سئو چیست؟ ممکن است بارها بعد از جستجو یک کلمه و عبارت در گوگل، از خودتان پرسیده باشید که چه چیزی باعث میشود سایت X در رتبه اول قرار بگیرد، سایت Y در رتبه دوم باشد و به همین ترتیب بقیه وب سایتها در صفحات دیگر گوگل طبقهبندی شوند؟ جواب این سؤال به همراه هر سؤال دیگری که در مورد واژه SEO داشته باشید، در این مقاله وجود دارد. پس با من همراه باشید:
SEO چیست؟
واژه SEO مخفف این عبارت انگلیسی است: search engine optimization و ترجمه آن هم برابر است با این جمله: ((بهینه سازی برای موتورهای جستجو))
بسیار خب! حالا کمی از تعاریف آکادمیک بیرون برویم و به زبان فارسی روان ببینیم که سئو چیست؟
ببینید، در سطح وب، سایتهای زیادی علاقه دارند که روی عبارت «آموزش سخنرانی» در صفحه اول گوگل یا هر موتور جستجوی دیگری باشند؛ اما به نظر شما چرا وقتی این عبارت را جستجو میکنید، سایت بیشتر از یک به همراه 9 سایت دیگر را در صفحه اول مشاهده میکنید؟
این طبقهبندی سایتها در نتایج گوگل به صورت رندوم و شانسی اتفاق نمیافتد؛ بلکه به سئو سایت بستگی دارد!
سئو یک سری فرآیند و فعالیت (در حدود 200 فاکتور مختلف) است که باید روی یک وب سایت پیاده سازی شود. در ادامه، موتور جستجو این 200 فاکتور و کیفیت هر کدام از آنها را نسبت به هر وب سایت بررسی میکند و تصمیم میگیرد که وب سایت مورد نظر، روی هر کلمه کلیدی (کلمهای که کاربر جستجو میکند) در چه جایگاهی قرار بگیرد.
به عنوان مثال:
سایت بیشتر از یک روی کلمه کلیدی «آموزش سخنرانی» آنقدر خوب عمل کرده که بتواند به صفحه اول گوگل برسد، اما در عبارتی مثل «آموزش رشد فردی» رقبای قویتری داشته و هنوز نتوانسته جایگاه آنها را در صفحه اول بگیرد. (سئو ضعیفتری داشته)
حالا چند سؤال مهم پیش میآید:
سئو سایت به چه دردی میخورد؟
200 فاکتور سئو کداماند؟
سئو انواع مختلفی دارد؟
تنها راه دیده شدن در گوگل، سئو است؟
در ادامه مقاله به همه این سؤالها جواب میدهم:
سئو سایت چه اهمیتی دارد؟
خود واژه seo به حد کافی ترسناک هست! پس احتمالاً بهتر باشد مقالهاش را به زبان ساده و با مثال پیش ببریم:
تصور کنید که شما یک وب سایت فروش «خودکار تبلیغاتی» دارید. جستجو واژه خودکار تبلیغاتی به صورت ماهانه در گوگل، چیزی حدود 1200 دفعه است. حالا اگر وب سایت شما سئو مناسبی داشته باشد و در این کلمه به رتبه یک گوگل برسد، حداقل چیزی در حدود 900 نفر را به صورت ماهانه روی این کلمه به خود جذب میکند. اگر از این 900 نفر، صرفاً 50 نفر هم به مشتری شما تبدیل شده و سفارش خرید عمده خودکار تبلیغاتی بدهند، چقدر سود میکنید؟ میدانید بخش شیرینتر ماجرا کجاست؟
اینجا که شما میتوانید علاوه بر کلمه کلیدی خودکار تبلیغاتی، روی کلمات مرتبط دیگر هم در گوگل سئو شوید. کلماتی مثل:
خرید عمده خودکار،
قیمت خودکار تبلیغاتی،
خودکار تبلیغاتی ارزان،
و…
به این صورت یک وب سایت سئو شده میتواند در ماه چندین میلیون تومان سود مالی برای صاحب خود داشته باشد. در حال حاضر بزرگترین فروشگاه اینترنتی ایرانی (دیجی کالا) قسمت اعظمی از فروش میلیاردی ماهانه خودش را مدیون همین قدرت سئو سایت است. برای درک بهتر میتوانید کلماتی مثل:
خرید موبایل،
خرید لوازم جانبی،
خرید تلویزیون،
و…
را جستجو کنید و این وب سایت بزرگ را در صفحات اول گوگل مشاهده کنید.
