هوش‌ میان‌ فردی چیست و چگونه می‌توان آن را تقویت کرد؟

سرفصل های مهم این مقاله

هوش‌ میان‌ فردی چیست و چگونه می‌توان آن را تقویت کرد؟

زندگی ما انسان‌ها به عنوان موجوداتی اجتماعی به روابط اجتماعی‌مان گره خورده است. ما در جریان روابطمان رشد می‌کنیم. از همین جهت شدیداً به مهارت‌های بین فردی نیازمندیم. مهارت‌های بین فردی نیز خود به هوش میان فردی ما وابسته‌اند. در این مقاله سعی می‌کنیم که هوش میان فردی را معرفی و سپس به شرح راه‌های تقویت آن می‌پردازیم. پس برای آشنایی کامل با این هوش و راه‌های تقویتش تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

هوش میان فردی چیست؟

هوش میان فردی یکی از هوش‌های چندگانه معرفی‌شده توسط گاردنر است. احتمالاً تاکنون از نظریه هوش‌های چندگانه گاردنر شنیده‌اید. گاردنر هوش‌ انسان را به انواع مختلفی تقسیم می‌کند که یکی از آن‌ها هوش میان فردی (Interpersonal Intelligence) است.

هوش میان فردی توانایی درک و فهم و ایجاد روابط کارآمد با دیگران است. هوش میان فردی به ما کمک می‌کند که احساسات دیگران را بفهمیم و نسبت به آن احساسات پذیرا و پاسخ‌گو باشیم. هوش میان فردی به ما اجازه می‌دهد که روابطی را بر پایه شناخت و احترام متقابل شکل دهیم‌. هوش میان فردی امکان فهم نقاط ضعف و قدرت دیگران و تلاش برای بهبود آنان را برای‌ ما فراهم می‌کند. به‌صورت کلی می‌توان هوش میان فردی را زیربنا و لازمه‌ همه روابط اجتماعی نامید.

راه‌های تقویت هوش میان‌ فردی

با 8 راه و روشی که در زیر توضیح داده‌ایم، می‌توانید هوش میان فردی خود را بهبود ببخشید:

به دیگران بازخورد بدهید

 

ما از طریق بازخوردها می‌توانیم به یکدیگر حس دیده و شنیده شدن بدهیم.

ما از طریق بازخوردها می‌توانیم به یکدیگر حس دیده و شنیده شدن بدهیم. بازخورد به دیگران، به آن‌ها احساس وجود داشتن می‌دهد و به آن‌ها نشان می‌دهد که یک نفر حواسش به آنان هست. اصلاً نقش بازخورد را در روابطتان دست‌کم نگیرید و سعی کنید با تکرار و تمرین در بازخورد دادن ماهر‌تر شوید.

ارتباط همدلانه را تمرین کنید

همدلی لازمه هر ارتباط کارآمدی است. بدون همدلی نمی‌توان هیچ‌گونه رابطه سالمی را تصور کرد. همدلی به معنی دیدن جهان از نگاه دیگری و یا به اصطلاح پا گذاشتن در کفش دیگری و راه رفتن با کفش‌های او است. بدون این مهارت، نمی‌توان انتظار یک رابطه سالم را داشت چرا که این همدلی است که به ما اجازه درک احساسات و رفتارهای دیگران را می‌دهد. پس برای تقویت هوش میان فردی، تقویت مهارت همدلی بسیار ضروری است.

مهارت حل تعارض را در خود بپرورانید

هر رابطه‌ای پر از تعارض است. هرکدام از ما انسان‌ها با یکدیگر متفاوت هستیم و این تفاوت‌های شخصیتی زمینه را برای ایجاد کشمکش‌ها و تعارضات مختلف فراهم می‌کنند. اینجا است که مهارت حل تعارض اهمیت پیدا می‌کند. ما باید بتوانیم این تعارضات را پیش از اینکه روابط ما را به هم بزنند حل کنیم. حل کردن این تعارضات نیز به تمرین و تکرار و آگاهی نیاز دارد. پس سعی کنید در این زمینه نیز مهارت کسب کنید.

مهارت شنیدن خود را تقویت کنید

مهارت دیگری که در روابط اهمیت بسیار زیادی دارد، مهارت گوش دادن و شنیدن فعال است. همه انسان‌ها نیاز به شنیده شدن دارند. اصولاً میل به شنیده شدن یکی از دلایل کشش ما به سمت ارتباطات اجتماعی است. از همین جهت است که مهارت شنیدن و گوش دادن فعال اهمیت پیدا می‌کند. ما باید بتوانیم به خوبی به دیگران گوش دهیم و با انعکاس احساسات و حرف‌هایشان به آن‌ها نشان دهیم که فعالانه آن‌ها را می‌شنویم و صرفاً یک شنونده منفعل نیستیم.

