شاید شما سخنران خوبی نباشید، شاید هم خیلی حرفه ای باشید. به هر حال این تکنیک های کوچک و ساده، به شما کمک می کند که با یادگیری شان، مهارت های خود را افزایش دهید و به خوبی و با آرامش به محل جلسه بروید.
1- همان جا تمرین کنید!
حتما خیلی خوب می دانید که چقدر باید تمرین کنید و هرچه تمرین کنید کم است؛ اما یک نکته کنکوری را می خواهیم به شما یاد بدهیم.
دقیقا به همانجایی که در آن سخنرانی دارید بروید و تمرین کنید. سخنرانی خود را بنویسید، آن را در همان جا بازسازی کنید و از خود حتما فیلم بگیرید.
برخی از متخصصین سخنرانی و برنامه ریزها، پیشنهاد می کنند که در موقعیت های مختلف مثلا ایستاده، نشسته، با بازوهای گشاده، روی یک پا و غیره، تمرین کنید و هرچه بیشتر محیط و موقعیت های مختلف را باهم ترکیب کنید.
گوش دادن به نوارهای ضبط شده و فیلم های گرفته شده، بهترین راه است. اگر خودتان نتوانید فیلم خودتان را ببینید، چطور انتظار دارید حرف هایتان به ذهن بقیه راه پیدا کند و به دلشان بنشیند.. فیلم سخنرانی های قبلی تان را هم نگاه کنید و نکته هایی که از آنها غفلت کرده اید را یادداشت و تمرین کنید.
2- استرس را به شور و اشتیاق تبدیل کنید
یکی از دوستان من قبل از سخنرانی به یک موسیقی شاد گوش می دهد. چرا؟
این کار او رها میکند و کمک میکند تا بر روی شور و شوق متمرکز شود. البته که این روش برای هر فردی متفاوت می باشد. مطالعات نشان دادهاند که یک سخنرانی پر شور میتواند بر یک سخنرانی با زبان فصیح اما بدون شور و انرژی، پیروز شود؛ بنابراین چون شما، حتما به اندازه وینستون چرچیل، در سخنرانی مهارت ندارید، سعی کنید سطح انرژی خود را حفظ کنید.
3- در سخنرانیهای دیگران شرکت کنید
اگر سخنرانی شما قسمتی از یک کنفرانس بزرگ است، در بعضی از سخنرانیهایی که قبل از سخنرانی شما انجام می شود شرکت کنید و ببینید مهارت های بیان و فنون سخنرانی شان چگونه است.
این کار نه تنها احترام شما را نسبت به سایر سخنرانان نشان می دهد، بلکه می تواند به شما کمک کند تا نظر و احساس حضار را به دقت زیر نظر بگیرید؛ مثلا ببینید آنها آرام اند، می خندند یا خیلی خشک و بی حوصله سر جایشان نشسته اند؟
از طرف دیگر ممکن است ایده هایی از سخنرانی دیگران دستتان بیاید که بتوانید در سخنرانی خود استفاده کنید.
4- هرگز دیر نرسید
بهتر است پیش از آغاز سخنرانی، به محل سخنرانی برسید و در آنجا مستقر شوید. به این ترتیب احساس آرامش می کنید و با فضای آنجا آشنا شده اید.
5- با محیط اطراف سخنرانی آشنا شوید
وقتی محل سخنرانی و پیرامون آن را بهتر بشناسید، احساس آرامش بیشتری می کنید. قبل از سخنرانی همان طور که گفتیم در محل حاضر شوید، زمانی را برای تمرین با میکروفن و نور صرف کنید، جایتان را به خوبی پیدا کنید و از هر عامل بالقوه ای که ممکن است در هنگام سخنرانی، حواستان را پرت کند، آگاه شوید. (بطور مثال سروصدای خیابان پشت محل برگزاری سمینارتان)
6- چاق سلامتی کنید!
منظور از چاق سلامتی همان احوالپرسی خودمان است! قبل از سخنرانی، با حضار، گپ بزنید تا صمیمی و جذاب تر به نظر برسید. از حضار سوال بپرسید و از انها پاسخ بخواهید. آنها حتی می توانند الهام بخش شما باشند.