200 فاکتور سئو چیست؟ انواع مختلف سئو
خب راستش را بخواهید، از این 200 فاکتور سئو، چیزی در حدود 190 تای آنها، فاکتورهایی هستند که صرفاً یک بار نیاز به اجرا دارند؛ یعنی موضوعی مثل سرعت سایت که یکی از فاکتورهای سئو است، یک بار بعد از اجرا شدن در سایت نیاز به فعالیت دوباره ندارد. پس نگران نباشید! به طور کلی این 200 موضوع در 3 دستهبندی تقسیم میشوند:
سئو داخلی
سئو خارجی
سئو تکنیکال
در ادامه مقاله اشارهای به چند فاکتور مهم سئو سایت میکنم تا بهتر با آنها آشنا شوید.
سئو داخلی (on page seo)
تمامی فعالیتهایی که در داخل سایت و برای بهینه سازی و سئو آن انجام میشود، سئو داخلی یا on-page seo نام دارند. از جمله آنها میتوان به موارد پایین اشاره کرد:
تولید محتوای متنی، (نوشتن مقاله که اهمیت بسیار بالایی در سئو دارد.)
ایجاد لینکهای داخلی به صفحات مختلف سایت،
فعال سازی مسیر راهنمای سایت، (لینکهای بردکرامب)
افزایش سرعت سایت
بهینه سازی ظاهر
و…
دقت کنید که قسمت اعظمی از 200 فاکتور گفته شده، در بخش سئو داخلی دسته بندی میشوند.
سئو تکنیکال (technical seo)
سئو تکنیکال سایت را شاید بتوانیم به عنوان بخشی از سئو داخلی هم محسوب کنیم. در سئو تکنیکال فعالیتهایی برای بهینه سازی سایت انجام میدهیم که کمی فنی و تخصصی هستند. به عنوان نمونه:
فعال سازی نقشه سایت، (سایت مپ)
بهینه سازی آدرس صفحات، (url)
حذف صفحات بیارزش سایت مثل صفحات 404،
و…
سئو خارجی (off page seo)
سئو خارجی شاید در نگاه اول کمی ساده به نظر برسد چون به طور کلی 3 فاکتور از 200 فاکتور را در خودش جای داده اما در همین قسمت از مقاله توصیه میکنم که اگر میخواهید از سئو ترسی داشته باشید، تمامی ترس و حواستان را روی سئو خارجی متمرکز کنید!
بیشترین رقابت سایتها در صفحات گوگل و بقیه موتورهای جستجو روی کلمات سخت، مربوط به سئو خارجی است و حتی بیشترین هزینه سئو سایت هم باید برای فعالیت در سئو خارجی صرف شود! (منظور هزینه زمانی و در صورت نیاز مالی است.)
3 فاکتور سئو خارجی اینها هستند:
لینک سازی:
در فرآیند لینک سازی یا لینک بیلدینگ، برای اینکه اعتبار وب سایتتان را به گوگل بفهمانید، از وبسایتهای مختلف به سایت خودتان لینک میدهید. البته قانون اصلی این است که خود سایتها به شما لینک بدهند اما با توجه به اینکه کسی به قوانین گوگل اهمیت زیادی نمیدهد، ما هم مجبوریم همرنگ جماعت شده و برای سایتمان لینک ساخته یا بخریم. به عنوان مثال اگر همین حالا در قسمت کامنت های این مقاله یک لینک به وب سایت خودتان بدهید، در اصل برای آن یک بک لینک ساخته و اعتباری را به آن منتقل کردهاید.
سوشیال سیگنال:
به فعالیت یک برند در شبکههای اجتماعی، سوشیال سیگنال میگویند. در این فاکتور سئو، گوگل اعتبار وب سایت شما در شبکههای اجتماعی مثل لینکدین، توییتر و… را بررسی میکند و نسبت به آن در مورد سئو سایتتان هم قضاوت میکند؛ اما چطور؟ با بررسی تعداد فالوورها، تعداد لایک پستها، اشتراک گذاریشان، تعداد نظرات و…
برند سازی:
و در نهایت مفهوم برند سازی آخرین فاکتور از سئو خارجی است. بخشی از قدرت سئو سایت شما، نسبت به اعتبار برندتان تعیین میشود. بررسی اعتبار برند شما توسط گوگل یک فرآیند نسبتاً پیچیده است. به طور کلی این موتور جستجو از رفتار کاربر در سطح وب متوجه میشود که وب سایت شما چقدر اعتبار دارد. مثلاً اگر همین حالا کاربری صفحه مرورگر خودش را باز کرده و در موتور جستجو عبارت بیشتر از یک را جستجو کند، گوگل متوجه اعتبار ما نزد کاربر میشود.
خب تا اینجای مقاله با مفهوم سئو، (یا همان seo، بازاریابی سئو، بهینه سازی سایت و هر چه که دوست دارید اسمش را بگذارید!) انواع آن و چند فاکتور مهمش نیز آشنا شدیم. در ادامه مقاله قصد دارم به این سؤال جواب بدهم که آیا تنها راه دیده شدن در موتور جستجو گوگل، سئو است یا نه؛ اما قبل از آن خالی از لطف نیست که اشارهای به یک موضوع دیگر در مورد خود مفهوم سئو داشته باشم:
کلاههای رنگی در seo!
همیشه در هر شغل و فعالیتی، راهکارهایی برای عملکرد غیر قانونی وجود دارد! یعنی حتی در شغلهای دولتی هم هستند کسانی که بتوانند به راحتی قوانین را زیر پا بگذارند و برای رسیدن سریع به هدفشان، خارج از اصول فعالیت کنند. شغل سئو هم از این قاعده جدا نیست!
تعیین کننده قانون در سئو، موتورهای جستجو، مخصوصاً موتور گوگل است. سئوکارها هم وظیفه دارند همیشه طبق قوانین عمل کرده و سایت خودشان را بهینه کنند؛ اما در این بین، برخی از سئوکارها گاها شیطنتهایی میکنند و باعث رنجش موتور جستجو میشوند. در سئو 3 نوع سئوکار داریم که با توجه به همین قانونی بودن و نبودنشان دسته بندی میشوند. در ادامه آنها را به شما معرفی میکنم:
سئوکار کلاه سفید
بچه مثبت مدرسه، سئوکار کلاه سفید است. این سئوکارها تماماً طبق اصول سئو و پیشنهاداتی که خود گوگل برای بهینه سازی سایت میدهد جلو میروند. مزیت استفاده از سئو کلاه سفید در مرحله اول کم خطر بودن آن و سپس قدرت بالایی است که به سایت منتقل میکند.
این یعنی اگر وب سایت شما به کمک سئو کلاه سفید به صفحه اول راه پیدا کند، احتمالاً جایگاهتان همیشگی است و دیگر قرار نیست که به صفحات قبلی برگردید؛ اما عیب آن هم این است که برای سئو شدن سایت به صورت کلاه سفید، موهای سئوکار همرنگ خودِ کلاهش میشود! زیرا این روش بسیار زمانبر است…
هفت ابزار رایگان سرچ کلمه کلیدی برای وب سایت
سئوکار کلاه سیاه
این همان بچه شرِ مدرسه است که مدیر بارها به او برای اخراج شدن اخطار داده و حتی گاها هم او را تنبیه کرده است. یک سئوکار کلاه سیاه دائماً از روشهای سئو کلاه سیاه برای بهینه سازی سایت استفاده میکند. روشهایی که قوانین اصلی گوگل را دور زده و در اصل الگوریتمهای این موتور جستجو را فریب میدهند.
مزیت این روش سئو، افزایش سرعت در رسیدن به صفحات اول است اما معایب آن هم در درجه اول پرخطر بودن و بعد از آن این است که احتمالاً وب سایت سئو شده به روش کلاه سیاه تا مدت کمی در نتایج اول گوگل باقی بماند و به سرعت به صفحات عقبتر برمیگردد.
پنالتی گوگل: پنالتی گوگل تنبیهی است که این موتور جستجو برای سئوکارهای کلاه سیاه در نظر گرفته. در این تنبیه صفحه، کلمه یا کل سایت سئوکار مورد جریمه قرار گرفته و به صفحات انتهایی گوگل (صفحات 10 به بعد) انتقال داده میشود.
سئوکار کلاه خاکستری
و این ماییم! ما سئوکارهای کلاه خاکستری، نه آنقدر خوبیم که همیشه با روی خوش مدیر مدرسه روبرو شویم و نه آنقدر بد که مجبور باشیم دائماً خشم او را ببینیم. ما چیزی بین سئوکار کلاه سیاه و کلاه سفیدیم، یعنی اصول کارمان انجام قوانین گوگل است اما در برخی مواقع و در انجام بعضی از فاکتورهای سئو، شیطنتهایی میکنیم تا سریعتر به نتایج اول برسیم. مثلاً به جای اینکه منتظر باشیم تا وبسایتهای دیگر ما را به عنوان یک سایت معتبر شناسایی کنند و به ما لینک دهند، خودمان دست به کار میشویم و از آنها لینک میخریم!
