۲۵ تکنیک موفقیت در کسب و کار که آینده شغلی شما را تضمین می‌کند

در واقع، موفقیت در کسب و کار بیشتر از آن‌که به سرمایه و شانس بستگی داشته باشد، به یادگیری و به‌کارگیری مهارت‌های کاربردی مربوط است. امروزه دیگر داشتن فقط یک مدرک یا ایده کافی نیست؛ اگر می‌خواهیم رشد کنیم، باید روی خودمان سرمایه‌گذاری کنیم. از یادگیری نحوه‌ی تعامل با دیگران گرفته تا توانایی تصمیم‌گیری سریع، این‌ها مهارت‌هایی هستند که می‌توانند ما را از یک کارمند عادی به یک کارآفرین یا مدیر موفق تبدیل کنند.

در این مقاله، 25 مهارت کسب و کار را باهم بررسی می‌کنیم؛ مهارت‌هایی که حاصل تحلیل بهترین منابع، تجربیات واقعی و نیازهای بازار هستند.
همراه ما باشید تا با یادگیری این مهارت‌ها، مسیر پیشرفت کسب و کار خود را هموارتر کنید.

تکنیک‌های موفقیت در کسب و کار

اگر بخواهیم کسب و کارمان رشد کند، باید قدم‌های درستی برداریم. در ادامه، مهمترین تکنیک ها اما ساده و کاربردی را معرفی می‌کنیم که رعایت آن‌ها مسیر موفقیت را هموارتر می‌کند:

  1. به خودتان باور داشته باشید

موفقیت از درون آغاز می‌شود. باور به توانایی‌ها، اولین قدم برای شروع هر کاری است.

  1. مدیریت زمان را جدی بگیرید

زمان شما گران‌بهاترین سرمایه‌تان است. یاد بگیرید چطور آن را هوشمندانه‌تر استفاده کنید.

  1. ارتباط مؤثر برقرار کنید

با دیگران صحبت کنید، نه فقط حرف بزنید! تعاملات حرفه‌ای، پایه‌گذار فرصت‌های طلایی هستند.

  1. از اشتباه کردن نترسید

هیچ‌کس بدون شکست رشد نکرده. اشتباه‌ها تجربه‌اند، نه تهدید.

  1. روی یک مهارت مسلط شوید

به‌جای پخش شدن در چند حوزه، ابتدا در یک زمینه متخصص شوید.

  1. یاد بگیرید چطور بفروشید

حتی اگر محصول ندارید، باید بلد باشید ایده‌ها و خودتان را ارائه دهید.

  1. صبور باشید اما عمل‌گرا

موفقیت یک‌شبه اتفاق نمی‌افتد، اما هر روز باید برای آن قدم برداشت.

  1. با آدم‌های موفق در ارتباط باشید

ارتباط با افرادی که از ما جلوتر هستند، رشد ما را سریع‌تر می‌کند.

  1. بازاریابی را جدی بگیرید

در دنیای امروز، دیده شدن یعنی بودن.

  1. یادگیری را متوقف نکنید

پیشرفت کردن در هر کاری که هستیم، هم آسان جلوه می‌کند و هم سخت به نظر می‌رسد؛ اما اگر بخواهید، راهش را بلد باشید و مهارت‌های مهم را یاد بگیرید، به زودی پیشرفت خواهید کرد.

مهارت‌هایی که در زیر گفته‌ایم، همچنین می‌تواند به شما در راه اندازی کسب و کار کمک کند تا بهره‌وری و بازدهی بیشتری داشته باشید.

آماده یادگیری هستید؟ همراهمان باشید!

مهم ترین و کاربردی ترین ایده های داشتن مهارت کسب و کار

با هم بیست مهارت کلیدی برای موفقیت در کسب و کار را مرور می‌کنیم:

مهارت اول: مهارت‌های ارتباطی قوی

یکی از مهم‌ترین مهارت‌هایی که هرکس در هر شغلی باید کسب کند، مهارت‌های ارتباطی است. زیرا شامل شخصیت و توانایی ما برای همراهی با همکاران دیگر و متقاعد کردن دیگران برای گوش دادن به ایده‌های ماست.

اگر استعداد فن بیان قوی و یا دست‌به‌قلم خوبی داشته باشیم جه بهتر! اگر هم نداشته باشیم، این مهارت‌ها تا میزان زیادی اکتسابی است و با تمرین و مطالعه می‌توان به آن‌ها دست یافت.

فن بیان قوی امروزه یکی از مهارت‌های بسیار قوی برای هر کسب‌وکار و تجارتی است، هرچه تکنولوژی بیشتر پیشرفت می‌کند، اتفاقاً نیاز به برقراری ارتباط بیشتر هم می‌شود.

مهارت دوم: صبوری و کنترل خود در شرایط بحران

صبوری و توانایی اداره کردن و مدیریت خود در شرایط بحرانی و استرس‌زا، یک توانایی مهم و قوی محسوب می‌شود.

وقتی با موقعیتی مواجه می‌شویم که در آن خونسردی خود را از دست می‌دهیم، نمی‌توانیم برای آن راه‌حل مؤثری پیدا کنیم. بنابراین در هنگام مواجهه مجدد با این وضعیت، بازهم نمی‌توانیم مشکل را پیدا کنیم و این چرخه ادامه پیدا می‌کند.

اما اگر صبور باشیم و با خونسردی به دنبال راه‌حلی برای مسئله بگردیم، دفعات بعدی هم این مسائل به‌خوبی حل خواهد شد.

اگر می‌خواهید یاد بگیرید که در شرایط سخت و بحرانی چطور آرامش خود را حفظ کنید و تصمیم‌های درستی بگیرید، پیشنهاد می‌کنیم حتماً نگاهی به این دو مقاله کاربردی بیندازید:

چند راه ساده و اثربخش برای نجات کسب و کار در بحران اقتصادی و 11 کسب‌وکار؛ بهترین انتخاب برای شغل دوم در شرایط بحران. این مطالب به شما کمک می‌کنند تا در روزهای سخت، به‌جای عقب‌نشینی، با اعتماد و برنامه‌ریزی جلو بروید.

مهارت سوم: عمل گرایی!

یکی از اصلی‌ترین تفاوت‌های بین انسان‌های موفق با افراد ناموفق، همین عمل گرایی است. افراد عمل گرا سریعاً ایده‌هایشان را به عمل تبدیل می‌کنند؛ در این راه یا موفق می‌شوند و به اهدافشان می‌رسند و یا شکست خورده، تجربه کسب کرده و فوراً به دنبال ایده‌های بعدی‌شان می‌روند.

مهارت چهارم: توانایی همدلی و انتخاب بهترین زمان برای اینکار

 

همدلی به ما این امکان را می‌دهد که با دیگران روابطی ایجاد کنیم و با گذاشتن خود به جای دیگری، طرز تفکر و بینش افراد را پیش‌بینی کنیم

مهارت همدلی یعنی اینکه خود را جای طرف مقابل بگذاریم.

