زمانی که بحث ایدههای کسبوکار پیش کشیده میشود، راه اندازی کارخانه کارتن سازی از آن ایده هایی نیست که همان اول به ذهنمان برسد؛ زیرا استفاده از کارتنها به حدی معمول است که بیشتر ما اصلاً برایمان سؤال پیش نمیآید اینهمه کارتن از کجا آمده است؟! در زمینه راه اندازی یک کسبوکار جدید، این ویژگی یک مزیت است؛ یعنی نهتنها محصول نهایی شما پر تقاضا و کاربردی خواهد بود، بلکه کمتر کسی به فکر چنین چیزی میافتد و قدم های اولتان کم دردسرتر برداشته خواهند شد!
هزینه راه اندازی کارخانه کارتن سازی
برای راه اندازی کارخانه کارتن سازی در سال 1403، نیاز به سرمایهگذاری قابلتوجهی خواهید داشت که مبلغی بین 1.7 میلیارد تومان تا 10 میلیارد تومان برآورد میشود. بخش اصلی هزینههای راه اندازی کارخانه کارتن سازی مربوط به مکان و تجهیزات خواهد بود. در ادامه مقاله، هر دوی این موارد مفصل بررسی خواهیم کرد؛ اما خیالتان راحت باشد که میتوانید با تجهیزات کمتر و مبالغ بهصرفهتر نیز کارتان را شروع کنید! بهطورکلی، هزینه راه اندازی کارخانه کارتن سازی صرف چنین مواردی میشود:
- ماشینآلات و تجهیزات
- هزینههای عملیاتی جاری
- دریافت مجوزها؛ 50 تا 100 میلیون تومان
- خرید یا اجاره زمین و توسعه آن در صورت نیاز
- نیروی کار حرفهای؛ 100 تا 300 میلیون تومان
- تجهیزات اداری و دفتر؛ 50 تا 100 میلیون تومان
- قبوض انرژی؛ 50 تا 100 میلیون تومان (آب، برق، گاز و مخابرات)
به جز این موارد، شما باید مبلغی برای تهیه مواد اولیه کنار بگذارید که باتوجهبه حجم تولید و نوع و کاربرد کارتنها متغیر خواهد بود؛ اما بهطورکلی، شامل موارد زیر خواهند شد:
- چسب؛ بین 20 تا 50 میلیون تومان
- جوهر چاپ؛ بین 50 تا 100 میلیون تومان
- ورقهای مقوایی؛ بین 100 تا 500 میلیون تومان
- مواد کمکی؛ مانند تیغه برای ماشین برش یا تسمه برای سیستم انتقال، بین 20 تا 50 میلیون تومان.
بیشتر بخوانید:
- راه اندازی کارگاه تزریق پلاستیک
- راه اندازی خط تولید ادویه جات
- بوم کسب و کار رستوران
- بوم کسب و کار گردشگری
تجهیزات لازم راه اندازی کارخانه کارتن سازی
طبق آخرین بررسیها و بهروزرسانی تجهیزات این صنعت، برای راه اندازی کارخانه کارتن سازی باید حدود 30 عدد دستگاه تهیه کنید. البته نباید با دیدن این عدد بترسید! نکتهای که باید در نظر بگیرید، این است که موضوع این مقاله راه اندازی یک “کارخانه” است، نه یک کارگاه یا تولیدی. به همین ترتیب، اطلاعات و جزئیات بیان شده در مقیاس کارخانه هستند و در مراحل اولیه یا برای تأسیس یک کارگاه و شروع کار، نیاز بهصرف چنین هزینههای هنگفتی نخواهد بود. بهعنوانمثال، شما میتوانید با خرید تنها 6 نوع دستگاه کارتن سازی، طیف وسیعی از انواع کارتن را تولید کنید:
- دستگاه برش
- دستگاه لمینت
- دستگاه دایکات
- دستگاه چاک زن
- دستگاه تسمه کش
در ادامه، برخی از مهمترین دستگاههای موردنیاز برای راه اندازی کارخانه کارتن سازی را بررسی میکنیم:
1_ ماشینهای چاپ
داشتن یک ماشین چاپ باکیفیت یکی از مهمترین مزایای یک کارخانه کارتن سازی محسوب میشود؛ زیرا تقریباً تنها چیزی است که میتواند کالای سادهای مانند کارتن را شخصیسازی کرده و نیازهای مشتریان را برآورده کند. هر چه ماشین چاپ قویتر و بهروزتر باشد، طرحهای پیچیدهتر، رنگهای زندهتر و جزئیات بیشتری را به نمایش خواهد گذاشت. در ادامه مقاله و در بخش بازاریابی، بیشتر به اهمیت این دستگاهها پی خواهید برد. دو مورد از محبوبترین ماشینهای چاپ در صنعت کارتن سازی به شرح زیر هستند:
- دستگاه چاپ فلکسو؛ مناسب برای چاپ مستقیم روی انواع سطوح با بهترین کیفیت مجهز به سیستم برش که شما را از خرید دستگاه برش مجزا بینیاز میکند.
