احتمالا واژه کاریزما را به وفور شنیدهاید. با اینحال شاید درک دقیقی از اینکه کاریزما چیست، نداشته باشید. در این مقاله به بررسی معنای کاریزما، اکتسابی یا انتسابی بودن آن و ویژگی های منحصر به فرد افراد کاریزماتیک می پردازیم. بدون شک مطالعه این نکات، در مسیر تبدیل شدن به فردی کاریزماتیک میتواند مفید باشد.
کاریزما چیست؟ یک تعریف خوب از آن!
میتوان کاریزما را یک ویژگی مرموز تلقی کرد؛ چراکه تعریف واحد و یکسانی از این واژه وجود ندارد. اما به طور کلی میتوان بیان کرد:
کاریزما مجموعه ای از صفتها و رفتار هایی است که با کنار هم قرار گرفتن آنها،شخصیت فرد، جذاب ،اثرگذار و الهام بخش باشد.
در واقع کاریزما نوعی تمایز و جذابیت در افراد است که باعث می شود دیگران تحت تاثیر قرار بگیرند. یا به عبارت دیگر کاریزما یعنی برخورداری از این توانمندی که دیگران را بر آن داریم که مشتاقانه خواسته هایمان را برآورده کنند و حتی دیگران را نیز برای برآورده کردن خواسته ما ترغیب کنند. همچنین فرد کاریزماتیک در لایه های عمیق احساسی بر روی دیگران تاثیر میگذارد و تحسین آنان را برمیانگیزد.
کاریزما اکتسابی است یا انتسابی؟
شاید با دیدن افرادی که در نظر دیگران بسیار جذاب هستند؛ در ابتدا پیش خودمان فکر کرده باشیم که آنها صرفا دارای انواعی از ویژگیهای مادرزادی هستند که با آنها متولد شدهاند و احتمالاً فکر میکنیم که این افراد بسیار خوش شانس هستند چرا که همیشه مورد توجه و علاقه دیگران قرار میگیرند.
با این حال باید بدانیم که برخلاف عقیده یونانیان باستان ؛کاریزما صرفا یک بهره الهی نبوده و میتوان با تکرار و تمرین مستمر و هدفمند به شخصیتی کاریزماتیک تبدیل شد؛ زیرا این خصوصیت رفتاری سلسلهای از رفتارها،صفات و مهارتهای ارتباطی است که باید در جهت ایجاد و آموختن آنها تلاش نمود.
حال به بیان مهارتهایی میپردازیم که توجه به آنها شما را در پیشبرد اهدافتان تا رسیدن به شخصیتی مطلوب هدایت خواهد کرد.
شاخصههای رفتاری افراد کاریزماتیک چیست؟
افرادی که کاریزماتیک هستند، معمولاً رفتارشان شامل خصوصیات زیر است:
۱- دقت به جزئیات و حواس جمع بودن
یکی از مهمترین شاخصههای رفتاری افراد کاریزماتیک این است که دقت و توجه بالایی به پیرامون خود دارند و در بهترین زمان ممکن، بهترین بازخورد ممکن را از خود نشان میدهند.
۲- افراد کاریزماتیک انعطافپذیری بیشتری دارند
افراد کاریزماتیک از انعطاف رفتاری بالایی برخوردارند و اکثراً خودشان محرک اولیه تغییر و تحول و خلاقیت هستند. این به آنها این امکان را میدهد که جذابیت و نفوذ بیشتری داشته باشند.
۳- آگاهی نسبت به مبانی گفتوگو
این افراد به گفتوگو اشراف کامل دارند و میدانند که چطور باید یک گفتگو را آغاز کنند و آن را پیش ببرند. در واقع یک فرد کاریزماتیک بهخوبی میداند که چقدر و چگونه باید سخن بگوید و چه سخنانی را به زبان بیاورد.
۴- افراد کاریزماتیک کلام یا فنبیان خوبی دارند
هوش کلامی که جمعی از مهارت تیزحسی، انعطافپذیری، فن بیان و سخنوری است، یکی از شاخصههای برجسته افراد کاریزماتیک است.همچنین ماهرانه صحبت کردن موجب میشود به درستی شنیده شویم.
دوست دارید شما هم فن بیان قدرتمندی داشته باشید؟ در دوره رایگان فن بیان شرکت کنید. (روی تصویر زیر کلیک کنید)
۵- اعتماد به نفس و کاریزما
اعتماد به نفس به معنای باور داشتن خود و تواناییهای خویشتن است ،فردی با این ویژگی، میداند که میتواند کنترل اوضاع را در دست بگیرد. تمامی موارد ذکر شده همراه با اعتماد به نفس است که حس اعتماد و اطمینان مخاطب را مانند آهنربایی به خود جذب می کند.
۶- قدرت تحسین و انتقاد
تحسین در رفتار افراد کاریزماتیک نقش پررنگی دارد، آنها سخاوتمندانه و البته هوشیارانه تحسین میکنند. افراد کاریزماتیک منتقدان خوبی هم هستند؛ آنان در عین بیپروایی میدانند چطور انتقاد کنند. این مسئله از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که به درستی انتقاد کردن علاوه بر اینکه باعث میشود نقد راحتتر پذیرفته شود؛ موجب پیشروی بیشتر و بهتر کارها خواهد شد.
۷- مهارت گوش دادن موثر
این مهارت موجب جذابیت و دوست داشتنی بودن ما نزد دیگران میشود. با این روش به افراد نشان میدهیم که صحبتهایشان برای ما مهم است و زمان گوش دادن مشغول توجه به آنها هستیم نه خودمان.
