چگونه رزومه بنویسیم؟ این یکی از سوالات مهم برای جویندگان شغل است. نوشتن یک رزومه کاری حرفهای و متناسب میتواند نقش چشمگیری در آینده شغلی افراد و قرارگرفتن در موقعیت شغلی متناسب ایفا کند.
در نگارش رزومه کاری، نکات مهمی وجود دارند که باید به آنها توجه کنید. توجه به جزئیات و نوشتن اصولی روزمه میتواند شانس شما برای استخدام در شغل مورد نظر را افزایش داده و رضایت شغلی را به همراه دارد. در ادامه، با ما همراه باشید تا ببینیم چگونه رزومه کاری بنویسیم.
چگونه رزومه کاری بنویسیم؟
یکی از مهارتهای مهم برای کاریابی، نوشتن یک رزومه قوی و جامع است. رزومه قوی و حرفهای نماینده و نشاندهنده سطح کاری، تجربه و مهارتهای سخت و نرم شماست. برای نوشتن رزومه، باید به تمامی جزئیات و اطلاعات مهم توجه کنید و مهارتهای خود را به طور واضح شرح دهید. نوشتن رزومه چالشهای ریز خاص خود را دارد. توجه به همین نکات ریز است که رزومه شما را نسبت به سایر کارجویان متمایز کرده و برگ برنده شما به حساب میآید.
چگونه یک رزومه ساده بنویسیم؟
هدف اصلی از این مطلب این است که بدانیم چگونه رزومه کاری بنویسیم، چه مواردی برای کارفرما اهمیت دارد و چه نکاتی باعث تمایز روزمه شما میشود. همانطور که گفتیم، رزومه باید متناسب با شغل مورد نظر نوشته شود. باید طوری رزومه خود را تنظیم کنید که مهارتها و تجربیات شما با این شغال مرتبط باشد.
بنابراین، باید تمرکز اصلی شما هنگام نوشتن رزومه بر کلمات کلیدی و توانمندیهای مورد نیاز برای شغل مربوط باشد. در اینجا، نحوه نوشتن یک رزومه ساده، اما کاربردی و مفید را برای رسیدن به شغل مورد علاقه خود دنبال کنید.
1_ اطلاعات حرفهای خود را جمعآوری کنید
نخستین پاسخ به سوال چگونه روزمه کاری بنویسیم، گردآوری اطلاعات مربوط به مهارتها و پیشینه حرفهای شما است. جمعآوری اطلاعات و ارائه آنها در رزومه کاری میتواند تواناییها و صلاحیت شما برای ورود به شغل مورد نظر را تعیین کند. این باعث میشود که بر نقاط قوت خود تمرکز کرده و رزومهای متناسب با نیاز شغل هدف، تهیه کنید.
بنابراین، با خواستهها و نیازهای کارفرما نیز هماهنگ خواهید بود. این اطلاعات شامل موارد زیر است:
- اطلاعات مربوط به سوابق تحصیلی از جمله نام و مکان موسساتی که در آنها تحصیل کردهاید، تاریخ فارغالتحصیلی و افتخارات درسی
- سابقه کاری در گذشته و شغل فعلی به همراه عنوان شغل، تاریخ شروع و پایان همکاری و لیست مسئولیتهای شما
- مهارتهای مختلف از جمله مهارتهای فنی، تحلیل داده، برنامهنویسی، طراحی گرافیک، مدیریت پروژه، حسابداری، مهارتهای نرمافزاری
- دستاوردهای برجسته، جوایز و افتخارات در دوران تحصیلی و حرفهای به همراه توضیح مختصر
- مدارک و گواهینامههای معتبر دورههای آموزشی یا برنامههای تخصصی به همراه توضیح و تاریخ اخذ آن
2_ فرمت مناسب برای نوشتن رزومه را رعایت کنید
چگونه رزومه کاری بنویسیم؟ یک تمپلیت یا قالب مناسب انتخاب کنید. نخستین چیزی که توجه کارفرما را به خود جلب میکند، ظاهر و فرمت محتوای شما است. برای نوشتن رزومه، از سه نوع فرمت استفاده میشود:
- فرمت زمانی معکوس، رایجترین فرمت رزومه نویسی است و برای افرادی که تجربه کاری مرتبط با شغل مورد نظر را دارند، مناسب است. این فرمت به این صورت است که تجربههای شغلی به ترتیب زمانی از جدیدترین به قدیمیترین فهرست میشود.
- فرمت مهارتمحور بر مهارتها و تواناییهای افراد تمرکز دارد. این فرمت برای کسانی که سابقه کاری کمی دارند و تازه کار هستند، مناسب است. همانطور که از نام این فرمت مشخص است، مهارتها و تواناییهای افراد در این رزومه مطرح میشود.