همدلی یا هم‌احساسی درک احساس و فهم تجربه حسی دیگران با توانایی دید از نگاه آنها و قراردادن خود در جایگاه آنها است.

همدلی به ما این امکان را می‌دهد که با دیگران روابطی ایجاد کنیم و با گذاشتن خود به جای دیگری، طرز تفکر و بینش افراد را پیش بینی کنیم.

تیلور از متخصصان فنون مذاکره توصیه می‌کند: پیشنهاد کمک، حمایت، همدردی و بازخورد در زندگی کاری روزانه خود را ارائه کنیم.

اما این کمک باید انسان دوستانه و بدون چشمداشت باشد. در غیر این صورت جلوی رشد و پیشرفتمان را خواهد گرفت.

هاکت؛ نظریه پردازی دیگر هم به ما یادآوری می‌کند که افراد همواره سیاه و سفید نیستند و برای داشتن روابط مؤثر با دیگران ما باید همدردی و حمایت خود را به آنها نشان دهیم.

در نظر داشته باشیم، زمان این ابراز محبت و حمایت بسیار مهم است.

بهترین زمان برای همدلی هنگامی است که شخص یا شرکت با چالشی مواجه شده است و ما می‌توانیم برای برون رفتن از این چالش به آنها کمک کنیم.

اگر دوست دارید درک عمیق‌تری از مفهوم همدلی داشته باشید و فرق آن را با همدردی بدانید، پیشنهاد می‌کنیم مقاله‌ همدلی چیست؟ تفاوت همدلی و همدردی را حتماً مطالعه کنید. این مقاله دید تازه‌ای به یکی از مهم‌ترین مهارت‌های ارتباطی به شما می‌دهد.

مهارت پنجم: مهارت گوش دادن فعال

شنیدن و گوش دادن دو چیز متفاوت هستند. همه افراد توانایی شنیدن دارند.

اما هرکسی مهارت گوش دادن ندارد. در مهارت گوش دادن چنان قدرتی نهفته است که به واسطه آن می‌توان از بسیاری از موانع گذشت، افراد زیادی را در اختیار داشت و در انزوای ناخواسته روزگار نو درگیر نماند.

مدیر موفق فردی است که علاوه بر چیزهایی که می‌شنود با گوش دادن درست یا شنود مؤثر اطلاعات دقیق‌تری را برای تصمیم‌گیری و حل مسئله جمع‌آوری کند و یا به فکرها و مفاهیم جدیدی دست یابد که هرگز به خودی خود نمی‌توانست فکرش را هم بکند.

مثال معروفی است که می‌گوید خدا به ما دو گوش داده و یک دهان تا به جای بیشتر حرف زدن، بیشتر گوش کنیم! به دست آوردن مهارت گوش دادن فعال، نیازمند تمرین زیادی است.

مهارت ششم: علاقه خالص به دیگران

اکثر مردم، تفاوت علاقه واقعی با تصنعی را متوجه می‌شوند. بهتر است برای ایجاد تعامل سازنده با دیگران، از پرسیدن سؤالات فلسفی و متفکرانه، پرهیز کنیم و راه‌های ساده‌تری را برای این کار بیابیم.

نام ها، تاریخ‌ها و حوادث مهم زندگی را به خوبی به خاطر بسپاریم…

مهارت هفتم: انعطاف پذیری

دوست‌داشتنی بودن یا داشتن یک شخصیت موجه، ویژگی‌هایی نسبی و به شدت وابسته به شرایط است. افرادی که به طور عالی ارتباط برقرار می‌کنند توانایی بالایی برای تغییر دادن شرایط و وضعیت در زمان‌هایی که واقعاً نیاز است، دارند.

انعطاف‌پذیری ضرورتاً خود مشکل را برطرف نمی‌کند اما به فرد این توانایی را می‌دهد تا مشکلات را پشت سر بگذارد، لذتی را در زندگی (حتی در شرایط سخت) پیدا کند و عوامل تنش‌زای بعدی را بهتر تحت کنترل درآورد. انعطاف‌پذیری را می‌توانیم با تلاش و کسب مهارت‌هایی در خود افزایش دهیم.

انعطاف‌پذیری تا حدی هم به بعضی عوامل که تحت کنترل فرد نیستند مرتبط است مثل سن، جنس و میزان مواجهه با آسیب.

اما انعطاف‌پذیری در تمام آدم‌ها با تلاش و کوشش قابل‌دستیابی است انعطاف‌پذیری یعنی اینکه ما بتوانیم در هر شرایطی تصمیماتی برای آن لحظه بگیریم.

این به ما کمک می‌کند تا خود را با شرایط گوناگون وفق دهیم. اصطلاحاً اگر بتوانیم باورها و قوانین خود را مثل یک فنر “خم” کنیم، به‌طوری‌که شکل اصلی خود را هم حفظ کند، ما یک شخص انعطاف‌پذیر محسوب می‌شویم.

مهارت هشتم: مهارت شروع کسب کار!

شاید با دیدن مهارت اول تعجب کرده باشید؛ اما شروع کسب‌وکار هم یک مهارت است. مهارت شروع کسب‌وکار خود می‌تواند شامل توانایی‌های مختلفی باشد که برای راه‌اندازی و مدیریت یک کسب‌وکار تازه اهمیت دارد. این مهارت‌ها می‌توانند شامل توانایی‌های زیر باشند:

  1. تشخیص فرصت‌های کسب‌وکار
  2. برنامه‌ریزی و تعیین اهداف کسب‌وکار
  3. تهیه برنامه کسب‌وکار و تعیین راهبردها
  4. آشنایی با فرآیند شناخت مشتریان و بازارها
  5. تعیین نقطه قوت و ضعف کسب‌وکار
  6. مدیریت مالی و بودجه‌بندی
  7. تعیین نوع بازار مقصد و استراتژی بازاریابی
  8. ایجاد شراکت‌ها و شبکه‌سازی با تأمین‌کنندگان
  9. طراحی و توسعه محصول
  10. قراردادن یک تیم مؤثر روی پایان کار

البته این فقط چند مورد از مهارت‌های لازم برای شروع و مدیریت یک کسب‌وکار هستند. همچنین در نظر داشته باشید که توانایی‌ها و مهارت‌های مورد نیاز به وسعت کسب‌وکار و دغدغه‌های مختلف وابسته است.

مهارت نهم: قضاوت صحیح

قضاوت خوب، یک مهارت کلیدی است که مستقیماً از یادگیری، گوش دادن به دیگران و مشاهده پدیده‌های اطراف به دست می‌آید و به ما این امکان را می‌دهد که دوستان و همکاران خود را انتخاب کنیم، واکنش‌ها و پاسخ‌ها را مشخص کنیم و تصمیمات صحیح بگیریم.

