میگویند نباید یک کتاب را با طرح جلد آن قضاوت کنید؛ اما حقیقت این است که طرح جلد کتاب میتواند گاهی از خود کتاب مهمتر، معروفتر و جذابتر باشد.
طراحی جلد کتاب بخش مهمی از تلاش بازاریابی شما برای فروش کتابتان است. شما میتوانید بهترین کتاب دنیا را بنویسید اما اگر یک طراح جلد خلاقانه نداشته باشد، افراد کمتری آن را خواهند خرید.
فروشندگان کتاب هم ترجیح میدهند کتابهایی با طرحهای جلد زیبا در پیشخوان ویترین مغازهشان بگذارند تا مخاطب و مشتری جذب کنند و خرید کتاب بیشتری انجام شود
یک نگرانی دیگر، فروش آنلاین کتاب است. اکنون فروش اینترنتی کتابها و کتابهای الکترونیکی بسیار گسترش یافته است. اگر طرح جلد کتاب شما زیبا و خلاقانه نباشد، احتمال کمتری وجود دارد تا توسط مخاطب انتخاب شود.
اگر کتاب خود را به شیوهای جذاب بستهبندی نکنید، خطر غرق شدن در دریای رقابت وجود خواهد داشت.
چرا طراحی جلد کتاب مهم است؟
طراحی جلد کتاب به دو دلیل مهم اهمیت ویژه دارد:
اول: این چیزی است که مردم را وادار میکند که کتاب شما را در کتابفروشیها یا فروشگاههای آنلاین بخرند.
دوم: به شما کمک میکند تا داستان کتابتان را در یک نما به مخاطب نشان دهید.
هدف اصلی ایجاد یک طرح جلد خلاقانه کتاب، ایجاد اولین تأثیر خوب بر روی کسی است که کتاب را میبیند. به یاد داشته باشید که جلد کتاب اولین چیزی است که مشتریان میبینند.
اما چه چیزی یک جلد کتاب تأثیرگذار ایجاد میکند؟ یکی از ویژگیهای یک پوشش کتاب خوب این است که میتواند فوراً عناصر اصلی داستان را به اشتراک بگذارد. در بهترین حالت، جلد کتاب خواننده را وادار به باز کردن کتاب برای خواندن چند صفحه اول میکند.
یک ویژگی مطلوب دیگر یک جلد کتاب خوب این است که منحصربهفرد و ساده باشد. طراحی باید با استفاده منحصربهفرد از رنگها، تصاویر و دیگر عناصر برجسته باشد؛ اما ظاهر کلی جلد باید ساده باشد تا بینندگان بتوانند پیام خود را بلافاصله در اولین نگاه دریافت کنند.
در این نوشته ابتدا به چندین کتاب فارسی میپردازیم و در ادامه کتابهای خارجی را از لحاظ طرح جلد خلاقانه کتاب بررسی میکنیم:
بیایید باهم از چند طرح جلد خلاقانه کتاب لذت ببریم:
شماره یک: رمان 1984 از جورج اورول
«نوزده هشتاد و چهار» نام کتاب مشهوری از جورج اورول است.
جرج اورول در این کتاب، آیندهای را برای جامعه به تصویر میکشد که در آن خصوصیاتی همچون تنفر نسبت به دشمن و علاقه شدید نسبت به برادر بزرگ (ناظر کبیر) (رهبر حزب با شخصیت دیکتاتوری فرهمند) وجود دارد.
در جامعه تصویر شده گناهکاران به راحتی اعدام میشوند و آزادیهای فردی و حریم خصوصی افراد بهشدت توسط قوانین حکومتی پایمال میشوند، به نحوی که حتی صفحات نمایش در خانهها از شهروندان جاسوسی میکنند.
شهروندان مجبورند همیشه با چهرهای سرشار از خوشبینی و لبخند به این صفحات نمایش نگاه کنند؛ تا کوچکترین شک و تصور نادرستی که نشاندهنده هرگونه نارضایتی فرد باشد، برای نمایندگان حکمرانان پشت صفحات نمایش ایجاد نشود، چرا که در غیر این صورت مورد غضب حکمرانان قرار میگیرند.
