سوالات مصاحبه استخدامی یکی از روشهای ایجاد آمادگی برای جویندگان شغل است. انجام مصاحبه شغلی آسان نیست و هیچکس نمیتواند سوالات دقیق را پیشبینی کند. اما آشنایی با انواع سوالات و نحوه پاسخ به آنها میتواند داوطلبان را برای مصاحبه شغلی آماده سازد.
علاوه بر این، آماده کردن پاسخهای مناسب و مطمئن به هر سوال، اعتماد به نفس داوطلبان را افزایش میدهد. در ادامه این مقاله، با انواع سوالات مصاحبه استخدامی و لیست سوالات رایج برای مصاحبه استخدامی عمومی آشنا خواهیم شد.
انواع سوالات مصاحبه استخدامی
در طول مصاحبه شغلی، مصاحبهگران انواع مختلفی از سوالات را از داوطلبان میپرسند. این سوالات به هدف جمعآوری اطلاعات خاصی طراحی شدهاند و اهمیت بسیاری برای مصاحبهکنندگان دارد. سوالات استخدامی از تعیین صلاحیت و تجربیات افراد و ارزیابی شخصیت و سبک کاری آنها میتواند متفاوت باشد. هر نوع سوال، به یکی از این عوامل بستگی دارد و دانستن پاسخ آنها برای مصاحبهکنندگان حائز اهمیت است. در اینجا، انواع سوالات را معرفی خواهیم کرد.
سوالات عمومی و متداول در مصاحبه شغلی
نخستین مرحله از سوالات مصاحبه استخدامی، سوالاتی است که با هدف شکستن یخ داوطلب و ایجاد ارتباط اولیه پرسیده میشود. کارفرمایان با پرسیدن این سوالات، شناخت کلی از داوطلب پیدا میکنند. سوالات این بخش نگرانکننده نیستند و برای ایجاد راحتی داوطلبان، به طور عمومی و ساده طراحی شدهاند.
بنابراین، پاسخ به آنها نیز ساده است. سوالات عمومی برای شناخت اولیه و درک انگیزههای شما اهمیت بسیاری دارند. با استفاده از آنها، در مورد خود و مهارتهایتان صحبت کنید و نشان دهید که با بقیه متفاوت هستید.
1_ خودتان را معرفی کنید
نخستین سوال این است که خودتان را معرفی کنید. با پاسخ به این سوال، مصاحبهکننده یک پسزمینه کلی از شما دریافت میکند. سوابق کاری، مهارتها و انگیزههای خود را میتوانید در پاسخ به این سوال، مطرح کنید. پیشنهاد میکنیم که خلاصهای از تجربیات شغلی، مهارتهای کلیدی و اهداف شغلی خود را بیان کنید.
2_ چگونه از این موقعیت شغلی باخبر شدید؟
دومین سوال کارفرما این است که شما چگونه از این فرصت شغلی مطلع شدید. هدف از این سوال این است که بفهمد چگونه به این شغل علاقهمند شدهاید و آیا تحقیقاتی در مورد شرکت انجام دادهاید یا خیر. بهترین پاسخ برای این سوال، منابعی هستند که شما را به این فرصت شغلی آشنا کردهاند. وبسایت رسمی شرکت، توصیه دوستان یا کارکنان شرکت و پیدا کردن شغل در لینکدین، نمونههایی از پاسخهای شما خواهند بود.
3_ چرا قصد دارید در این شرکت کار کنید؟
هدف از این سوال این است که مصاحبهگر از انگیزهها و علاقهمندی شما برای پیوستن به این شغل و شروع همکاری آگاه شود. این نشان میدهد که آیا شما تنها به دنبال شغل و کسب درآمد هستید یا انگیزهای پشت آن است. برای پاسخ به این سوال، حتما پیش از مصاحبه در مورد شرکت، مأموریتها، بخشهای مختلف، فرهنگهای سازمانی و پروژههای آن تحقیق کنید.
سپس، پاسخ مناسبی ارائه دهید که نشان میدهد ارزشهای شرکت با اهداف شما هماهنگی دارد. در آخر، به نقاط قوت مانند شهرت شرکت و فرصتهای رشد کارکنان اشاره کنید و بگویید که چرا به آن علاقهمند شدهاید.
