طبق تجربه، در حال حاضر بهترین روشها برای راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی در ایران، راه اندازی سایت و راه اندازی پیج اینستاگرام هستند. البته که مسیر طراحی سایت، بهینه سازی آن و… یک فرآیند زمانبر و هزینهبر است؛ اما راه اندازی کسب و کار از طریق اینستاگرام و سپس کمک گرفتن از اینستاگرام مارکتینگ برای افزایش درآمد آن، انتخاب و ایده کمخرج و زودبازدهی است!
با توجه به این، در این مقاله قرار است به شما یک راهنمای جامع در مورد بازاریابی در اینستاگرام ارائه کنم. به کمک این مقاله رایگان، اطلاعات به شدت ارزشمندی در مورد اینستاگرام مارکتینگ به دست میآورید. با من همراه باشید:
1_ استراتژی بازاریابی اینستاگرام: هدف را مشخص کنید
2_ پایههای اینستاگرامتان را محکم کنید
3_ رویکردتان از بازاریابی اینستاگرام را انتخاب کنید
4_ پرسونا را بشناسید
5_ حین تولید محتوا، از هشتگها استفاده کنید
6_ صبر یا فالوور فیک؟!
7_ تبلیغات را فراموش نکنید
8_ فروش را فراموش نکنید!
9_ از UGC کمک بگیرید
10_ افراد تاثیرگذار در حیطه خودتان را پیدا کنید
11_ از هشتگهای اختصاصی استفاده کنید
12_ از شاخصههای صحیح برای بررسی موفقیت کمک بگیرید
13_ رفتار مخاطبان را آنالیز کنید
14_ کامنت مارکتینگ کلاه سفید کنید!
15_ لطفا در اینستاگرام مارکتینگ، فالو نکنید!
16_ 4 مرحله را درک کنید؟!
اینستاگرام مارکتینگ چیست؟
در مورد واژه اینستاگرام مارکتینگ صحبتهای زیادی میشود. یکی در مورد انواع آن صحبت میکند و دیگری تفاوت بین بازاریابی اینستاگرام و بازاریابی در اینستاگرام را توضیح میدهد! اما من اصلا علاقهای به این ندارم که در میان کلمات خودم را محدود کرده و از اصل موضوع دور شوم. پس بیاید به سراغ بحث خودمان برویم و این جزئیات را بیخیال شویم:
آموزش اینستاگرام مارکتینگ رایگان
راستش وقتی میخواستم این مقاله را بنویسم، سری به مقالات سطح وب زدم و تصمیم گرفتم مثل اغلب آنها، صرفا یک سری تکنیک های اینستاگرام مارکتینگ را به شما توضیح بدهم. خب شاید در نگاه اول این انتخاب خوبی باشد، اما طبق تجربه خودم به خوبی میدانم که حرکت در اینستاگرام بدون داشتن استراتژی و دانستن هدف، به مقصد مناسبی ختم نمیشود. بنابراین تصمیمم را عوض کردم و قرار شد که ابتدای مقاله را به آموزش اصول و استراتژی اینستاگرام مارکتینگ اختصاص بدهم:
1_ استراتژی بازاریابی اینستاگرام: هدف را مشخص کنید
مهمترین چیزی که شما باید در ابتدای کار بدانید، این است که اصلا هدفتان از فعالیت در اینستاگرام چیست؟ به طور کلی هدف اصلی شما میتواند یکی از اینها باشد:
فروش مستقیم محصول و خدمات
خیلی از کسب و کارها با این هدف وارد دنیای اینستاگرام مارکتینگ میشوند که محصول خودشان را به شکل مستقیم از طریق این شبکه بفروشند. مثلا یک فروشگاه لوازم تزئینی که تصاویر محصولاتش را در اینستاگرام قرار داده و به شکل مستقیم آنها را به مخاطبان این شبکه میفروشد. (مقاله کامل آموزش فروش در اینستاگرام را بخوانید)
برندسازی
بعضی دیگر، با هدف برندسازی به سراغ اینستا و اینستاگرام مارکتینگ میروند. در واقع هدف اصلی آنها، این است که مخاطبان جدیدی را به صفحه خودشان جذب کرده و در آنجا تخصص یا اعتبار خودشان را به آنها نشان دهند. مثلا پیج اینستاگرام شرکت تبرک یا آبلیمو فلان، قصد ندارد از اینستاگرام محصولات خودش را به شکل مستقیم به فروش برساند.