یک ضرب المثل هست که می‌گوید: قضاوت و پیش‌داوری درباره یک شخص، مشخص نمی‌کند او کیست؛ مشخص می‌کند ما کیستیم…!

مهارت دهم: مهارت‌های مذاکره و متقاعد کردن دیگران

 

آیا توانایی قانع کردن دیگران ذاتی و ارثی است؟ خیر! با تمرینات ویژه می توان به دستش آورد!

مهارت‌های مذاکره، اکنون نسبت به گذشته اهمیت ویژه‌ای پیدا کرده است.

اکنون با رقابتی‌تر شدن تقریباً همه مشاغل، هم فروشندگان و هم خریداران برای دستیابی به نتایج برد-برد به مذاکره نیاز دارند.

شاید هرکدام از ما در زندگی و کسب و کارمان فرصتی داریم تا محصول، خدمت یا ایده‌مان را به افراد مختلف بفروشیم.

چه برای راه اندازی یک خرده فروشی لباس، چه برای تبلیغ خدمات و چه برای ترفیع گرفتن و پیشرفت کاری، لازم است ما بتوانیم یک بحث قانع کننده و قوی راجع به اینکه چرا ما یا محصولات و خدماتمان بهترین هستند با مشتریان داشته باشیم. توانایی قانع کردن دیگران مهارتی است که با تمرینات ویژه می‌توان به آن دست پیدا کرد.

اگر می‌خواهید توانایی متقاعد کردن دیگران را در موقعیت‌های کاری و شخصی به‌طور چشمگیری تقویت کنید، حتماً نگاهی به این مقالات ترفندهای متقاعدسازی و اقناع دیگران با 7 روش شگفت!، چگونه دیگران را قانع کنیم؟ با این روش‌ها مخ دیگران را بزنید! بیاندازید. این مطالب می‌توانند نقطه شروعی برای حرفه‌ای شدن در مذاکره و ارتباطات تأثیرگذار باشند.

مهارت یازدهم: طناز بودن!

چه کسی از خنده لذت نمی‌برد؟ خنده یعنی از بین برنده‌ی تنش‌ها و درگیری‌ها!

اگر بتوانیم تنش‌ها و استرس‌ها را با ایجاد حس طنز، از بین ببریم، در کارمان حتماً پیشرفت خواهیم کرد. استرس و تنش، عامل عدم تمرکز است.

وقتی با خنده و خوش رویی با مسائل برخورد کنیم، می‌بینیم که مسائل هم ساده‌تر می‌شوند. امتحانش ضرری ندارد!

اگر دوست دارید بدانید چطور می‌توانید با حفظ احترام و حرفه‌ای‌گری، فضای اطراف‌تان را شادتر کنید، پیشنهاد می‌کنیم حتماً مقاله چطور شوخ طبع باشیم و دیگران را بخندانیم؟ را بخوانید؛ نکاتی ساده و کاربردی دارد که می‌تواند حال‌وهوای ارتباطات کاری و شخصی‌تان را کاملاً متحول کند.

مهارت دوازدهم: آگاهی داشتن از مخاطبین!

دانستن اینکه چطور، چه زمانی و چه چیزی را باید به دیگران بگوییم، خیلی مهم است. به عنوان مثال، اگر کسی به تازگی شغلش را از دست داده باشد،

احتمالاً زمان خوبی برای صحبت ما با او و تبلیغ در مورد کار نیست.

مساله آگاهی داشتن از مخاطبان پیش‌پاافتاده به نظر می‌رسد، یکی از دلایل اصلی آن این است که مردم دائماً با هم در تماس‌اند.

در تماس بودن، با آگاهی داشتن فرق می‌کند. این را یادمان نرود!

مهارت سیزدهم: صداقت داشتن

جمله معروفی هست با این مضمون: ” صداقت بهترین سیاست است ” صداقت در ایجاد اعتماد میان همکاران ضروری است.

افراد می‌خواهند با کسانی کار کنند که می‌دانند می‌توانند به آن‌ها اعتماد کنند و صداقت اساس هر رابطه‌ای است، به خصوص در تجارت.

حتماً مقاله 11 دلیل اهمیت صداقت داشتن و گفتن حقیقت را مطالعه کنید، چون مطالب مفیدی در آن قرار داده شده است.

مهارت چهاردهم: یادگیری زبان بدن

اهمیت زبان بدن احتمالاً به اندازه کافی مورد تاکید قرار نگرفته است، در حالی که بیشترین سهم از ارتباطات ما را تشکیل می‌دهد.

واقعیت این است که ما همیشه با مردم ارتباط برقرار می‌کنیم، حتی زمانی که صحبت نمی‌کنیم. آگاه بودن از حرکات، بیان‌ها، حالات، صدا و ظاهر، می‌توانند به میزان زیادی به مهارت‌های ما آسیب رسانده یا کمک کنند.

اگر می‌خواهید زبان بدن را بهتر بشناسید و از آن در مسیر رشد شخصی و کاری استفاده کنید، پیشنهاد می‌کنیم این مقالات را از دست ندهید: زبان بدن چیست؟ قوانین، تکنیک‌ها و نکات مهم!، با این روش‌ها، زبان بدن افراد کاریزماتیک را داشته باشید!، رازهای زبان بدن افراد با اعتماد به نفس + الگوهای رایج! و حتی برای درک عمیق‌تر، ویژگی های شخصیتی کارآفرینان بزرگ را هم مطالعه کنید تا ببینید چطور زبان بدن، یکی از سلاح‌های پنهان آن‌ها بوده است.

مهارت پانزدهم: توانایی حل مسئله!

توانایی حل مسئله به عنوان یک مهارت اساسی برای موفقیت در کسب و کار بسیار مهم است. در هر کسب و کاری، با مواجهه با چالش‌هایی مواجه می‌شویم که برای رسیدن به راه‌حلی مناسب برای آن‌ها، نیاز به توانایی حل مسئله داریم. توانایی حل مسئله، به ما کمک می‌کند تا با شناسایی مسئله و تحلیل آن، به دنبال راه‌حلی مناسب برای آن بگردیم. این توانایی ما را قادر می‌سازد تا به طور خلاقانه و مبتکرانه به مسئله نگریسته و به دنبال راه‌حل‌هایی باشیم که برای دیگران غیرممکن به نظر می‌رسد.

از طرفی، در کسب و کارهای موفق، شرایط همیشه پایدار نیستند و برای رسیدن به موفقیت، باید با چالش‌های مختلفی مواجه شویم. این چالش‌ها می‌توانند شامل مشکلات مالی، عدم تقاضا برای محصولات و خدمات، رقابت شدید با شرکت‌های دیگر و … باشند.

توانایی حل مسئله، یکی از مهم‌ترین توانایی‌های انسان‌هاست که موجب پیشرفت در قرن‌ها زندگی بشریت شده!