طرح جلد اصلی این کتاب که شامل یک چشم بزرگ و البته وهم انگیز است، کاملاً با محتوای کتاب همخوانی دارد. نام کتاب هم به درشتی روی جلد به چشم میخورد.
همچنین زمینه قرمز و خاکستری کتاب به ایجاد فضایی پیچیده و نه چندان مناسب، کمک میکند.
شماره دو: بر علیه شادی! (Against Happiness)
یک کتاب غیرداستانی از اریک جی ویلسون.
آقای ویلسون بر خلاف تمام نظریات روانپزشکی، در این کتاب عجیب در مورد فواید افسردگی صحبت میکند و میخواهد ثابت کند افسردگی، یک نیروی مولد است.
او برای اثبات نظریهاش افرادی مثل بتهوون، ونگوگ، ویرجینیا وولف و جان کیتس را نام میبرد و میگوید آنها شاهکارهایشان را در دوران افسردگی خلق کردهاند.
عنوان کتاب و نام نویسنده در روی جلد زردرنگ کتاب به گونهای درج شده که به صورت مینیمال طرح لبهای اخم آلود یک فرد به نظر میرسد.
شماره سه: حباب شیشه (The Bell Jar)
«حباب شیشه»، تنها رمان شبهزندگینامهای سیلویا پلات شاعر آمریکایی است که سال 1963 منتشر شد. سیلویا پلات این اثر را با نام مستعار «ویکتوریا لوکاس» منتشر کرد و جالب است که یک ماه پس از آن خودکشی کرد.
حباب شیشه شباهت بسیاری با زندگی واقعی پلات دارد و چنین به نظر میرسد که تنها اسامی شخصیتها و مکانها تغییر کردهاند. این اثر به زبانهای متعدد ترجمه شده و با وجود درونمایه تیرهاش در دبیرستانهای کشورهای انگلیسیزبان به عنوان متن درسی استفاده میشود.
حباب شیشه البته توسط گلی امامی هم به فارسی ترجمه شده است.
طرح جلد کتاب از آن جهت اهمیت دارد که شخصیت اصلی رمان خود را در تونل ناامیدی میبیند. این موضوع توسط طراحی دایرههای متحدالمرکز بر روی جلد کتاب منعکس میشود.
شماره چهار: روانی آمریکایی (American Psycho)
روانی آمریکایی رمانی هنجارشکن از برت ایستون آلیس است که در سال 1991 به چاپ رسید. زاویه دید داستان اول شخص است و توسط پاتریک بیتمن که قاتلی با سابقه زنجیرهای در منهتن است روایت میشود.
از روی این کتاب، یک فیلم معروف به همین نام با بازی کریستین بیل ساخته شد و غالباً با نقدهای مثبتی روبرو شد.
طراحی جلد کتاب به خوبی بدیها و شرارتهای شخصیت اول داستان را به نمایش میگذارد.
شماره پنج: آمستردام (Amsterdam)
آمستردام نام رمانی است نوشتهایان مکیوون که در سال 1998 در بریتانیا منتشر شد. این کتاب توانست جایزه ادبی من بوکر را از آنِ خود کند. در ایران نشر افق آمستردام را در سال 1391 با ترجمه میلاد زکریا منتشر کرده است.
هرمان هوبرشت، طراح جلد کتاب، به دلیل سبک پاپ آرت اش (هنر همگانی) شناخته شده است. طراحی جلد کتاب آمستردام یکی از معروفترین نمونههای هنر پاپ آرت است.
شماره شش: تاریخچه مختصر مرگ (The Brief History of the Dead)
کتاب فانتزی و ماجراجویانه اریک بروکمیر در سال 2006 منتشر شد.
داستان در دو قلمرو همزمان در اواسط قرن بیست و یکم اتفاق میافتد: روی زمین در ایالات متحده و قطب جنوب و در مکانی فراتر از مرگ!
