دکتر محمدحسن نادری متخصص روانشناسی کودک و دانشآموخته موسسه بینالمللی ویلیام گلسر است..
این دومین فیلم آموزشی است که از او در مورد «تربیت فرزند» و این بار در مورد مشکلات رفتاری کودکان و نوجوانان در مجموعه بیشتر از یک میبینیم.
این فیلم 6 دقیقهای (به همراه مثال جالب پیراشکی!) را تماشا کنید:
مشکلات رفتاری کودکان و نوجوانان چرا به وجود میآید؟
همه ما آدمها برای اینکه نیازهایمان را رفع کنیم، لازم است با دیگران «ارتباط» داشته باشیم. هرکدام از نیازهای 5 گانه مهم ما که در مقاله قبلی ذکر شد، باید ارضا شود تا حالمان خوب باشد و زندگی به کاممان باشد.
در غیر این صورت و در صورت ارضا نشدن نیازها، ممکن است مشکلات رفتاری در ما شکل بگیرد.
در بچهها هم همین وضعیت است. اگر ما به عنوان پدر و مادر بیاموزیم که چطور نیازهای آنها را ارضا کنیم، حالشان خوب میشود، بهانهگیری را کنار میگذارند و احتمال موفقیتشان در آینده هم افزایش مییابد.
بنابراین در پاسخ به سؤالی که در تیتر مطرح شده باید بگوییم: «به دلیل ارضا نشدن یک یا چند تا از نیازهایشان!»
بچهها به شدت به والدین وابستهاند…
ممکن است یک جوان بزرگسال، برای ارضای نیازهایش به پدر و مادر وابسته نباشد، اما یک کودک خردسال یا یک نوجوان، برای اینکه نیازهایش را برطرف کند، به شدت به والدینش وابسته است. برای همین هم ممکن است کودکان بیسرپرست، حال دلشان خوب نباشد و به احتمال بیشتری در آینده به بزهکاری یا رفتارهای ناهنجار دست بزنند.
یک مثال جالب؛ تا حالا پیراشکی خوردهاید؟
ارتباط معنی دار و جالبی بین «کمیت و کیفیت» ارتباط والدین با کودک و میزان مشکلاتی که او دچارش میشود وجود دارد.
یک پیراشکی را در نظر بگیرید.
فرض کنید سوراخ داخل پیراشکی، میزان مشکلات کودک باشد و خمیر دور پیراشکی، کیفیت رابطه ما با فرزند باشد.
شما نمیتوانید برای سوراخ پیراشکی کاری کنید؛ اما برای کیفیت و کمیت روابط خودتان با فرزندتان، بهراحتی میتوانید اثرگذار باشید.
چطور؟
بهجای تلاش برای کم کردن مشکلات کوچک، باید تلاش کنیم کیفیت روابط خودمان با بچه را به بهترین شکل ممکن بهبود ببخشید.
اگر فرض کنیم با هر گامی که به سمت بهبود روابط خودمان با بچه برمیداریم، یک لایه نازک خمیر به پیراشکی افزوده میشود، به این ترتیب بعد از مدتی، میبینیم که مشکلات رفتاری کودکان و نوجوانان به پایینترین سطح خودش خواهد رسید.
مطمئن باشید اگر بهجای تمرکز بر تغییر کودک، تمرکزتان را بر تغییر رفتارهای خودتان بگذارید، بهزودی میبینید که مشکلات رفتاری کودکان و نوجوانان شما بهراحتی قابلحل است و کاهش خواهد یافت.
امتحانش کنید
این نکته را یادتان نرود که…
اگر قرار است مشکلات رفتاری کودکان یا نوجوانان خودتان را برطرف کنید، حتماً یادتان نرود که این بهبود، باید گامبهگام و به صورت تدریجی صورت گیرد. پس صبر و حوصله به خرج دهید، تمرکز را بر روی خودتان بگذارید و مطمئن باشید با تغییر رفتارهای خودتان، کودک شما هم تغییر خواهد کرد.
۲ دیدگاه دربارهٔ «مشکلات رفتاری کودکان و نوجوانان و راهکاری درمان آن (تربیت فرزند-قسمت دوم)»
بسیار عالی بود
خوشحالیم که تو دنیای امروزی دغدغه آموزش و یادگیری دارید؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.