چطور سطحی نگر نباشیم و عمیق فکر کنیم؟
من پیام بهرام پور هستم و جمعهها در مجموعه مقالات «یک سؤال از پیام» تلاش میکنم بهترین و کاربردیترین پاسخ را به سؤالات کاربران سایت بیشتر از یک بدهم. این بار کاربری از ما در مورد اینکه «چطور سطحی نگر نباشیم» پرسیده است. متن کامل سؤال به شرح زیر است:
پاسخ من را در فایل صوتی زیر بشنوید و یا دانلود کنید:
تبریک میگویم…!
شاید متن این سؤال کمی تلخ به نظر برسد، اما پیش از هر چیزی، میخواهم به این دوست عزیز تبریک بگویم. چون اگر دغدغههای بزرگ نداشتید، قطعاً این سؤال را نمیپرسیدید؛ بنابراین همین که تصمیم گرفتهاید سطحی نگر نباشید و عمیق فکر کنید، خودش گامی بلند برای تفکر و اندیشه والاتر است. من تلاش میکنم از کتابهایی که خواندهام و چیزهایی که یاد گرفتهام، نکاتی را در اختیار شما قرار بدهم.
اول: توهم آگاهی!
در دنیایی که ما زندگی میکنیم، متأسفانه «توهم آگاهی» و یا «توهم دانش» یکی از دلایلی است که در نهایت منجر به سطحی نگر مردم شده است. آنها اخبار را نگاه میکنند و فکر میکنند این اخبار توانسته دانش برایشان به همراه بیاورد. آنها در اینستاگرام یا تلگرام، خرده دانشها یا خرده پستهایی را میخوانند که اغلب منبع درست و معتبری ندارند.
بنابراین شاید دوری از این منابع و دست یافتن به منابع بهتری همچون کتابها میتواند چند گام ما را به سمت عمیقتر شدن و دوری از توهم دانش به پیش ببرد.
بار دیگر این جمله از استیون هاوکینگ را به یاد بیاورید:
«بزرگترین دشمن دانش جهل نیست، توهم دانش است!»
حتماْ بخوانید:
توهم دانش چیست و چگونه توهم دانش نداشته باشیم؟
دوم: تفکر نقادانه را یاد بگیرید
شاید با دیدن تفکر نقادانه فکر کنید به معنی انتقاد کردن است. اشتباه نکنید. این با انتقاد کردن متفاوت است. ساده بگویم تفکر نقاد یعنی حساس شدن به اتفاقات و رویدادها. اینکه سواد خودمان را در حیطهای مختلف بالا ببریم و بتوانیم به صورت عمیقتری فکر کنیم. بزرگترین متفکرین تاریخ، همواره از تفکر نقادانه یا همان Critical Thinking بهره بردهاند.
حتماً به شما توصیه میکنم در وبینار رایگان و فوقالعاده تفکر انتقادی شرکت کنید:
سوم: این کتابها را بخوانید
میخواهم چند کتاب بسیار خوب به شما معرفی کنم تا باهم یاد بگیریم «چطور سطحی نباشیم و عمیق فکر کنیم»
کتاب اول «کم عمقها» هست. این کتاب در مورد این میگوید که اینترنت با مغز ما دقیقاً چه میکند و چطور اجازه عمیقتر فکر کردن را از ما میگیرد.
کتاب دوم «تفکر سریع، تفکر کند» از آقای دنیل کانمن که کتاب پرحجمی هم هست، به ما خطاهای تفکرمان را یادآوری میکند.
کتاب سوم «هنر شفاف اندیشیدن» از رولف دابلی و ترجمه عادل فردوسی پور هست که خطاها و سوگیریهای شناختی را به شما یاد میدهد.
و کتاب چهارم «انسان در جستجوی معنا» است که به ما معنای واقعی زندگی را میآموزد.
امیدوارم این کتابها و این نکات به شما کمک کند انسان عمیقتری باشید و همه با هم یاد بگیریم «چطور سطحی نگر نباشیم».
در انتها به شما دوره «طرز فکر» را پیشنهاد میکنم. در این دوره با مهارتهای طرز فکر آشنا میشوید و یاد میگیرید چطور طرز فکر بهتری داشته باشید.