ما برای انجام هر کاری به تمرکز نیاز داریم. تمرکز هسته کلیدی تمام فعالیتهای ما است. بااینحال مشکل توجه و تمرکز مشکلی جدی برای اغلب ما است و سخت میتوان همواره بر آنچه باید متمرکز بود. در این مقاله سعی میکنیم بهطور مفصل به این مشکل بپردازیم و توضیح دهیم که چه موانعی اجازه تمرکز را نمیدهند و چگونه میتوان از سد آن موانع گذشت؛ اما قبل از آن به نشانههایی از مشکل در تمرکز میپردازیم.
نشانههای حواس پرتی و عدم تمرکز، شما هم این نشانهها را دارید؟
کمبود تمرکز میتواند در افراد مختلف خود را به شیوههای متفاوتی نشان دهد. در این قسمت به برخی از شایعترین این نشانهها اشاره میکنیم:
- ناتوانی از انجام وظایف روزمره
- خستگی مفرط
- ناتوانی در به یادآوردن اتفاقاتی که بهتازگی رخ دادهاند
- ناتوانی در تصمیمگیری
- فراموش کردن جلسات یا قرارهای مهم
- ناتوانی در به اتمام رساندن کارها
- ناتوانی در گوش دادن به صحبتهای دیگران
- ناتوانی در مطالعه کتاب و درسها
- دلایل ناتوانی در تمرکز
- محرومیت از خواب
پژوهشهای مختلف ارتباط حافظه، قدرت تصمیمگیری، حافظه و تمرکز را با خواب نشان دادهاند. محرومیت از خواب میتواند به تمرکز ما آسیب بزند و کارهای مختلف مانند مطالعه کتاب را برایمان سخت و پیچیده کند.
آیا میدانید دلایل اصلی حواس پرتی و عدم تمرکز چیست؟
این دلایل را بدانید تا شناخت بهتری از عدم تمرکز و حواس پرتی داشته باشید:
1- کمبود ویتامینD
ویتامینهای مختلف و مشخصاً ویتامین D نیز در تمرکز ما نقش جدی بازی میکنند. کمبود این ویتامین میتواند منجر به افت عملکرد ذهنی شود و باعث گنگ بودن مسائل برای ما شود. طوری که نتوانیم بهطور کامل تمرکز کنیم.
2- استرس و اضطراب
فشارهای روانی مختلف نیز از عوامل اصلی کمبود تمرکز در ما هستند. استرس و اضطراب و نگرانی مفرط ممکن است ما را از لحظه حال جدا کنند و اجازه ندهند که بهطور کامل بر فعالیتهایمان تمرکز کنیم. در واقع یک مغز نگران، ظرفیت کمی برای تمرکز را دارد.
3- عدم تعادل هورمونی
تحقیقات نشان میدهند که عدم تعادل در هورمونهایی مانند استروژن، پروژسترون، تستوسترون و هورمونهای تیروئیدی میتوانند به ضعف تمرکز در ما منجر شوند. به همین دلیل نباید نقش آنها بر فعالیت مغزی و میزان تمرکزمان را فراموش کرد.
4- اختلالات روانی
اختلالات روانی مختلف مانند افسردگی، اضطراب فراگیر و بیشفعالی و نقص توجه نیز از وضعیتهای جدی هستند که میتوانند به تمرکز ما آسیب جدی بزنند. تمرکز در افرادی که با این اختلالها درگیرند بهشدت مختل میشود و کارایی فرد کاهش مییابد. در چنین شرایطی مراجعه به روانشناس و روانپزشک بهشدت اهمیت پیدا میکند.
5- انجام چند کار بهصورت همزمان
از دیگر عواملی که به تمرکز کم منجر میشود، انجام چند کار بهطور همزمان است. مغز ما از ظرفیت شناختی خاص خود برخوردار است و زمانی که چند کار بهطور مشترک انجام شوند، از ظرفیت آن برای فعالیت مناسب کم میشود. در واقع در این حالت توجه و تمرکز ما پخش میشود و نمیتوانیم بر روی یک فعالیت تمرکز کنیم.
6- عدم اولویتبندی کارها
عدم اولویتبندی کارها نیز میتواند به عدم تمرکز منجر شود. زمانی که مغز ما تصویر مناسبی از کارهایی که باید انجام دهد نداشته باشد، نمیتواند منظم و متمرکز کار کند. در نتیجه نمیتوان بهاندازه لازم بر کارها متمرکز بود.