- فرمت ترکیبی نیز برای افرادی که تنوع کاری متنوع و مهارتهای مختلفی دارند، مناسب است. این فرمت ترکیبی از دو فرمت ذکر شده است که آمادگی افراد برای ورود به شغل را ارائه میدهد.
بیشتر بخوانید:
3_ طرحبندی ظاهری رزومه کاری خود را ایجاد نمایید
چگونه رزومه کاری بنویسیم که در یک نگاه حرفه ای به نظر برسد؟ پس از مشخص کردن فرمت رزومه، باید به ظاهر آن نیز توجه کنید. طرحبندی واضح و مرتب کمک میکند تا اطلاعات قابل درک و خوانا باشد و کارفرما بتواند به راحتی اطلاعات مورد نظر خود را پیدا کند. این نشان میدهد که شما حرفهای هستید و برای این شغل آمادگی دارید. به نکات زیر برای طرحبندی و قالب رزومه کاری توجه کنید.
- رزومه باید یک صفحهای باشد، زیرا کارفرمایان زمان زیادی برای مطالعه رزومهها ندارند. اطلاعات را به صورت مفید و مختصر در یک صفحه قرار دهید.
- سبک تیترها و بخشبندی واضحی را انتخاب کنید تا کارفرما بتواند به بخشهای مختلف رزومه کاری شما دسترسی پیدا کند.
- در حاشیه برگه رزومه خود فضای سفیدی به اندازه 2.5 سانتیمتر ایجاد کنید. حاشیههای برگه باید سفید باشند تا از بینظمی آن جلوگیری کند. تمام اطراف برگه را تنظیم کنید و متن را به درستی در صفحه قرار دهید.
- از فونتهای حرفهای و خوانا برای نوشتن رزومه بهره بگیرید. در تمامی متن رزومه از یک نوع فونت استفاده کنید. دو فونت فارسی ایرانسنس و وزیر برای نوشتن رزومه کاربردی هستند.
- سایز مناسب برای فونت نوشتن رزومه کاری را تعیین کنید. به طور کلی، برای متن عادی از سایز 11 تا 12 و برای تیترها و عناوین از سایز 14 تا 16 استفاده میشود.
4_ نوشتن رزومه را با اطلاعات خود در سربرگ آغاز کنید
پس از جمعآوری اطلاعات مربوط به تحصیلات و شغل خود، میتوانید نوشتن رزومه را آغاز کنید. ابتدا نام و اطلاعات تماس خود را در سربرگ رزومه به طور خوانا بنویسید. اطلاعاتی از جمله نام و نام خانوادگی، آدرس ایمیل و شماره تماس خود را در سربرگ رزومه یادداشت نمایید.
برخی از شغلها نیازمند پورتفولیو هستند تا درک بهتری از تواناییها و سبک شما پیدا کنند. پورتفولیو شامل نمونه کارها، توضیحات پروژهها و مهارتهای خاصی است که در رزومه قرار میگیرد. شغلهایی از جمله طراحی گرافیک، طراحی لباس، نویسندگی و تولید محتوا، هنرهای تجسمی و معماری به پورتفولیو نیاز دارند و ضروری است.
5_ توانمندیهای خود را به صورت خلاصه بنویسید
در قسمت بالای رزومه توانمندیها، تجربیات و مهارتهای خود را به صورت خلاصه بنویسید. این خلاصه باید در حد دو الی سه جمله باشد و مهارتهای شما را برجسته سازد. نوشتن این خلاصه در رزومه میتواند توجه کارفرما را جلب کرده و نقاط قوت خود را برجسته کنید.
کارفرما نیز به راحتی میتواند اطلاعات مورد نیاز برای استخدام شما را پیدا کند. این خلاصه نشاندهنده تمایز شما با متقاضیان دیگر است و صلاحیت شما برای گرفتن شغل را افزایش میدهد.
6_ سوابق شغلی خود را در رزومه کاری فهرست کنید
چگونه رزومه کاری بنویسیم که سوابق و تجربیاتمان را به خوبی نشان دهد؟ تجربیات و سوابق شغلی بخش مهمی از رزومه کاری به شمار میرود و کارفرمایان برای تایید یا رد صلاحیت شما، این بخش را مطالعه میکنند. برای نوشتن سوابق وقت بگذارید و به طور دقیق تمامی نکات مهم را یادداشت نمایید. در این بخش، شغل کنونی و شغلهای گذشته خود را به صورت فهرست قرار دهید. شغل فعلی را در بالا و شغلهای قدیمی را به ترتیب، زیر یکدیگر قرار دهید.