- دستگاه چاپ لمینت؛ قابلیت چاپ افست و عرضه شده به دو صورت دستی و اتوماتیک با قابلیت تولید طرحها و رنگهای متنوعتر نسبت به فلکسو.
رنج قیمتی دستگاههای چاپ باتوجهبه مواردی مانند برند، مدل و قابلیتهایی مانند دقت، فناوری چاپ، میزان وضوح رنگ و سرعت دستهبندی میشوند؛ اما بازه قیمتی کلی آنها مبلغی بین 500 میلیون تا 2 میلیارد تومان خواهد بود. در گرانقیمت بودن این دستگاهها حرفی نیست؛ اما بسیاری از متخصصان این حوزه معتقدند مزیت رقابتی و ارزشی که یک دستگاه چاپ خوب به محصولتان میدهد، ارزشش را خواهد داشت.
2_ دستگاه برش
باتوجهبه اینکه کار روند تولید کارتن بهصورت اتوماتیک و با دقت ماشینی انجام میشود؛ بنابراین برشهای آن نیز باید توسط دستگاههای به خصوصی انجام شوند که میلیمتر به میلیمتر را در نظر بگیرند تا محصول نهایی در نهایت تناسب ارائه شود. رنج قیمتی این دستگاهها بین 100 تا 500 میلیون تومان متغیر است و به موارد زیر بستگی دارد:
- سرعت برش
- سازگاری مواد
- سطح اتوماسیون
- امکان برش دقیق سطوح نازک و ضخیم
مشابه دستگاههای چاپ، متخصصان معتقدند ماشینهای برش نیز ارزش هزینه و سرمایهگذاری را دارند؛ زیرا یک دستگاه برش خوب با قابلیت تطبیقپذیری و دقت بالایش، هدررفت مواد را تا حد زیادی کاهش خواهد داد و هزینههای تولید را بهینه خواهد کرد.
- بیشتر بخوانید: مهارت های کارآفرینی
- بیشتر بخوانید: راه اندازی کسب و کار موفق
- بیشتر بخوانید: راه اندازی کسب و کار اینترنتی
- بیشتر بخوانید: اهمیت مدیریت تولید در کسبوکارها
3_ دستگاههای دایکات
کاربرد دستگاه دایکات (Die Cutting) مشابه دستگاه برش است؛ با این تفاوت که سبک برش این دستگاه و نتیجه نهایی کار آن چیزی فراتر از صرفاً برشهای دقیق و تمیز خواهد بود. در دستگاه دایکات، برش بهصورت قالبزنی و با کمک تیغ و خط انجام میشود که سرعت بسیار بالایی دارد. دستگاه دایکات، قابلیت نصب قالبهای متنوعی را دارد که هر قالب، کارتنها را به شیوه خاصی شکل خواهد داد؛ بهاینترتیب، دستگاه دایکات امکان تولید کارتنهای سفارشی در اشکال متنوع با سبکهای آنباکسینگ خلاقانه را فراهم میکند که خود، یک مزیت رقابتی محسوب میشود.
این دستگاهها بهصورت اتوماتیک، نیمه اتوماتیک و دستی عرضه میشوند و انواع قالبهای آن به شرح زیر هستند:
- دایکات فکی (Platen Die Cut Machine)
- دایکات روتاری یا دوار (Rotary Die Cutting)
- دایکات پینگپنگی (Rail Cutting Machine)
باتوجهبه رنج قیمتی 300 میلیون تا 1 میلیارد تومان این دستگاه، خرید آن برای راه اندازی کارخانه کارتن سازی ضروری نخواهد بود؛ اما توصیه میکنیم حتماً برای خرید آن در آینده برنامهریزی کنید. یک دستگاه دایکات نشان میدهد کسبوکار شما چیزی فراتر از تولید چند کارتن ساده است و با ارائه شیوههای متنوع بستهبندی، نه تنها به مشتریهای خود احترام میگذارید، بلکه سطح کارتان را همواره بالا و مطابق نیازهای روز نگه میدارید.
4_ ماشینهای منگنه زنی
دستگاههای منگنه زنی نقش مهمی در مرحله مونتاژ تولید کارتن ایفا میکنند. در این دستگاه، از منگنه برای اتصال قسمتهای مختلف کارتن استفاده میشود و کارتنی که با این دستگاه مونتاژ شده باشد، ایمنی، دوام و استحکام بالاتری نسبت به کارتنهای چسبی دارد؛ بنابراین، برای بستهبندی و جابهجایی کالاهای سنگین، شکستنی یا گرانقیمت مناسب است که تقاضای بیشتری در بازار دارند.
قیمت این دستگاهها مبلغی بین 50 تا 200 میلیون تومان است و مشابه دستگاههای قبلی، ارزش خرید دارد؛ زیرا
- خدمات شما را گسترش میدهد،
- نشانه پرستیژ کاری و احترام شما به مشتری است،
- محصولتان را برای طیف وسیعتری از مصرفکنندگان مناسبسازی میکند.
بااینحال، اگر پرداخت این مبلغ برایتان ممکن نیست، میتوانید از دستگاه لبچسب استفاده کنید که با استفاده از قطعاتی مانند غلتک، تسمه و قرقره لبههای کارتن را بهخوبی چسب کاری و پرس میکند. استحکام این کارتنها بهمراتب کمتر از کارتنهای منگنهای است؛ اما قیمت تمام شده مناسبتری برای مصرفکننده خواهند داشت.
جدا از این موارد، تجهیزات جانبی مانند رول نگهدارنده، خط کش، تفنگ چسب و غیره نیز وجود دارند که برای تنظیم دقیق برشها و مونتاژ صحیح هر کارتن ضروری هستند. هزینه این تجهیزات جانبی مبلغی بین 100 تا 500 میلیون تومان برآورد میشود.
مکان مناسب برای راه اندازی کارخانه کارتن سازی
برای انتخاب مکان مناسب برای راه اندازی کارخانه کارتن سازی، باید با روند کلی فعالیت این صنعت آشنا باشید. بهطورکلی، مناسبترین مکان برای راه اندازی کارخانه کارتن سازی، جایی است که
- ارتفاع سقف بیشتر از 3 الی 4 متر باشد،
- فاصله مناسب از بازارهای هدف داشته باشد،
- برق 3 فاز حداقل 32 یا 25 آمپر داشته باشد،
- حداقل 200 تا 600 متر مساحت داشته باشد،
- دسترسی آسان به محل تأمین مواد اولیه داشته باشد،
- انبار آن فضای کافی، عایق رطوبت و تهویه مناسب داشته باشد،
- زیرساختهای مناسبی برای تأمین انرژی، آب و غیره داشته باشد،
- به مسیرهای حملونقل اصلی مانند جاده، راهآهن و غیره نزدیک باشد،
- درب ورودی بزرگی برای رفتوآمد ماشینها و جابهجایی مواد و محصولات داشته باشد،
- کمترین آسیب و تأثیر مستقیم روی اجتماع (جامعه محلی) و محیطزیست داشته باشد.
اگر مکان موردنظر چنین ویژگیهایی ندارد؛ بررسی کنید
- آیا امکان توسعه زیرساختها، انجام تعمیرات و اضافهکردن این ویژگیها وجود دارد؟
- آیا از پس هزینههای جانبی اینچنینی برمیآیید؟
- آیا صرف این هزینهها بهصرفه خواهند بود؟
نحوه دریافت مجوز برای راه اندازی کارخانه کارتن سازی
برای راه اندازی یک کارخانه کارتن سازی، شما نیاز به اخذ سه مجوز دارید:
- پروانه احداث
- پروانه بهرهبرداری
- موافقت اصولی وزارت صنایع
بهعنوان قدم اول و برای دریافت مجوز تأسیس، به سایت بهینه یاب مراجعه کنید و فرم الکترونیکی مخصوص این نوع کسبوکار را پر کنید. درصورتیکه اطلاعاتتان توسط کارشناسان تأیید شوند، باید مبلغی تحت عنوان هزینه کارشناسی واریز کنید. بعدازاین مراحل، درخواست شما توسط ریاست مربوطه، تأیید نهایی خواهد شد.
در کارخانه کارتن سازی چه کسانی استخدام می شوند؟
برای راه اندازی کارخانه کارتن سازی باید نیروهای ماهر و متخصصی در این زمینهها استخدام کنید:
- تولید؛ اپراتور دستگاهها، نیروهای خدماتی، نیروهای حملونقل و غیره
- طراحی؛ طراح گرافیست برای ایجاد طرحهای زیبا و خلاقانه روی کارتنها و جلبتوجه بیشتر مصرفکننده
- بازاریابی و فروش؛ افرادی که بتوانند در این بازار رقابت، محصول شما را بهخوبی ارائه کنند و مزیت رقابتی آن را به نمایش بگذارند.
مزایا و معایب راه اندازی کارخانه کارتن سازی
بررسی کامل و دقیق مزایا و معایب راه اندازی کارخانه کارتن سازی در این مقاله نمیگنجد؛ اگر میگنجید هم ما تخصصش را نداشتیم! بهطورکلی، برای کسب اطلاع از موارد اینچنینی، باید با افرادی مشورت کنید که اصطلاحاً دستشان توی کار است! بهطورکلی، 2 مورد از مهمترین مزایا و معایب این کسبوکار به شرح زیر هستند:
1_ عیب رقابت بالا در راه اندازی کارخانه کارتن سازی
یکی از اصلیترین نکاتی که باید در مورد راه اندازی کارخانه کارتن سازی در نظر داشته باشید، احتمال بالای شکست در این حوزه است. شاید کمتر کسی به چشم یک “ایده کسبوکار” به کارتن سازی نگاه کند؛ اما رقابت این بازار بالا است و موفقیت در آن، به دقت بالایی نیاز خواهد داشت.
از طرفی، باتوجهبه آخرین بررسیها و بر اساس اعداد و ارقام، میزان سوددهی این کسبوکار در ماههای اول بسیار پایین است و بخش بزرگی از درآمد شما صرف حقوق پرسنل و موارد اینچنینی خواهد شد. بهطورکلی و در زمینه مالی، باید محتاطانه قدم بردارید؛ بنابراین، قویاً توصیه میکنیم تمام سرمایه خود را در ابتدا خرج نکنید و حتماً پشتوانه مالی دیگری داشته باشید. سایر معایب راه اندازی کارخانه کارتن سازی به شرح زیر هستند:
- مقررات دولتی
- نیاز به فضای زیاد
- مسائل زیستمحیطی
- نوسانات قیمت مواد اولیه
- نیاز همزمان به تخصص و سرمایه
2_ مزیت بازار پرتقاضا در راه اندازی کارخانه کارتن سازی
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، مهمترین مزیت فعالیت در این حوزه، وجود یک نیاز مستمر و دائم به محصول نهایی این خدمات است. از بستههای بیشمار پستی و خریدهای اینترنتی بگیرید تا خرید لوازم بزرگ آشپزخانه، همهجا به کارتن نیاز داریم! به همین ترتیب، بسیاری معتقدند راه اندازی کارخانه کارتن سازی موفقیت تضمینی به دنبال دارد؛ اما حقیقت این است که موفقیت شما مشروط به “نوآوری“ خواهد بود. اما چه نوآوری؟
اگر استفاده از کارتن تا این حد زیاد است؛ بنابراین، عرضه بالایی هم دارد. این عرضه از سمت رقبای شما صورت میگیرد که به واسطه سالهای فعالیت طولانیتر، امکانات مالی و تجهیزات بهتری دارند. به همین ترتیب، تنها راه شما برای شکست آنها، ایجاد یک مزیت رقابتی است؛ یعنی:
- مشکلات مصرفکننده و تولیدکننده در این زمینه را شناسایی کنید،
- راهحلهای منطقی و بهصرفه پیدا کنید،
- این راهحلها را بهصورت آزمایشی اجرا کنید تا توجه دیگران به شما جلب شود.
در این صورت، شما میتوانید کارخانه 500 متری خود را تبدیل به رقیبی مهم برای یک کارخانه 10 هزارمتری کنید! سایر مزایای راه اندازی کارخانه کارتن سازی به شرح زیر هستند:
- ایجاد اشتغال
- پتانسیل رشد
- سادگی روند تولید
- بازگشت سرمایه سریع در صورت موفقیت
- سرمایه اولیه کم نسبت به سایر کسبوکارهای تولیدی
راه اندازی کارخانه کارتن سازی بدون سرمایه امکان پذیر است؟
راه اندازی هیچ کسبوکاری بدون سرمایه “امکانپذیر” نیست؛ اما همیشه راههای میانبر زیادی وجود دارند! یکی از این راهها، ورود به یک کارخانه کارتن سازی بهعنوان بازاریاب و کارشناس فروش است. با حضور در این فضا، نهتنها با روند تولید کارتن و بازار آن آشنا میشوید؛ بلکه با فروشندههای معتبر دستگاهها، مواد اولیه، سیستمهای حملونقل و غیره نیز ارتباط مناسبی برقرار خواهید کرد. ارتباطات اینچنینی برای راه اندازی یک کارخانه کارتن سازی با بودجه کم ضروری هستند؛ زیرا در بخش بزرگی از منابع مالی و زمانی افراد صرفهجویی میکنند.
با کسب سود مناسب از کار بازاریابی، میتوانید دستگاههای ابتدایی و ارزان، مانند دستگاه دایکات فکی خریداری کنید (توجه داشته باشید که این دستگاه نیاز به اپراتور حرفهای دارد و بسیار خطرناک است.) و در یک کارگاه اجارهای کوچک مشغول به کار شوید. نکته بسیار جالبی که در این روش وجود دارد، امکان برونسپاری کار است؛ یعنی درصورتیکه امکان تهیه یکی از دستگاههای روند تولید کارتن را نداشتید، میتوانید کار آن بخش را به مجموعههای بزرگتر ارجاع دهید. در این صورت، میتوانید کمکم با افزایش درآمد و بیشترشدن مشتریها، تجهیزات و کسبوکار خود را گسترش دهید.
میزان درآمد و سود حاصل از کارخانه کارتنسازی
در کسبوکارهای اینچنینی سود و درآمد نهایی ثابت نیست و به موارد مهمی بستگی خواهد داشت:
- ظرفیت تولید
- قیمت مواد اولیه
- نوع کارتن تولیدی
- بازار هدف داخلی یا خارجی
- هزینههای عملیاتی؛ مانند حقوق پرسنل، اجاره، حملونقل، قبوض انرژی و غیره بستگی دارد.
گفته میشود سود هر کارتن چیزی بین 30 تا 35 درصد است؛ یعنی اگر هزینه تولید یک کارتن 1000 تومان باشد، این کالا با احتساب 35 درصد سود حدود 1350 تومان به فروش خواهد رسید. اگر هزینههای جاری و عملیاتی کسبوکار را از این مقدار کم کنیم، راه اندازی کارخانه کارتن سازی 20 الی 50 درصد سود خالص برای شما به همراه خواهد داشت. البته توجه داشته باشید که هر چه از دستگاههای بیشتری در روند تولید کارتن استفاده کنید، قیمت تمام شده آن بالاتر خواهد بود و بالطبع، درآمدتان نیز بالا خواهد رفت.
روش های بازاریابی و فروش در کارتن سازی
در راه اندازی کارخانه کارتن سازی، دو نکته بازاریابی و فروش وجود دارند که باید حتماً رعایت شوند:
1_ حفظ کیفیت محصولات
باتوجهبه سرمایه اولیه نسبتاً بالا برای راه اندازی کارخانه کارتن سازی و سوددهی دیرهنگام آن، بسیاری از افراد بهسرعت بیحوصله میشوند و حاضرند برای اندکی سود بیشتر، هر کاری بکنند. این یک رفتار معمول بین تازهواردان این حوزه است؛ بنابراین، رقبا کاملاً با آن آشنا هستند و برای به دام انداختن و بیاعتبار کردن برند شما از آن استفاده خواهند کرد. تنها راه جذب مشتری بیشتر در این حوزه، بالابردن کیفیت کارتن و رفع مشکلات معمول آن در عین حفظ یا کاهش مبلغ تمام شده است؛ به همین علت، حواستان باشد که در این زمینه حسابی زیر ذرهبین هستید.
به همین ترتیب، مهمترین و اصلیترین روش بازاریابی و فروش در کارتن سازی، حفظ کیفیت محصولات است؛ زیرا بههرحال مشک آن است که خود ببوید، نه آن که عطار بگوید! کسبوکارهای مهم همیشه کیفیت را در اولویت میگذارند و مطمئن باشید بهمحض اینکه یکی از آنها متوجه کیفیت کارتان شود، بقیه هم به سمتتان میآیند. بهاینترتیب، مشتریانی وفادار خواهید داشت که هرگز کیفیت را فدای کمیت نمیکنند و حتی در صورت افزایش قیمت تمام شده محصول، همکاریشان را با شما قطع نخواهند کرد؛ زیرا به کیفیت کارتان اعتماد دارند.
2_ استفاده از بستهبندیهای جذاب
کلاسیکترین اصل بازاریابی در این ضربالمثل خلاصه میشود که “عقل مردم به چشمشان است! ” کیفیت بالای کارتن یک مزیت پنهان است که تنها در صورت استفاده از محصول، آشکار میشود؛ اما بستهبندی زیبا، نوآوری در ساخت کارتنهای خلاقانه و سایر موارد اینچنینی، از مواردی هستند که توجه مشتری را در نگاه اول جلب میکنند. این خود یکی از اصول مهم بازاریابی است:
برندها تنها 40 تا 50 ثانیه برای ارائه محصول خود زمان دارند و پس از آن، نگاه مشتری به سمت دیگری کشیده خواهد شد.
تعدادی از ایدههای خلاقانهای که میتوانید برای این کار اجرا کنید به شرح زیر هستند:
- استفاده از رنگهای خاص
- خلاقیت در نحوه باز شدن کارتنها
- تولید کارتن در اشکال هندسی متنوع
- چاپ طرحهای درخواستی و اختصاصی
- چاپ طرحهای بهروز، خلاقانه و چالشبرانگیز
- تولید کارتن اختصاصی (رنگ، سبک و شیوه آنباکسینگ) برای هر کسبوکار
کلام آخر
راه اندازی کارخانه کارتن سازی از آن دسته ایدههای کسبوکار است که بهجرئت میتوان گفت تنها راه موفقیت در آن، خلاقیت در تولید و نحوه ارائه محصول خواهد بود. این مسئله در عین دشوار و چالشبرانگیز بودن، یک مزیت مهم دارد: ایجاد ارزش و شکلدادن هویت منحصربهفرد برند. هر چه موفقیت در کاری دشوارتر باشد، ارزش قدمهایی که برایش برمیدارید در چشم خودتان و دیگران (مخصوصاً فعالان حوزه) بالاتر خواهد رفت.
منابع:
۸ دیدگاه دربارهٔ «راهنمای جامع راه اندازی کارخانه کارتن سازی در سال 1403»
عالی بود
سپاس بابت همراهی ارزشمندتون
تشکز
سپاس بابت همراهی ارزشمندتون
عالی
سپاس بابت همراهی ارزشمند شما
عالی
سپاس بابت همراهی ارزشمندتون