داستان این رمان کمی آخرالزمانی وهمناک است.
به همین خاطر، طراح جلد، جلد این کتاب را به صورتی رازآلود طراحی کرده است.
چگونه با افکار منفی مبارزه کنیم ؟
شماره هفت: پرتقال کوکی (A Clockwork Orange)
فیلمی که از روی این کتاب ساخته شده، بسیار مشهورتر از خود کتاب است!
رمان پرتقال کوکی را آنتونی برجس به رشته تحریر درآورد. این کتاب از صحنههای خشن و ناراحتکننده استفاده میکند تا روانپریشی، گروههای بزهکار جوان و دیگر موضوعات اجتماعی، سیاسی و اقتصادی را در بریتانیای پاد آرمانشهر آینده نشان دهد.
الکس نقش اصلی فیلم، یک بزهکار جامعه گریز باجذبه است که علایقش عبارتاند از موسیقی کلاسیک (خاصه بتهوون)، تجاوز و چیزی است که در فیلم «فراخشونت» نامیده میشود!
طراحی جلد این کتاب عهده دیوید پالم بود. رنگهای روی جلد کتاب نشان از احساسات متناقض شخصیت اصلی داستان دارد.
این میتواند به مخاطب این نشانه را بدهد که شخصیت اصلی کتاب، چندان باثبات نیست و احتمالاً سخت بشود او را شناخت.
شماره هشت: کلمباین (Columbine)
هنری سنس، طراح جلد این کتاب معروف است.
کتاب در مورد کشتار مشهور کلمباین است. در کشتار دبیرستان کلمباین، دو دانشآموز دبیرستانی، اریک هریس و دیلن کلبولد، در نهایت 12 دانشآموز و یک معلم را به قتل رساندند. آنها 24 دانشآموز دیگر را زخمیکردند که سه تای از آن افراد، زمانی زخمی شدند که در حال فرار از مدرسه بودند. اریک و دیلن، سپس اقدام به خودکشی کردند.
طرح جلد کتاب یک طرح مینیمال از ساختمان مدرسه است و بعد از آن بخش بزرگی از جلد کتاب آسمانی خاکستری که نشان از احساسات غمبار بعد از کشتار است را نشان میدهد.
این یک نمونه عالی از سادگی طراحی است. در حقیقت سادگی یک عنصر کلیدی است که به یک طراحی فوق العاده جلد کتاب کمک میکند. حتی زمانی که طراحی لوگو آموزشی را ایجاد میکنید، مفهوم آن را ساده نگه دارید و تنها از یک یا دو رنگ و فونت استفاده کنید. شما باید از پیچیده کردن طراحی با استفاده از عناصر بسیار زیاد اجتناب کنید.
شماره نه: در باب مشاهده و ادراک از آلن دو باتن (On Seeing And Noticing)
کتاب تازه دوباتن اما طرح جلد جالبی دارد.
لورا اوواکدن، جلد این کتاب را با استفاده از علامت سؤال و لباس طراحی کرد که به طور نمادین حال و روز شخصیت اصلی را که در حال پیدا کردن ارزشهای خود است، نشان میدهد.
شماره ده: صنعتگر (The Craftsman)
نویسنده، ریچارد سنت، این کتاب را در مورد کار با ابزارهای ساده برای خلق چیزهایی که مهم هستند نوشت. طراح گرافیک، کورالی بیکفورد، از مدادهای رنگی مرتب شده به عنوان موضوع اصلی طرح جلد کتاب استفاده کرد و مطمئناً یکی از جالبترین طرحهای جلد کتاب است. چون میتوان با همین مدادهای ساده، نقاشیهای بسیار ماندگاری تولید کرد.
شماره یازده: تست بیمار روانی (The Psychopath Test)
تست بیمار روانی، یک کتاب روانشناسی است که توسط نویسنده بریتانیایی، جان رونسو نوشته شده و در آن به بررسی مفهوم سلامت روانی میپردازد. این کتاب در سال 2012 در لیست پرفروشترین کتابهای بریتانیا و ده هفته در لیست بهترین کتابهای نیویورکتایمز قرار گرفت.