به عبارت دیگر، از جدیدترین به قدیمیترین فهرست کنید. نحوه ساختار سوابق شغلی نیز شامل عنوان شغل، تاریخ استخدام به همراه ماه و سال، نام شرکت و محل آن را یادداشت نمایید. از افعال زمان حال و گذشته برای بیان مسئولیتها و پروژههای فعلی و گذشته خود استفاده کنید.
7_ از فعلهای مناسب استفاده کنید
افعال تاثیر فوقالعادهای در برجستهسازی رزومه شما دارند. در بخش تجربیات کاری خود، از فعلهای مناسب استفاده کنید. از عبارات منفعل مانند مسئولیت داشتم، خودداری نمایید زیرا این افعال دستاوردهای شما را به طور خوبی توضیح نمیدهد.
فعلهای کاربردی برای نوشتن در رزومه شامل مدیریت کردن، تحلیل کردن، هماهنگ کردن، توسعه دادن، بهبود بخشیدن، ایجاد و تسهیل کردن، نظارت، مذاکره و هدایت هستند. استفاده و بهرهگیری از این افعال میتواند یک رزومه قوی برای شما ایجاد کند که کارفرمایان توجه ویژهای به آن میکنند.
بیشتر بخوانید:
- راه اندازی کارگاه ریخته گری
- راه اندازی سالن زیبایی
- بوم مدل کسب و کار
- ارتباط با مشتریان در بوم کسب و کار
8_ دستاوردهای شغلی خود را با اعداد برجسته کنید
اعداد نیز مانند افعال اهمیت بسیاری دارند. این میتواند باعث شود که توصیفی واضح و موثر را ارائه کرده و موقعیتهای شما را به نمایش بگذارد. نمونههایی از تاثیر اعداد در رزومه کاری شامل موارد زیر هستند:
- مدیریت 6 پروژه بزرگ و کاهش زمان تحویل به مشتریان
- آموزش 15 کارمند جدید و افزایش 15 درصدی رضایت مشتریان
- مدیریت حسابها و کاهش 40 درصدی هزینههای اضافی
- رهبری و توسعه فروش با افزایش 25 درصدی درآمد سالانه
9_ مهارتهای خود را نشان دهید
برای نوشتن رزومه کاری و اشاره به استعدادهای خود، بهتر است تجربیات خود را به اشتراک بگذارید. تنها به لیستی از استعدادها و مهارتها اشاره نکنید و مهارتهای عملی خود را ذکر کنید. نشان دهید که چگونه از مهارتهای خود در محیطهای کاری استفاده کردهاید. رهبری و همکاری تیمی در شغلهای مرتبط میتواند مفید باشد.
به عنوان مثال، رهبری و مدیریت تیم 10 نفره برای افزایش فروش و کسب درآمد فوقالعاده از نمونههای مهارتهای شما در موقعیت شغلی است. مدیریت همزمان چندین پروژه و افزایش کیفیت آنها، اصلاح فرآیندهای ناکارآمد و توجه به مشکلات میتواند از نمونههای برجستهسازی مهارتها در نوشتن رزومه کاری باشد.
10_ تجربیات مرتبط و غیرمرتبط را در رزومه بنویسید
چگونه رزومه کاری بنویسیم که تجربه و تبحر ما را بهدرستی نشان دهد؟ توجه داشته باشید که منظور از نوشتن رزومه کاری، نوشتن تاریخچه و داستان زندگی شما نیست. دو تا چهار عنوان شغلی مرتبط با شغل مورد نظر را در بخش تجربیات یادداشت کنید. بهتر است اگر شغل مرتبطی داشتید، همان را یادداشت کرده و از نوشتن تجربیات نامرتبط صرف نظر کنید. اگر تجربه مرتبطی ندارید، خلاقیت خود را به کار بگیرید. تجربیات خود از جمله پروژههای مستقل، کارهای کلاسی و داوطلبانه و کارآموزی را در روزمه یادداشت کنید.
بیشتر بخوانید:
10_ مهارتهای مرتبط با شغل خود را برجسته کنید
برای نوشتن رزومه درخشان، به مهارتهای خود توجه کنید. کارفرمایان به دنبال افرادی هستند که مهارتهای مرتبطی با شغل آنها دارد. مهارتها به دو نوع مهارتهای سخت و مهارتهای نرم تقسیمبندی میشوند. مهارتهای سخت شامل مهارتهایی هستند که از طریق کارگاهها، آموزشها و تجربیات تحصیلی یا کاری به دست میآیند.