به اطلاعات غیرکلامی موجود دقت کنید

 

یک فرد با هوش میان فردی بالا نهایت استفاده را از اطلاعات غیرکلامی می‌برد.

روابط صرفاً مبتنی بر اطلاعات کلامی نیستند و ما باید بتوانیم به اطلاعات غیرکلامی موجود نیز توجه کنیم. برای مثال لحن افراد، تن صدای آنان و زبان بدنشان یک منبع اطلاعاتی مهم برای فهم و درک بهتر آنان است. یک فرد با هوش میان فردی بالا نهایت استفاده را از اطلاعات غیرکلامی می‌برد. شما نیز اگر می‌خواهید بر مهارت‌های ارتباطی خود بیفزایید حتماً باید با توجه و دقت با اطلاعات غیرکلامی موجود روبرو شوید.

احساسات خود را شفافانه به اشتراک بگذارید

اشتراک شفافانه احساسات به ما اجازه می‌دهد که یکدیگر را بهتر بفهمیم. خیلی اوقات از دیگران توقع داریم که افکار و احساسات ما را خودشان بفهمند. طبیعتاً این توقعی بیجا است و ممکن است روابط‌ ما را با مشکل روبرو کند. پس به‌جای انتظار ذهن‌خوانی، تمرین کنید تا بتوانید احساسات خود را شفافانه ابراز کنید.

به فردیت دیگران احترام بگذارید

ما نباید فراموش کنیم که هر فرد با وجود روابط اجتماعی‌اش، جدا و مستقل نیز هست و به تنهایی و فضا و حق انتخاب‌های متفاوت از جمع نیازمند است. پس اگر می‌خواهید مهارت‌های ارتباطی خود را تقویت کنید سعی کنید که مدام این موضوع را تمرین کنید و سعی کنید که فردیت انسان‌ها را نیز ببینید و به آن احترام بگذارید.

برای شناخت یکدیگر وقت بگذارید

یک رابطه سالم و کارآمد قطعاً باید بر شناخت متقابل مبتنی باشد. پس سعی کنید که در روابطتان بر شناخت یکدیگر وقت بگذارید. برای مثال می‌توانید زمان‌هایی را برای صحبت در رابطه با ویژگی‌های یکدیگر کنید. این تمرین به شما اجازه برقراری ارتباط کارآمد و فهم یکدیگر را می‌دهد.

سخن پایانی مقاله هوش میان فردی

در این مقاله به معرفی هوش میان فردی و راه‌های تقویت آن پرداختیم. هوش میان فردی توانایی فهم و ارتباط کارآمد با دیگران است. این هوش به ما کمک می‌کند که به خوبی با دیگران ارتباط برقرار کنیم، احساسات آنان را درک کنیم و لحظات خوبی را کنار آنان تجربه کنیم. ما برای تقویت این هوش باید مهارت حل تعارض، همدلی و گوش دادن فعال را در خود بپروریم، احساسات خود را شفافانه به اشتراک بگذاریم، برای شناخت یکدیگر وقت بگذاریم، به یکدیگر بازخورد دهیم و در نهایت به فردیت یکدیگر کاملاً احترام بگذاریم.

چگونه هوش کلامی خود را به نحو چشمگیری افزایش دهیم؟

هوش ما، قابل بهبود است، به ویژه هوش کلامی که می‌توان با تکرار و تمرین، هر روز آن را بیشتر از روز قبل ارتقا داد. بعد از گذراندن دوره زیر، به خوبی درک می‌کنید که هوش کلامی و زبانی‌تان تا چه اندازه بهبود یافته است…!

روی تصویر زیر کلیک کنید:

بسته جامع هوش کلامی | هوش میان فردی را تقویت کنید!

پیام

نحوه رسیدن به درآمد با راه‌اندازی کسب و کار

Picture of سعید عباسی

سعید عباسی

امتیاز (4/5)
4/5
به اشتراک بگذاریم
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید

۲ دیدگاه دربارهٔ «هوش‌ میان‌ فردی چیست و چگونه می‌توان آن را تقویت کرد؟»

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز
      خوشحالیم که دغدغه مطالعه دارید؛ متاسفانه دقیق متوجه منظورتون نشدیم؛ هوش میان فردی با ارتباط موثر منظورتون هست؟

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا
برای ورود مشکل دارید؟