برای پیشگیری و حل این چالش‌ها، نیاز به توانایی حل مسئله داریم. با استفاده از این توانایی، ما می‌توانیم راه‌حل‌هایی را برای مشکلات پیدا کنیم و با تغییر و بهبود راه‌حل‌های موجود، به رشد و توسعه کسب و کار کمک کنیم.

بنابراین، می‌توان گفت که توانایی حل مسئله برای موفقیت در کسب و کار بسیار ضروری است. با استفاده از این توانایی، ما می‌توانیم به دنبال راه‌حل‌هایی باشیم که برای دیگران غیرممکن به نظر می‌رسد.

مهارت شانزدهم: توانایی‌های رهبری

اگر ما می‌توانیم به اعضای یک تیم انگیزه بدهیم، به اطرافیان خود کمک کنیم تا بهتر کار کنند، به زیردستان خود نفوذ داشته باشیم به نحوی که آنها داوطلبانه و با رغبت به وظایفشان عمل کنند، دانش و اطلاعات لازم را فراهم می‌کنیم و چشم انداز سازمان را تعیین کنیم،

می‌توانیم بگوییم ما توانایی یک رهبری خوب را داریم!

اگر به دنبال این هستید که رهبری را نه فقط به‌عنوان یک عنوان، بلکه به‌عنوان یک مهارت واقعی زندگی و کسب‌وکار در خودتان تقویت کنید، حتماً این مقالات را بخوانید: آقای کاریزما ؛ پنج درس رهبری از کارلو آنچلوتی برای الهام گرفتن، تفاوت های مدیر با رهبر؛ مدیر باشیم یا رهبر؟ تا دید گسترده‌تری نسبت به نقش رهبری پیدا کنیم و برای انتخاب مسیر درست انتخاب شغل، مقاله  بهترین شغل دنیا چیه؟  به شما کمک می کند.

مهارت هفدهم: توانایی کنترل استرس و اضطراب

 

آیا می‌دانید توانایی مدیریت اضطراب و استرس چقدر برای موفقیت در کسب‌وکار ضروری است؟

اضطراب و استرس از جمله مسائلی هستند که بسیاری از افراد در زندگی روزمره با آنها مواجه می‌شوند. اما برای افرادی که در حوزه کسب و کار فعالیت می‌کنند، کنترل این احساسات بسیار ضروری است.

در حوزه کسب و کار، فشارها و تحولاتی که در سطح شغلی رخ می‌دهند، می‌توانند به شدت تأثیرگذار باشند. در مواجهه با چنین شرایطی، کنترل اضطراب و استرس می‌تواند به عنوان یک مهارت مهم برای موفقیت در کسب و کار محسوب شود.

هنگامی که فرد قادر است تا به خوبی با این احساسات مواجه شود، می‌تواند برای خودش و برای کسب و کارش، محیطی پایدار و مؤثر ایجاد کند. به علاوه، فردی که توانایی کنترل استرس و اضطراب را دارد، بهترین تصمیمات را در شرایط فشار زیاد می‌تواند بگیرد. این امر باعث می‌شود تا به راحتی با موانع روبرو شود و راه‌حل‌هایی ارائه کند.

اگر احساس می‌کنید استرس و اضطراب گاهی جلوی عملکرد حرفه‌ای‌تان را می‌گیرد، حتماً نگاهی به مقاله‌ی 20 راهکار عالی برای کاهش استرس بیندازید؛ در این مطلب، راهکارهایی ساده اما مؤثر ارائه شده که می‌تواند به شما کمک کند در شرایط پرفشار، آرامش خود را حفظ کرده و تصمیمات بهتری بگیرید.

مهارت هجدهم: توانایی حمایت از دیگران و ایجاد انگیزه در آن‌ها

افراد تمایل دارند تا به آنها توجه شود. فارغ از اینکه چه کسی هستند یا تا چه حد انسان موفقی بوده‌اند.

با نشان دادن حمایت به شکل تشویق، می‌توانیم کسی را در مسیر درست قرار دهیم یا آن‌ها را در مسیر درست نگه داریم.

نه تنها باید کارکنان خود را تحسین کنیم و به رسمیت بشناسیم، بلکه باید در دسترس باشیم و شادابی و نشاط به آنان تزریق کنیم.

در پایان ذکر این نکته لازم است که کارگران و کارمندانی که عوامل و فاکتورهای انسانی را درک می‌کنند و تأثیر و نقش خودشان در سازمان را می‌دانند، بهره وری بالاتری هم دارند.

به این ترتیب وفاداری و مشارکت آنها هم افزایش می‌یابد.

امروزه بسیاری از ما در دو دنیا، دنیای واقعی و دیجیتال زندگی می‌کنیم. باید دقت کنیم که مهارت‌هایمان هم با هر دو سازگاری داشته باشد

مهارت نوزدهم: اعتماد به نفس و عزت نفس

به طور کلی، اعتماد به نفس و عزت نفس به عنوان دو مهارت بسیار مهم در هر زمینه‌ای شناخته می‌شوند، به خصوص در کسب و کار. اما چرا؟

  1. قدرت گرفتن از شرایط شکست احتمالی: شروع کسب و کار همواره با شرایط دشوار و ریسک‌های بالایی همراه است. وقتی که اعتماد به نفس داشته باشید، قادر خواهید بود در هر شرایطی که با آن مواجه شوید، قدرت و استواری حفظ کنید و از شرایط احتمالی، قدرت گرفته و به طور مؤثری با شکست‌ها مقابله کنید.
  2. خلاقیت و ایده‌های تازه: اعتماد به نفس به شما امکان می‌دهد که با ایده‌های جدید و نوین به طور خلاقانه روبرو شوید و طرح‌هایتان را به حداکثر بازدهی برسانید.
  3. مدیریت و رهبری: با اعتماد به نفس و عزت نفس، شما می‌توانید رهبرانه رفتار کنید و تیم‌های خود را به بهترین نحو ممکن مدیریت کنید. به دلیل این که شما نسبت به کسانی که رهبرانه رفتار می‌کنید، اعتماد به نفس دارید، همکاران شما بیشتر به شما احترام می‌گذارند و کارشان را درست انجام می‌دهند.

در نتیجه، مهارت‌های اعتماد به نفس و عزت نفس به شما امکان می‌دهند تا با شرایط دشوار مواجه شوید، خلاقانه و با هوش، مدیریت کنید و یک رهبر خوب و خودمانی باشید.

