حاضر جوابی و توانایی پاسخگویی سریع در موقعیتهای مختلف، مهارتی است که میتواند تأثیر زیادی بر روابط اجتماعی بگذارد. تحقیقات روانشناسان دانشگاه کوئینزلند به اهمیت این مهارت اشاره میکند؛ طبق این مطالعه، توانایی پاسخ سریع و پردازش ذهنی بالا به افراد کمک میکند تا در موقعیتهای پیچیده بهتر عمل کنند و در جمع به عنوان فردی باهوش و کاریزماتیک شناخته شوند. این تحقیقات نشان میدهد که سرعت پاسخگویی میتواند روابط اجتماعی را بهبود دهد، حتی اگر سطح IQ عمومی فرد بالا نباشد و بیشتر با هوش اجتماعی و مهارتهای ارتباطی فرد مرتبط است. در ادامه با راهکارهایی آشنا میشویم که بدانیم چطور حاضر جواب باشیم و در جمع ها بهترین عملکرد را داشته باشیم.
در این فایل صوتی چه راهکارهایی گفته شده است؟
در این فایل صوتی، به کننترل شرایطی میپردازیم که افراد گاهی با ما شوخیهایی میکنند که ممکن است خوشایند نباشد. حتی اگر این حرفها ما را ناراحت نکند، باز هم خوب است بتوانیم با واکنش مناسب و خوشبیان به این صحبتها پاسخ دهیم. این مهارت به ما کمک میکند توجه مخاطبان را جلب کرده و از خودمان دفاع کنیم، بدون اینکه سکوت کنیم یا اجازه دهیم حرفمان نادیده گرفته شود.
برای دانلود کافیست اینجا کلیک کنید
برای اینکه بدانیم چطور حاضر جواب باشیم، ابتدا باید بدانیم “حاضر جوابی” به این معنا نیست که در هر شرایطی حتماً پاسخ دهیم؛ گاهی اوقات سکوت بهترین واکنش است و در برخی موقعیتها، پاسخ دادن میتواند اشتباه باشد. نکته اینجاست که گاهی حاضر جوابی ممکن است به اشتباه به بیادبی تعبیر شود، در حالی که در مواقعی دیگر، میتواند جمع را شاد کند و خوشمشربی ما را نشان دهد. مهم این است که توانایی پاسخگویی داشته باشیم و بتوانیم تشخیص دهیم که آیا در آن لحظه، پاسخ دادن مناسب است یا خیر. این مهارت نیازمند درک درست از شرایط است و کاملاً به موقعیت بستگی دارد؛ چون مسائل ارتباطی و رفتار انسانی بسیار پیچیده و متنوع هستند و نمیتوان برای آنها یک راهحل ثابت ارائه داد.
در ادامه، 7 راهکار را آماده کردهایم که به کمک آنها میتوانید مهارت حاضر جوابی خود را تقویت کنیم. این راهکارها را مرور میکنیم تا ببینیم چطور میتوانیم در موقعیتهای مختلف بهترین پاسخها را داشته باشیم.
- بیشتر بخوانید: فن بیان چیست؟
- بیشتر بخوانید: تمرین فن بیان
- بیشتر بخوانید: تکنیک های افزایش هوش کلامی
- بیشتر بخوانید: لحن صحبت
از پاسخهای دفاعی بپرهیزید
اولین راهکار در حاضر جوابی، پرهیز از پاسخهای دفاعی و واکنشی است. فرض کنید کسی با لحنی نه چندان مودبانه بگوید: «چقدر تو خنگی!» شاید اولین واکنش این باشد که بگویید: «من خنگ نیستم!» اما با این جواب، در واقع حرف او را تأیید میکنید و موضوع را بیشتر برجسته میکنید.
به همین ترتیب، وقتی کسی میگوید «نگران نباش»، معمولاً ناخودآگاه بیشتر نگران میشویم! به همین شکل، اگر به حرفی پاسخ بدهیم با جمله «من اینطور نیستم»، ممکن است حس دفاعی بودن را به طرف مقابل منتقل کند. بنابراین، بهتر است در چنین موقعیتهایی از جوابهای دفاعی خودداری کنیم و پاسخی بدهیم که ماجرا را بیاهمیت جلوه دهد یا موضوع را به سادگی تغییر دهد.