نمونههایی از مهارتهای سخت نیز شامل مهارتهای کامپیوتری، مهارتهای زبانهای خارجی، ویراستاری و تحلیل دادهها هستند. مهارتهای نرم نیز شامل مهارتهایی هستند که در طول زندگی و کسب تجربیات به دست میآیند. به عنوان مثال، توانایی رهبری گروه، مدیریت زمان و دقت در کار از جمله این مهارتها هستند. هنگام نوشتن مهارتها در رزومه کاری، بر مهارتهای سخت تمرکز کنید، زیرا این مهارتها برای تایید صلاحیت شغلی شما ضروری هستند.
11_ بخش تحصیلات در رزومه کاری را با دقت انجام دهید
تحصیلات بخش مهمی در رزومه به شمار میرود. نوشتن این قسمت در رزومه کاری، به میزان سابقه کاری شما بستگی دارد. اگر به تازگی فارغالتحصیل شدهاید و سابقه کاری کمی دارید یا مدرک تحصیلی شما با شغل مورد نظر مرتبط است، تحصیلات را در بالای رزومه کاری قرار دهید. اما اگر تجربه کاری مرتبطی دارید، بهتر است اطلاعات مربوط به تحصیلات را در انتهای رزومه قرار دهید.
قالب بخش تحصیلات در رزومه شامل نام مدرک، نام مدرسه یا دانشگاه به همراه تاریخ فارغالتحصیلی، معدل و افتخارات است که صورت عمودی و زیر هم قرار میگیرند. نحوه نوشتن تحصیلات در رزومه کاری به شرح زیر است:
- اگر به دانشگاه نرفتهاید، مدرک دیپلم و تاریخ اخذ آن را در رزومه ذکر کنید.
- اگر اخیراً از دانشگاه فارغالتحصیل شدهاید، نام دانشگاه، مدرک تحصیلی، تاریخ فارغالتحصیلی و در صورت بالا بودن معدل، آن را نیز ذکر کنید.
- در صورتی که بیش از 2 سال سابقه کاری دارید، تنها نام دانشگاه، مدرک تحصیلی و تاریخ فارغالتحصیلی را در رزومه بنویسید.
- اگر سابقه کاری شما بیش از 10 سال است، تنها نام دانشگاه و مدرک تحصیلی برای رزومه کافی است.
12_ در صورت لزوم مدارک حرفهای خود را در رزومه ذکر کنید
این شغل نیازمند مدرک حرفهای و خاصی است، باید این مدرک را در رزومه خود قرار دهید. این باعث میشود که کارفرما متوجه شود که شما واجد شرایط برای ورود به این شغل هستید. این بخش را میتوانید به عنوان مدارک حرفهای لیست کرده و توجه کارفرما را به آن جلب کنید. این بخش یک مزیت به شمار میرود، زیرا کارفرما اطمینان حاصل میکند که شما آموزشهای لازم برای انجام وظایف مربوط به این شغل را دریافت کردهاید.
13_ رزومه را بازبینی کنید
پیش از ارسال رزومه کاری خود، با دقت املا و ساختار زبانی آن را بررسی کنید. چندین بار آن را مطالعه کرده و ایرادات کوچک را نیز رفع کنید. برای پیدا کردن اشتباهات احتمالی، میتوانید از خانواده یا دوستان خود بخواهید که یکبار رزومه شما را مطالعه نمایند. شماره تماس و آدرس ایمیل خود را با دقت در رزومه بنویسید تا کارفرما بتواند با شما ارتباط برقرار کند.
14_ رزومه خود را به صورت یک فایل مشخص ذخیره کنید
اگر فرمت خاصی برای ارسال رزومه به شما اعلام نشده است، بهترین فرمت PDF است. فایلهای PDF قالببندی و فونتهای شما را حفظ میکنند و گزینه مناسب هستند. برای ذخیرهسازی این فایل نیز نام و نام خانوادگی خود را به صورت ساده به عنوان نام فایل قرار دهید.
کلام آخر
نخستین گام برای ورود به دنیای شغلی حرفهای، ایجاد یک رزومه قوی است. به عنوان یک کارجو باید بدانیم که چگونه رزومه کاری بنویسیم. نوشتن رزومه به عنوان یک چالش برای جویندگان شغل به شمار میرود و نمیدانند که از کجا باید شروع کنند. نوشتن رزومه کاری حرفهای نشاندهنده شخصیت، تواناییها، مهارتها و تجربیات فرد برای ورود به یک شغل است.
در این مقاله، نحوه نوشتن یک رزومه ساده را قرار دادیم که با طی کردن مراحل به راحتی میتوانید رزومه خود را ایجاد کنید. نوشتن رزومه کاری قوی کمک میکند تا شانس شما برای پیدا کردن شغل مورد نظر افزایش پیدا کند.
منابع: