افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان | ریشه‌ها، نشانه‌ها، روش‌ها!

سرفصل های مهم این مقاله

افزایش اعتماد به نفس در جوانان | ریشه‌ها، نشانه‌ها، روش‌ها!

دوره نوجوانی، دوره تکاپو و جنب‌وجوش و حرکت به سوی اهداف و برنامه‌ها است. داشتن اعتماد به نفس در دوره نوجوانی، بسیار مهم است و می‌تواند سوخت ماشین ما در حرکت و تلاش برای رسیدن به اهدافمان باشد. برای همین هم در این مقاله سعی می‌کنیم راه‌های افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان را مورد بررسی قرار دهیم؛ اما قبل از آن به صورت مختصر به اعتماد به نفس در نوجوانی می‌پردازیم، در ادامه مقاله با ما همراه باشید.

 

چرا افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان؛ پراهمیت است؟

به‌صورت کلی اعتماد به نفس به معنی داشتن باور محکم نسبت به توانایی‌ها و داشتنِ کنترل در زندگی است. یک نوجوان با اعتماد به نفس از نقاط قوت و ضعف خودآگاه است و توانمندی‌ها و مهارت‌های خود را به‌خوبی می‌شناسد. او می‌داند که شرایط هرچقدر هم سخت شود، باز می‌تواند اوضاع را مدیریت کند و به سوی اهدافش قدم بردارد.

 

 

عوامل مؤثر بر افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان چیست؟

 

عوامل مؤثر بر افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان چیست؟

برخی از عواملی که بر روی میزان اعتماد به نفس در نوجوانان مؤثر است را با هم بررسی کنیم:

 

1. وضعیت اجتماعی خوب و پذیرفته شدن در جامعه

وضعیت اجتماعی و نگاه دیگران به یک نوجوان، معمولاً عامل بسیار مؤثری در میزان اعتماد او به خودش است. درواقع یک نوجوان خیلی از تصویری که دیگران از او دارند تأثیر می‌پذیرد و حمایت اجتماعی و پذیرفته شدن در اجتماع، می‌تواند اعتماد به نفس و عزت‌نفس او را به شدت افزایش دهد. اگر یک نوجوان به‌اندازه کافی در جامعه مورد قبول واقع نشود، نسبت به خود پر از شک و تردید می‌شود و به‌سختی می‌تواند به خودش اعتماد کند.

 

2. سلامت روانی و فیزیکی

سلامت جسمی و روانی نیز دو عامل مؤثر بر اعتماد به نفس نوجوانان‌اند. نقص‌های جسمی به شدت می‌توانند به اعتماد به نفس یک نوجوان آسیب وارد کنند و او را نسبت به توانمندی و ارزشمندی‌ خود به شک و تردید بیندازد. جذابیت ظاهری افراد نیز به شدت در اعتماد به نفس آن‌ها تأثیرگذار است. از طرف دیگر سلامت روانی نوجوانان نیز به آن‌ها کمک می‌کند با محیط اطراف سازگار شوند و به شیوه بهتری از پتانسیل‌های خود بهره ببرند.

 

3. وضعیت مالی و اقتصادی

وضعیت اقتصادی نیز یکی از عوامل بیرونی مؤثری است که اعتماد به نفس نوجوانان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. زمانی که یک نوجوان احساس امنیت مالی نکند، مدام می‌ترسد که نتواند کارهایش را به‌خوبی پیش ببرد و یا در مسیرش با سدهای مهمی روبرو شود؛ اما زمانی که از نظر مالی امنیت داشته باشد بیشتر احساس می‌کند که می‌تواند اوضاع را کنترل کند.

 

4. حمایت والدین و دوستان

یکی دیگر از عواملی که به شدت اعتماد به نفس نوجوانان را تحت تأثیر قرار می‌دهد حمایت عاطفی از سمت والدین و دوستان است. درواقع والدین و دوستان به عنوان نزدیک‌ترین افراد به یک نوجوان، می‌توانند با حمایت از او، جهان را برای او به مکان امن‌تری تبدیل کنند. این افراد همچنین با باور خود به نوجوانان می‌توانند اعتماد به نفس نوجوانان را افزایش دهند. درواقع در این حالت یک نوجوان می‌بیند که حامیان مهمی دارد که به او باور دارند و این باعث می‌شود که او نیز نسبت به توانایی‌هایش بیشتر باور داشته باشد.

 

5. رشد فردی و درونی

در نهایت باید به تأثیر رشد فردی و درونی بر اعتماد به نفس نوجوانان اشاره کرد. یک نوجوان به هر میزان که بیشتر خودش را بشناسد و بیشتر با ابعاد تاریک و پنهان خود آشنا باشد، بیشتر هم می‌توانند خودش را توانمند ببینند. درواقع شاید مهم‌ترین وظیفه ما به عنوان یک نوجوان شناخت از خودمان و پیدا کردن نقاط ضعف و قوتمان است.

 

کمبود اعتماد به نفس در نوجوانان چه نشانه‌هایی دارد؟

 

کمبود اعتماد به نفس در نوجوانان چه نشانه‌هایی دارد؟

یک نوجوان بی‌اعتماد به نفس ممکن است نشانه‌های زیر را از خود بروز دهد:

 

1. گوشه‌گیری و عدم حضور در اجتماع

بی‌اعتماد به نفسی باعث می‌شود که نوجوانان شهامت کافی برای حضور در اجتماع و پیشبرد اهدافشان را نداشته باشند. درواقع زمانی که یک نوجوان نسبت به خودش پر از شک و تردید و ترس باشد، به‌سختی اعتماد به نفس کافی برای حضور در اجتماع را پیدا می‌کند. در طرف مقابل یک نوجوان با اعتماد به نفس به خود و توانایی‌هایش باور دارد و اجاره نمی‌دهد که شک و تردید او را از حضور در اجتماع و پیشبرد اهدافش باز دارد؛ چرا که می‌داند نسبت به محیط و زندگی‌اش کنترل دارد.

 

2. ترس از قدم گذاشتن به سمت اهداف

یک نوجوان بی‌اعتماد به نفس به دلیل شک و ترسی که نسبت به خود دارد، معمولاً بسیار نسبت به نتایج کارهایش بدبین است. این موضوع باعث می‌شود که ترس از شکست در او رخنه کند و به کلی از حرکت به سمت اهدافش خودداری کند. در طرف مقابل یک نوجوان با اعتماد به نفس باور دارد که علی‌رغم سختی‌های موجود باز هم می‌تواند در کارهایش موفق باشد و از حرکت به سمت اهداف خود طفره نمی‌رود.

 

3. ناتوانی در انجام کارها

در نهایت یک نوجوان بی‌اعتماد به نفس ممکن است نتواند کارها و تکالیفش را به‌خوبی انجام دهد. درواقع ترس و دلهره باعث می‌شود که این فرد نتواند کارهایش را به‌خوبی پیش ببرد و در انجام آن‌ها ناتوان بماند.

 

 

5 روش کاربردی برای افزایش اعتماد ب نفس در نوجوانان

 

چگونه اعتماد به نفس نوجوانان را افزایش دهیم؟

در اینجا 5 روش بسیار ساده و کاربردی در مورد روش‌های افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان برایتان بیان کرده‌ایم:

 

1. به او کمک کنید تا به شناخت بهتری از خود برسد

همان‌طور که گفتیم، مهم‌ترین و تعیین‌کننده‌ای عامل برای اعتماد به نفس رشد درونی است. یک نوجوان باید بتواند به‌خوبی خود را بشناسد و از ناتوانی‌ها و توانمندی‌های خودآگاه باشد. منظور از شناخت، آگاهی به ابعاد مختلف و پنهان شخصیتی و آگاهی از نقاط مثبت و منفی است. برای این کار شما می‌توانید به نوجوانان کتاب‌های مختلف خودشناسی را پیشنهاد دهید و یا حتی می‌توانید آنان را به کمک گرفتن از یک روانشناس ترغیب کنید.

 

2. به او کمک کنید تا مهارت‌های جدیدی در خود پرورش دهد

مهارت‌ها یکی از مهم‌ترین عوامل در اعتماد به نفس نوجوانان‌اند. یک فرد ابتدا باید یک توانمندی و مهارت داشته باشد و سپس از آن شناخت پیداکرده و به آن باور داشته باشد. بدون داشتن مهارت و توانایی اعتماد به نفس معنایی ندارد. پس ابتدا لازم است که مهارت‌های خود را شناخته و سپس به پرورش مهارت‌های همخوان با اهداف و ارزش‌هایمان بپردازیم.

 

3. بازخورد مثبت به او را فراموش نکنید

ما به عنوان والدین و یا دوست و همراه یک نوجوان باید بتوانیم تصویر شفاف و روشنی را از مسیر حرکتش برای او فراهم کنیم. برای این کار ما می‌توانیم از بازخوردهای مثبت کمک بگیریم و مدام توانمندی‌ها و نقاط مثبت آن‌ نوجوان را به او انتقال دهیم.

 

4. حامی نوجوانان باشید و از تحقیر و سرزنش او خودداری کنید

حمایت عاطفی نیز عامل بسیار مؤثر دیگری در اعتماد به نفس نوجوانان است. ما به عنوان والدین و یا دوستان یک نوجوان باید نقش حمایتگری برای او داشته باشیم و از سرزنش و تحقیر او بپرهیزیم چرا که سرزنش و تحقیر به شدت می‌توانند به اعتماد به نفس و عزت‌نفس نوجوانان آسیب بزنند.

 

5. عوامل اقتصادی، جسمی و روانی نوجوانان را فراموش نکنید

در نهایت نباید فراموش کرد که اعتماد به نفس متأثر از عوامل بیرونی دیگر مانند امنیت مالی و سلامت جسمی است و این عوامل نیز به شدت بر اعتماد به نفس نوجوانان تأثیر می‌گذارند. پس ضروری است که تا حد ممکن به بهبود این عوامل توجه داشت.

 

سخن پایانی

‌در این مقاله ما به‌طور مفصل به افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان پرداختیم. نوجوانان برای حرکت به سوی اهداف خود نیازمند اعتماد به نفس هستند. ما می‌توانیم با فراهم کردن امنیت برای نوجوانان و کمک به آن‌ها برای شناخت بهتر خود به افزایش اعتماد به نفس در آن‌ها کمک کنیم.

 

بسته جامع و ویژه اعتماد به نفس؛ راه‌حلی برای نوجوانان

یک هدیه خوب برای نوجوان خود می‌خواهید؟ بدون تردید، با این دوره، آینده‌شان را می‌سازید! روی تصویر زیر کلیک کنید:

بسته اعتماد به نفس | افزایش اعتماد به نفس نوجوانان

پیام

نحوه رسیدن به درآمد با راه‌اندازی کسب و کار

Picture of آرمان مهراوران

آرمان مهراوران

امتیاز (4/5)
4/5
به اشتراک بگذاریم
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا
برای ورود مشکل دارید؟