آویزان را انجام دهید.

با دهان و فک شل و آویزان، صحبت کنید و در حین صحبت، حرکات صورت خود را زیاد کنید. در حالی که صداهای “اوه” و “آه” را ایجاد می‌کنید، دهان خود را کاملا باز کنید و اجازه دهید فک شما پایین بیاید. ممکن است این حرکت احمقانه به نظر برسد، اما به کاهش تنش فک کمک می‌کند که بر دامنه و کیفیت صدای شما تأثیر می‌گذارد.

 

 

 

 

مرحله 10: به دنبال کمک و بازخورد باشید

بعد از خود ارزیابی و تمرین، آخرین قدم این است که از دیگران مشاوره و بازخورد بگیرید. هنگامی که احساس کردید به صدای مورد نظر خود رسیده‌اید، از یک دوست یا مربی، نظر و بازخورد صادقانه بخواهید. اگر هنوز احساس می‌کنید که با صدای خود مشکل دارید، انتخاب مربی یک راه موثر برای بهبود است. او می‌تواند نکات کاربردی و جلسات تمرینی به شما ارائه دهد که در ساخت صدای ایده‌ئال به شما کمک می‌کند. همچنین، می‌توانید از دوره‌های فن بیان و سخنوری استفاده کنید تا بتوانید مهارت خود را در این حوزه بهبود بخشید.

روش‌های مراقبت از تارهای صوتی

روش های مراقبت از صدا

ممکن است تصور شود که سلامت صدا ممکن است فقط برای کاربران حرفه‌ای صدا مانند خوانندگان و بازیگران مهم به نظر برسد؛ اما همه ما از صدای خود استفاده می‌کنیم، حتی بیشتر از آنچه تصورمان است. راه‌های مفیدی برای مراقبت از تارهای صوتی وجود دارد؛ از جمله:

1_ مایعات فراوان بنوشید

همانطور که در قبل هم گفتیم، یکی از بهترین کارهایی که می‌توانید برای مراقبت از تارهای صوتی خود انجام دهید، نوشیدن آب فراوان است. بدن ما جهت تولید مخاط سالم برای آبرسانی تارهای صوتی به آب نیاز دارد و تارهای صوتی ما برای ارتعاش موثر به مخاط آبکی و رقیق نیازمند هستند. همچنین مراقب داروهایی که مصرف می‌کنید باشید. بسیاری از داروها عوامل خشک‌کننده هستند و برای جبران آن باید مصرف آب خود را افزایش دهیم.

2_سیگار نکشید

سیگار کشیدن نه تنها حنجره را خشک می‌کند، بلکه به دلیل اثرات گرما و افزایش خطر ابتلا به سرطان نیز خطرناک است.

3_ از صدای خود مراقبت کنید

همه ما باید ارتباط برقرار کنیم، بنابراین استفاده از صدا اجتناب ناپذیر است. اما باید نظارت داشته باشید که چقدر از آن استفاده می‌کنید و به‌یاد داشته باشید که برای مراقبت از تارهای صوتی خود استراحت کنید. اگر در حرفه‌ای فعال هستید که نیاز دارد از صدای خود برای مدت طولانی استفاده کنید، مانند معلم، وکیل یا… برای راهنمایی در مورد نحوه استفاده موثر از صدای خود با یک متخصص مشورت کنید.

5_ سعی کنید با صدای بلند صحبت نکنید

حواستان به زمانی باشد که در سروصدای فراوان و یا در یک جمعیت زیاد هستید. فقط زمانی که مجبورید صدای خود را بلند کنید. فریاد زدن بیش از حد می‌تواند باعث آسیب جدی به تارهای صوتی شما شود.

با صدای بلند صحبت نکنید

6_ صدای خود را گرم و آرام کنید

اگر می‌دانید که قرار است برای مدت طولانی از صدای خود استفاده کنید، از قبل برای گرم کردن و آرام کردن آن وقت بگذارید. به شما توصیه می‌کنیم که آرام صحبت کردن، حرکت لب و زبان را امتحان کنید. این تمرینات به آرامی تارهای صوتی را می‌لرزاند و به آن‌ها کمک می‌کند تا آرام شوند. بنابراین در هنگام استفاده از آن‌ها نیازی به وارد کردن فشار ندارند.

7_ در صورت ادامه گرفتگی صدا به پزشک مراجعه کنید

برخی از افراد، گرفتگی صدا در اثر عفونت دستگاه تنفسی یا استفاده بیش از حد تجربه کرده‌اند. این نوع گرفتگی صدا معمولا موقتی است و جای نگرانی ندارد؛ اما اگر گرفتگی صدا را تجربه کردید که بیش از دو هفته ادامه داشت، باید در مورد سلامت تارهای صوتی خود با پزشک مشورت کنید. شرایطی مانند سرطان تارهای صوتی، عفونت‌ها، اختلالات و تنش عضلانی و آسیب‌های جدی ممکن است نیاز به درمان پزشکی، جراحی یا توانبخشی به کمک آسیب‌شناس زبان گفتار صوتی داشته باشند.

 

 

 

 

بهترین و بدترین خوراکی‌ها برای پرورش صدا و حنجره

در ادامه، تعدادی از بهترین و بدترین غذاهایی که توسط مربیان صدا، خوانندگان و گویندگان حرفه‌ای برای داشتن صدایی سالم توصیه می‌شود، آورده شده است.

