تقویت فن بیان نتیجه بهبود کدام مهارت است؟

سرفصل های مهم این مقاله

اگر همین حالا با یک وِرد جادویی فن بیان‌تان نسبت به چند برابر بهتر می‌شد، اولین کاری که می‌کردید چه بود؟ میان دوستان‌تان می‌رفتید و با بیان جذاب‌تان، آنها را متعجب می‌کردید؟ ارتباطات  ارزشمند جدیدی می‌ساختید؟ یا اصلا شاید سعی می‌کردید جایگاه شغلی بهتری پیدا کنید! مطمئن باشید همه اینها صرفا گوشه‌ای از قابلیت‌های یک انسان با فن بیان بالاست… با توجه به اهمیتی که این موضوع دارد، در این مقاله به شما راهکارهای تقویت فن بیان و بهبودش را توضیح می‌دهم. با من همراه باشید:

 تقویت فن بیان، نتیجه بهبود کدام مهارت هاست؟

 سخن پایانی مقاله تقویت فن بیان

پیش از شروع مقاله، پیشنهاد می‌کنم در دوره رایگان، تازه و کاربردی فن بیان شرکت کنید:

فن بیان چیست؟

ببینید هر مهارتی یک یا چند نتیجه دارد. مثلا نتیجهِ داشتن مهارت متقاعدسازی، روابط خوب یا بستن قراردادهای کاری پرسود است. فن بیان هم یک مهارت است و نتیجه آن، خوب صحبت کردن است.

اما خب اینکه صرفا بگوییم فن بیان یعنی مهارت خوب صحبت کردن، کمی کم‌لطفی کرده‌ایم. چرا؟ چون نتیجه این مهارت خیلی بیشتر از خوب حرف زدن است. ارتباطات موثر، جلب توجه اطرافیان، افزایش اعتماد به نفس و… از جمله نتایجی هستند که فن بیان بالا در زندگی ما ایجاد می‌کند. در ادامه بیشتر در این مورد صحبت می‌کنم:

چرا باید به فکر تقویت فن بیان باشیم؟

در این بخش از مقاله می‌خواهم به این سوال جواب بدهم که چرا باید به فکر تقویت فن بیان باشیم؟ با من همراه باشید:

1_ افزایش اعتماد به نفس

اولین نتیجه‌ای که فن بیان بالا روی زندگی من و شما دارد، افزایش اعتماد به نفس است. اگر فن بیان پایینی داشته باشید، مطمئنا از حضور در جمع می‌ترسید، خیلی دوست ندارید در جمع دوستان به تنهایی صحبت کنید، ترجیح می‌دهید توجه‌ها به سمت شما نباشد و… . خب اگر مقالات آموزشی ما در مورد اعتماد به نفس را خوانده باشید، می‌دانید که همه اینها باعث کاهش اعتماد به نفس شما می‌شود.

اما در مقابل زمانی که توانایی خوب صحبت کردن در جمع، با اطرافیان و… را داشته باشید، به مرور به دلیل مشاهده توانایی‌تان، اعتماد به نفس‌تان هم افزایش پیدا می‌کند.

2_ ارتباطات موثر

البته که مفهوم ارتباط موثر بیشتر به رفتار انسان مرتبط است؛ اما بخش مهمی از آن، به مهارتی که فرد در فن بیان دارد وابسته است. افرادی که فن بیان بالایی دارند، بهتر می‌توانند در جذب افراد به خودشان، ایجاد احساسات خوب در آنها و در نهایت ایجاد یک ارتباط موثر عمل کنند.

3_ رسیدن به شرایط مناسب در شغل و کسب و کار

فرقی ندارد کسب و کار داشته باشید یا به عنوان یک کارمند در شرکتی کار کنید. در هر شرایط، فن بیان بالا باعث افزایش سرعت موفقیت شما می‌شود. چه بخواهید با یک قرارداد کاری، شرایط کسب و کارتان را عوض کنید و چه بخواهید با چند دقیقه سخنرانی کوتاه، از رئیس شرکت بخواهید درجه کاری شما را ارتقاء دهد، در هر حال فن بیان به کمک شما می‌آید.

4_ افزایش احساس رضایت از زندگی

و در نهایت زمانی که به کمک فن بیان، اعتماد به نفس‌تان افزایش پیدا کند، ارتباط موثری با بقیه برقرار کنید، در شرایط شغلی‌تان به موفقیت برسید و… به احساس رضایت دست پیدا می‌کنید و زندگی را زیباتر می‌بینید. بنابراین می‌توان گفت فن بیان یکی از مهم‌ترین مهارت‌هایی است که هر انسان در زندگی خودش به آن نیاز دارد.

آیا تقویت فن بیان شدنی است؟

حتما در میان اطرافیان شما هم هستند کسانی که از همان ابتدا فن بیان بالایی داشتند و با سخنرانی در جمع، همه را به سمت خودشان جذب می‌کردند. وجود چنین افرادی در همه خانواده‌ها باعث شده بعضی‌ها تصور کنند فن بیان مهارتی است که باید از بدو تولید در انسان وجود داشته باشد.

البته به هیچ عنوان منکر این نیستم که بعضی‌ها از بچگی استعداد بالایی در صحبت کردن دارند. اما موضوع اینجاست که این استعداد محدود نیست. یعنی حتی اگر هیچ استعدادی در فن بیان نداشته باشید، با تمرین‌های فن بیان به مهارت خوبی در سخنرانی و صحبت کردن دست پیدا می‌کنید.

تمرین های تقویت فن بیان را چطور یاد بگیریم؟

در وب سایت بیشتر از یک ما تا الان مقالات بسیار زیادی در مورد راهکارهای افزایش فن بیان و تمرین‌های بهبود فن بیان نوشته‌ایم مثل:

 تمرینات فن بیان

 تمرینات فن بیان pdf ؛ پنج تمرین عالی به همراه فیلم

که می‌توانید از آنها استفاده کنید. اما در همین مقاله هم چندین راهکار مناسب با کارایی بالا را به شما آموزش می‌دهم. پس با من همراه باشید:

1_ تمرین خودکار برای تقویت فن بیان

یکی از مهم‌ترین تمارین فن بیان، تمرین “خودکار” است. ابتدا بگذارید نحوه انجام تمرین را به شما آموزش بدهم و سپس در مورد چرایی انجامش حرف بزنم:

در این تمرین، یک خودکار را به شکل افقی در درون دهان خودمان قرار می‌دهیم و سعی می‌کنیم صحبت کنیم. در واقع خودکار (یا مداد، انگشت و…) باید بر هر 2 طرف دهان شما کمی فشار وارد کند و در همین حین باید سعی کنید یک سخنرانی تمرینی 30 تا 60 ثانیه‌ای داشته باشید. بهتر است این تمرین را طی روز بین 5 تا 10 بار و هر بار نزدیک به 30 تا 60 ثانیه انجام بدهید. حالا چرا این تمرین؟

اگر دقت کرده باشید، افرادی که فن بیان خوبی دارند، به طور کامل حین حرف زدن دهان‌شان را باز می‌کنند. اما در مقابل افرادی که در فن بیان ضعف دارند، دهان‌شان حین صحبت خیلی باز نمی‌شود. باز شدن کامل دهان به اَدای راحت‌تر کلمات و جملات کمک می‌کند. در واقع به کمک تمرین خودکار، خودتان را عادت می‌دهید حین حرف زدن و صحبت کردن، دهان‌تان را به اندازه نیاز باز کنید و خوب حرف بزنید.

فقط با یک خودکار، می‌توانید یکی از موثرترین تمرین‌ها برای تقویت فن بیان و بهتر ادا کردن کلمات را انجام دهید

2_ با کمک کاغذ، صدای‌تان را بسازید

یکی از مهارت هایی که افراد با فن بیان مناسب دارند، صحبت کردن با تُنِ صدای قدرتمند است. اگر دقت کنید این افراد، با اعتماد به نفس کامل و صدای رسا صحبت می‌کنند و حتی توجه یک جمع بزرگ را هم به سمت خودشان جلب می‌کنند.

