همیشه در مورد اینکه چطور بهترین سخنرانی را ارائه کنید گفته ایم.
در وب سایت بیشتر از یک نفر ده ها مقاله و آموزش عملی و کاربردی در مورد سخنرانی پیدا می کنید. اما این بار میخواهیم به نکاتی اشاره کنیم که خیلی ساده و پیش پا افتاده به نظر میرسند اما رعایت نکردنشان باعث افت کیفیت سخنرانی می شود. پس آنها را یاد بگیرید تا سخنران «کامل تری» شوید.
1-از عبارات من درآوردی استفاده نکنید
حتما خیلی وقت ها دیده اید که برای به خاطرسپاری بهتر کلمات و واژه های ترکیبی، ابتدای آنها را کنار هم میگذارند.
اما اگر این کار را به خوبی انجام ندهید و از ترکیبات گنگ و نامفهوم استفاده کنید، حضار را گیج می کنید. بهتر است در سخنرانی خود از این عبارات ساختگی کمتر یا به صورت بهتری استفاده کنید.
2- از مخفف ها، کم استفاده کنید
استفاده صحیح و به جا از عبارات مخفف، باعث می شود که از تکرار عبارات طولانی جلوگیری شود. مثل ناجا که می شود نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران! با این حال استفاده افراطی از آنها کیفیت سخنرانی تان را کاهش می دهد.
3- جملات طولانی و پیچیده به کار نبرید
وقتی از جملاتی به کار می برید که سنگین و پیچیده است، ممکن است این تصور ایجاد شود که به مباحث سخنرانی خود تسلط کافی ندارید؛ مثلا به جای جمله «پاسخ دادن به پرسش های درس توپولوژی ضروری است» بگویید «به سوالات ریاضی پاسخ دهید»
مقاله کاربردی و عملی زیر را در این رابطه از دست ندهید:
4- تلفنتان زنگ نخورد!
این یکی حرکت خیلی ضایعی است!
در حین سخنرانی، احتمالا بهتر از هرکسی میدانید که ور رفتن با تلفن همراهتان چه اندازه به شعور مخاطبین توهین می کند!
راستی به همسرتان هم حتما یادآوری کنید که چه ساعتی وسط جلسه سخنرانی هستید که برای خرید نان به شما زنگ نزند!
5- فلک را سقف بگشایید و طرحی نو دراندازید!
مردم گوششان از حرف های تکراری پر است. اصالت خود را با گفتن حرف های تازه و نو نشان دهید. بد نیست چندتا جمله مخصوص خودتان هم داشته باشید؛ مثلا آقای بهرام پور، مدرس فن بیان همیشه در ابتدای سخنرانی اش این جمله را به کار می برد: «به نام آنکه هستی نام از او یافت، فلک جنبش زمین آرام از او یافت» این یک مارک یا مهر مخصوص ایشان است و همه با شنیدن این عبارت به یاد او میفتند.
6- نمودارهای پیچیده را کنار بگذارید
معمولاً برای خلاصه سازی مطالب از نمودار یا چارت استفاده می شود. اگر نمودارهایی استفاده می کنید که نیاز به توضیح مفصل دارد، بهتر آست روی تخته وایت برد آن را کم کم رسم کنید.
چگونه سخنران انگیزشی شویم؟ + 10 نکته مهم
7- زیاد از خودتان یا سابقه شرکتتان حرف نزنید
معمولا حضار آمده اند تا چیزهای جدیدی یاد بگیرند؛ بنابراین واقعا به محتوای سخنرانی خود دقت کنید، آن را پروپیمان انتخاب کنید و بدانید که آنها تمایل چندانی برای اینکه سایقه شرکت شما را بشناسند و به حرف های شخصی شما گوش بدهند، ندارند.
8- آمار غلط ندهید
جامعه ما و شبکه های اجتماعی، پر از آمارهای غلط است. لطفا شما بیشتر از این مردم را به اشتباه نیندازید. برای اینکه به این دام گرفتار نشوید، تمام منابع سخنرانی خود را از مراجع بسیار معتبر و خلل ناپذیر تهیه کنید و از قبل حسابی تحقیق کنید و آماده شوید.
9- زمان سخنرانی تان خیلی طولانی نشود
زمان زیاد سخنرانی، مخاطبین را خسته می کند. اگر واقعا مطالبتان زیاد است، در حین سخنرانی حتما هر بیست دقیقه ورزشی کوتاه به حضار بدهید یا هر یک ساعت یکبار برای هواخوری آنها را رها کنید تا چای یا آبی بنوشند.
10- اطلاعات کافی به حضار بدهید نه اضافی
ارائه حجم زیادی از اطلاعات به مخاطب، آنها را گیج می کند. همین!
11- اسلایدهای حرفه ای ارائه کنید
اسلایدهای زیبا و شکیل با عکس های بسیار با کیفیت می تواند مخاطبین را هیجان زده کند.عکس های بسیار با کیفیت برای پاورپوینت استفاده کنید
هنگام جستجو در گوگل برای انتخاب عکس، حتما در قسمت tools تیک مربوط به انتخاب عکس هایی با کیفیت بالا را فعال کنید تا بهترین عکس ها انتخاب شود. روی پرده هم احتمالا کمی از کیفیت عکستان کاسته می شود. در سایت هایی مثل فری پیک هم عکس های فوق العاده ای پیدا می کنید.