4_ چه چیزی باعث شده است که به این شغل علاقهمند شوید؟
کارفرمایان برای اینکه بفهمند کدام بخشهای این فرصت شغلی برای شما جذابیت بیشتری دارد، از شما میپرسند که چرا این شغل را دوست دارید؟ این سوال به آنها کمک میکند تا متوجه شوند این موقعیت شغلی برای شما مناسب است یا خیر. با این سوال، انگیزه و علایق شما مشخص میشود و مسئولیت و سمت شما ارزیابی خواهد شد.
برای پاسخ به این سوال بهتر است به بخشهایی که برای شما جذاب است، اشاره کنید. به کارفرمایان بگویید که میتوانید از مهارتهای خاص خود در بخشهای مورد علاقه استفاده کنید و این موقعیت شغلی برای شما هیجانانگیز است.
بیشتر بخوانید:
- لباس مناسب مصاحبه شغلی
- چگونه در لینکدین کار پیدا کنیم؟
- تکنیک های غلبه بر استرس مصاحبه شغلی
- چگونه رزومه کاری بنویسید؟
5_ چرا شغل قبلی خود را ترک کردهاید؟
یکی دیگر از سوالات مصاحبه شغلی این است که چرا از شغل پیشین خود خارج شدهاید؟ مصاحبهگر برای اینکه از دلایل ترک شغل شما آگاه شود، که این دلایل منفی بودهاند یا خیر، این سوال را از شما خواهد پرسید. پاسخ به این سوال باید هوشمندانه باشد. اگر دلایل خارج شدن شما از شغل قبلی مربوط به مسائل منفی است، بهتر است پاسخی را آماده کنید که به فرصتها و چالشهای مثبت اشاره کند. یکی از بهترین پاسخها برای این سوال، جستوجو برای فرصتهای رشد و پیشرفت است.
6_ اهداف شغلی شما چیست؟
بررسی اهداف جویندگان شغل از دیگر سوالات مصاحبه شغلی است. این سوال برای ارزیابی تعهد و انگیزه شما برای همکاری بلند مدت مطرح میشود که آیا شما به دنبال رشد هستید و در بلند مدت میتوانید به پیشرفت این شغل کمک کنید یا خیر. پاسخ شما باید طوری باشد که با اهداف و فرهنگ شرکت همخوانی داشته باشد و نشان دهد که شما به دنبال یادگیری مهارتهای جدید و توسعه خود هستید. بنابراین، باید بیان کنید که به رشد حرفه خود اهمیت میدهید و اهداف بلندمدت دارید.
7_ چه چیزی شما را از دیگران متمایز میکند؟
ممکن است با این سوال مواجه شوید که شما با سایر متقاضیان این فرصت شغلی چه تفاوتی دارید؟ این سوال یک فرصت فوقالعاده است تا بتوانید مهارتها، تجربیات و ویژگیهای خود را بیان کنید. هدف از این سوال، تمایز شما با سایر کاندیداها و بررسی عوامل کلیدی برای استخدام شما است.
بنابراین، برای پاسخ به این سوال بهتر است بر ویژگیهای کلیدی خود تمرکز کرده و درمورد مهارتهای خاص، تجربههای منحصربهفرد و دستاوردهای خود صحبت کنید. اعتماد به نفس داشته باشید و با آگاهی کامل، نشان دهید که با بقیه متفاوت هستید.
سوالات تایید صلاحیت در مصاحبه شغلی
بخش دوم از دسته سوالات مصاحبه استخدامی، سوالاتی هستند که برای ارزیابی صحت اطلاعات شما در رزومه و فرم درخواست شغل طراحی شدهاند. این سوالات مربوط به مدارک تحصیلی، تجربیات و سابقه کاری، مهارتها و دستاوردهایی هستند که شما در رزومه خود آنها را قید کردهاید.
کارفرمایان برای اطمینان از این اطلاعات، در مورد آنها از شما سوال میپرسند. بهتر است با دقت و جزئیات به این سوالات پاسخ دهید تا اعتماد کارفرما را جلب کنید. سوالات تایید صلاحیت به سه بخش تحصیلات، تجربه کاری و گواهینامهها و مدارک حرفهای تقسیمبندی میشوند. این سوالات شامل موارد زیر هستند که پاسخ هر کدام را نیز مشخص کردهایم:
1_ سوالات مصاحبه استخدامی درباره تحصیلات
هدف از این سوالات این است که کارفرمایان مطمئن شوند شما دارای تحصیلات و دانش لازم برای این فرصت شغلی هستید. رشته درسی و معدل مدرک تحصیلی تاثیر بسیاری در میزان آشنایی شما با موقعیت شغلی دارد.
8_ معدل شما در دانشگاه چند بود؟
هدف کارفرما از این سوال، بررسی صحت ادعای شما در رزومه و فرم استخدامی است. در پاسخ بگویید که معدل من این نمره بود و بر دروس تخصصی تمرکز داشتهام.
9_ از کدام دانشگاه فارغالتحصیل شدهاید؟
با پرسیدن این سوال مصاحبهگر اعتبار دانشگاه شما و تطابق آن با رشته تحصیلی مورد نیاز برای شغل مورد نظر را بررسی میکند. در پاسخ به این سوال، نام دانشگاه خود را بگویید و از اعتبارات آن صحبت کنید.
10_ در چه سالی فارغالتحصیل شدهاید؟
این سوال برای تطابق دوره تحصیلی و سابقه کاری حائز اهمیت است. سال فارغالتحصیلی خود را بگویید و اشاره کنید که پس از اتمام تحصیل نیز در رشته مرتبط فعالیت کردهاید.
11_ در دانشگاه چه رشتهای را خواندهاید؟
این سوال برای بررسی ارتباط رشته تحصیلی به موقعیت شغلی مورد نظر پرسیده میشود. در مورد رشته تحصیلی خود به همراه مهارتهایی که در آن آموزش دیدهاید، صحبت کنید.
2_ سوالات مربوط به تجربیات و سابقه کاری
سوالات این بخش، مربوط به سوابق کاری فرد و تجربیات حرفهای او در شغلهای پیشین است. هدف از پرسیدن این سوالات این است که کارفرمایان از تجربیات کاری شما مطمئن شوند و میزان همخوانی آنها با فرصت شغلی جدید را بررسی کنند.
12_ چند سال سابقه کار دارید؟
این سوال برای بررسی سابقه کاری شما در شغلهای پیشین پرسیده میشود و اهمیت بسیاری برای کارفرمایانی که به دنبال کارمندان باسابقه هستند، دارد. در پاسخ به این سوال میتوانید بگویید که به مدت ۵ سال در شرکت قبلی کار کردهاید و موفقیتهایی که کسب کردهاید را توضیح دهید.
13_ سمت و وظیفه شما در شغل قبلی چه بود؟
این سوال برای بررسی نقش شما و وظایفی که در شغل قبلی داشتید، پرسیده میشود. مسئولیت خود در شرکت یا شغل قبلی را بگویید.
14_ در شغل قبلی چه موفقیتهایی را کسب کردید؟
کارفرمایان به دنبال افرادی هستند که در شغلهای قبلی خود موفقیتها و پیشرفتهایی داشته باشند تا در فرصت شغلی جدید نیز به آنها دست یابند. به عنوان مثال، میتوانید بگویید که از موفقیتهای شما در شغل قبلی افزایش 35 درصدی فروش بوده است.
3_ سوالات مربوط به گواهینامهها و مدارک حرفهای
در این بخش از سوالات مصاحبه استخدامی، سوالاتی در مورد مهارتها و دورههای تخصصی و مدارکی که کسب کردهاید، پرسیده میشود. هدف از این سوالات بررسی تواناییها و مهارتهای تخصصی شما خواهد بود. بنابراین، کارفرما اطمینان حاصل خواهد کرد که شما توانایی فنی و مهارتهای مربوطه برای شغل جدید را دارید.
15_ گواهینامههای حرفهای شما در چه زمینههایی هستند؟
این سوال برای بررسی صحت مدارکی که در رزومه خود آنها را قید کردهاید، پرسیده میشود. در مورد گواهینامه خود توضیح دهید و مهارتهایی که با آن کسب کردهاید را نام ببرید.
16_ آیا گواهینامههای شما معتبر هستند؟
این سوال در مورد تاریخ اعتبار مدارک شما و نهادی که آنها را صادر کرده است، پرسیده میشود. از تاریخ اعتبار مدارک خود مطلع باشید و در پاسخ به این سوال تاریخ آن را بیان کرده و نهاد یا موسسه را معرفی کنید.
16_ کدام دورههای تخصصی را گذراندهاید؟
این سوال برای ارزیابی مهارتهای تخصصی شما و بررسی ارتباط آن با فرصت شغلی جدید پرسیده میشود. به دورههای تخصصی که گذراندهاید اشاره کرده و سپس دورههایی که پروژه عملی ارائه کردهاید را نام ببرید.
17_ توانایی کار با کدام نرمافزار تخصصی را دارید؟
مهارت کار با نرمافزارهای کاربردی یک ویژگی مثبت در شما است که میتواند برای کارفرما نیز حائز اهمیت باشد. در صورتی که با هر یک از نرمافزارها کاربردی مانند فتوشاپ، ایلوستریتور، آفیس یا فیگما آشنایی دارید، آنها را ذکر کنید.
بیشتر بخوانید:
4_ سوالات مصاحبه استخدامی برای ارزیابی رفتاری
منظور از سوالات رفتاری در دسته سوالات مصاحبه استخدامی، سوالاتی هستند که برای ارزیابی نحوه عملکرد و رفتار متقاضیان در موقعیتهای خاص استفاده میشود. کارفرمایان این سوالات را به هدف پیشبینی رفتارهای آینده متقاضی طراحی کردهاند. پاسخ به این سوالات نشان میدهد که چگونه شما در موقعیتهای مختلف عمل میکنید و چگونه با چالشها مواجه میشوید. ساختار کلی این سوالات شرح کامل و بیان تجربیات است.
ممکن است این سوالات برای شما چالشبرانگیز باشد، اما پاسخ به آنها نیز تکنیک مختص به خود را دارد. فرمول ستاره یا STAR یک روش محبوب و شناخته شده برای پاسخ به سوالات رفتاری در بین سوالات مصاحبه استخدامی است و متقاضی میتواند به راحتی پاسخ سوالات را ارائه دهد. این فرمول شامل بخشهای زیر است:
- وضعیت (Situation): وضعیتی که در آن قرار گرفته بودید را توضیح دهید.
- وظیفه (Task): در مورد وظیفهای که بر شما محول شده بود، صحبت کرده و پست خود را مشخص کنید.
- اقدام (Action): اقداماتی که در موقعیت مذکور انجام دادهاید را به طور کامل شرح دهید.
- نتیجه (Result): در آخر، به نتایج مثبتی که پس از اقدامات مهم خود به دست آوردید اشاره کنید.
به مثال زیر توجه کنید:
18_ در مصاحبه شغلی از شما سوال میشود که چگونه توانستید یک مشکل بزرگ در شغل قبلی خود را حل کنید؟
من در یکی از پروژههای بزرگ شرکت متوجه شدم که موعد تحویل پروژه نزدیک است و یکی از اعضای تیم قادر به همکاری با ما نیست. وظیفه من در این پروژه توزیع کارها بین افراد تیم برای تحویل به موقع آن بود. بنابراین، بلافاصله یک جلسه اضطراری با اعضای تیم برقرار کردم و وظایف شخص مذکور را بین اعضای گروه تقسیم کردم. بخشی از کار را نیز خودم به شخصه انجام دادم. پس از اتمام کارها، پروژه در موعد مشخص به کارفرما تحویل داده شد و رضایت فوقالعادهای از آن داشتند.
نمونههای دیگر از این سوالات شامل موارد زیر هستند که میتوانید طبق تکنیک ستاره آنها را پاسخ دهید.
19_ زمانی که در شغل خود با یک همکار دچار اختلاف نظر شدید، چگونه با آن برخورد کردید؟
20_ تجربهای از مدیریت بحران در شغل پیشین خود را شرح دهید.
21_ زمانی که در شغل خود اشتباهی مرتکب شدید، برای اصلاح آن چه اقدامی انجام دادید؟
22_ نمونهای از مشارکت شما در تیمها یا شرکتها را شرح دهید.
23_ آیا تا به حال در شغل خود ریسک کردهاید و تصمیمی پر خطر گرفتهاید؟
24_ نحوه برخورد شما با فشار کاری چگونه است؟
25_ نمونهای از اهداف شغلی که به آن رسیدهاید را شرح دهید.
سوالات شخصیت شناسی در مصاحبه شغلی
در اینجا، از دسته بندی سوالات مصاحبه استخدامی، به سوالات شخصیت شناسی رسیدیم. این سوالات به کارفرمایان کمک میکنند تا درک بهتری از شخصیت متقاضیان پیدا کرده و ببینند که افراد برای شغل مورد نظر مناسب هستند یا خیر. زمانی که متقاضیان مهارتها و تجربیات مشابهی داشته باشند، معیار استخدام آنها سوالات شخصیت شناسی خواهد بود. این سوالات معمولا عمومی و جامع هستند و به طور خاص برای موقعیت شغلی مربوطه، طراحی نشدهاند. نمونههایی از این سوالات را در ادامه مطالعه کنید.
26_ خودتان را در سه کلمه توصیف کنید.
بهترین پاسخ برای این سوال میتواند خلاق، مستقل و تیممحور باشد. شما باید ویژگیهای مثبت خود را در سه کلمه به مصاحبهگر بگویید و نشان دهید که برای این شغل آماده هستید.
27_ بزرگترین نقطه ضعف شما چیست؟
برای این سوال، باید پاسخی ارائه دهید که میتوان به عنوان نقطه قوت نیز آن را در نظر گرفت. به عنوان مثال، بزرگترین نقطه ضعف من این است که بیش از حد بر جزئیات پروژه تمرکز میکنم، اما در حال بهبود این مسئله هستم که تعادل را رعایت کنم.
28_ به چه چیزی علاقهمند هستید؟
پاسخ صحیح به این سوال در مصاحبه شغلی اهمیت بسیاری دارد. هدف کارفرما از این سوال این است که ببیند چه چیزی شما را به حرکت وا میدارد. برای پاسخ به این سوال، اگر علاقهمندی شما با شغل مورد نظر مرتبط است، آن را برجسته سازید. اگر علاقهمندی شما به این شغل مرتبط نیست، از آن به عنوان ویژگی شخصیتی خود بهره بگیرید. اگر به چندین فعالیت علاقهمند هستید، به صورت کوتاه و مختصر آنها را ذکر کنید.
29_ چگونه استرس خود را مدیریت میکنید؟
مصاحبهگر برای اینکه بداند شما چگونه در شرایط فشار و استرسزا عمل میکنید، این سوال را از شما خواهد پرسید. برای پاسخ به این سوال، در مورد راهکارهای مدیریت استرس صحبت کنید و اگر تجربهای مشابهی دارید، آن را بیان کنید.
30_ آیا به کارهای تیمی علاقهمند هستید یا کارهای انفرادی؟
پاسخ به این سوال، اهمیت بسیاری برای کارفرمایان دارد. پیشنهاد ما این است که بهترین پاسخ را انتخاب کنید. میتوانید بگویید که از هر دو لذت میبرید و زمانی که نیاز به تمرکز بالایی در کار دارید، ترجیح میدهید به صورت انفرادی کار کنید. اما برای ایدهپردازی و حل مشکلات از کار تیمی لذت میبرید. این نشاندهنده انعطافپذیری و سازگاری شما در شرایط مختلف است.
31_ چگونه خودتان را با تغییرات محیط شغلی تطبیق میدهید؟
ممکن است در این فرصت شغلی، تغییراتی ایجاد شود. بنابراین، کارفرما درمورد سازگاری شما این سوال را مطرح میکند. بهترین پاسخ این است که بگویید تغییرات به عنوان فرصتی برای رشد و یادگیری هستند و سازگاری سریع با شرایط جدید میتواند عملکرد شما را بهبود ببخشد. این نشان میدهد که شما ذهنیت مثبتی نسبت به تغییرات شغلی دارید و میتوانید به سرعت با آنها سازگاری پیدا کنید.
32_ چگونه با استرس و فشار کاری کنار میآیید؟
بهترین پاسخ برای این سوال این است که بگویید برنامهریزی دقیقی برای کارهای خود دارید و میتوانید با استرس کم کنار بیایید. باید نشان دهید که مهارت مدیریت استرس و برنامهریزی را دارید.
برای پاسخ به سوالات ارزیابی شخصیت و شخصیت شناسی در مصاحبه شغلی، پاسخهای صادقانه و واقعی ارائه دهید. مطمئن باشید که کارفرمایان صداقت شما را تشخیص میدهند. از تجربیات گذشته خود برای پاسخ به این سوالات استفاده کنید و نشان دهید که ویژگیهای شخصیتی خود را در موقعیتهای واقعی به کار گرفتهاید. سعی کنید پاسخی ارائه دهید که با نیازهای شغل مورد نظر مطابقت داشته باشد. این نشان میدهد که شما توانایی سازگاری با محیط کاری جدید را دارید.
سوالات فنی در مصاحبه شغلی
سوالات مصاحبه شغلی شامل سوالات فنی و تخصصی نیز میشود. این سوالات با توجه به نوع شغل مورد نظر و مهارتهای آن متفاوت است. هر حوزه شغلی، سوالات تخصصی مربوط به خود دارد. این سوالات نیازمند پاسخهای دقیق و درست هستند که با مثالهای عملی نیز همراه باشند. سوالات فنی و تخصصی به هدف ارزیابی تواناییهای متقاضیان طراحی شدهاند و در هر حوزه، سوالات متفاوت خواهند بود. سوالات زیر برای رشتههای مختلف هستند و تنها متخصصان هر بخش میتوانند به آنها پاسخ دهند. مثالهایی از سوالات تخصصی را در زیر قرار دادهایم. ممکن است هیچ آشنایی با این سوالات نداشته باشید، زیرا این سوالات برای رشتههای خاصی طراحی شدهاند و عمومی نیستند.
در مصاحبه شغلی چه سوالاتی میپرسند؟
33_ چه تفاوتهایی بین طراحی برای چاپ و وب وجود دارد؟
34_ چه تفاوتهایی بین زبانهای برنامهنویسی جاوا و پایتون وجود دارد؟
35_ چگونه طرحهای گرافیکی را برای پلتفرمهای مختلف تطبیق میدهید؟
36_ نحوه افزایش امنیت کدهای نرمافزاری را به طور کامل توضیح دهید.
37_ چگونه میتوان از دادهها و اطلاعات شخصی کاربران در مقابل حملات سایبری حفاظت کرد؟
سوالات مصاحبه استخدامی در مورد همکاری و کار تیمی
در بین سوالات مصاحبه استخدامی، کارفرما سوالاتی در مورد همکاری و کار تیمی از متقاضیان میپرسد. این سوالات به هدف ارزیابی توانایی افراد در تعامل و همکاری با دیگران پرسیده میشود. با پاسخ به این سوالات نشان میدهید که چگونه با چالشها و اختلافات درون تیم برخورد کرده و توانایی رهبری تیم را دارید. نمونهای از این سوالات به شرح زیر هستند:
38_ چگونه با اعضای تیم خود همکاری میکنید؟
39_ نحوه برخورد شما با مشکلات و اختلاف نظرهای درون تیمی چگونه است؟
40_ چگونه میتوانید به اعضای تیم خود انگیزه دهید؟
41_ چه ویژگیهایی برای شما در تیم همکاری اهمیت دارد؟
42_ نحوه واکنش شما به انتقادات همکاران یا مدیران چگونه است؟
43_ در صورت قرار گرفتن در موقعیت تحت فشار تیمی، چگونه از آن عبور میکنید؟
برای پاسخ به این سوالات، پاسخهای کوتاه و مختصر را ارائه دهید و تمامی نکات مهم را پوشش دهید. سعی کنید از تجربیات واقعی خود استفاده کرده و مثالهای عملی را بیان کنید. بر نقاط قوت و مهارتهایی مانند همکاری و رهبری تاکید کنید. تمرکز خود را بر رویکردهای مثبت بگذارید و بگویید که چگونه توانستید مشکلات را حل کنید. از رویکرد ستاره (وضعیت، وظیفه، اقدام و نتیجه) برای پاسخ به این سوالات استفاده کنید.
سوالات مربوط به حقوق و مزایا در مصاحبه استخدامی
یکی از چالش برانگیزترین سوالات در مصاحبههای شغلی، سوالات مربوط به حقوق و مزایای متقاضیان است. کارفرمایان برای ارزیابی توقعات مالی متقاضی و تطابق آن با بودجه کسب و کار، این سوالات را طراحی کردهاند. برای پاسخ به این نوع سوالات، باید آمادگی و دقت بالایی داشته باشید تا به بهترین شکل از حق خود دفاع کنید. پیشنهاد میکنیم پیش از مصاحبه، درمورد حقوق متداول این شغل در بازار تحقیق کنید. در پاسخ به مقدار حقوق انعطافپذیر باشید و مذاکره کنید.
در صورت عدم آگاهی از بودجه شرکت، بهتر است از بیان عدد دقیق خودداری کنید. به مزایای دیگری مانند بیمه، تعطیلات، ساعات کاری و برنامههای بازنشستگی نیز توجه کنید. برخی از سوالات حقوق و مزایا شامل موارد زیر هستند:
44_ انتظار شما از حقوق و دستمزد چیست؟
این سوال به هدف ارزیابی آگاهی شما از بازار بررسی انتظار حقوقی شما با بودجه کسب و کار مورد نظر پرسیده میشود. کارفرما با این سوال میخواهد توقع شما و همخوانی حقوق با پرداختی شرکت را بررسی کند. برای پاسخ به این سوال، در مورد بازار تحقیق کرده و انعطافپذیر باشید. به رقم دقیق اشاره نکنید و تنها یک بازه حقوقی را ارائه دهید. سعی کنید به مزایای غیر مالی مانند بیمه نیز اشاره کنید.
45_ حاضر هستید چقدر حقوق برای این شغل بپذیرید؟
کارفرما سوال میکند که چه رقمی میتواند شما را برای این حقوق راضی کند. هدف از این سوال، بررسی و ارزیابی انعطافپذیری شما در مذاکره برای حقوق است. مصاحبهکننده میخواهد ببیند آیا شما حاضرید کوتاه بیایید یا خیر. پاسخ خود را با بیان یک بازه حقوقی آغاز کنید.
46_ چرا فکر میکنید استحقاق حقوق بالاتری را دارید؟
این سوال میتواند برای بررسی اعتماد به نفس شما و توانایی دفاع از ارزشهایتان پرسیده شود. برای پاسخ به این سوال، باید به مهارتهای خاص خود، موفقیتهایی که کسب کردهاید و ارزشهایی که توانایی افزودن آنها به شرکت دارید، اشاره نمایید. به عنوان مثال، میتوانید بگویید که با توجه به تواناییهای مدیریت پروژههای پیچیده و کمک به کاهش هزینههای شرکت، مستحق دریافت حقوق بالاتری هستم.
47_ آیا به دنبال حقوق متغیر یا پاداش مبتنی بر عملکرد هستید؟
برخی از کارفرمایان قصد دارند میزان تمایل شما به سیستمهای حقوق متغیر و مبتنی بر عملکرد و پاداش را بسنجند. اگر علاقهمند به دریافت این حقوق هستید، میتوانید رضایت خود را اعلام کرده و بگویید که از این سیستم استقبال میکنید.
48_ چه زمانی میتوانید در موقعیت شغلی جدید شروع به کار کنید؟
مصاحبهکننده برای اینکه بداند شما برای شروع سریع شغل جدید در دسترسی هستید، از شما سوال میکند. ممکن است آنها نیاز به استخدام فوری داشته باشند و شما باید زمانبندی خود را اعلام نمایید. به عنوان مثال، میتوانید بگویید که به یک ماه فرصت برای ترک شغل فعلی خود دارید اما برای آشنایی با شغل جدید در دسترس هستید.
سوالات پایان جلسه
در پایان مصاحبههای شغلی و سوالات مصاحبه استخدامی، از شما درخواست میشود تا سوالات خود را نیز مطرح کنید. بهتر است در این بخش علاقهمندی و اشتیاق خود برای ورود به این شغل را نشان دهید. سوالات باز بپرسید تا توضیح کامل دریافت کنید. از تکرار سوالات خودداری کنید و سوالات مناسبی بپرسید تا تاثیر مثبتی بر جای بگذارید. انواع سوالات پایانی که میتوانید از کارفرما بپرسید، شامل موارد زیر هستند:
49_ بزرگترین چالشهای این شغل برای من چیست؟
50_ فرصتهای توسعه و یادگیری از این شغل چگونه است؟
51_ اگر در مورد مهارتهای من نگرانی دارید میتوانم بیشتر توضیح دهم.
52_ فرآیند استخدام و مراحل بعدی چگونه است؟
53_ میتوانید بیشتر درباره تیمی که قرار است به آن ملحق شوم، توضیح دهید؟
کلام آخر
یکی از نگرانیهای جویندگان شغل، سوالات مصاحبه شغلی است که نمیدانند با چه سوالاتی مواجه هستند و بهترین پاسخ چیست. آشنایی با سوالات و ارائه پاسخ مناسب، علاوه بر افزایش اعتماد به نفس و آمادگی متقاضی، باعث جلب رضایت کارفرما و دریافت شغل مورد نظر شود. در این مقاله، سوالات رایج و متداول مصاحبه استخدامی را بررسی کردیم و نحوه ارائه پاسخ به سوالات مصاحبه استخدامی را نیز قرار دادیم. سعی کنید پیش از مصاحبه با سوالات آشنا شوید و آمادگی داشته باشید.