بلکه این شرکت قرار است با بازاریابی اینستاگرام، برندش را در ذهن مخاطبان بیشتری ثبت کند. به این ترتیب آنها زمانی که به فروشگاه میروند، به جای خرید محصولات دیگر، به سراغ برندی میروند که در ذهنشان ماندگار شده.
جذب مخاطب و ایجاد تعامل
بعضی دیگر از برندها، با هدف تعامل وارد بازاریابی اینستاگرام میشوند. یعنی آنها سعی میکنند با تولید محتوای مناسب، مخاطبان جدیدی را به اینستاگرام خودشان جذب کنند. سپس با تکنیک های مختلف بازاریابی، رابطهشان را با این افراد عمیقتر کرده در نهایت آنها را به خریدار، طرفدار برند و… تبدیل کنند.
مثلا در پیج اینستاگرام بیشتر از یک نفر، ما محتواهای جذابی منتشر میکنیم. این محتواها باعث جذب مخاطبان جدید به پیج ما میشود. در ادامه با تکنیکهایی مثل مسابقات، وبینارهای رایگان و… آنها را به یک رابطه عمیقتر دعوت کرده و در نهایت به خریدار محصول و برند تبدیلشان میکنیم.
این یعنی هدف اصلی ما برندسازی نیست، از طرفی هم به ندرت به شکل مستقیم محصولی را در اینستاگرام به فروش میرسانیم. پس هدف اصلی ما جذب مخاطب و ایجاد تعامل است. البته در کنار هدف اصلی، به اهداف فرعی هم که همان برندسازی و گاها فروش مستقیم است، میرسیم.
به یکی از پستهای اینستاگرام بیشتر از یک نفر توجه کنید:
2_ پایههای اینستاگرامتان را محکم کنید
خب، بعد از اینکه هدف و استراتژی بازاریابی اینستاگرام خودتان را مشخص کردید، نوبت به این میرسد که پایههای پیجتان را محکم کنید در واقع اگر بازاریابی اینستاگرام را مثل فرآیند ساخت یک ساختمان بدانید، نکاتی که در ادامه میگویم مانند پیریزی و ایجاد ستونهای این ساختمان است:
بیو حرفه ای بنویسید
متنی که در بیو اینستاگرام شما وجود دارد، یکی از مهمترین چیزهایی است که مخاطب طبق آن تصمیم به فالو کردن یا نکردنتان میگیرید. در واقع متن درون بیو، هدفش این است که به مخاطب نشان دهد دقیقا در این پیج چه خبر است و فالو کردن این پیج، چه سودی برایش دارد؟ حالا به نظرتان آن پیجی که در بیو خود نوشته “بزرگترین تولید کننده لباسهای کودک” بهانهای به دست مخاطب برای دنبال کردنش میدهد؟ مطمئنا نه! در راستای این موضوع مهم، پیشنهاد میکنم حتما مقاله آموزش پروفایل حرفه ای اینستاگرام را مطالعه کنید.
عکس پروفایل مناسبی انتخاب کنید
خیلیها در اینستاگرام، عکسهای پروفایل عادی و سادهای انتخاب میکنند. اما لطفا یادتان باشد، این تصویر نقش مهمی در جلب نظر مخاطب و سپس متقاعد کردن او به دنبال کردن شما دارد. بنابراین پیشنهاد میکنم کمی خلاقیت در انتخاب آن به خرج داده و مطمئن شوید عکس پروفایلتان، ذهن مخاطب را به خودش درگیر میکند.
هشتگهای مناسب را بیابید
در آخرین مرحله از پیریزی اکانت اینستاگرام، باید یک لیست بلند و بالا از هشتگها مرتبط به حوزه خودتان را پیدا کنید. اینکه قرار است با آنها چکار کنیم را در ادامه مقاله میفهمید اما الان باید به سراغ اینستاگرامتان بروید، آیکون ذره بین را انتخاب کنید و عبارتهای مختلف مرتبط به خودتان را در بخش hashtag ها جستجو کنید. حالا همه آنها را در یک فایل متنی یا روی یک کاغذ بنویسید.