غذاهای مناسب برای صدا و حنجره

برخی از غذاهایی که باعث تقویت صدای سالم می‌شوند عبارت‌اند از:

آب: حتما آب زیادی بنوشید تا کمبود آب نداشته باشید. آب با دمای اتاق به بدن اجازه می‌دهد تا سریع‌تر آبرسانی شود زیرا سریع‌تر جذب می‌شود. همچنین می‌تواند به فرآیند گوارش بعد از غذا کمک می‌کند.

نان تست و کراکر بدون نمک: با خوردن نان برشته و کراکرهای بدون نمک می‌توانید صدای خود را به طور طبیعی خوب نگه دارید. این به آن دلیل است که با خوردن نان، دهان رطوبت اضافی تولید می‌کند تا به تجزیه آن کمک کند. سپس با بلعیده شدن آن، گلو روان می‌شود.

طالبی: طالبی و سایر خربزه ها حدود 90 درصد آب هستند. سعی کنید آن‌ها را برای یک میان‌وعده سالم میل کنید یا مقداری از تکه‌های آن را در یک لیوان آب بریزید و میل کنید تا هم خوش‌طعم‌تر شود و هم آب بیشتری جذب کنید.

چای گیاهی گرم: همانطور که کافئین می‌تواند بر صدای شما تاثیر منفی بگذارد، اما چای طبیعی بدون کافئین مانند سونا برای گلو عمل کرده و تارهای صوتی را گرم می‌کند. افزودن عسل نیز ممکن است مفید باشد.

نکته: از مصرف کافئین، الکل و سایر عوامل خشک‌کننده خودداری کنید. کافئین و الکل ادرارآور هستند؛ به این معنی که آب بدن را کم می‌کنند. ممکن است فکر کنید که با نوشیدن این مایعات آب بدنتان تامین می‌شود اما در واقع، آن‌ها تارهای صوتی شما را خشک می‌کنند.

مصرف چای طبیعی برای تقویت صدا

 

غذاهای نامناسب برای صدا و حنجره

در ادامه، برخی از بدترین غذاها و نوشیدنی‌هایی که صدای شما را تحت تاثیر قرار می‌دهند، آورده شده است:

شیر: هنگامی که شیر می نوشید، مخاط پشت بینی و گلو افزایش پیدا می‌کند. این می‌تواند صدای شما را نامشخص کند و باعث شود بیشتر سرفه کرده و گلوی خود را صاف کنید که می‌تواند به تارهای صوتی شما آسیب برساند.

بستنی: بستنی نه تنها به‌خاطر لبنیات بلکه به دلیل قند نیز همین مشکلات را ایجاد می‌کند. اگر نیاز به ارضای ولع شکر دارید، سعی کنید یک آب نبات سفت بمکید که باعث افزایش تولید مخاط هم می‌شود و بسیار نیز مفید است.

بیکن: بیکن بسیار شور است. برای اینکه سطح آب بدن خود را بالا نگه دارید و صدایتان شفاف بماند، از بیکن و سایر غذاهای شور خودداری کنید.

مرکبات: با این‌که هیچ چیز تازه‌‌تر از مرکبات وجود ندارد، اما مرکبات بسیار خشک‌کننده هستند. آب میوه‌های تهیه شده از مرکبات نیز همین خاصیت را دارند.

الکل: الکل ممکن است باعث شود تا احساس بهتری داشته باشید اما اینطور نیست. مصرف الکل در حالی که به شدت باعث خشک شدن گلو می‌شود، سبب شده تا کنترل تارهای صوتی خود را از دست بدهید که به ویژه می‌تواند برای آواز خواندن یا سخنرانی مضر باشد.

کلام آخر

تقویت صدا و کار کردن روی آن می‌تواند باعث جذابیت در افراد شود. پرورش صدا لازمه احساس رضایت و خوشحالی از خود است. قطعا تاکنون بارها به صدای ضبط شده خود گوش کرده‌اید؛ اما احساستان نسبت به صدای خود چیست؟ در این مطلب، راهکارهایی برای اینکه چگونه صدای خود را زیبا کنیم ارائه داده شد. همچنین، روش‌هایی را برای مراقبت از تارهای صوتی به شما معرفی کردیم. همواره برای حفظ و تقویت صدا و حنجره خود کوشا باشید و فراموش نکنید که کوچکترین غفلت و اشتباه ممکن است باعث آسیب به تارهای صوتی شما شود.

منابع:

پیام

نحوه رسیدن به درآمد با راه‌اندازی کسب و کار

Picture of شبنم

شبنم

امتیاز (4/5)
4/5
به اشتراک بگذاریم
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید

۵۳ دیدگاه دربارهٔ «چگونه صدای خود را زیبا کنیم؟ (10 گام ساده و کاربردی)»

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      خوشحالیم محتوایی مطالعه کردید که براتون کاربردی بوده است؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز
      خوشحالیم که در این مقاله در خدمت شما بودیم؛ امیدواریم باز با محتوایی مفید همراهتون باشیم.
      بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      چقدر خوب که علاقه مند به مطالعه و آموزش هستید؛ امیدواریم محتوا براتون کاربردی باشد.
      موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      چقدر خوب که تو این روزای شلوغ اخر سال، شما دغدغه آموزش دارید.
      موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام دوست عزیز
      خوشحالیم که همراه بیشتر ازیکی ها دغدغه رشد و یادگیری دارید؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      ممنونیم که تو دنیای امروزی برای آموزش زمان می گذارید؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      ممنونیم که تو دنیای امروزی برای آموزش زمان می گذارید؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز
      خوشحالیم که اهل مطالعه مقاله هستید؛ امیدواریم در این خصوص در مقالات بعدی نیز در خدمتتون باشیم.
      بیشتر ازیک نفر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا
برای ورود مشکل دارید؟