7- استفاده بیشازحد از گوشی و فضای مجازی
استفاده بیرویه از گوشی و حضور دائم در فضای مجازی نیز از عواملی است که میتواند باعث افت عملکرد ذهنی ما شوند و تمرکز را برای ما سخت کند.
راهحلهایی برای بهبود تمرکز و رفع حواسپرتی که به شما کمک خواهد کرد!
برای اینکه حواس پرتی و دم تمرکز خود را درمان کنید، این روشها را دنبال کنید:
سبک زندگی خود را بهبود ببخشید
با نگاهی به عوامل بالا میتوان متوجه شد که بخش مهمی از بی تمرکزی ما به سبک زندگی ما برمیگردد. خواب، برنامه غذایی و بهصورت فعالیتهای روزانه تأثیر بسیار مهمی بر میزان تمرکز ما میگذارند. به همین خاطر برای بهبود تمرکز ضروری است که یک سبک زندگی سالم را برگزید.
یک لیست از کارهایتان تهیه کنید
تهیه یک لیست از کارها باعث میشود که ذهن ما مرتبتر و منظمتر باشد و تصویر شفاف و مشخصی از فعالیتها را دارا باشد. اینگونه دیگر مجبور نیستیم که چند کار را بهطور همزمان انجام دهیم و میتوانیم با آرامش خاطر بیشتری به کارهایمان بپردازیم. با این کار، ذهن ما راحتتر میتواند تمرکز کند.
میزان استفاده خود از گوشی را مدیریت کنید
دستگاههای دیجیتال مانند گوشی و کامپیوتر و لپتاپ میتوانند از عوامل اصلی نقص تمرکز باشند. به همین خاطر دوری از آنها در ساعات مشخصی و فاصله گرفتن از فضای مجازی میتواند به بهبود عملکرد ذهن در تمرکز منجر شود.
از روانشناس، روانپزشک و پزشک کمک بگیرید
همانطور که توضیح دادیم، گاه مشکل در تمرکز از سبک زندگی فراتر میرود و با مشکلات مختلف در سلامت جسمانی و روانی ما مرتبط میشود. به همین خاطر ضروری است که برای بهبود وضعیت تمرکزمان به متخصصان حوزههای مختلف مراجعه کنیم و از آنها کمک بگیریم.
مدیتیشن کنید!
بله، بر اساس تحقیقات علمی مدیتیشن کردن به افزایش تمرکز و توجه شما کمک میکند. بنابراین پیشنهاد میکنیم حتما از این تکنیک ارزشمند کمک بگیرید. اگر نمیدانید مدیتیشن چیست، حتما مقاله مدیتیشن چیست در وب سایت آرامیا را بخوانید و از همین اپلیکیشن برای مدیتیشن کردن کمک بگیرید.
سخن پایانی مقاله حواس پرتی و عدم تمرکز
در این مقاله به معرفی عوامل نقص در تمرکز و همچنین راهحلهای آن پرداختیم. نقص در تمرکز میتواند ناشی از عوامل متعدد فیزیولوژیکی و روانی باشد و بهشدت با سبک زندگی ما نیز مرتبط است. برای رفع این مشکل باید هم سبک زندگی را بهبود بخشید و هم از متخصصین مختلف برای حل مشکلات مرتبط با سلامتمان کمک بگیریم.
چگونه تمرکزمان را به صورت علمی افزایش دهیم؟
در دوره ویژهای که برای افزایش تمرکز تدارک دیدهایم، تمرکز شما به طور محسوسی به صورت علمی و با تمرینات دقیق و اصولی، افزایش خواهد یافت. روی تصویر زیر کلیک کنید:
۶ دیدگاه دربارهٔ «علت حواس پرتی و نداشتن تمرکز»
ممنون از مقاله ای که تهیه کردید اطلاعات خوبی به من داد امیدوارم بتونم هر چه زودتر دوره تمرکز رو تهیه کنم
چقدر خوب که اهل مطالعه هستید؛ تبریک به شما
امیدواریم مجددا با محتواهای بعدی در خدمتتون باشیم.
بیشتر ازیک نفر
ممنون از مقاله کاملتون
برای من داشتن لیست روزانه و کنار گذاشتن multitasking خیلی اثرگذار بود.
سلام همراه عزیز
خوشحالیم که در این مقاله همراه ما بودید؛ مرسی که نظرتون رو با ما به اشتراک گذاشتید.
موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
ممنون از مقاله خوبتون
به نظرم همون مدیریت گوشی تا حد زیادی می تونه راهگشا باشه
سپاس بابت همراهی ارزشمندتون