7- از تصویرسازی مثبت بهره ببرید
اثربخشی تصویرسازی مثبت، به اثبات رسیده است.
وقتی شما در ذهنتان نتیجه مثبتی از یک طرح را مجسم می کنید، احتمال موفقیت آن طرح، بیشتر می شود.
به جای اینکه به این فکر کنید که «من سخنرانی ام را خراب میکنم» و خودتان را طوری تجسم کنید که انگار دارید سخنرانی را ترک می کنید، خودتان را مجسم کنید که دارید مردم را می خندانید. تفکرات مثبت، به طرز ویژه ای می تواند اثر بخش باشد. پس امتحانش کنید!
8- به یاد داشته باشید که اکثر حضار دلسوز و علاقه مند به شما هستند
یکی از ترس های عمده ای که هنگام سخنرانی به سراغتان می آید، این است که حس کنید حضار به اشتباهات شما می خندند! به یاد داشته باشید که مردم قلباً دوست دارند که شما موفق شوید. چرا؟
اکثر مردم از سخنرانی در جمع می ترسند؛ بنابراین واضح است که آنها درک می کنند این کار تا چه اندازه دشوار است. هر وقت دستپاچه شدید، به یاد آورید که حضار دوست دارند شما از پس کاری که شروع کرده اید، بر آیید.
9- نفس عمیق، فراموش نشود
بهترین توصیه برای افرادی که عصبی هستند، تنفس عمیق است. موقع عصبانیت، عضلات منقبض می شوند. به طوری که حتی ممکن است نفستان را حبس کنید. به جای آن، نفس عمیق بکشید تا اکسیژن کافی به مغزتان برسد و آرام شوید.
10- لبخند، معجزه است
لبخند زدن باعث ترشح هورمون اندورفین می شود. آرامش را جایگزین اضطراب می کند و حس بهتری به شما می دهد. لبخند، اشتیاق و شور شما را به همه نشان می دهد و این نکته در مورد یک وبینار که با مردم رو در رو نیستید هم صادق است. یادتان باشد که در لبخند هم افراط و تفریط نکنید. نه زیاد بخندید، نه کم مثل یک دیکتاتور!
11- ورزش کنید
پیش از سخنرانی جذاب و منحصر به فرد ، ورزشی هوازی و سبک انجام دهید تا میزان اندورفین در بدنتان زیاد شود. اندورفین به کاهش اضطرابتان کمک می کند.
بخوانید: 4 گانه! هورمون های شادی و رضایت از زندگی
12- روی مکث ها و گیر کردن هایتان کار کنید!
تند صحبت کردن بد نیست تا جایی که باعث بند آمدن نفس و اضطراب و استرس شما نشود.
از مکث کردن نترسید. وقت هایی مکث کنید که می خواهید روی موضوعی خاص، تاکید کنید. این کار باعث می شود، سخنرانی شما محاوره ای و دوستانه تر به نظر برسد. اگر حس می کنید که کنترل سرعت صحبت از دستتان در رفته، مکث کنید و دوباره آرامش خود را بازیابید.
13- آش شله قلمکار به خورد مخاطب ندهید!
سخنرانی شما باید پر از اطلاعات مفید و به درد بخور باشد، اما زیاده روی در این کار یا توضیح یک موضوع کوتاه به مدت 10 دقیقه، خسته کننده است و مخاطب را گیج و سردرگم می کند. این هنر شماست که بدانید چه مطالبی واقعا به درد مخاطبین میخورد و کدام ها را باید در سطل زباله بریزید.
ویراستاری دقیق متن های سخنرانی به شما کمک می کند تا مطالب اضافه را ببینید و حذف کنید. اگر مطلبی خارج از بحث به نظر می رسد، آن را به راحتی کنار بگذارید. هیچ اتفاقی نمی افتد. یک راست سر اصل مطلب بروید!
14- حضار را درگیر کنید
اغلب مردم دوست دارند حرف بزنند و مورد توجه قرار گیرند. در حالی که اکثر سخنرانی ها کاملاً یک طرفه به نظر می رسند. بازهم توصیه می کنیم در این کار زیاده روی نکنید. عقیده و نظر مخاطب را بخواهید، آنها را در سخنرانی خود مشارکت دهید و نظراتشان را بشنوید تا حس کنند که دارند در کنار شما سخنرانی می کنند. مثلا می توانید با یک نظرسنجی آغاز کنید. برای این کار از سوالات ساده و رای گیری آسان استفاده کنید.
15- حضار را سرگرم کنید
اگر مطالب را به درستی بیان نکنید، سخنرانی تان شکست می خورد. (حتی اگر مطالبتان واقعا مفید باشد). راهکار این چیست؟ بله! طنز! اضافه کردن اسلاید سرگرم کننده و طنزآمیز، از بهترین راه هایی است که علاقه مخاطبین را به سخنرانی شما زیاد می کند. مخصوصا وقت هایی که موضوع سخنرانی شما سنگین و پیچیده است.
تعادل را در این موضوع هم حفظ کنید. شما مشغول بازی کردن یک تئاتر کمدی نیستید؛ اما در یک کلام، راحت باشید! از شوخی های غیرمتعارف هم پرهیز کنید.
حتما این مقاله را بخوانید:
چطور شوخ طبع باشیم و دیگران را بخندانیم؟
16- شما علامه دهر نیستید!
سخنرانان، فکر می کنند هیچ سوالی از مردم را نباید بی جواب بگذارند. در حالی که این درست نیست. اگر واقعا پاسخ یک سوال را نمی دانید، صمیمانه بگویید که بلد نیستید! این کار لطمه ای به اعتبارتان وارد نخواهد ساخت و شما یک دائره المعارف نیستید که همه چیز را بدانید!
17- ژست های منحصر به فرد بگیرید
اگر زبان بدن را یاد بگیرید به خوبی می توانید در هنگام سخنرانی از آن استفاده کنید. زبان بدن مناسب، اعتماد به نفستان را زیاد می کند. مطالعات نشان می دهد که استفاده از ژست و حالاتی که قدرت و توانایی را نمایش می دهد، می تواند احساس اعتماد به نفس خوبی قبل از سخنرانی به شما بدهد.
در عین حال لزومی ندارد سینه خود را به طرز اغراق آمیزی به جلو بدهید! هر ژستی به جز نشستن می تواند خوب باشد. نشستن یک حالت انفعالی و سرد به مخاطبین می دهد. پس ننشینید!
18- آب بنوشید!
خشک شدن دهان، نشان از اضطراب است. برای پیشگیری از این اتفاق، دم دستتان آب بگذارید و ضمنا قبل از آغاز سخنرانی هم آب بنوشید.
19- به کلاس های بهبود مهارت سخنرانی و فن بیان بروید
کلاس های فن بیان و سخنرانی برای کسانی که هنوز تسلط به سخنرانی ندارند، وجود دارد. اگر به دنبال بهبود این مهارت ها هستید به شما پیشنهاد می کنم ابتدا دوره رایگان بیست و یک درس را سپری کنید
تمریناتی که در این دوره آموزش داده می شود، راهگشاست. هرچه بیشتر در این کلاس ها شرکت کنید، زودتر به یک سخنران درجه یک تبدیل می شوید.
20- با ترس ها، کشمکش نکنید
درست است که می گویند به دل ترس هایتان بروید، اما بعضی از ترس ها، حتی ارزش جنگیدن ندارند. آنها را بپذیرید؛ مثلا وحشت از اینکه مبادا شرکت کنندگان متوجه استرس شما شوند، فقط اضطرابتان را افزون خواهد کرد.
به خاطر داشته باشید که این نگرانی ها و استرس ها، همیشه هم بد نیست. این تهدید را به فرصت تبدیل کنید. انرژی حاصل از اضطراب را به اشتیاق و شور تبدیل کنید و حالش را ببرید!