- بیشتر بخوانید: در جواب تعارفات چه بگوییم
- بیشتر بخوانید: طرز برخورد با افراد مسخره کننده
- بیشتر بخوانید: جملات قشنگ برای سخنرانی
پاسخ را با سوال بدهید
روش دوم برای حاضر جوابی، پاسخ دادن با پرسش است. اگر در لحظه جوابی به ذهنمان نرسید، پرسیدن یک سوال میتواند بهترین گزینه باشد. مثلاً اگر کسی گفت: «چقدر خنگی»، میتوانیم بپرسیم:
- «ببخشید، منظورت چیه؟»
- «میتونم بپرسم چرا این حرف رو زدی؟»
- «میتونم بدونم دلیل این حرفت چیه؟»
پرسیدن سوال به ما فرصت میدهد که شرایط را بهتر مدیریت کنیم و طرف مقابل را به فکر واداریم. مهم این است که در هر موقعیتی، سوال مناسبی بپرسیم تا هم آرامش خود را حفظ کنیم و هم توجه دیگران را به طرز فکر و رفتار او جلب کنیم.
از طنز استفاده کنید
روش سوم برای اینکه بدانیم چطور حاضر جواب باشیم، استفاده از طنز است که معمولاً تأثیر خوبی دارد و میتواند جو را آرام و دوستانه کند. مثلاً اگر کسی درباره ظاهری مثل بینی صحبت کند، میتوان با یک شوخی بجا واکنش نشان داد. خود من در دوران تحصیل با این موضوع روبهرو بودم و چون بینیام کمی بزرگتر از حد معمول بود، همیشه دوستانم به شوخی اشارههایی میکردند!
یکی از بهترین کارهایی که در این مواقع انجام میدادم، استفاده از طنز بود. این کار باعث شد که بهجای اینکه بینی من نقطه ضعفم باشد، به یکی از ویژگیهای شخصیتیام تبدیل شود. به این ترتیب، هم فضای مثبتی ایجاد میشد و هم طرف مقابل متوجه میشد که نمیتواند با این موضوع من را آزار دهد.
مثلاً یکی از معلمهای عزیزم که هنوز هم با او دوست هستم، یک بار به شوخی گفت: «بهرامپور، چرا فقط نوک دماغتو نگاه میکنی؟» من هم با خنده جواب دادم: «همینم اگه ببینم خوبه، خیلی راه دوریه!» این پاسخ هم فضای طنزی ایجاد کرد و هم باعث شد به جای اینکه این موضوع باعث ناراحتیام شود، به یک خاطره خندهدار و جالب تبدیل شود. حتی بعد از سالها، وقتی همدیگر را میبینیم، این شوخی را به یاد میآوریم و میخندیم. این مثال نشان میدهد که چطور میتوانیم با طنز، موقعیتهای ناخوشایند را به لحظاتی مفرح تبدیل کنیم و کنترل شرایط را در دست بگیریم.
بهتر است به نقاط ضعفی که ممکن است دیگران روی آنها تمرکز کنند، فکر کنیم و ببینیم چه پاسخهای طنزآمیزی میتوانیم برایشان آماده کنیم. مثلاً بعضی افراد ممکن است درباره مسائل خصوصی مثل فرزندآوری سوال کنند که موضوع شخصی است و پرسیدن آن بیادبانه به نظر میرسد. در این موقعیتها، میتوانیم با طنز، تنش را کم کنیم.
مثلاً اگر کسی بپرسد «شما نمیخوای بچهدار بشی؟» میتوانیم بگوییم: «چه نکته جالبی! اصلًا یادم نبود! حتماً میگذارمش تو دستور کار! دستت درد نکنه که یادآوری کردی!» این جواب میتواند جو را آرامتر کرده و کمی شوخی و طنز را وارد جمع کند.
البته، موقعیت و شخصیت طرف مقابل بسیار مهم است. اگر این سوال را بزرگتر خانواده بپرسد، شاید چنین پاسخ طنزی نتیجه خوبی نداشته باشد و حتی فضا را متشنج کند. پس همیشه باید به شرایط و مخاطب دقت کنیم تا با انتخاب لحن مناسب، جو را به بهترین شکل مدیریت کنیم.
دوره غیر حضوری سخنرانی و فن بیان را از دست ندهید
پیشدستی کنید
روش چهارم برای حاضر جوابی، پیشدستی کردن است؛ یعنی اگر میدانیم موضوعی ممکن است به چالش یا شوخی دیگران تبدیل شود، خودمان به طور مستقیم و با طنز آن را مطرح کنیم. البته باید مطمئن باشیم که مخاطب ماجرا را میفهمد و صرفاً بر اساس حدس و گمان عمل نکنیم.
مثلاً دوستی داشتم به نام حسن که موهایش کاملاً ریخته بود. وقتی با کسی جدید آشنا میشد، خودش را معرفی میکرد و با خنده میگفت: «من حسن فلانی هستم، به من میگن حسن کچل! حتی چند تا کتاب کودک هم دربارهام نوشتن!» این شوخی برای دیگران جذاب بود و موضوعی که میتوانست به چالش تبدیل شود، به طنزی دلنشین تبدیل میشد.
بنابراین، بهتر است به مسائل مشابه در زندگی خود فکر کنیم و ببینیم آیا موضوعی هست که بتوانیم با پیشدستی آن را به طنز بگیریم و خنثی کنیم؟ این رویکرد کمک میکند که اصلاً کار به مرحله پاسخگویی نکشد و فضای گفتگو از همان ابتدا دوستانه بماند.
- بیشتر بخوانید: اصول سخنوری
- بیشتر بخوانید: آموزش صداسازی
- بیشتر بخوانید: چگونه صدای خود را کلفت کنیم؟
- بیشتر بخوانید: چگونه فن بیان خوبی داشته باشیم
یکی دیگر از مواردی که ممکن است به چالش تبدیل شود، نام یا نام خانوادگی ما است. اگر نام یا نام خانوادگیمان قابل شوخی یا بازی با کلمات باشد، میتوانیم با طنزی ملایم از آن استفاده کنیم؛ البته فقط در موقعیتهای غیررسمی که چنین شوخیای پذیرفته باشد، نه در محیطهای کاملاً رسمی.
بیایید این چهار راهکار اولیه را مرور کنیم:
- اجتناب از پاسخهای دفاعی: هر بار که میگوییم «من اینطور نیستم»، ممکن است برداشت طرف مقابل برعکس باشد.
- پاسخ با سوال: با پرسیدن سوال، هم موضوع را خنثی میکنیم و هم فرصت بیشتری برای فکر کردن پیدا میکنیم.
- استفاده از طنز: طنز میتواند تنش را از بین ببرد و فضا را دوستانهتر کند.
- پیشدستی کردن: با پیشدستی درباره موضوعات حساس، اجازه نمیدهیم به چالش یا نقطه ضعف تبدیل شوند.
این چهار راهکار، شروع خوبی برای تقویت مهارت حاضر جوابی و مدیریت موقعیتهای حساس هستند.
در ادامه،3 راهکار حرفهایتر برای تقویت حاضر جوابی را بررسی میکنیم.
- بیشتر بخوانید: کلمات محترمانه برای خانم ها
- بیشتر بخوانید: سلام های باکلاس
- بیشتر بخوانید: کلمات باکلاس تهرانی
مرور پاسخهای ایدهآل
روش پنجم این است که پس از مواجهه با شوخی، کنایه یا طعنه، وقتی موقعیت تمام شد، با خود مرور کنیم که چه پاسخی میتوانستیم بدهیم. این تمرین ذهنی به ما کمک میکند تا از تجربیات گذشته درس بگیریم و آمادهتر شویم. خیلی از ما بعد از چنین موقعیتهایی با خود فکر میکنیم: «ای کاش اون جواب رو داده بودم!» اما صرفاً حسرت خوردن کمکی نمیکند. بهتر است با خود تمرین کنیم که اگر بار دیگر در چنین شرایطی قرار گرفتیم، دقیقاً همان پاسخی را که در ذهن داریم، بگوییم. میتوانیم چشمهایمان را ببندیم، موقعیت را تصور کنیم و لحظهای را که جواب مناسب میدهیم در ذهن مرور کنیم. این تمرین، هم اعتمادبهنفس ما را بالا میبرد و هم به ما کمک میکند که در موقعیتهای مشابه، واکنشهای سریعتر و موثرتری داشته باشیم.
- بیشتر بخوانید: فن بیان در خواستگاری
- بیشتر بخوانید: فن بیان کودکان
- بیشتر بخوانید: آموزش فن بیان
- بیشتر بخوانید: قشنگ ترین جملات احوال پرسی رسمی
از حاضر جوابی دیگران الهام بگیرید
روش ششم یکی از روشهای موثر است برای اینکه بدانیم چطور حاضر جواب باشیم؛ اگر دوستان یا اطرافیانمان در موقعیتی حاضر جوابی جالبی داشتند، خوب است توجه کنیم که چه گفتند و چطور پاسخ دادند. این روش به ما ایده میدهد و مهارت پاسخگوییمان را تقویت میکند. برای تمرین، میتوانیم مثل روش قبلی، چشمهایمان را ببندیم و خودمان را در آن موقعیت تصور کنیم. ببینیم اگر ما هم بودیم، چه جوابی میدادیم؟ آیا میتوانیم پاسخ آنها را بهتر کنیم یا همان جواب مناسب است؟ این تمرین ساده، در موقعیتهای واقعی کمک میکند تا سریعتر و با اعتمادبهنفس بیشتری پاسخ دهیم.
در کنار افرادی قرار بگیریم که حاضر جواب هستند، چرا که این همراهی تأثیر زیادی در تقویت مهارتهای ما خواهد داشت. حتی اگر چنین افرادی در اطرافمان نباشند، تماشای فیلمهایی که دیالوگهای جالب و حاضر جوابیهای هوشمندانه دارند، میتواند به ما ایده بدهد. فیلمهای سیاسی، بهویژه نمونههای خوبی هستند، چون معمولاً پر از دیالوگهای تیز و کوبنده هستند. البته توصیه میشود این فیلمها را به زبان اصلی ببینید، چون در ترجمه ممکن است جذابیت و ظرافت حاضر جوابیها از بین برود.
همچنین، مطالعه کتابهایی که شامل نقلقولهای جالب و کنایههای هوشمندانه هستند، مفید است. اگرچه ممکن است پیدا کردن چنین کتابهایی به زبان فارسی کمی دشوار باشد، اما مرور نقلقولهای مختلف میتواند ایدههای خوبی برای تقویت حاضر جوابی به ما بدهد.
بداههگویی را تمرین کنید
روش هفتم، تمرین برای بداههگویی است. اگر بتوانیم مهارت بداههگویی را تقویت کنیم، مغزمان به تدریج آماده میشود تا در هر موقعیتی، بدون استرس و با اعتمادبهنفس حاضر جواب باشیم یا حداقل بتوانیم خود را بهخوبی از شرایط دشوار خارج کنیم.
اگر به این موضوع علاقهمندید، شرکت در دوره غیر حضوری “چطور بداهه گوی خوبی باشیم؟” میتواند به شما کمک کند تا مغزتان را برای این شرایط آماده کنید و بتوانید سریعتر و موثرتر پاسخ دهید.
برای دانلود فایل pdf کافیست اینجا کلیک کنید
زوایای پنهان و کمتر شناخته شده شخصیتتان را با فن بیان قدرتمند، به رخ دیگران بکشید:
روی تصویر کلیک کنید
این دوره به تازگی ضبط شده، کاربردی، علمی و کامل است!
سخن پایانی
در نهایت، برای پاسخ به این پرسش که چطور حاضر جواب باشیم، باید درک کنیم که حاضر جوابی چیزی فراتر از واکنش سریع است. این مهارت در حقیقت ترکیبی از انعطافپذیری، هوش احساسی، و توانایی درک شرایط اجتماعی است. با این راهکارها، نهتنها میتوانیم با سرعت و دقت پاسخ دهیم، بلکه تأثیر مثبتی بر اطرافیان نیز خواهیم داشت و در جمع به عنوان فردی باهوش و خوشمشرب شناخته میشویم.
۳۳ دیدگاه دربارهٔ «چطور حاضر جواب باشیم ؟ 7 راهکار طلایی و موثر»
خیلی ممنون از نکات خوبتون
شما اینجا بیشتر حاضرجوابی جلوی نقاط منفی رو گفتید
ولی من یه مشکلی که دارم اینه که دوستام من رو بخاطر زیاد درس خوندنم، یا اینکه مثلا یه بار یه جا رتبه خوب آوردم مسخره می کنن!
اصلا هیچ وقت ادعایی نکردم که اینجوری بشه، کلا آدم کمرویی هستم و به نظرم همین هم باعث شده هی دستم بندازن. من هم بیشتر مواقع میخندم و سکوت میکنم. ولی این حرفاشون که هی بیشتر شده ، احساس میکنم اصلا من رو یه وجود دیگه ای میبینن و حرف زدنشون با من معمولا به این تیکه ها ختم میشه . این واقعا عذاب میده آدمو که نتونی خوب با دیگران ارتباط برقرار کنی.. اینکه نوجوون باشی هنوز ولی حتی دوستای نزدیکت و همکلاسی هات تو رو با لفظ «آقای ….» صدا کنن (که نشون از همون فاصله هست) حس خوبی اصلا نداره…
سلام همراه عزیز بیشتر ازیکی
تبریک به شما که اهل مطالعه و یادگیری هستید؛ بهتون پیشنهاد می کنیم در خصوص موضوعی که مطرح کردید در مقاله زیر همراهمون باشید.
مقاله
بیشتر ازیک نفر
سلام
خیلی ممنون بابت مطالب مفیدی ک تهیه کردین
و منی که فک میکردم حاظر جواب بودن بی ادبی و گستاخیه :/
الان متوجه شدم که چیز خیلی خوبیه
سلام همراه عزیز
خوشحالیم که تو این روزای شلوغ نوروز, شما به فکر رشد فردی هستید؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
مفید و کاربردی
ممنون از تیم بینظیرتون
سلام همراه عزیز
خوشحالیم که تو این روزای شلوغ نوروز, شما به فکر رشد فردی هستید؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
خیلی اوقات حرفایی که به ما زده میشه و چون نمیدونیم چه جوابی بدیم سکوت میکنیم
مقالتون عالی و کاربردی بود
راهکار هایی که منبع معتر دارن و علمی هستن
خسته نباشید
سلام همراه عزیز
خوشحالیم که تو این روزای شلوغ نوروز, شما به فکر رشد فردی هستید؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
بسیار عالی
برای حاظر جواب بودن دوره ای وجود داره که ببینیم؟
سلام همراه عزیز
خوشحالیم که همراهمون هستید و دغدغه یادگیری دارید.
دوره ای به این عنوان خیر، اما در دوره شهامت این موضوع را فرا خواهید گرفت که چگونه حقتون رو گرفته و حرفتون رو به مخاطبتون با اعتماد به نفس بزنید؛ جهت اطلاعات بیشتر از این دوره می توانید از طریق لینک زیر اقدام نمایید.
دوره شهامت
خوشحالم برای خوندن مقالتون تایم گذاشتم
ارزش خوندن داشت
سلام همراه عزیز
خوشحالیم که تو این روزای شلوغ نوروز, شما به فکر رشد فردی هستید؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
سلام
در این زمینه بنده به شدت ضعف دارم بابت تکنیک های چطور حاضر جواب بودن ممنون
امیدوارم باعث تغییراتی در من بشه
سلام همراه عزیز
خوشحالیم که تو این روزای شلوغ نوروز, شما به فکر رشد فردی هستید؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
راهکار هایی ک ارئه کردین خیلی خوب و موثر بود ممنون ازتون
سلام همراه عزیز
خوشحالیم که تو این روزای شلوغ نوروز, شما به فکر رشد فردی هستید؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
سلام و عرض ادب
عموما اشتباهی ک مردم میکنن اینه که حاضر جوابی رو با پررویی و بی ادبی یکی میدونن
خیلی خوبه که ما یاد بگیریم چجوری حاضر جواب باشیم
وقت بخیر
مقاله خیلی خوبی بود تشکر
سلام همراه عزیز
خوشحالیم که تو این روزای شلوغ نوروز, شما به فکر رشد فردی هستید؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
عالی
خوشحالیم که همراهمون هستید و تو روزای اول سال جدید به فکر رشد فردیتون هستید؛ تبریک به شما
امسالتون مبارک؛ بیشتر ازیک نفر
سلام عرض میکنم
بسیار عالی و مفید بود همیشه موفق باشید
خوشحالیم که تو اولین روز سال جدید هم، دغدغه رشد و آموزش دارید؛ تبریک به شما
امسالتون مبارک؛ بیشتر ازیک نفر
خیلی اوقات به دلیل تمرین کم در ان لحظه موضوعات را فراموش میکردم .با این مقاله فهمیدم تمرین سخنرانی بداهه به من کمک میکند این نقص را کم کنم.
خوشحالیم که محتوا براتون کاربردی بوده است؛ امیدواریم بازهم بتونیم با محتوایی مفید در خدمتتون باشیم.
بیشتر ازیک نفر
ممنونم از مقاله خوبتون عاااالی بود
خوشحالیم که بیشتر ازیکی هستید؛ موفق باشید.
ایول
خوشحالیم که همراهمون هستید و دغدغه یادگیری دارید.
موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
بسیار عالی و مفید
خوشحالیم بابت همراهیتون؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
بسیار عالی و مفید
چه خوب که اهل رشد و آگاهی هستید؛ خوشحالیم که تو جمع بیشتر ازیکی ها هستید.
موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.