علاوه بر عبارتهایی که کاملا به کار و حیطه فعالیتتان ارتباط دارد، باید کلماتی که به شکل غیر مستقیم با شما در ارتباطند را هم پیدا کنید. کدام کلمات؟ مثلا اگر در حوزه فروش چراغ و لامپهای تزئینی فعالیت میکنید، اینها هشتگهای کاملا مرتبط به محصول شما هستند:
چراغ،
لامپ،
ریسه نور،
چراغ خواب،
آباژور،
و…
در ادامه اینها هشتگهایی هستند که به شکل غیر مستقیم به حیطه فعالیت شما ارتباط دارند:
شب،
نور،
زیبایی،
دکور،
تزئین خانه،
دکوراسیون،
و…
3_ رویکردتان از بازاریابی اینستاگرام را انتخاب کنید
همین حالا رویکردتان از بازاریابی اینستاگرام را انتخاب کنید. قرار است در ادامه یک پیج اینستاگرامی داشته باشید که صرفا میتواند به عنوان کاتالوگ استفاده شود؟ یا اینکه میخواهید یک پیج معتبر باشید که در عین معرفی محصولاتش، محتوای جذاب و کاربردی برای مخاطبانش منتشر میکند؟ منظورم چیست؟
در اصل دارم از بازاریابی محتوایی صحبت ! یعنی چه؟ ببینید، یکی از اشتباهات رایج در اینستاگرام این است که افراد تصور میکنند صرفا قرار دادن تصاویر محصولاتشان در اینستاگرام، میتواند مخاطبان را به سمتشان جذب کرده و آنها را به صاحب یک کسب و کار اینترنتی بزرگ تبدیل کند!
اما باید بدانید که مخاطبان قرار نیست به تصاویر محصولات شما جذب شوند، بلکه آنها به محتوای جذاب جذب میشوند.
مثلا اگر ما قرار بود در اینستاگرام بیشتر از یک صرفا هر روز یک عکس منتشر کرده و بگوییم که در سایتمان فلان محصول آموزشی را داریم، چقدر مخاطب جذب میکردیم؟ نهایتا یک یا دو هزار نفر.
اما چیزی که باعث شده تعداد مخاطبان ما به بیشتر از 160 هزار نفر برسد، این است که بازاریابی محتوایی میکنیم. یعنی با ارائه یک سری محتوای رایگان، کاربردی و جذاب، مخاطبان هدفمان را به سمت خودمان جذب میکنیم. مثلا امروز در مورد تندخوانی یک پست آموزشی منتشر میشود، فردا یک پست در مورد افزایش مهارتهای هوش کلامی و… .
این بازاریابی محتوایی است، ارائه محتوای رایگان و کاربردی و در قبال آن، جذب مخاطب! اگر قصدتان تبدیل شدن به یک پیج قدرتمند و معتبر است، پس رویکرد درست را انتخاب کرده و در ادامه همراه من باشید.
4_ پرسونا را بشناسید
یکی دیگر از اشتباهات رایج در اینستاگرام مارکتینگ، عدم شناخت مخاطب است. در کل بازاریابی دیجیتال، ما موضوعی داریم به اسم پرسونا. پرسونا در اصل یک مخاطب خیالی است که نزدیکترین ویژگیها را به مخاطب اصلی سایت ما دارد. مثلا پرسونای اصلی پیج بیشتر از یک، چنین چیزی است:
- 25 ساله،
- شاغل،
- به دنبال رشد فردی،
- اهل مطالعه،
- و حدود 20 ویژگی دیگر!
ما با تعیین و شناخت پرسونا، سعی میکنیم محتوایی تولید کنیم که تا جای ممکن به سلیقه مخاطب هدف نزدیک باشد. به این ترتیب میتوانیم بهتر او را جذب کرده و راحتتر تبدیل به یک مشتری وفادارش کنیم.
البته در مورد پرسونا حرف برای گفتن زیاد است، اما 2 نکته مهم دیگر را بیشتر درباره آن نمیگویم. نکته اول اینکه یادتان باشد هر سایت یا پیج اینستاگرام، صرفا یک پرسونا ندارد! بلکه هر رسانه یک پرسونای اصلی و چندین پرسونای فرعی دارد. در هنگام تولید محتوا هم همیشه پرسونا اصلی مد نظر ماست و سعی میکنیم محتوا و حتی رفتارمان، طبق سلیقه او باشد.
نکته 2: در ابتدا پرسونا شما، یک مخاطب کاملا حدسی با جزئیات نه چندان دقیق است. اما بعد از مدتی، به کمک آمارهایی که اینستاگرام به شما میدهد، شناخت نسبی که از مخاطب پیدا میکنید و… میتوانید آنها را بهتر بشناسید. در مورد این موضوع در ادامه مقاله توضیحات بیشتری میدهم.
5_ حین تولید محتوا، از هشتگها استفاده کنید
یادتان هست بالاتر گفتم یک لیست از هشتگهای اینستاگرامی را پیدا کنید، حالا با آنها کار داریم! تا اینجا شما فهمیدید که قرار است بازاریابی محتوایی کنید و به این ترتیب، به مخاطبان هدف دسترسی داشته باشید. اما در ادامه قرار است به کمک هشتگها، راحتتر به مخاطبان هدف برسیم.
باید زمانی که قصد دارید یک پست اینستاگرامی منتشر کنید، تعداد 3 تا 11 هشتگ به آن اضافه کنید. به این ترتیب مخاطبان این هشتگها، پست شما را دیده و علاقهمندان، پیجتان را دنبال میکنند. اما بعد چه؟ لیست شما باید بیشتر از 100 هشتگ داشته باشد ولی من میگویم 3 تا 11 هشتگ استفاده کنید. بقیه را چه کنیم؟
خب در واقع قرار است به مرور و طی فعالیتی که در بازاریابی اینستاگرام دارید، این هشتگ را تست کنید. بله دقیقا.
هر بار یک دسته هشتگ را انتخاب میکنید، نتایج پستها را بررسی میکنید، هشتگ آن پستهایی که لایک، بازدید و کامنت مناسبتری داشتند را به عنوان هشتگ منتخب دوباره تست میکنید و به این ترتیب، همیشه در حال پیدا کردن هشتگهایی هستید که برای شما مخاطبان بیشتری میآورند.
دقت کنید که این فرآیند تست کردن هشتگها همیشه ادامه دارد. همینطور یادتان باشد که همیشه همه چیز هم به هشتگها برنمیگردد! در واقع ممکن است بعضی مواقع موفقیت یا شکست یک پست، به خاطر محتوایی باشد که دارد نه صرفا به دلیل هشتگهایش.
6_ صبر یا فالوور فیک؟!
متاسفانه خیلی از صاحبان پیجهای اینستاگرامی، جایی میان استراتژی بازاریابی اینستاگرام خودشان، به ناگهان به سراغ خرید فالوور فیک میروند. آنها اغلب با این بهانه که ((اگر تعداد فالوورهای پیج بالا برود، مخاطبان جدید راحتتر اعتماد میکنند)) به سراغ فروشندگان این خدمات رفته و از آنها تعداد زیادی فالوور فیک میخرند.
همانطور که در مقاله خرید فالوور فیک و خرید لایک فیک هم گفتم، در گذشته این رفتار کاملا منطقی بود و اتفاقا بازخورد خوبی هم داشت، اما امروز نه! با تغییر الگوریتمهای اینستاگرام، امروز این شبکه اجتماعی در مقابل پیجهایی که فالوور فیک دارند، به شدت مقاومت کرده و با روشهای مختلف، از رشدشان جلوگیری میکند. بنابراین اگر یک موقع در این میان به فکر این افتادید که از این فالوورها بخرم، باید بدانید که کاملا در اشتباهید و عملا با چنین کاری همه چیز را خراب میکنید! بهترین پیشنهاد برای جذب مخاطبان اولیه به پیج، صبر است! اما اگر حال و حوصله ندارید، بعد از اینکه استراتژی محتواییتان به جای مناسبی رسید و محتواهای جذابی در پیج قرار دادید، به سراغ تبلیغات بروید.
7_ تبلیغات را فراموش نکنید
ببینید، درست است که اینستاگرام یک شبکه اجتماعی رایگان محسوب میشود و حتی فعالیت و جذب مخاطب هم در آن نیاز به صرف هزینه زیادی ندارد. اما تبلیغات در فرآیند بازاریابی اینستاگرام شما، مثل یک کاتالیزور عمل کرده و باعث افزایش سرعتتان میشود.
همانطور که در مقاله نحوه تبلیغات اینستاگرام هم گفتم، شما میتوانید با تبلیغات اصولی، در ازای صرف هر 1 هزار تومان، بین 1 تا 2 مخاطب واقعی را به سمت پیج خودتان هدایت کرده و آنها را به عنوان فالوور جذب کنید.
در ادامه هم اگر بتوانید محتوای پیج خودتان را به شکل درستی انتخاب کنید، میتوانید مخاطبان جذب شده از طریق تبلیغات را به خریدار تبدیل کرده و خیلی بیشتر از هزینهای که بابت تبلیغات پرداخت کرده بودید را بازگردانید.
پیشنهاد اکید میکنم به هیچ عنوان تا قبل از کسب اطلاعات بیشتر در مورد تبلیغات یا در کمترین حالت، خواندن مقاله نحوه تبلیغات اینستاگرام، به سراغ آن نروید.
8_ فروش را فراموش نکنید!
گاها در اینستاگرام پیجهایی را میبینیم که کلا بازاریابی محتوایی را فراموش کرده و صرفا در حال انتشار پستهای نه چندان جذاب در مورد محصولاتشان هستند. خب در ادامه هم اینکه میبینیم این پیجها مخاطبان زیادی نداشته و فروش کمی دارند، به هیچ عنوان تعجبآور نیست.
اما در مقابل، بعضی دیگر از آنطرف بام افتاده و پیج اینستاگرام خودشان را با یک خیریه محتوایی اشتباه میگیرند! منظورم آن دسته از پیجهایی است که اصلا فراموش میکنند قرار است مخاطبان جذب شده را به مشتری و خریدار تبدیل کنند.
یادتان باشد شما باید در کنار محتواهای جذاب، کاربردی و سرگرمی که باعث احساس خوب در مخاطب میشود، از محتواهای مرتبط به محصول و خدمات هم استفاده کنید. اگر به دنبال عدد هستید، بهتر است 70 درصد محتواها در زمینه آموزش و سرگرمی و 30 درصد آن مرتبط با محصول و خدماتتان باشد.
9_ از UGC کمک بگیرید
UGC به آن دسته از محتواهایی گفته میشود که کاربر در مورد شما منتشر میکند. مثلا آن استوری که در آن محصول شما وجود دارد، عکسی که از محصولتان گرفته و پست کرده یا اصلا صحبتهایش در مورد خدمات و برند شما. بخشی از استراتژی محتوایی شما در اینستاگرام مارکتینگ، میتواند دقیقا به همین بخش اختصاص پیدا کند.
این یعنی میتوانید محتواهایی که کاربران در صفحات خودشان منتشر کردهاند را در صفحه خودتان منتشر کنید. همینطور محتواهایی که مخاطبان در دایرکت برای شما ارسال کردهاند، محتواهای خوبی هستند.
اما UGC چه کمکی به شما میکند؟ زمانی که کاربران جدید وارد سایت شما شده و محتواهایی ببینند که سازندگان آنها، کاربرانی عادی و افرادی از جنس خودشان هستند، راحتتر به شما اعتماد میکنند.
در ضمن یادتان باشد زمانی که کاربران برای شما در صفحات خودشان پست منتشر میکنند، عملا مخاطبان صفحه خودشان را هم با برند شما آشنا میکنند. با این توصیفات، حتی اگر خلاقیتی به خرج داده و استراتژی داشته باشید که آنها را به تولید محتوا پیرامون برند و محصولات شما ترغیب کند، بسیار سود میکنید. مثلا چه؟
- راه اندازی یک مسابقه اینستاگرامی،
- پست و استوری کردن محتواهای آنها در مورد شما،
- ارائه کد تخفیف،
- و…
به عنوان یک نمونه بسیار موفق، پیشنهاد میکنم نگاهی به پیج اینستاگرام ردبول داشته باشید. تمامی محتوای این شبکه اجتماعی، محتوای UGC است. یک نمونه از پستهای پیج ردبول را نگاه کنید:
10_ افراد تاثیرگذار در حیطه خودتان را پیدا کنید
یکی از اقدامات مهم در اینستاگرام مارکتینگ، استفاده از قدرت افراد تاثیرگذار یا همان اینفولئنسرهاست. تاثیرگذاران در اصل همانهایی هستند که مخاطبان زیادی داشته و البته مخاطبان برایشان احترام قائلند. مثلا شخصی مثل صدف بیوتی در حوزه مد و فشن یک فرد تاثیرگذار است. چون هم فالوورهای زیادی دارد و هم مخاطبانش، او را به عنوان یک منبع اطلاعات عظیم میشناسند.