طرح جلد کتاب توسط الکس مترو درست شده و به دلیل تأثیر متناقض آن بر بینندگان مشهور است. دو سبک طراحی در این جلد کتاب وجود دارد. در سمت چپ، یک سبک طراحی رسمی و در تصویر سمت راست، یک مقاله تکهپاره به تصویر کشیده شده است.
شماره دوازده: بیگانه (The Stranger)
بیگانه نام رمانی از آلبر کامو است که در سال 1942 در انتشارات معروف گالیمار منتشر شد و متن آن از اصلیترین آثار فلسفه ابسوردیسم (پوچ انگاری) به شمار میآید.
این کتاب مشهور البته طرح جلد جالبی هم دارد.
جلد کتاب توسط هلن ینتوس طراحی شده است. این جلد کتاب یک توهم نوری از تکههای سفید و سیاه دارد. این طرح جلد کتاب خلاقانه، یک حس سرگیجه ایجاد میکند که به نظر میرسد مورد دلخواه آقای کامو است. اهمیت حروف در طراحیهای گرافیکی در این طرح جلد کتاب مورد توجه قرار گرفتهاست.
شماره سیزده: جاده (The Road)
جاده، نام رمانی نوشته کورمک مک کارتی است که در سال 2006 چاپ شدهاست. این کتاب، داستان آخرالزمانی را روایت میکند. شرح سفر پدر و پسر (که در کتاب هیچ نامی ندارند) در دنیایی تباه. این رمان دهمین کتاب کرمک مکارتی بعد از رمان «جایی برای پیرمردها نیست» است که برنده دو جایزه ادبی در سال 2007 شد.
در رمان جاده همچنین، عواقب طوفان نوح به تصویر کشیده میشود. پوشش کتاب سناریوی بعد از انفجار تمدن را بیان میکند. طراح گرافیک، نیک لوندلس در سبکی که «سبک استیک» نامیده میشود، درختان اسکلتیای را به تصویر کشیده که نشان از خرابی ویرانی بعد از پایان دنیا دارد.
شماره چهارده: گتسبی بزرگ ( The Great Gatsby )
گتسبی بزرگ، رمانی بسیار معروف به قلم نویسنده آمریکایی اسکات فیتزجرالد است که در سال 1925 منتشر شد.
ماجراهای این کتاب در نیویورک و لانگ آیلند و در تابستان سال 1922 اتفاق میافتند. گتسبی بزرگ هماکنون یکی از بزرگترین رمانهای آمریکایی به شمار میآید و آن را در مدارس و دانشگاههای سراسر جهان (در رشته ادبیات آمریکا) بهعنوان یکی از کتب استاندارد تدریس میکنند. این کتاب زندگی جی گتسبی یک میلیونر و همسایهاش نیک را روایت میکند.
پسزمینه زرد رنگ کتاب در مورد شخصیتی باثبات و پراراده صحبت میکند. این مرد با یک لیوان نوشیدنی به تصویر کشیده میشود که توجه ما را به سرعت جلب میکند.
شما چه کتابهایی خواندهاید که طرح جلد توجهتان را جلب کرده باشد؟
محصول تندخوانی در مطالعه بهتر کتاب ها و موثرتر بودن یادگیری شما بسیار موثر است. روی تصویر زیر کلیک کنید تا اطلاعات کامل تری از این محصول فوق العاده دریافت کنید:
۲ دیدگاه دربارهٔ «14 طرح جلد کتاب معروف و الهام بخش»
مقالت خیلی خوبه ولی اگه راه های طراحی جلد رو هم میزاشتی بهتر بود
سلام همراه عزیز
خوشحالیم که همراهمون هستید و دغدغه یادگیری دارید؛ ممنونیم که نظرتون رو با ما به اشتراک گذاشتید.
بیشتر ازیک نفر