هوش برای خیلی از ما یک مفهوم جذاب است. هوش جایگاه خاصی را در مکالمات روزمره دارد و انسانها تا حد زیادی کنجکاو فهمیدن میزان هوش خود و دیگراناند. البته که مسئله هوش بسیار پیچیدهتر از آن چیزی است که معمولاً در مکالمات روزمره بروز پیدا میکند. درهرحال با مقداری سادهسازی در این مقاله به معرفی ویژگیهای افراد باهوش میپردازیم.
نگاهی انتقادی به کلمه باهوش!!
همانطور که در ابتدا ذکر کردم مسئله هوش کمی پیچیدهتر از آن چیزی است که در مکالمات روزمره دیده میشود. اولین نکتهای که ما قبل از تقسیم انسانها به باهوش و کمهوش باید در نظر داشته باشیم این است که اصلاً هوش چیست؟ آیا تعریف ما از هوش جنبه کوچکی از فرد را میسنجد و جنبههای دیگری از او را نادیده میگیرد؟!
پس از پاسخ به این سؤال باید به این موضوع دقت کنیم که زمانی که از کلمه «باهوش» برای توصیف کسی استفاده میکنیم، در واقع در حال نادیده گرفتن جنبههای گستردهترِ هوش در عده دیگری هستیم.
عمده چیزی که ما به عنوان هوش میشناسیم تواناییهای کلامی و ریاضی و نمرات درسهای مدرسه هستند. بااینحال هوش خیلی گستردهتر از این است و افراد ممکن است در زمینههای دیگری هوش زیادی داشته باشند. در واقع نکته اصلی که ما باید به آن توجه کنیم این است که نباید اجازه دهیم که یک تعریف از هوش، به عینک فیلتر اطلاعات تبدیل شود. چرا که این عینک باعث میشود هوش بسیاری از انسانها نادیده گرفته شود و مدام توسط اجتماع تحت فشار قرار گیرند.
حال و با علم به اینکه در حال سادهسازی هستیم، به معرفی ویژگیهای افراد باهوش میپردازیم. این ویژگیها برگرفته از هوشهای چندگانه گاردنر هستند و این ویژگیها را بر اساس نظریه گاردنر معرفی میکنیم.
- بیشتر بخوانید: گرفتن طلب از دوست!
چند نمونه از ویژگی افراد باهوش!!
با هم برخی از مهمترین ویژگی های افراد باهوش را مرور کنیم:
تواناییهای کلامی بالایی دارند
اولین ویژگی افراد باهوش درک بالای آنها از کلمات و جملات است. این افراد به خوبی میتوانند کلمات را کنار یکدیگر قرار دهند و از آنان در جهتهای مختلف بهره بگیرند. این افراد در خواندن و نوشتن مهارت بسیاری دارند و به خوبی میتوانند الگوهای موجود بین کلمات را تشخیص دهند.
در استدلال منطقی و حل مسائل ریاضی مهارت دارند
دومین ویژگی افراد باهوش این است که به خوبی میتوانند الگوهای مختلف بین اعداد و شکلها را تشخیص دهند. این افراد مهارت حل مسئله بالایی دارند و با تفکر منطقی میتوانند مشکلات و مسائل مختلف را تحلیل و تجربه کنند.
در فعالیتهای ورزشی و فیزیکی مهارت دارند
از دیگر ویژگیهای افراد باهوش این است که تسلط زیادی بر بدن و حرکات بدنی خود دارند. این افراد در ورزشهای مختلف بسیار موفقاند و در فعالیتهای بدنی مانند رقص و کارهای دستی بسیار ماهر هستند.
درک خوبی از موسیقی و ریتمها دارند
ویژگی دیگری که در بین افراد باهوش دیده میشود درک بالا و عمیق از موسیقی است. این افراد به خوبی نحوه کنار هم آمدن نتها را درک میکنند و از خواندن و نواختن موسیقی لذت میبرند. این افراد همچنین الگوهای بین صداها و نتها را به خوبی درک میکنند.