اگر می‌خواهید تفاوت واقعی بین عزت نفس و اعتماد به نفس را بهتر درک کنید، از اشتباهاتی مثل اعتماد به نفس کاذب دور بمانید و تکنیک‌های مؤثری برای تقویت این دو مهارت مهم یاد بگیرید، پیشنهاد می‌کنیم حتماً این مقالات را بخوانید: اعتماد به نفس کاذب چیست و چه معایبی دارد؟، مهم‌ترین تفاوت اعتماد به نفس و عزت نفس در چیست؟، 40 تکنیک “علمی و عملی” افزایش اعتماد به نفس و چگونه عزت نفس داشته باشیم؟ معرفی ۹ راه افزایش عزت نفس!. این مطالب به شما کمک می‌کنند تا قوی‌تر، باهوش‌تر و مؤثرتر در مسیر موفقیت قدم بردارید.

مهارت بیستم:توانایی شبکه سازی

مسیر موفقیت در کسب و کار بدون توجه به مهارت شبکه‌سازی سخت و ناموفق خواهد بود. در ادامه به چند روش خلاقانه برای بهره‌برداری از این مهارت در کسب و کار می‌پردازیم:

سعی کنید دیدار خود را با دیگران در محیط‌های کاری بیشتر کنید؛ با ملاقات و ارتباط با مردم در شبکه‌های کاری، می‌توانید ارتباط‌هایی بیشتری برقرار کنید که به تجارت شما، درآمد و افزایش مشتریانتان کمک کند و بتوانید وارد بازارهای جدید شوید.

با حضور در رویداد‌ها و نشست ها و پنل های تخصصی، می‌توانید با افرادی که در صنعت شما فعالیت می‌کنند، ارتباط برقرار کنید و تجربیات فراوانی کسب کنید.

مهم‌ترین نکته این است که شبکه سازی نیاز به تلاش همه جانبه دارد. تعریف کردن هدف مشخص، نوآوری در پیشرفت و مقاومت در برابر ناکامی همیشه باید بخشی از اهداف شما باشد. به عبارت دیگر، برای موفقیت به مهارتهایی نیاز دارید که بتوانند اتصالات شما با دیگران را قویتر کنند و بتوانید از فرصت‌های زیادی که در دنیای کسب و کار وجود دارد، استفاده کنید.

مهارت بیست و یکم: مدیریت زمان

اگر بخواهیم تنها یک مهارت را نام ببریم که می‌تواند به‌طور مستقیم بر کیفیت زندگی کاری و شخصی ما تأثیر بگذارد، آن مدیریت زمان است.
وقتی ندانیم زمان‌مان را کجا صرف می‌کنیم، حتی با داشتن بهترین ایده‌ها و استعدادها هم به نتیجه نمی‌رسیم.
در واقع، مهارت مدیریت زمان پایه‌ای‌ترین عنصر برای دستیابی به تمرکز، نظم و بهره‌وری است؛ یعنی همان چیزهایی که برای پیشرفت کسب و کار مهم هستند.

مهارت بیست و دوم: فروش

فروش قلب تپنده‌ی هر کسب‌وکار است.
فرقی نمی‌کند چه محصول یا خدماتی ارائه می‌دهید، در نهایت باید بتوانید آن را بفروشید. فروش یعنی تشخیص نیاز مشتری، ارائه راه‌حل مناسب، پاسخ به اعتراضات، جلب اعتماد و نهایی‌سازی تصمیم خرید.

حتی اگر شغل شما مستقیماً به فروش مربوط نباشد، باز هم باید بتوانید ایده‌ها، نظرات و توانمندی‌های خودتان را “بفروشید”.
در واقع، فروش یکی از مهم‌ترین مهارت‌های کسب و کار است که بدون آن، هیچ تلاشی به نتیجه نمی‌رسد.

مهارت بیست و سوم: بازاریابی

اگر فروش را پایان مسیر بدانیم، بازاریابی ابتدای آن است.
بازاریابی یعنی شناخت دقیق مخاطب، درک نیاز او، ارائه پیام مناسب در زمان مناسب و از طریق کانال مناسب.
در دنیای امروز، بدون بازاریابی مؤثر، بهترین محصولات هم نادیده گرفته می‌شوند.

مهارت بازاریابی شامل مواردی مثل تحلیل بازار، تولید محتوا، برندینگ، تبلیغات دیجیتال، استفاده از داده‌ها و حتی روانشناسی مصرف‌کننده است. این مهارت، هم برای جذب مشتری و هم برای نگهداری او نقش تعیین‌کننده دارد.

مهارت بیست و چهارم: خودآموزی

در دنیایی که هر روز تکنولوژی، بازار و نیاز مشتریان تغییر می‌کند، فقط کسانی باقی می‌مانند که قدرت یادگیری مداوم داشته باشند.
خودآموزی یعنی اینکه بدون نیاز به محیط آموزشی رسمی، بتوانیم مستقل، پیوسته و هدفمند یاد بگیریم.

این مهارت به ما کمک می‌کند همیشه به‌روز بمانیم، از رقبای خود جلو بیفتیم و سریع‌تر به مهارت‌های موردنیاز بازار دست پیدا کنیم.

مهارت بیست و پنجم: آشنایی با فناوری

وقتی صحبت از پیشرفت کسب و کار می‌شود، نمی‌توان از ابزارها و تکنولوژی‌های روز غافل شد.
از ابزارهای ساده مدیریت وظایف مثل Trello و Notion گرفته تا نرم‌افزارهای حسابداری، اتوماسیون بازاریابی، CRM و هوش مصنوعی، همه و همه در مسیر توسعه کسب‌وکار ما نقش مهمی ایفا می‌کنند.

آشنایی با فناوری دیگر محدود به برنامه‌نویسان یا افراد فنی نیست؛ بلکه برای هر کسی که می‌خواهد در فضای رقابتی بماند، ضروری است.

بهترین روش های کسب مهارت برای توسعه کسب و کار چیست؟

برای توسعه کسب‌وکار، همیشه بهترین روش این است که به مهارت‌های لازم برای رشد کسب‌وکار خود بپردازید. در ادامه چند روش برای کسب و توسعه مهارت‌های موردنیاز در کسب‌وکار ذکر می‌شود:

۱- مطالعه و تحقیق: از مهم‌ترین روش‌های کسب مهارت برای توسعه کسب‌وکار است. با مطالعه و تحقیق درباره صنعت و بازار خود، می‌توانید بهترین راه‌کارها و راه‌های موفقیت در آینده را برای کسب‌وکار خود شناسایی کنید.

۲- شرکت در دوره‌های آموزشی: شرکت در دوره‌های آموزشی مرتبط با کسب‌وکار شما، می‌تواند به شما کمک کند تا مهارت‌های جدیدی را یاد بگیرید و به توسعه کسب‌وکار خود برسید.

۳- ارتباط با افراد موفق: ارتباط با افراد موفق می‌تواند کاملاً رایگان و با صرف اندکی انرژی و دقت، تجربیاتشان را منتقل کند و باعث شود از صرف هزینه‌های سنگین برای کسب تجربه، جلوگیری شود.

کدام مهارت‌ها برای شروع کسب‌وکار ضروری هستند؟

اگر بخواهیم کسب‌وکاری را از صفر راه‌اندازی کنیم، نمی‌توانیم بدون ابزار وارد میدان شویم. این ابزارها همان مهارت‌های کسب و کار هستند که بدون‌شان، شروع ما ممکن است پرهزینه و زمان‌بر باشد. اما اگر باهوش عمل کنیم و از همان ابتدا روی مهارت‌های درست تمرکز کنیم، می‌توانیم با کمترین ریسک، رشد خوبی تجربه کنیم.

مهارت‌های مهم برای شروع کسب‌وکار:

  • برنامه‌ریزی و هدف‌گذاری: باید بلد باشیم مسیر، منابع، ریسک‌ها و زمان رسیدن به اهداف را طراحی کنیم.
  • بازاریابی و فروش: اگر مشتری نداشته باشیم، بهترین محصول هم بی‌ارزش خواهد بود.
  • ارتباط مؤثر و مذاکره: تعامل با سرمایه‌گذار، مشتری، تأمین‌کننده و حتی هم‌تیمی‌ها بدون این مهارت‌ها ممکن نیست.
  • مدیریت مالی: درک اولیه‌ای از حسابداری، بودجه‌بندی و گردش پولی داشته باشیم.
  • حل مسئله و تصمیم‌گیری سریع: هر کارآفرینی با چالش‌هایی مواجه می‌شود؛ این مهارت‌ها او را از بحران عبور می‌دهند.

یادگیری و تقویت این مهارت‌ها در همان مراحل اولیه، مسیر موفقیت در کسب و کار را بسیار هموارتر می‌کند.

چالش‌های رایج در یادگیری مهارت‌های کسب و کار

بسیاری از ما با انگیزه شروع می‌کنیم، اما در میانه راه جا می‌زنیم. چرا؟ چون یادگیری مهارت‌ها، مخصوصاً مهارت کسب و کار، همیشه ساده و بی‌دردسر نیست.
در این مسیر، چالش‌هایی وجود دارد که اگر از قبل با آن‌ها آشنا باشیم، راحت‌تر می‌توانیم از آن‌ها عبور کنیم.

چالش‌های معمول:

  • زیاد بودن منابع و اطلاعات پراکنده: گاهی نمی‌دانیم از کجا شروع کنیم یا کدام منبع معتبر است.
  • مقایسه خود با دیگران: دیدن پیشرفت دیگران ممکن است باعث ناامیدی شود، درحالی‌که هرکس مسیر خودش را دارد.
  • کمبود زمان: نداشتن برنامه یادگیری مشخص، باعث می‌شود یادگیری‌مان بی‌نظم و کم‌اثر باشد.
  • ترس از اشتباه: فکر می‌کنیم اگر یک مهارت را به‌خوبی یاد نگرفتیم، بهتر است کلاً کنار بگذاریم.

برای عبور از این چالش‌ها باید برنامه‌ریزی داشته باشیم، به‌جای کمال‌گرایی، بر پیشرفت تمرکز کنیم و یادگیری را به یک عادت روزانه تبدیل کنیم.

اشتباهات رایج در مسیر یادگیری مهارت‌های کسب و کار

آیا تا به حال پیش آمده که برای یادگیری یک مهارت کلی وقت و انرژی صرف کنیم ولی در نهایت هیچ چیز کاربردی یاد نگیریم؟
این اتفاق، به خاطر یک سری اشتباه رایج در فرآیند یادگیری رخ می‌دهد. اگر آن‌ها را بشناسیم، می‌توانیم از اتلاف وقت و انرژی جلوگیری کنیم.

اشتباهاتی که باید از آن‌ها دوری کنیم:

  • یادگیری فقط تئوری بدون تمرین عملی: مهارت کسب و کار را باید در میدان واقعی تجربه کرد.
  • رفتن سراغ چند مهارت به‌صورت هم‌زمان: تمرکز روی یک مهارت مشخص در هر بازه زمانی نتیجه خیلی بهتری دارد.
  • نداشتن مسیر مشخص و هدف‌گذاری: بدون هدف، یادگیری سردرگم و بی‌نتیجه می‌شود.
  • فقط مصرف محتوا بدون اقدام: دیدن ۱۰ ساعت ویدیو آموزشی، بدون اجرا هیچ کمکی به پیشرفت ما نمی‌کند.

اگر می‌خواهیم در مسیر پیشرفت کسب و کارمان موفق باشیم، باید یاد بگیریم که یادگیری یک مهارت یعنی تمرین، بازخورد گرفتن، اصلاح و تکرار. فقط در این صورت است که یادگیری ما به نتیجه منجر می‌شود.

سخن پایانی

اگر همه‌ی این مهارت‌ها را یک نقشه راه بدانیم، می‌توانیم بگوییم که هر مهارت مثل یک قدم در مسیر پیشرفت کسب و کار است. لازم نیست از همان ابتدا همه را بلد باشیم، کافیست از یکی شروع کنیم و قدم‌به‌قدم جلو برویم.

موفقیت، نتیجه‌ی پیوستگی تلاش‌ها و تصمیم‌های درست است. اگر می‌خواهیم در کار و زندگی حرفه‌ای‌مان تغییر مثبت ایجاد کنیم، باید آماده یادگیری، اشتباه کردن، بازنگری و حرکت دوباره باشیم.

یادمان باشد، این مقاله فقط یک راهنماست. آنچه تعیین‌کننده است، اراده و استمرار ما در به‌کارگیری این مهارت‌هاست.
ما این مسیر را با هم شروع کردیم، و امیدواریم شما هم از همین امروز، یک قدم برای رشد فردی و موفقیت در کسب و کار خودتان بردارید.

پیام

نحوه رسیدن به درآمد با راه‌اندازی کسب و کار

🎁 به همراه هدیه ویژه برای حاضرین 🎁

Picture of netpydar

netpydar

امتیاز (4/5)
4/5
به اشتراک بگذاریم
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید

۲۵۲ دیدگاه دربارهٔ «۲۵ تکنیک موفقیت در کسب و کار که آینده شغلی شما را تضمین می‌کند»

      1. سلام من تقریبا دوماه شده که با بیشتر از یک اشنا شدم و هرچند زوده برای تغییرات بزرگ و چشمگیر اما به جرات میتونم بگم دید من رو تغییر دادید. با دانش روزافزون که از شما به من منتقل میشه دارم سعی میکنم هرروز نسبت به دیروز خودم بهتر باشم و بیشتر از یک نفر باشم. آقای بهرام پور و همکاران عزیز سپاسگزار وجودتون هستم.

        1. پشتیبانی بیشتر از یک

          خوشحالیم که اهل مطالعه و یادگیری هستید؛ تبریک به شما
          و سپاس بابت همراهیتون؛ بیشتر ازیک نفر

  1. غزاله افشاری

    سلام و درود، مممنون از اینکه این مقاله جامع رو منتشر کردید واقعا مطالب کاربردی رو بیان کردید.