اما چطور روی صدای‌مان کار کنیم؟ برای یادگیری تمرین‌های صداسازی بهتر است به سراغ مقالات آموزشی آن برویم مثل:

 چطور تن صدای جذاب داشته باشیم؟

 چرا صدای خودمان را دوست نداریم؟

 تمرینات صداسازی؛ 9 تمرین برای داشتن صدای قوی و زیبا

اما در ادامه یکی از تمرین‌های جذاب و کاربردی برای بهبود قدرت صدا را به شما آموزش می‌دهم:

یک تکه کاغذ A4 بردارید، با دست آن را روی دیوار نگه دارید، از فاصله‌ای در حدود 20 الی 30 سانت به آن فوت کنید و حالا دست‌تان را بردارید. شما باید سعی کنید تا جایی که ممکن است با فوت کردن، کاغذ را روی دیوار نگه دارید. هر زمان که نفس‌تان خسته شد یک لحظه با دست کاغذ را نگه دارید تا نیوفتد، نفس بکشید و دوباره شروع کنید. حداقل این کار را به مدت 2 دقیقه انجام بدهید.

علاوه بر این، تمرین دیگری هم برای صدا سازی وجود دارد. پیشنهاد می‌کنم بعد یا قبل از تمرین کاغذ، آن را انجام بدهید: یک بادکنک بخرید و آن را تا اندازه متوسط باد کنید. نه به قدری که خیلی سبک باشد و نه خیلی سنگین. حالا طی 2 دقیقه آن را با فوت کردن در هوا نگه دارید!

دقت کنید که به دلیل بالا بودن سرتان در این 2 دقیقه، ممکن است کمی با درد گردن روبرو شوید. اگر اینطور شد، می‌توانید به جای فوت کردن بادکنک به سمت بالا، آن را در کنج دیوار با فوت نگاه دارید. حداقل 1 الی 3 ماه هر کدام از این 2 تمرین را به مدت 2 دقیقه در روز انجام بدهید.

نکته: پایه‌ای‌ترین تمرین برای صداسازی، تنفس شکمی است. در این تمرین باید سعی کنید 2 دقیقه تمام به شکل ایستاده، طوری نفس بکشید که صرفا شکم‌تان پایین و بالا شود. البته علاوه بر این باید سعی کنید به مرور این نوع تنفس را به عادت خودتان تبدیل کنید تا حین نفس کشیدن، به جای شانه‌ها، شکم‌تان بالا و پایین شود.

رایگان ثبت نام و شرکت کنید:

3_ به خودتان بازخورد بدهید!

تمرین بعدی یکی از مهم‌ترین تمرین های بهبود فن بیان است. در این تمرین باید به کمک تلفن همراه‌تان، صدای خودتان را حین 3 دقیقه صحبت کردن ضبط کنید. مهم نیست از چه چیزی می‌خواهید حرف بزنید. مطمئنا اگر دانشگاه رفته باشید یا مشغول به کاری باشید، چیزی در تخصص‌تان وجود دارد که بتوانید در موردش 2/3 دقیقه صحبت کنید.

بعد از تمام شدن صحبت‌ها، ضبط صوت را خاموش کنید. حالا باید صدا را بشنوید و به خودتان بازخورد بدهید. تند صحبت می‌کنید؟ کلمات را به خوبی اَدا نمی‌کنید؟ صدای‌تان کم است؟ یا… مهم نیست چه مشکلاتی دارید، آنها را بنویسید و سعی کنید در تمرین‌های بعدی، بهبودشان دهید.

نکته: چند روز پیش یک جمله طنز ولی ارزشمند خواندم که معنایش به این تمرین نزدیک است! بگذارید اول برای‌تان بنویسم و سپس در موردش توضیح بدهم:

95 درصد انسان‌های روی زمین، از شنیدن صدای خودشان متنفرند… آن 5 درصد دیگر همان‌هایی هستند که تبدیل به خواننده‌ها می‌شوند

فکر کنم متوجه شدید منظورم چیست. زمانی که بخواهید صدای خودتان را از تلفن همراه یا ضبط صوت بشنوید، احتمالا با خودتان بگویید چه صدای مزخرفی دارم! اما دقت کنید؛ صدایی که شما می‌شنوید با صدایی که مخاطبان می‌شنوند زمین تا آسمان متفاوت است. پس نگران این موضوع نباشید. متاسفانه این مشکل یکی از رایج‌ترین دلایلی است که باعث می‌شود مردم از انجام این تمرین فن بیان خودداری کنند. 