۸- مهربانی، تواضع و صداقت
کاریزماتیکها بدون هیچ چشمداشتی به دیگران محبت میکنند ؛ عشق ورزیدن به دیگران یکی از بهترین راههای جذب آنهاست. این افراد به فروتنی شهرهاند، به چیزی تظاهر نمیکنند و رفتار و گفتارشان صادقانه است.
زبان بدن در افراد کاریزماتیک چگونه است؟
زبان بدن یکی از مولفههایی است که میتواند ما را متمایز نشان دهد چراکه به ما این امکان را میدهد که راحتتر و موثرتر خود را ابراز کنیم و احتمال تاثیر پذیری دیگران از ما بیشتر شود. افراد کاریزماتیک معمولاً زبان بدن خوبی نیز دارند.
۱- افراد کاریزماتیک ارتباطات قویای دارند
افراد کاریزماتیک مهارتهای ارتباطی خود را به طور خاصی بهبود بخشیدهاند و تقریباً میتوانند با هر شخصی حتی با کودکان ارتباط کلامی قوی داشته باشند. رفتار آنها در زندگی روزمره به گونهای است که کمتر کسی از صحبت و همنشینی با آنها خسته خواهد شد.
۲- قدرت رهبری و کاریزما
این افراد دارای قدرت رهبری فوقالعادهای هستند. شخصیتهای کاریزماتیک به صورت ناخودآگاه و از روی عادت کارهایی انجام میدهند که موجب جذب دیگران میشود. این افراد معمولا از توانایی رهبری بالایی برخوردارند و میتوانند دیگران را به خوبی رهبری کنند.
کاریزما یا جذابیت و شعور؟! کدام یک؟
بسیاری از افراد معتقدند، واژهی «جذابیت» یا «شعور» مترادف کاریزماست. اگرچه جذابیت و داشتن یک رفتار متناسب با موقعیت های مختلف و یا به اصطلاح« با شعور بودن» از ویژگیهای افراد کاریزماتیک است؛ اما این واژه ها برای تعریف کاریزما، بیش از حد مخفف شدهاند و باید توجه داشت که مفاهیم جذابیت و شعور از کاریزما مجزا هستند.
اهمیت کاریزماتیک بودن؛ چرا باید کاریزماتیک شویم؟
کاریزماتیک بودن از جهت توانایی تاثیرگذاری بر دیگران حائز اهمیت است. در واقع اگر کسی بتواند خاصیتهای کاریزماتیک را در خود ایجاد کند حتی اگر هرگز مشهور نشود، میتواند حداقل روی نزدیکان خود تاثیر بگذارد. به عنوان مثال اگر فروشنده کاریزماتیک باشد میتواند مشتریان بیشتری را جذب کرده و کسب و کار خود را گسترش دهد.
همچنین داشتن کاریزما امکان متقاعد کردن افراد را فراهم میکند. افراد دارای کاریزما بسیار راحت تر اعتماد دیگران را جلب و آنها را با خود همراه میکنند ،توانایی جلب اعتماد یکی از مسائل مهمی است که در تمامی مراحل زندگی از اهمیت بالایی برخوردار است.
کاریزما از مواردی است که میتواند زندگی انسان را دگرگون کند، آن را به سمت رشد، توسعه و بهبود هدایت کند. کاریزماتیک بودن زمینه موفقیت شما را فراهم میکند و دانستن مهارت های آن در همه جنبه های زندگی به شما کمک خواهد کرد.
سخن پایانی…
در این مقاله به تعریف کاریزما و ویژگیهای خاص افراد کاریزماتیک پرداختیم و دانستیم که اگر هدف بزرگی داریم و میخواهیم اثر ماندگاری از خود برجای بگذاریم، به همراهی افراد دیگر در مسیر هدفمان نیازمندیم و قطعا این همراهی از طریق کاریزما محقق خواهد شد. همچنین دریافتیم که میبایست باور یادگیری مهارت کاریزماتیک را جایگزین باور ژنتیکی بودنِ مطلق این ویژگی کنیم و گام به گام با الگوبرداری از شاخصه های رفتاری افراد کاریزماتیک، به خود در کسب این مهارت کمک کنیم.
چطور مثل افراد کاریزماتیک شویم؟
در اینجا یک پیشنهاد برایتان داریم. اگر میخواهید مثل افراد کاریزماتیک و آنها که جذاب به نظر میرسند، زبان بدن داشته باشید، در دوره رایگان زیر که بیش از ۵ هزار نفر شرکت کردهاند، ثبتنام کنید:
۶ دیدگاه دربارهٔ «کاریزما چیست و افراد کاریزماتیک چه خصوصیاتی دارند؟»
مفید بود.
چقدر خوب که به آموزش توجه دارید؛ تبریک به شما
موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
سلام و درود بر اساتید گرانقدر
بحث کاریزماتیک واقعا بحث مهم برای جذابیت و موفق بودن هر شخص هست چونکه با جذاب بودن باعث می شود در هر محفلی جایگاه داشته باشیم و حرف شنوی بهتری از ما داشته باشند.
احمددانایی فر هرمزگان بندرخمیر
موفق وموید باشید
سلام همراه عزیز
خوشحالیم که اهل آموزش و یادگیری هستید.
روزگارتون نیک؛ بیشتر ازیک نفر باشید.
به نظر من افراد کاریزماتیک دو ویژگی خاص رو هم باید حتما داشته باشند باهوش بودن و جذابییت ظاهری داشتن
اتفاقا جذابیت ظاهری مهم نیست
برا همین میگم کاریزما