  2. من این چندسال خیلی روی شخصیتم کار کرده ام و بسیار زیاد آموزش میبینم
    عملگرایی ضعیفی داشته ام که دارم روش کار میکنم
    انشالله بتونم مثل استاد بهرام پور به چابکی برسم

  3. محمدحسین پیش بین

    سلام و درود به تمام عزیزان بیشتر از یکی!
    متن رو کامل خوندم، یکی از مزایای این مقاله و کلیه مقالات سایت تون این هست که در حین خواندن مقالات وقتی با مفهوم یا مسئله ای مواجه می شیم، جهت درک بیشتر و یا حل اون مسئله، لینک مقالات مرتبط و آموزش های بیشتر و جامع تر در خصوص اون موضوع قرار داده شده. بازم ممنون ، در پناه خدای مهربان شاد و سلامت و موفق باشید✌

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      خوشحالیم که به رشد فردی خود توجه داشته و اهل مطالعه مقاله هستید؛ همراهیتون ارزشمنده

  4. درود بر شما
    خوشحالم که همراه شما مجموعه بی‌نظیر هستم و بسیار مشتاقم چون همه شما دوستان بیشترازیکی موثرتر باشم.و بابت این نوشتار گران از نگارنده گرانقدر و گرانمهر تقدیر میکنم.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      رضایت و همراهیتون باعث افتخار ماست؛ خوشحالیم که دغدغه رشد و یادگیری دارید؛ تبریک به شما

  5. با سلام
    یکی از سپاسگزاری های امروزم آشنایی با تیم فوق العاده بیشتر از یک خداوندا سپاسگزارم

  6. مریم جاودانی

    واقعا مهارت ارتباط موثر و عملگرایی در بسیاری از موارد کارسازی. ممنونم از مقاله مفیدتون

  7. فاطمه احسانی

    درود فراوان بر شما و استاد بهرام پور که از غم دنیا کم میکنید
    قطعا به دست آوردن مهارت هایی بیان شده زندگی و کسب و کار را متحول می‌کند و چقدر خوب که این مهارت ها را می شود با آموزش های استاد بهرام پور و سایت بیشتر از یک نفر بدست آورد

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز بیشتر ازیکی
      خوشحالیم که همراهمون هستید و دغدغه یادگیری دارید؛ رضایت شما باعث افتخار ماست.
      بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      چه خوب که به آموزش توجه دارید؛ امیدواریم محتوا براتون کاربردی باشد.
      موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

  8. خیلی خوب بود .‌خوشحالم که همشو توی دوره ی کسب وکار دارم . هم شبکه شو هم آموزش خوب شو.واقعا هر کی این مقاله رو بخونه و مدرسه ی کسب وکارو نیاد میتونه بزرگترین اشتباه زندگیش باشه . بی نظیرترین و‌بهترین دوره ی راه اندازی کسب وکاره مرسی بیشترازیک جان.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      چقدر خوب که اهل مطالعه هستید؛ تبریک به شما
      امیدواریم مجددا با محتواهای بعدی در خدمتتون باشیم.
      بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز
      خوشحالیم که دغدغه رشد و تغییر دارید؛ امیدواریم مقاله در این راستا براتون مفید و کاربردی باشد.
      بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز
      خوشحالیم که دغدغه رشد و تغییر دارید؛ امیدواریم مقاله در این راستا براتون مفید و کاربردی باشد.
      بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز
      خوشحالیم که در این مقاله در خدمت شما بودیم؛ امیدواریم باز با محتوایی مفید همراهتون باشیم.
      بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      خوشحالیم که مقاله براتون قابل توجه بوده است؛ امیدواریم در مقالات بعدی نیز در خدمت شما باشیم.
      بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      خوشحالیم که به محتوای آموزشی توجه دارید؛ همراهیتون ارزشمنده
      موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      چقدر خوب که تو عید نوروز هم دقایقی را به آموزش می گذرانید؛ تبریک به شما
      امسالتون مبارک, بیشتر ازیک نفر

  9. سمانه ضابطی نیا

    ممنونم از تیم بیشتر از یک نفر. من در دوره مدیریت کسب و کار شرکت کردم و واقعا دوره عالی و جامعی بود. با تشکر از آقای بهرامپور

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      چقدر خوب که تو عید نوروز هم دقایقی را به آموزش می گذرانید؛ تبریک به شما
      امسالتون مبارک, بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      چقدر خوب که تو عید نوروز هم دقایقی را به آموزش می گذرانید؛ تبریک به شما
      امسالتون مبارک, بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      خوشحالیم که تو اولین روز سال جدید هم، دغدغه رشد و آموزش دارید؛ تبریک به شما
      امسالتون مبارک؛ بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      خوشحالیم که تو اولین روز سال جدید هم، دغدغه رشد و آموزش دارید؛ تبریک به شما
      امسالتون مبارک؛ بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      خوشحالیم که تو روزای آخر سال به آموزش توجه دارید.
      امسالتون مبارک؛ بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      چقدر خوب که تو این روزای شلوغ اخر سال، شما دغدغه آموزش دارید.
      موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      چقدر خوب که تو این روزای شلوغ اخر سال، شما دغدغه آموزش دارید.
      موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز بیشتر ازیکی، خوشحالیم که این روزا کنار دغدغه های دیگه زندگی به آموزش توجه دارید.
      موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام دوست عزیز
      خوشحالیم که همراه بیشتر ازیکی ها دغدغه رشد و یادگیری دارید؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      ممنونیم که تو دنیای امروزی برای آموزش زمان می گذارید؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      ممنونیم که تو دنیای امروزی برای آموزش زمان می گذارید؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      ممنونیم که تو دنیای امروزی برای آموزش زمان می گذارید؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

  10. با سلام و درود
    با تشکر فراوان
    بی نهایت ممنونم از این مقاله بسیار بسیار کاربردی و عالی که زحماتت و وقت زیادی برای تدوین و طراحی و نوشتن آن صورت گرفته است
    بیشتر ازک نفر باشیم

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      خوشحالیم که اهل آموزش و یادگیری هستید؛ همراهیتون باعث افتخار ماست.