4_ از کِش برای تنبیه خودتان کمک بگیرید!

یکی از مشکلاتی که احتمالا حین تمرین کردن یا حتی صحبت کردن با دیگران با آن روبرو می‌شوید، مشکل اِاِ کردن است! منظورم همان اِ های طولانی و پشت سر هم است که دائما حین صحبت کردن به‌طور ناخوداگاه تکرارشان می‌کنید. اما چطور با این مشکل روبرو شویم؟

یک کِش روی مچ دست‌تان قرار بدهید. حین تمرین سخنرانی، هر بار که به طور ناخوداگاه این صدا از دهن‌تان بیرون آمد، یک مکث کوتاه کنید، کش را به عقب بکشید و آن را روی دست‌تان بزنید! حالا دوباره ادامه بدهید و باز هم با هر بار شنیدن این صدا، خودتان را تنبیه کنید.

شاید الان می‌خواهید مقاومت کنید و بگویید که تنبیه کردن روش مناسبی نیست و… . ولی خب در واقع شما خودتان را تنبیه نمی‌کنید. اصلا مگر درد این کش روی مچ دست شما چقدر احساس می‌شود؟ شما با انجام این تمرین در حال شرطی کردن ذهن‌تان هستید. با هر بار انجام تمرین، ذهن‌تان یاد می‌گیرد که به جای گفتن این حرف، از آن دوری کند.

تمرین با یک «کِش» می‌تواند یک راهکار بدون هزینه و موثر برای برطرف کردن کلمات پرکننده مثل «عه عه» گفتن باشد

5_ با لحن خودتان بازی کنید

دیگر تمرینی که در این مقاله برای شما آماده کرده‌ام، یک تمرین فن بیان برای بهبود لحن است. در این تمرین باید سعی کنید با لحن‌های مختلف، یک سخنرانی را تمرین کنید یا از روی یک متن بخوانید.

مثلا یک متن 400 کلمه‌ای را برای تمرین در جلو آینه انتخاب کنید. حالا هر بار آن را با یکی از این حالاتی که در پایین نوشته‌ام، بخوانید:

  • تمرین با صدای آرام و شمرده،
  • تمرین با ناراحتی،
  • تمرین با عصبانیت،
  • تمرین با اشتیاق،
  • و…
سعی کنید روزی یک بار یا حداقل دو روز یک بار این تمرین را انجام بدهید. به این ترتیب می‌توانید حین صحبت کردن با دیگران، در زمان نیاز از لحن‌های مختلف استفاده کرده و بیان جذابی داشته باشید.

6_ استرس‌تان را مدیریت کنید

برای خیلی از ما، استرس همان غول ترسناکی است که در مقابل ما و یک جمع ایستاده و اجازه نمی‌دهد به سخنرانی‌مان برسیم. خب مطمئنا باید برای به دست آوردن اعتماد به نفس صحبت کردن در جمع، با این استرس روبرو شویم. چطور؟ با تمرین‌های مدیریت استرس.

بهترین راهکاری که من می‌شناسم، این است که ابتدا قبل از قرار گرفتن در شرایط سخنرانی، سعی در کاهش استرس کنید. این یعنی از همین امروز تمرین‌هایی را برای کاهش تنش‌های ذهنی‌تان انجام بدهید. مثلا تمرین‌های مدیتیشن آرامش‌بخش که به مرور باعث کاهش سطح استرس شما می‌شود.

علاوه بر این، راهکار دیگر این است که سعی کنید به مرور با ترسی که باعث ایجاد استرس می‌شود روبرو شوید. این یعنی اگر از صحبت در جمع می‌ترسید، امروز در مقابل یک جمع 2 نفره چند دقیقه صحبت کنید. چند روز بعد جمع 5 نفره و به همین ترتیب جلو بروید تا ترس‌تان بریزد. من خودم از این تکنیک برای ترسی که از برگزاری وبینار داشتم استفاده کردم و به شدت کارساز بود.

به جز این تکنیک‌ها، تمرین‌های دیگری هم وجود دارند که باعث کاهش بخشی از استرس شما در زمانِ کم می‌شوند. مثلا تنفس عمیق و شکمی قبل از صحبت کردن، فشردن انگشت‌های پا روی زمین، خوردن مقدار خیلی کمی آب و… . (بخوانید: 20 راهکار عالی برای کاهش استرس )

7- یاد بگیرید چطور سخن بگویید تا مردم علاقه‌مدن به شنیدن آن باشند

در سخنرانی کوتاه زیر، جولین تریژر به شما می‌گوید چطور خوب صحبت کنید تا مردم به شنیدن سخنان شما حسابی علاقه مند شوند:

تقویت فن بیان، نتیجه بهبود کدام مهارت هاست؟

تا اینجا با مهم‌ترین تمرین های بهتر کردن فن بیان و سخنرانی آشنا شدید. حالا می‌خواهم به یک سوال پاسخ بدهم تا بهتر از قبل متوجه اهمیت تمرین‌هایی که بالاتر برای شما نوشتم، بشوید. سوال این است: برای تقویت فن بیان، باید روی کدام مهارت‌هایمان تمرکز کنیم؟

به طور خلاصه فردی که فن بیان قدرتمندی دارد، در این موضوعات مهارت خوبی دارد:

  • مدیریت استرس،
  • کنترل صدا،
  • کنترل سرعت حین سخنرانی،
  • تنفس صحیح،
  • زبان بدن،
  • ارتباط چشمی

اینها هر کدام یک موضوع جداگانه هستند و برای بعضی‌های‌شان شاید مجبور باشید بیشتر از چند ساعت کلاس آموزشی بگذرانید. اما در انتخاب تمرین‌هایی که بالاتر برای‌تان نوشتم، سعی کردم کمی وسواس به خرج بدهم که تا جای ممکن همه مهارت‌های تقویت کننده فن بیان در آنها وجود داشته باشد.

پس با توجه به این موضوع، تمرین‌های این مقاله هیچ کدام بی‌ارزش و بی‌اهمیت نیستند و برای داشتن بیان قدرتمند، باید از همه آنها استفاده کنید.

سخن پایانی مقاله تقویت فن بیان

خب، بالاخره به انتهای این مقاله رسیدیم. در این مقاله ابتدا فهمیدیم که فن بیان چیست؟ سپس با اهمیت فن بیان آشنا شدیم و به سراغ 6 تمرین مهم برای تقویتش رفتیم. در نهایت هم به این سوال جواب دادیم که تقویت فن بیان، نتیجه بهبود کدام مهارت‌هاست؟

به عنوان کلام آخر، می‌خواهم یک موضوع به ظاهر جزئی ولی واقعا مهم را یادآوری کنم: اگر با خودتان گفته‌اید از فردا، هفته یا ماه دیگر به سراغ این مقاله می‌آیید، تمرین‌هایش را انجام می‌دهید و رشد می‌کنید، مطمئنا در اشتباهید! اگر از امروز شروع به تمرین نکنید، مطمئن باشید امیدی به آینده هم نیست.

راستی اگر نظری در مورد این مقاله دارید، در بخش نظرات منتظر شما هستم. با آرزوی موفقیت.


دوره جدید رایگان برای تقویت فن بیان

در دوره جدید و رایگان زیر، حتماً شرکت کنید و از این محصول فوق‌العاده کاربردی، لذت ببرید!

 

پیام

نحوه رسیدن به درآمد با راه‌اندازی کسب و کار

Picture of پشتیبانی بیشتر از یک

پشتیبانی بیشتر از یک

امتیاز (4/5)
4/5
به اشتراک بگذاریم
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا
برای ورود مشکل دارید؟