پاورپوینت چیست و چرا باید از آن استفاده کنیم؟ قسمت اول
ساخت پاورپوینت حرفه ای
12- میکروفن خودتان را قبل از آغاز سخنرانی تست کنید
حواستان به میکروفن باشد تا در هنگام سخنرانی صدای ناهنجار ندهد یا قطعی نداشته باشد. میکروفن خراب، کاملا روی اعصاب حضار می رود.
13- کلمات و عبارات نامفهوم مثل سم است
همانطور که در مقالات قبلی هم اشاره شد، عدم تسلط به سخنرانی باعث می شود که دائماً بگویید «اممم» یا «عههههه». در این صورت احتمالا مردم فکر می کنند که شما تسلط کافی ندارید و دائماً تپق می زنید.
14- ده ثانیه حیاتی!
شما ده ثانیه در ابتدای سخنرانی فرصت دارید تا کاملاً حواس مخاطب را به خود جلب کنید. پس ده ثانیه از چکیده سخنرانی و نکات جذاب خود را برای این مدت آماده کنید. در غیر این صورت حواس مخاطب پرت می شود.
15 – در ایجاد انگیزه در مخاطبین توانا باشید
یک سخنرانی خوب، سخنرانی ای است که مخاطبین را تشویق کند و واکنش آنها را برانگیزد.
مثلا تمرینات عملی در حین سخنرانی ایجاد کنید و از مخاطبین بخواهید انجام دهند. تمرینات دو نفره مناسبی تدارک ببینید؛ مثلا از مخاطبین در حین سخنرانی بخواهید ناگهان یک تیم دو نفره آنی تشکیل دهند و باهم کاری انجام دهند.
16- خلاصه ای از سخنرانی آماده کنید
اگر محتوای سخنرانی تان مفید است، آن را در یک دفترچه بسیار کوتاه و جذاب از قبل آماده کنید و بین حضار توزیع کنید. این کمک می کند که هم مخاطبین در حین سخنرانی شما را دنبال کنند و هم بعدا در منزل آن را ببینند و یادشان بیاید که سخنرانی جذابی داشته اید.
17- عذر و بهانه های شخصی نیاورید
عذر و بهانه هایی مثل «امروز کمی کسالت دارم» نمیتواند آماده نبودنتان برای سخنرانی را توجیه کند. سطح انتظار مخاطبین را پایین نیاورید.
18- از روی اسلایدها روخوانی نکنید
مخاطبین شما همگی سواد کافی دارند؛ بنابراین اسلایدهایتان را به صورت انشا درنیاورید. اسلایدها باید تنها حاوی تیتر باشند. بقیه توضیحات را شما هستید که می دهید. پس هم حواس مخاطبین را با انشای اسلایدی پرت نکنید هم عدم آمادگی تان را نشان ندهید.
19- اگر سمینار معارفه نبود، تبلیغ نکنید یا لااقل مخفیانه و نامحسوس تبلیغ کنید
این موضوع را کاملا آموزش ببینید که چگونه تبلیغ کنید. اگر محصول آموزشی یا کارگاه هایتان را میخواهید تبلیغ کنید آن را به صورت نامحسوس و در حین سخنرانی ارائه کنید؛ مثلا اگر کارگاه فن بیان و سخنرانی خود را میخواهید تبلیغ کنید، در انتهای جایی که در مورد فواید فن بیان قوی صحبت می کنید، این کارگاه را تبلیغ کنید.
البته در صورتی که سمینار شما معارفه یک محصول یا دوره باشد، حتماً می توانید تبلیغ کنید. به هر شکلی که دلتان بخواهد…
20- اسلایدها را نخوانده رد نکنید
حتی اگر زمان کمی دارید و باید هرچه سریع تر سخنرانی را به پایان برسانید، اسلایدها را نخوانده رد نکنید. سعی کنید زمان بندی سخنرانی خود را به گونه ای تنظیم کنید که به صورت ناقص تمام نشود.
21- سوالات دشوار طرح نکنید
وقتی سوالات بی مورد و دشوار طرح کنید که هیچکس نتواند جواب بدهد، پس شما هیچ مشارکت سازنده ای در مخاطبین ایجاد نکرده اید. تازه با این کار آنها را سردرگم می کنید.
بنابراین فقط در دو سه مورد حضار را مشارکت دهید. نه اینکه هرلحظه از آنها سوال بپرسید.
22- پشتوانه علمی مطالبتان را چک کنید
مطالبی بدون پشتوانه علمی به شدت می تواند به اعتبار شما آسیب برساند. مثل کاری که سرهنگ علیفر (از گزارشگران فوتبال) انجام داد. او برای اینکه نشان دهد سطح اطلاعاتش بسیار بالاست، از ویکی پدیا نام سازنده ورزشگاه بازی را روی کاغذ آورده بود. دریغ از اینکه ویکی پدیا قابل ویرایش است و قبل از این، فردی به شوخی نام سازنده ورزشگاه را تغییر داده بود. این کار به اعتبار آقای علیفر آسیب زد.
به نظر شما چه موارد دیگری باعث می شود سخنرانی و فن بیانمان بهتر شود؟ لطفا در قسمت کامنت ها برای ما بنویسید