      بیشتر ازیک نفر

  11. آیدین هائیلی

    سلام ببخشید اگر مثال فردی بخواد کسب و کاری را راه بیندازه و هیج گونه سرمایه ای نداشته باشه چطور میتونه اون سرمایه رو تامین کنه و از کجا

  12. سلام و درود

    ترتیب مهارت‌ها بسته به افراد متفاوت هست؟
    مثلا کسی که عملگرا نیست اون رو در اولویت بگذاره؟

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز
      خوشحالیم که به فکر مطالعه هستید؛ بله قطعا اولویت افراد برای رشد فردی متفاوت بوده و در اون راستا اقداماتشونم متفاوت خواهد بود.
      موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز اهل آموزش؛ خوشحالیم که همراه بیشتر ازیک هستید.
      موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

  13. سلام:ممنون که همیشه بهتر از حتی روز قبل هستید در جامعه به شدید آموزش نیاز و شما بیشتر آموزش رایگان

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز اهل آموزش؛ خوشحالیم که همراه بیشتر ازیک هستید.
      موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز اهل آموزش؛ خوشحالیم که همراه بیشتر ازیک هستید.
      موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

  14. سلام ون گرم شما خدمت به این ملت می‌کنین که هیچکس نه سندکار نه کارخونه‌دار و نه غیر به این مردم کردن متشکرم

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز
      دمتون گرم که تو دنیای امروزی دغدغه آموزش دارید.
      موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز
      دمتون گرم که تو دنیای امروزی دغدغه آموزش دارید.
      موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      خوشحالیم که تو دنیای امروزی دغدغه آموزش و یادگیری دارید؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

  15. خیلی مقاله خوبی بود و یک پیشنهاد برای ساخت شبکه ارتباطی :
    اگر امکانش رو دارید از فضاهای کار اشتراکی استفاده کنید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      خوشحالیم که اهل مطالعه مقاله هستید؛ امیدواریم در فرصت های بعدی نیز در خدمتتون باشیم.
      بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      چه خوب که اهل رشد و آگاهی هستید؛ خوشحالیم که تو جمع بیشتر ازیکی ها هستید.
      موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      همراه عزیز
      خوشحالیم که به فکر رشد فردی خود هستید؛ مرسی که نظرتون رو با ما به اشتراک می گذارید.
      بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      خوشحالیم که همراهمون هستید و به آموزش و یادگیری علاقه مندید؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

  16. محمدعلی دانش اندر

    سلام و وقت بخیر

    خیلی ممنون بابت این مقاله پرمحتوا و آموزشی که پر از سر نخ بود

    منبع آموزشی یا دوره ای برای یادگیری و تقویت حل مسئله میشناسید یا دارید؟ چون واقعا مهارت بسیاری مهم و کلیدی ای هست.

    خیلی ممنون از تیم بیشترازیک

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز
      خوشحالیم که اهل مطالعه مقالات آموزشی هستید؛ تبریک به شما
      رضایت و همراهیتون باعث افتخار ماست؛ ممنونیم که نظرتون رو با ما به اشتراک گذاشتید.
      برای دسترسی به دوره حل مسئله کافیست روی لینک زیر کلیک نمایید.
      دسترسی به دوره حل مسئله
      بیشتر ازیک نفر

  17. جالبه که در مورد مهارت های مورد نیاز موفقیت در کسب و کار بیشتر از یک حداقل یک دوره داره و این خودش یعنی تحقق شعار بیشتر از یک بودن

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز
      خوشحالیم که اهل مطالعه مقالات آموزشی هستید؛ تبریک به شما
      رضایت و همراهیتون باعث افتخار ماست؛ ممنونیم که نظرتون رو با ما به اشتراک گذاشتید.
      بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز
      خوشحالیم که همراهمون هستید و به آموزش و یادگیری علاقه مندید.
      بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز

      خوشحالیم که در مسیر رشد فردی قدم برداشته و بیشتر ازیک نفر شدید.

      مرسی که نظرتون رو با عموم و با ما به اشتراک می گذارید.

      بیشتر ازیک نفر

  18. علیرضا اعتمادی

    با سلام و درود
    با تشکر فراوان
    بی نهایت ممنونم از این مقاله بسیار بسیار کاربردی و عالی که زحماتت و وقت زیادی برای تدوین و طراحی و نوشتن آن صورت گرفته است
    بیشتر ازک نفر باشیم

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      همراه عزیز

      خوشحالیم که در مسیر رشد فردی قدم برداشته و بیشتر ازیک نفر شدید.

      مرسی که نظرتون رو با عموم و با ما به اشتراک می گذارید.

      بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      همراه عزیز

      خوشحالیم که در مسیر رشد فردی قدم برداشته و بیشتر ازیک نفر شدید.

      مرسی که نظرتون رو با عموم و با ما به اشتراک می گذارید.

      بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز
      خوشحالیم که همراهمون هستید و دغدغه آموزش و یادگیری دارید.
      مدرسه کسب و کار برای هر فردی که دغدغه ایجاد و گسترش کسب و کار شخصی اش را دارد مفید بوده و اصلا محدودیت سنی نخواهد داشت.
      بهتون پیشنهاد می کنیم فرم مشاوره داخل صفحه را پر کرده تا وقت مشاوره تلفنی جهت رفع ابهاماتتون برای خود رزرو نمایید.
      این مشاوره صرفا برای تهیه دوره نیست؛ بلکه یک مشاوره رایگان شخصا برای شماست تا ادامه مسیر کسب درامدتون رو تو ذهنتون روشن و شفاف کنه؛ حتی ممکنه در انتهای دوره بهتون پیشنهاد کنه این دوره برای شما مفید نبوده و بهتر هست از طریق دیگری جز کارآفرینی و راه اندازی کسب و کار شخصیتون، کسب درامد کنید
      یشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      همراه عزیز
      خوشحالیم که همراهمون هستید و به آموزش و یادگیری علاقه مندید؛ بله بله
      برای دسترسی به دوره اعتماد به نفس کافیست از طریق دکمه زیر اقدام نمایید.
      دوره اعتماد به نفس
      بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      همراه عزیز

      خوشحالیم که همراهمون هستید و به آموزش و یادگیری علاقه مندید.

      بهتون تبریک میگیم که تصمیم گرفتید با مطالعه آموزش، آگاهانه تر زندگی کنید.

      بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز

      خوشحالیم که همراهمون هستید و به آموزش و یادگیری علاقه مندید.

      بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      همراه عزیز

      خوشحالیم که همراهمون هستید و به آموزش و یادگیری علاقه مندید.

      بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      همراه عزیز

      خوشحالیم که همراهمون هستید و به آموزش و یادگیری علاقه مندید.

      بهتون تبریک میگیم که تصمیم گرفتید با آموزش، آگاهانه تر زندگی کنید.

      بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      همراه عزیز

      خوشحالیم که همراهمون هستید و به آموزش و یادگیری علاقه مندید.

      بهتون تبریک میگیم که تصمیم گرفتید با آموزش، آگاهانه تر زندگی کنید.

      بیشتر ازیک نفر

      1. پشتیبانی بیشتر از یک

        خوشحالیم که همراهمون هستید و محتوا براتون کاربردی بوده است؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا
برای ورود مشکل دارید؟