خب، به اندازه کافی در مورد سئو و کلاههای رنگی آن اطلاعات به دست آوردیم. فکر میکنم بهتر است به سراغ سؤال بعدی برویم:
آیا تنها راه دیده شدن در گوگل، سئو سایت است؟
گوگل یک شرکت بزرگ با چندین هزار کارمند است، ارزش میلیارد دلاری دارد و هزینه بسیار زیادی را صرف میکند تا بتواند این موتور جستجو قدرتمند را سرپا نگه دارد؛ اما به نظر شما همه این کارها را میکند تا شما در زمان جستجو واژه آموزش فن بیان، به سایت دلخواهتان برسید؟
نه! درست است که گوگل به رضایت کاربر اهمیت بسیار زیادی میدهد اما نکته اینجاست که گوگل مانند یک بیزینسمن عمل میکند. او رضایت کاربر را به دست میآورد تا مطمئن شود که توجه همه کاربران را به دست آورده. البته در این راه هم موفق بوده! به آمار پایین نگاهی داشته باشید:
در هر ثانیه بیشتر از 70 هزار جستجو در گوگل انجام شود،
نزدیک به 60 درصد کسبوکارها برای موفقیت به گوگل وابسته باشند،
و…
و الان زمان مناسبی است تا گوگل جواب این همه خدمات رایگان به مخاطب را بگیرد. اینجاست که پای یک سرویس غیر رایگان به میان میآید؛ تبلیغات گوگل!
در تبلیغات گوگل یا google ads، شما میتوانید با پرداخت هزینه، سایتتان را به رتبههای اول گوگل برسانید! این یعنی میتوانید با کارشناسان گوگل مذاکره کنید و از آنها بخواهید که یک صفحه از وب سایت شما را روی کلمه «آموزش فن بیان» در صفحه اول و حتی رتبه اول نمایش دهند. چطور؟ با پرداخت هزینه.
در سئو ما برای رسیدن به رتبههای بالای گوگل رقابت میکنیم اما هیچ هزینهای به این موتور جستجو نمیدهیم؛ اما در تبلیغات گوگل شما به ازای هر کلیک کاربر روی سایت شما در نتایج، هزینهای را پرداخت میکنید. مثلاً قیمت هر کلیک برای تبلیغات گوگل روی کلمه «آموزش فن بیان» در گوگل چیزی در حدود 5 هزار تومان تعیین میشود. به این صورت شما بعد از اینکه به صفحه اول گوگل رسیدید، به ازای هر بار کلیک مخاطبان این هزینه را به گوگل پرداخت میکنید.
سؤالات متداول در مورد سئو
حب، قبل از اینکه به انتهای مقاله برسیم، بهتر است چند سؤال متداول در مورد سئو را هم جواب بدهم. البته اگر سؤال شما در بین این سؤالات نبود، آن را در بخش نظرات مطرح کنید.
راهکارهای زیادی برای یادگیری علم و مهارت سئو وجود دارد. از مطالعه مقالات سطح وب فارسی و انگلیسی گرفته تا کمک گرفتن از خود گوگل و دورههای رایگان انگلیسی آن؛ اما بهترین راهکارهایی که برای مخاطبان وب فارسی بازدهی داشته باشد، این 2 مورد است:
1. شرکت در دورههای تخصصی سئو،
2. شرکت در دورههای رایگان کارآموزی سئو به صورت حضوری.
خیر، اگر قصد ندارید خودتان مشغول به سئو سایتتان شوید و انرژی و زمانتان را صرف آن کنید، میتوانید از سئوکارها کمک بگیرید. در این مسیر 3 راهکار دارید:
1. استخدام یک سئوکار در شرکت،
2. همکاری با یک شرکت سئو،
3. همکاری با یک سئوکار به صورت دورکاری.
دقت کنید که انتخاب نهایی شما هرکدام هم که باشد، باید یک قرارداد سئو کاملاً قانونی و محکم با کارفرما بنویسید.
قیمت خدمات سئو نسبت به نیاز شما متغیر است. ممکن است شما از سئوکار خود صرفاً افزایش بازدید سایت را بخواهید، شاید از او بخواهید فروشتان را افزایش دهد یا اصلاً کلماتی را مد نظر داشته و بخواهید آنها را به صفحه اول گوگل بیاورد. در هر کدام از این حالتها، قیمت متفاوت است.
اما به طور کلی هرچه حیطه فعالیت سایت شما سختتر باشد، قیمت سئو در آن هم افزایش پیدا میکند. مثلاً کلمات مربوط به «خرید موبایل» هزینههای سئو به شدت بالاتری نسبت به کلمات مربوط به «خرید صندلی» و… دارند.
کلام آخر
خب، به پایان مقاله سئو چیست در سایت بیشتر از یک رسیدیم. در این مقاله سعی کردم اول از همه شما را با مفهوم سئو آشنا کنم، اهمیت آن را توضیح داده و انواعش را هم به شما آموزش دهم. در ادامه به این سؤال جواب دادم که آیا تنها راه رسیدن به صفحه اول گوگل سئو است؟ و در انتهای مقاله هم پاسخ 3 سؤال متداول در مورد این مهارت و اجرای آن را در اختیار شما قرار دادم. امیدوارم از مطالب این مقاله لذت برده باشید. اگر هنوز سوالی دارید، در بخش نظرات آن را مطرح کنید.