بعد از پیدا کردن تاثیرگذارانی که در حوزه فعالیت شما فعال هستند، نوبت به این میرسد که یا از آنها با پرداخت هزینه بخواهید که از شما حمایت کرده و به مخاطبانشان معرفیتان کنند. یا اینکه با آنها ارتباط برقرار کرده و سپس بخواهید شما را معرفی کنند. البته این یکی به این راحتی هم نیست 🙂
11_ از هشتگهای اختصاصی استفاده کنید
احتمالا میدانید که شما هم به راحتی میتوانید یک یا چند هشتگ اختصاصی برای خودتان بسازید. چطور؟ کافی است یک متنی که تا الان به عنوان هشتگ انتخاب نشده را انتخاب کنید! همین… مثلا شرکت ردبول یک هشتگ اختصاصی با این اسم دارد: #ShareACoke.
اما این هشتگها چه کمکی میکنند؟ در واقع اگر بتوانید از آنها به درستی استفاده کنید، بازخورد خوبی به شما خواهند داد. هدف اصلی هشتگهای اختصاصی، این است که بتوانید دستهای پست مربوط به خودتان را در یک جا جمع آوری کنید. مثلا میتوانید یک هشتگ اختصاصی بسازید و از مخاطبانتان بخواهید عکس محصولات شما، خدمات شما، نظرشان در مورد برند شما و… را با این هشتگ، منتشر کنند. به این ترتیب مخاطبان جدید با ورود به این هشتگ، وارد دنیایی از اعتماد و حس خوب میشوند.
البته هشتگهای اختصاصی میتواند کاربردهای دیگری هم داشته باشد که نحوه استفاده از آنها، به خلاقیت شما برمیگردد. مثلا یکی از افراد فعال در حوزه آموزش اینستاگرام، همین چند وقت پیش یک هشتگ اختصاصی ساخت و قول داد هر روز به چند نفر از افرادی که در این هشتگ پست منتشر میکنند، مشاوره رایگان بدهد.
12_ از شاخصههای صحیح برای بررسی موفقیت کمک بگیرید
به جرئت این یکی از مهمترین بخشهای این مقاله آموزش بازاریابی اینستاگرام است.
ببینید، در هر کاری مهم است که شما بتوانید میزان موفقیتتان را اندازه گیری کنید. چه زمانی که در حال آماده شدن برای کنکور هستید، چه وقتی کسب درآمد میکنید و چه در زمان اینستاگرام مارکتینگ!
شما در هر شرایطی باید یک سری سنجه و شاخصه (KPI) برای بررسی میزان موفقیتتان داشته باشید. مثلا برای بررسی میزان موفقیتتان در زمان درس خواندن، به سراغ امتحانات تستی میروید.
در اینستاگرام متاسفانه خیلی از صاحبان کسب و کارها، صرفا به تعداد فالوورها به عنوان شاخصه اصلی موفقیتشان نگاه میکنند در حالی که این اشتباه است. اگر نظر من را بخواهید، مهمترین شاخصهها این 3 هستند:
- میزان فروش خدمات و محصولات،
- میزاهن تعاملی که کاربران با پستها دارند، (مخصوصا کامنت)
- تعداد دفعاتی که کاربران برای ارتباط بیشتر با شماره شما تماس گرفته یا به شما دایرکت میدهند.
بنابراین به پیج اینستاگرامتان، شاخصههای درستی را انتخاب کرده و سعی در بهبود آنها داشته باشید.
13_ رفتار مخاطبان را آنالیز کنید
اواسط مقاله گفتم هر چه بتوانید رفتارتان را به رفتار و سلیقه مخاطب نزدیکتر کنید، مخاطب هم بیشتر به شما نزدیک میشود. حالا هر چه این ارتباط قویتر شود، احتمال تبدیل مخاطب به خریدار و سپس مشتری دائم و حتی طرفدار برند، بیشتر میشود.
حالا شما برای اینکه بتوانید این ارتباط قوی را ایجاد کنید، نیاز به شناخت بهتر مخاطب خودتان دارید. چطور؟ با آنالیز اینستاگرام! در واقع اینستاگرام ابزار رایگانی را به شما ارائه داده که به کمکش میتوانید مخاطبان خودتان را بهتر از قبل بشناسید.
مثلا به شما میگوید که عمده مخاطبانتان در چه روزهایی از هفته فعالیت بیشتری دارند؟ چه ساعتهایی بیشتر در اینستاگرام فعال هستند و… . اما چطور به این اطلاعات دسترسی پیدا کنیم؟ این اطلاعات در بخش insights اینستاگرام با شما به اشتراک گذاشته میشود اما شرط دسترسی به آنها 2 چیز است:
ابتدا اینکه تعداد فالوورهای شما از 100 نفر بیشتر شده باشد،
و دو اینکه حتما اکانتتان را به یک اکانت بیزینسی یا اکانت creator تبدیل کرده باشید.
بنابراین پیشنهاد میکنم اگر در حال فعالیت با یک پیج اینستاگرام کاری هستید، همین حالا از طریق تنظیمات، اکانت خودتان را به اکانت بیزینسی تبدیل کنید تا از این به بعد اطلاعات بخش اینسایت در اختیارتان قرار بگیرد.
14_ کامنت مارکتینگ کلاه سفید کنید!
اصولا از واژه کلاه سفید و کلاه سیاه برای اشاره به تکنیکهای اصولی و غیر اصولی در بهینه سازی سایت و همینطور جزئیات دنیای هک اشاره میشود. مثلا هکران کلاه سفید افرادی هستند که با هدف افزایش امنیت یک سایت به سراغ آن میروند ولی هکران کلاه سیاه، با هدف اخاذی این کار را میکنند.
حالا این وسط من تصمیم گرفتم از این 2 واژه در کنار تکنیک کامنت مارکتینگ استفاده کنم. کامنت مارکتینگ در واقع روشی از بازاریابی است که در آن با کمک بخش نظرات سایتها و پیجهای اینستاگرام، خودمان را به مخاطبان معرفی میکنیم. ( اصطلاحات بازاریابی دیجیتال؛ همه آنچه میخواهید!)
اگر شما به سراغ پیج رقیب رفته و شروع کنید در آن به شکل مستقیم محصول و خدمات خودتان را معرفی کردن، در حال کامنت مارکتینگ کلاه سیاه هستید. چرا؟ چون با این کار اعتبار خودتان را پایین میآورید و احتمالا صاحب پیج را از خودتان میرنجانید.
اما در مقابل اگر با کمک کامنتها، در بحثهای مرتبط به حوزه کاری خودتان شرکت کرده، به مخاطبان نکات مهم آموزش داده و به این طریق آنها را با خودتان آشنا کنید، در حال کامنت مارکتینگ کلاه سفید هستید. بنابراین مراقب مرز میان این دو باشید و البته حتما از این تکنیک کمک بگیرید.
نکته: یادتان باشد هر چه عکس پروفایل و آیدی شما جذابتر باشد، موفقیتتان در کامنت مارکتینگ بیشتر است چون به کمک آنها، مخاطبان جدید را به سمت خودتان جذب میکنید.
15_ لطفا در اینستاگرام مارکتینگ، فالو نکنید!
تا همین یکی دو سال پیش، یکی از بهترین روشهای رایگان بازاریابی در اینستاگرام، تکنیک فالو-آنفالو بود. در این روش، یک بیو و عکس پروفایل جذاب در پروفایل خودتان قرار میداید، به سراغ هشتگهای مرتبط رفته و مخاطبانی که در هشتگها پستها را لایک کرده بودند را فالو میکردید.
به این ترتیب اکانت شما به آنها نمایش داده میشد و خب تعداد زیادی از آنها هم شما را دنبال میکردند. این روش آنقدر بازخورد داشت که حتی بعضی شرکتها، رباتهایی را ساخته بودند تا به کمک آنها، پیج شما به شکل شبانه روزی فعالیت فالو کردن مخاطبان را انجام دهد. بعد از آنهم با بالا رفتن فالوورهایتان، به مرور اقدام به آنفالو کردن افراد میکردید.
اما امروز دیگر فالو-آنفالو جواب نمیدهد! چرا؟ خب تا قبل از این، اینستاگرام برای رشد شما به یک سری فاکتور دقت میکرد که تکنیک فالو-آنفالو با آنها در تضاد نبود. اما امروز مهمترین چیزی که باعث رشد پستهای شما در اینستاگرام شده و مخاطبان جدید را به سمت آن میکشاند، تعامل است! چه؟
در واقع اینستاگرام امروز قبل از اینکه هر پست شما را به اکسپلور برده و در هشتگها به آن رتبه بدهد، به این نگاه میکند که چقدر پست شما در نظر مخاطبان فعلی پیج جذاب بوده؟ چه تعداد لایک و کامنت گرفته و چقدر آن را به اشتراک گذاشتهاند؟
حالا در این بین، زمانی که شما از طریق فالو-آنفالو به پیج خودتان مخاطب جذب میکنید، تعداد بسیار زیادی از آنها نه به خاطر محتوای پیجتان، صرفا به خاطر اینکه آنها را فالو کردهاید شما را دنبال میکنند. بعد از این، این افراد که به پیج شما علاقه خاصی ندارند، برای محتواهایتان هم تعاملی ایجاد نکرده و به آنها بیتوجهی میکنند. همین موضوع باعث میشود محتواهای شما نرخ تعامل کمتری پیدا کرده و خب فرآیند رشد پیجتان با مشکل روبرو شود. بنابراین پیشنهاد میکنم بیخیال استفاده از تکنیک فالو-آنفالو شده و از بقیه تکنیک ها و آموزشهای بازاریابی اینستاگرام استفاده کنید.
16_ 4 مرحله را درک کنید!
در نهایت و به عنوان آخرین تکنیک بازاریابی اینستاگرام، میخواهم یک موضوع به شدت مهم را به شما آموزش دهم. شما باید درک کنید کل فرآیند اینستاگرام مارکتینگ در 4 مرحله خلاصه شده:
1- شناخت مخاطب و پرسونا
2- جذب مخاطب
3- علاقهمند کردن مخاطب تازه جذب شده
4- اجرای کمپین فروش
حالا اینها هر کدام چیست؟ خب در مورد موضوع اول که در بخش پرسونا توضیحات کافی دادم. این یعنی مخاطب خودتان را بشناسید تا بتوانید نسبت به سلیقهای که دارد، برایش محتوا تولید کنید. مرحله دوم به شکل اختصاصی به تولید محتوا و همینطور تبلیغات اشاره دارد. در این مرحله شما باید یک بهانه کوچک دست مخاطب داده و او را به دنبال کردن خودتان ترغیب کنید.
در مرحله سوم اما قرار است او را علاقهمند کنید! یعنی در این بخش با انتشار محتواهای آموزشی، اعتمادساز، کاربردی، محتوای مربوط به محصول و… مخاطب خودتان را به محصول مورد نظرتان علاقهمند میکنید. در نهایت و در مرحله چهارم، قرار است هر از گاهی یک سری کمپین فروش بروید. در این کمپینها به شکل مشخصی محتوای پیج اینستاگرام شما مرتبط به محصولاتتان میشود و در اغلب آنها، از مخاطب میخواهید فعالیتی انجام دهد که به خرید محصول نزدیک شود. مثلا در وبینار معرفی محصولتان شرکت کند، از کد تخفیف ارائه شده برای خرید محصول استفاده کند و…
زمانی که این فرآیند را به درستی درک کنید، میدانید در زمان انتشار هر پست، دقیقا در حال انجام چه کاری هستید و با شناخت هدف، در انجامش موفقتر خواهید بود.
کلام آخر
خب، به انتهای مقاله آموزش بازاریابی اینستاگرام رسیدیم. در این مقاله با همدیگر ابتدا پایهها و اصول اینستاگرام مارکتینگ را بررسی کردیم. علاوه بر آن، نزدیک به 16 تکنیک و راهکار اینستاگرام مارکتینگ را با هم یاد گرفتیم که هر کدام میتواند باعث موفقیت پیج شما شده یا آن را از لبه پرتگاه سقوط، نجات دهد.
راستی برای نوشتن این مقاله، نزدیک به 2 روز همراه با بقیه اعضای رسانه بیشتر از یک نفر در حال تلاش بودیم. خیلی خوشحال و البته سپاسگذار میشویم اگر در بخش نظرات، نظر خودتان را در مورد این مطلب ارائه کنید. در ضمن خودم شخصا سوالاتتان در مورد این مقاله را هم در بخش نظرات جواب میدهم 🙂 سایر مقالات مرتبط با اینستاگرام را اینجا بخوانید:
منابع مقاله آموزش اینستا مارکتینگ:
۲ دیدگاه دربارهٔ «اینستاگرام مارکتینگ | آموزش رایگان اینستاگرام مارکتینگ»
من مقاله رو خوندم محتواش جمع و جور و خوب بود ممنوون
سلام خیلی خوشحالیم که مطالب مورد توجه شما قرار گرفته است و امیدواریم در ادامه هم بتوانیم با محتوای کاربردی و علمی در کنار شما باشیم. موفق باشید.