در تجسم و تصویرسازی قویاند
افراد باهوش همچنین قدرت زیادی در تجسم و تصویرسازی دارند. این افراد به خوبی میتوانند ارتباط بین تصاویر را درک کنند، در هنرهای تجسمی مانند نقاشی بسیار موفق عمل میکنند و در نقشهخوانی و مسیریابی بسیار موفقاند.
در تعامل با دیگران مهارت زیادی دارند
این افراد هوش میان فردی بالایی دارند، به خوبی میتوانند با دیگران تعامل کنند، احساسات دیگران را به خوبی درک میکنند، از انگیزهها و نیازهای دیگران آگاهاند و به خوبی میتوانند با دیگران معاشرت کنند.
آگاهی بالایی از خودشان دارند
در نظریه گاردنر افراد باهوش علاوه بر اینکه در رابطه لا دیگران بسیار ماهرند، در رابطه با خود نیز مهارت بالایی دارند. آنها به خوبی از خود، احساسات و نیازهایشان آگاهاند، به خوبی میتوانند احساساتشان را مدیریت کنند و شناخت عمیقی نسبت به خود و نقاط قوت و ضعفشان دارند.
به مسائل وجودی بهطور عمیق میاندیشند
از دیگر ویژگیهای افراد باهوش این است در رابطه با مسائلی مانند زندگی، پوچی و مرگ و خدا عمیق میشوند و به دنبال پاسخ به سؤالهای بنیادین برمیآیند. این افراد سؤالات زیادی در رابطه با جهان هستی دارند و همواره به دنبال پاسخ به این سؤالها هستند.
به طبیعت و کاوش پر محیط علاقهمند هستند
یکی دیگر از ویژگیهای افراد باهوش این است که است که به درختان، حیوانات و طبیعت علاقهمندند. این افراد همواره در حال کاوش در طبیعت هستند و دوست دارند که اطلاعات مختلفی را راجع به گیاهان و حیوانات کسب کنند.
معیارهای اخلاقی را در اولویت خود دارند
از دیگر ویژگیهای افراد باهوش، هوش اخلاقی بالای آنها است. این افراد سیستمهای باوری خاص خود را دارند، درست و غلطهای خاص خود را دارند، بهشدت به معیارهای اخلاقی پایبندند و بهصورت کلی اخلاق را همیشه در اولویت دارند.
سخن پایانی مقاله ویژگی افراد باهوش
در این مقاله به معرفی ویژگیهای افراد باهوش پرداختیم. هوش مفهومی بسیار گسترده است و با توجه به تعاریف مختلف میتوان ویژگیهای مختلفی را برای افراد باهوش برشمرد.
در این مقاله ویژگیهای افراد باهوش را طبق نظریه هوش گاردنر معرفی کردیم. طبق نظریه گاردنر، افراد باهوش، افرادی هستند که تواناییهای کلامی و ریاضی بالایی دارند، هوش دیداری فضایی بالایی دارند، در تعامل با خود و دیگران بسیار ماهرند، درک خوبی از موسیقی دارند و در فعالیتهای ورزشی مهارت زیادی دارند. این افراد همچنین به طبیعت و کاوش در آن علاقهمندند، معیارهای اخلاقی را در سرلوحه کار خود دارند و به مسائل وجودی عمیقاً فکر میکنند.
چگونه هوش کلامی خود را به طرز چشمگیری افزایش دهیم؟
هوش ما، قابل بهبود است، به ویژه هوش کلامی که میتوان با تکرار و تمرین، هر روز آن را بیشتر از روز قبل ارتقا داد. بعد از گذراندن دوره زیر، به خوبی درک میکنید که هوش کلامی و زبانیتان تا چه اندازه بهبود یافته است…!
روی تصویر زیر کلیک کنید: