اگر از کنار دکه روزنامه فروشی عبور کرده باشید، احتمالاً بدون اینکه روزنامهای بخرید یا مشغول خواندن متنهای ریز شوید، به تیترهای مطبوعات دقت کردهاید و با خواندن چند تیتر ساده، کلی اطلاعات به دست آوردهاید.
به همان اندازه که محتوای خوب و انتقال درست پیام در یک نوشته مهم است، نوشتن تیتر جذاب هم بسیار حیاتی است!
تیتر یک نوشته، مهمترین ابزار نویسنده برای ترغیب کاربران جهت ادامه خواندن متن نوشته است. تیتر شما، ویترین شماست. مخاطبین شما اول به ویترین نگاه میکنند و سپس اگر تیتر ترغیبشان کرد برای ادامه، متن را میخوانند.
حرف در مورد تیتر فراوان است؛ اما دوست عزیزی از ما این سؤال را کرده بود:
ما هم تصمیم گرفتیم در قالب یک مقاله جمع و جور و ساده، چند تکنیک خوب برای تیترنویسی به شما آموزش بدهیم. پس این مقاله را حتماً بخوانید.
راستی، این فایل صوتی سه دقیقهای را هم حتماً گوش کنید. چند روش تیترنویسی از سیدعلی باقرپور:
تیترنویسی؛ عذاب یا لذت؟
تیترنویسی، در عین حال که کار سختی است، اما بسیار لذتبخش است. مثل این است که شما یک فروشگاه پوشاک دارید و میخواهید ویترین خودتان را درست کنید.
در دنیای نویسندگی، تیترنویسی موضوع بسیار مهمی است. آنقدر مهم که ناشران بزرگ خارجی افرادی را با حقوق بالا صرفاً برای نوشتن تیترهای جذاب استخدام میکنند. یک تیتر خوب، میتواند بهتنهایی نیمی از موفقیت یک پست را تضمین کند.
اما چه روشهایی برای تیترنویسی برای مقالات وجود دارد؟
روشهای زیر بیشتر برای افرادی مناسب است که میخواهند برای سایت خودشان محتوا تولید کنند یا کارشان بهطورکلی تولید محتواست.
معمولاً اگر سایتها یا کتابهایی که در مورد تولید محتوا درست شدهاند را ببینید، روشهایی پیش پا افتاده و ساده به شما یاد میدهند تا شروع به تیترنویسی کنید. در اینجا اما روشهایی کمتر شنیده شده و غیرمتداول را به شما آموزش میدهم تا بتوانید تیترنویسی را شروع کنید:
روش اول: چارچوبها را رها کنید!
درست است که آموزش دیدن در زمینه تیترنویسی کار بسیار خوبی است، اما هرگز خود را در چارچوبهایی که دیگران برایتان تعیین میکنند، اسیر نکنید. از نوشتن تیترهای عجیبوغریب نترسید. هرچه بیشتر این کار را انجام دهید، خلاقتر و بیپرواتر میشوید و این کمک میکند اتفاقاً بهتری در مغزتان بیفتد و تیترهای جذابتری تولید کنید.
بهتر است بازخورد بگیرید. حتی تیترهایی که به نظرتان احمقانه است را بنویسید و به چندین نفر نشان دهید و نظرشان را بپرسید. گاهی همین تیترها میتوانند منشأ ایدههای ارزشمندی باشند.
روش دوم: نیازش را یادآور شوید یا رفع کنید!
بسیار مهم است که مطابق با سلیقه مخاطب تیترنویسی کنید و نیاز او را به دانستن آنچه که به دنبالش است را برطرف کنید. یادتان باشد که تیتر یک نمای کلی از تمام محتوا را انتقال میدهد.
بسیاری از آمارها نشان میدهند که سایتهای با کلیک بیشتر در واقع اهمیت تیترنویسی در تولید محتوا را درک کردهاند و در قالب تیترهای خود دغدغههای مشتریان را به چالش میکشند. در ادامه، این جذابیت قلم شما است که میتوانید مخاطب را به ماندن در صفحه و خواندن مطالب تا انتها ترغیب کند.
یک تکنیک برای رفع نیاز مخاطب، استفاده از تیترهای سوالی است. مطلب را با سؤال شروع کنید و با سوالی که نیاز مخاطب است عنوان سازی کنید. یک نکته کنکوری هم به شما بگویم: «اگر عنوان خود را با واژه «چگونه» شروع کنید خوانده شدن مطلب خود را بیمه کردهاید!»
فراموش نکنید هنگامی که مخاطبان تیتری پرسشی را میبینند (مخصوصاً اگر پاسخش را ندانند) ناخودآگاه ذهن آنها درگیر پیدا کردن پاسخ آن سؤال میشود
مثال برای یادآوری و برطرف کردن نیاز مخاطب:
چگونه در دو ماه، 5 کیلو وزن کم کنیم؟
چگونه خلاقتر شویم؟
چگونه در 20 دقیقه یک مقاله خوب بنویسیم؟
روشهای جذاب افزایش اعتمادبهنفس
عادتهای افراد موفق و پولدار چیست؟
چطور ویروس کرونا را مهار کنیم؟
بهترین دامنه برای شروع کسب و کار چیست؟
دیجیتال مارکتر یا برنامه نویس؟ کدامیک را انتخاب کنیم؟
و…
حتماً این فیلم که در مورد دست گذاشتن روی نیاز مخاطب هست را نگاه کنید:
روش سوم: راستش را بگویید، اما اغراق کنید!
بعضی از تولید کنندگان محتوا، گویا از آن طرف بوم افتادهاند. میخواهند با دروغ گفتن، یا جنسشان را بفروشند، یا مخاطب جذب کنند یا در هر صورت مخاطبین را فریب بدهند. بدانید که اگر دروغ بگویید، شاید در کوتاه مدت بتوانید مخاطب جذب کنید یا جنس بروشید، اما به بدنامی و بی اعتماد شدن نزد کسانی که از ما خرید کردهاند، اصلاً نمیارزد. ضمن اینکه فریب مخاطب با گفتن دروغ، کار غیراخلاقی و ناپسندی است.
مثلاً گفتن اینکه بهترین سایت فروش فلان چیز هستید، ادعایی است که درستی آن را نمیتوان بهآسانی بررسی کرد. باتوجه به چه منبعی این سایت بهترین سایت فروش است؟
به جای آن، میتوانید کمی پیازداغ ماجرا را زیاد کنید و تیترهای هیجانانگیزتری (در عین راستگویی) بگویید!
مثال:
با محصول «چطور جذاب باشیم» مثل ستاره در آسمان بدرخشید!
با بسته اعتماد به نفس، یک سر و گردن از بقیه بالاتر باشید!
باورهای محدودکننده، زندانیتان میکنند!
روش چهارم: عددها و درصدها، ترغیب کنندهاند
عدد و درصد فرمولی جادویی برای ترغیب مخاطبین جهت ادامه خواندن یک متن یا مقاله هستند. همیشه استفاده از عدد و درصد در عنوان مقاله میتواند راه را کوتاه کند. باورش سخت است ولی خیلی از کاربران حتی عنوان یک مقاله را هم نمیخوانند! اما همین دسته خیلی تنبل، حداقل اعداد را در نگاه اول میبینند. شما با گذاشتن یک عدد یا درصد در مقاله خود ناخودآگاه کاری میکنید که کاربر کلمات قبل و بعد از عدد را نیز بخواند و عنوان شما بهتر و اثرگذارتر دیده شود.
مثال:
10 روش شگفت انگیز برای لاغر شدن در سه هفته
6 راهکار عالی برای مدیریت استرس
3 تکنیک حرفهای برای استفاده از پاورپوینت
حضور میلیونی علاقه مندان عباس کیارستمی در روز بدرقه شاعر سینمای جهان
شهر لندن از نگاه 10678 ورزشکار حاضر در المپیک 2012
فروش 3 میلیاردی شبکه اجتماعی دیدی بود در یک روز
روش پنجم: احساسات خواننده را برانگیخته کنید
خوب، معمولی، بد، زیبا کلماتی هستند که به تعداد بسیار زیادی در مطلب استفاده شدهاند و قدرت جذب خود را ازدست دادهاند. پس به جای استفاده از این کلمات، جایگزین بهتری برای آنها پیدا کنید مثل: بینظیر، شگفتانگیز، چشمنواز، خیرهکننده و …
پدری که بعد از 40 سال فرزند خود را پیدا کرد
اشکهای شوق و غم هواداران ولز؛ وداع با اولین حضور در جام ملتهای اروپا
تجربه حس خوشایند و لذتبخش رضایت از زندگی با 4 روش عالی
روش ششم: از تجربههای منفی یا مثبت خودتان بگویید
«چطور در عرض دو ماه، 10 کیلو وزن کم کردم؟»، «چگونه در 20 دقیقه مقاله نوشتم؟»، «چطور در سال گذشته 400 میلیون تومان سرمایهگذاری کردم؟» و یا «چطور با این 4 اشتباه، 5 سال از عمرم را تلف کردم؟»،
در تیترها به شکستها، موفقیتها، اشتباهات بزرگ و کوچک و تجربیات اختصاصی خود اشاره کنید. قطعاً افراد دوست دارند تجربیات دیگران در موارد مختلف (حتی اگر به موفقیت منجر نشده باشد) را بدانند. پس عنوان سازی بومی خودتان را حتماً در مقالات و محتواهای خود لحاظ کنید
روش هفتم: زیبایی در سادگی است!
برای نوشتن تیتر جذاب عنوان را به زبان ساده بگویید! شاید در حوزه کاری شما تعداد زیادی کلمات تخصصی و عجیب و غریب وجود داشته باشد. آنها را فراموش کنید. شما هرگز نباید عنوانهای تبلیغاتی را با چنین اصطلاحاتی پر کنید، زیرا این کار باعث گیجشدن و ناامیدشدن مخاطب میشود. در عنوانها از زبانی ساده و همهفهم استفاده کنید. با این کار خواندن عنوانها راحتتر میشود و صمیمیتر بهنظر میآیند و کلیک بیشتری خواهند خورد. همان اولِ کار، مخاطب را با کلمات عجیبوغریب دلسرد نکنید.
مثال:
چطور خودمو رشد بدم؟
از کجا شروع کنم به یادگیری؟
بدون دردسر خانه بخرید!
یک روش ساده برای مدیریت کارها
میلیونرها به همین سادگی موفق شدند
روش هشتم: حس کنجکاوی مخاطب رو به بازی بگیر!
استفاده از حس کنجکاوی انسانها برای بالابردن سطح دانش، فروش محصول یا هرچیز دیگر میتواند مفید باشد؛ اما توجه کنید که زیاد از حد هم تحریک نکنید و زیادی آب و تاب ندهید که ممکن است اثر عکس بگذارد.
مثال:
6 راز میلیونر شدن
رازهای پنهان همسر شما چیست؟
21 روش تضمینی برای موفقیت در کار و زندگی
13 نکته در مورد کپی رایتینگ در تبلیغات تلویزیونی
ایمیل مارکتینگ؛ آنچه به شما نمیگویند…!
اقدام عجیب مایکروسافت و واکنش فوری گوگل دنیای آیتی را شگفتزده کرد
و در انتها؛
آیا خودتان روی تیتری که نوشتهاید کلیک میکنید؟
وقتی تیتر خود را نوشتید باید آن را امتحان کنید. یک تست ساده و کوچک برای این کار وجود دارد؛ از خودتان بپرسید که آیا حاضرید روی این تیتر کلیک کنید؟ در واقع باید خود را جای مخاطب بگذارید و سپس بینید که آیا تیتر شما میتواند او را جذب کند یا نه. اگر پاسختان مثبت باشد، حتماً کارتان را به درستی انجام دادهاید؛ اما اگر حس میکنید که تیتر کمی گنگ است و منظور را به خوبی نمیرساند، بهتر است به فکر تغییر دادنش باشید.
تیترنویسی یکی از مهمترین فاکتورهای جذب مخاطب است و باید به آن توجه ویژهای داشته باشید. با رعایت نکاتی که در این مقاله عنوان کردیم میتوانید تیتر جذاب و بهتری برای محتواهای خود انتخاب کنید.
چک لیست تیترنویسی
بعد از نوشتن تیتر، بررسی کنید که آیا تیتر شما ویژگیهای زیر را دارد یا خیر؟ ( نوشتن تیتر جذاب )
آیا تیتر شما خیلی واضح و شفاف، دستیابی به یک منفعت مطلوبی را به کاربر وعده میدهد؟
آیا در تیتر خود از آمار و اعداد و کلماتی که اضطرار را القا کند استفاده کردهاید؟
آیا در تیتر شما به یک هدف مشخص اشاره شده؟
آیا تیتر شما نسبت به تیترهای رقبا، تمایز ویژهای دارد؟
آیا تیتر شما کنجکاوی مخاطب را بر میانگیزد؟
آیا لحن تیتر شما با محتوا و مخاطب آن سازگار است؟
آیا تیتر شما به اندازه کافی مختصر و مفید هست؟
آیا برای تکمیل تیتر خود، زیرتیتر خوبی دارید؟
آیا تیتر شما شامل کلمات کلیدی سئو هست؟
آیا تیتر شما ترکیبی از موارد فوق را دارد؟
۴ دیدگاه دربارهٔ «8 روش کمتر گفته شده برای نوشتن تیتر جذاب»
سلام ممنون مطلب مفید با دسته بندی خلاصه و عالی
ممنون که همراهمون هستید و دغدغه آموزش و یادگیری دارید؛ همراهیتون باعث افتخارمون هست…
موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
واقعا عالی و مفید بود متشکرم از آقای بهرام پور و تیم فوق العاده شون
سلام دوست عزیز
خوشحالیم که مقاله نوشتن تیترهای جذاب برای شما مفید بوده.
مارو در جریان موفقیت هاتون قرار بدید.
موفق و بیشتر از یک نفر باشید …