میخواهید شغل خود را تغییر دهید اما نمیدانید این تغییر شغل چه پیامدها یا مزایایی دارد؟ شاید هم اصلاً نمیدانید به آنجا خواهید رسید یا خیر.
وقتی ما در مخمصه بزرگی گرفتار میشویم (مثلاً در رابطه با شغل)، میترسیم قدم بعدی را برداریم و به مرحله بعد برویم. خصوصاً وقتی نمیدانیم راهی که در آن قدم میگذاریم ما را به کجا میبرد: کارآفرین میشوم؟ صنعتم را تغییر میدهم؟ ادامه تحصیل میدهم؟ چه تصمیماتی باید بگیرم؟ با این افکار، کمکم حس میکنید انگار آچمز شدهاید و نمیدانید چه کنید!
شروع یک کار جدید خیلی هیجانانگیز و الهامبخش است. با یک کار جدید شما دارید احتمالات را با آغوش باز میپذیرید. من میخواهم به شما کمک کنم تا در این زمینه بهترین راه را پیدا کنید و در تغییر شغل خود موفق شوید.
7 نکته برای تغییر شغل
با این هفت نکته ساده و البته مهم در مورد تغییر شغل همراه شوید:
1- با رؤیای خود همگام شوید
همگامی و ترکیب رؤیا یا شخصیت یکی از مهمترین کارهاست. شغل ما از بخشهای درونی و خاص شخصیت ما انتخاب میشود. پس وقتی میخواهید شغل خود را تغییر دهید باید خواستههایتان را برای این شخصیت جدید و شغل جدید همگام کنید.
از طرفی این کار کمی مثل تلقین است: هرچه بیشتر آن را تکرار کنید، خودتان را هم جدیتر میگیرید. این همگامی حتی روی کسانی که خواستههایتان را با آنها در میان میگذارید هم مؤثر است. آنها طور دیگری به شما نگاه میکنند پس طور دیگری هم با شما حرف میزنند.
مثلاً به جای اینکه بگویند: «در کارش گیر کرده و نمیداند چه کند»، میگویند: «هنوز دارد همینجا کار میکند، اما در فکر تغییر شغل است.»
2- آنچه شما را به اینجا رساند، دیگر به درد راه جدید نمیخورد
اگر میخواهید شغل تازهای پیدا کنید، باید به دنبال علایق جدید هم باشید. علایق و خواستههایی که همین الآن دارید شاید راحتتر باشند و به شما حس امنیت دهند، اما لزوماً قرار نیست شما را به مقصود و هدف جدیدتان هم برساند.
خواستههای الآن شما مثل نقطه شروع است. اما احتمالاً هنوز افرادی که نقش مهمی در تغییر شغل شما ایفا میکنند را ملاقات نکردهاید. پس بهتر است خواستهها، علایق و اطرافیانتان را هم تغییر دهید تا دید بازتری نسبت به آنچه واقعاً میخواهید پیدا کنید.
- بیشتر بخوانید: تنفر از شغل
- بیشتر بخوانید: افزایش بهره وری در محیط کار
- بیشتر بخوانید: بهترین کشور برای کسب و کار
- بیشتر بخوانید: شغل های پر تقاضا در آینده
3- زمان بخرید
برای یافتن حرفه جدید باید زمان را دور بزنید؛ یعنی چه؟ یعنی میتوانید کار کنونی خود را رها کنید، مرخصی بگیرید یا همه چیز را فدای خواستههای جدیدتان کنید؛ اما از طرفی میتوانید کمی در برنامه کاری خود دست ببرید، آن را تغییر دهید و زمان اضافهای برای تحقیقات روی حرفه جدید پیدا کنید.
اگر کمی با دقت تر برنامه روزانهتان را بررسی کنید، مسلماً میبینید که حداقل یک ساعت در روز برای تحقیقات و فکر درباره ایدههای جدید و مطالعه درباره موضوعاتی که به آنها علاقه دارید خواهید داشت.
4- تفننی جستوجو کنید
کمتر کسانی هستند که دقیقاً بدانند از این زندگی چه میخواهند. اکثر مردم از شغل، زندگی و شرایط کنونی خود راضی نیستند. از طرفی هم نمیدانند چطور باید پیش بروند، چه فکرهایی کنند و قدمهای بعدی به سوی موفقیت چیست.
بهترین درمان برای این مشکل جستجو و تحقیقات تفننی است. شما میتوانید ساعاتی در روز را برای سرگرمی در کلاسهای مختلف ثبتنام کنید یا کتابهای مرتبط را بخوانید. دورههای کوتاه هم مفید هستند.
مثلاً افرادی هستند که در کنار دانشجویی، شغل سادهای دارند اما همزمان در کلاسهای مختلف ثبتنام میکنند، کتابهای انگیزشی و آموزشی میخوانند، در سمینارها و دورههای آموزشی شرکت میکنند و به کنفرانسهای مختلف میروند تا بتوانند رسالت فردی خود و هدف مورد علاقهشان را پیدا کنند.
بهترین راه این است که شغل، درس و زندگی را برای تغییر شغل و حرفه خود مختل نکنیم. میتوانیم در کنار کارهای روزمره، زمانی را به رشد و شناخت خود و علایقمان اختصاص دهیم.
5- هرکسی میتواند در یک سال حرفهای شود
من مقالهای از جیمی اندرسون خواندم که کمکم کرد به این نکته درباره تغییر شغل برسم. او یکبار تصمیم گرفت که یک سال از عمر خود را صرف شرکت در مسابقه دوچرخهسواری کند و به تمرین بپردازد. میخواست ثابت کند که هرکسی میتواند یک ساله در حرفهای ماهر شود.
این میتواند توصیه خوبی برای هرکس که میخواهد شغلش را تغییر دهد باشد. من شنیدهام که افراد در حین تغییر شغل و حرفه خود بیشتر نگران هزینهها هستند. وقتی یک شغل عادی داریم، سخت است برای هدفی والاتر هزینه کنیم؛ اما شاید برایتان تعجب برانگیز باشد که چطور اندکی پول هم میتواند برای رسیدن به هدفمان کافی باشد.
مسلماً افرادی را دیدهاید که به اصطلاح دارند در یک «قوطی کبریت» بهعنوان خانه زندگی میکنند و منتظرند خانه اصلیشان ساخته شود. یا کسانی که همه دارایی خود را میفروشند تا به سفر دور دنیا بروند. این در حقیقت، سرمایهگذاری در شغل ناپایدار کنونی است. همانطور که روی مدرک تحصیلی خود سرمایهگذاری کردید و شغل الانتان را دارید، میتوانید با زمان خریدن، روی شغل و حرفه آینده خود هم سرمایهگذاری کنید.
- بیشتر بخوانید: آموزش نحوه غلبه بر ترس از شروع کار
- بیشتر بخوانید: پرزنتر چیست؟
- بیشتر بخوانید: راه اندازی کسب و کار
- بیشتر بخوانید: چطور بفهمیم از زندگی چه می خواهیم؟
6- مربی بگیرید
حالا که حرف سرمایهگذاری شد، باید بگویم که اگر میخواهید در تغییر حرفه خود موفق باشید (یا هر تصمیم ضروری و مهمی که باید بگیرید یا تغییرش دهید) پیشنهاد میکنم در 6 الی 12 ماه اول، مربی (کوچ) بگیرید، با او مشوت کنید و بگذارید حمایتتان کند. حالا که ورزشکاران مربی دارند و مربی آنها در مسابقات به آنها قوت قلب و انرژی میدهند، چرا شما هم یکی از همین مربیها نداشته باشید؟
مربی میتواند شما را در مسیر نگه دارد. نمیگذارد منحرف شوید و اشتباه کنید، چیزی را فراموش کنید یا بهانه بیاورید. او نمیگذارد به خودتان شک کنید و فرایند پیشرفت را با افکار منفی مخدوش کنید. آنها ایدهها و دیدگاههای جالب و جدید برایتان دارند که باعث میشود حس کنید تمام ناممکنها قرار است ممکن شود.
این را بدانید که همیشه و هروقت به مربی یا همراهی نیاز دارید میتوانید با مجموعه بیشتر از یک نفر تماس بگیرید و از همکاران ما کمک بگیرید. ما همیشه برای رشد و بهبود شما تلاش میکنیم و میخواهیم با انتخاب بهترین تصمیمها و قدم گذاشتن در درستترین راهها، بیشتر و موثرتر از یک نفر باشید.
7- اولین کار برای رفتن به مرحله بعدی
قدرت تغییر در اهداف کوچکتر است.
یک تغییر بزرگ، تغییرات کوچکتر را میطلبد و یک هدف بزرگ، هدفهای کوچکتر. اگر در تغییر حرفه خود، گام بزرگی بردارید، حرفه شما بیاعتبار و بیانتها خواهد ماند چون در کوتاهترین زمان ممکن، به چیزهای متعددی نیاز داشتید که با بیدقتی و سرعت زیاد آنها را فراهم کردید. پس نمیتوانید مطمئن باشید که همه کارها را دقیق و منظم انجام دادهاید!
تغییر، زمان میخواهد. گر صبر کنی، ز غوره حلوا سازی!
اگر میخواهید حرفه خود را عوض کنید و به تغییر شغل فکر میکنید، باید گزینههای کوچکتر را بررسی کرده و برای هدفهای کوچکتر برنامهریزی کنید تا به یک شاهکار نفسگیر برسید!
چند نشانه که میگویند زمان تغییر شغل فرا رسیده است.
نشانههای تغییر شغل را بشناسید. اگر شما هم در حال تجربه نشانههای زیر هستید بهتر است به فکر تغییر شغل باشید. البته در این زمینه هیجانی عمل نکنید و طبق توصیههای بالا پیش بروید:
- از مهارتهایتان حداکثر استفاده را نمیکنید
- شغلتان با علایقان همسو نیست
- محیط کار یا همکاران سمی دارید
- فرصت رشد و پیشرفت در محیط کاریتان مهیا نیست
- به حدومرزهای اخلاقی شما بیتوجهی میشود
- از لحاظ فیزیکی و روانی آسیب دیدهاید
- از مدیرتان متنفرید
- حقوق و مزایای پایینی دارید
- به اندازه تواناییهایتان حقوق نمیگیرید
- همه چیز برایتان غیرقابل تحمل شده است
- فرصتهای شغلی بهتری پیش رویتان است
- نمیتوانید آیندهتان را در محیط یا شغل فعلی تصور کنید
- میلی به حضور در محیط کار ندارید
- برای انجام مسئولیتهایتان احساس ناتوانی میکنید
- تعادل کار و زندگی شخصی شما بههم خورده است
- محیط کار خود را به دوستانتان پیشنهاد نمیکنید
- ارزشهای شما و سازمان با یکدیگر همسو نیست
با در نظرگرفتن این نشانهها لیستی از انتظارات خود تهیه کنید. زمانی که ذهن شما نسبت به خواستههایتان شفاف شد میتوانید تصمیم بهتری بگیرید. این نکته را هم در نظر بگیرید که تغییر شغل راهحل نهایی نیست و بسیاری از مشکلات را میتوان در محیط کار برطرف کرد.