استفاده از کلمات مناسب و خوب

سرفصل های مهم این مقاله

استفاده از کلمات مناسب و خوب و کلمات محترمانه

 استفاده از کلمات مناسب همواره یک دغدغه بزرگ برای افراد است و هر انسان موفقی می‌داند که این موضوع چقدر مهم است! جملات مودبانه برای گفتگو می تواند به ما در برقراری ارتباطات بهتر کمک کند.

چون یک واژه می‌تواند به سادگی کار شما را به کلی بی‌ارزش کند و یا این که شما را تا جایگاه بالایی ارتقا دهد! در حقیقت در موضوع فن بیان، واژگان نقش بسیار مهمی دارند و از همین رو فن بیان بدون توجه به واژگان و کلمات مناسب، به قول معلم ادبیاتت  سال اول دبیرستانم، مانند شلوار بدون کش می‌ماند!

دوره رایگان فن بیان
دیگه وقتشه تو جمع همه نگاها روی تو باشه!

برای مثال، برای صدا زدن مخاطبان از چه واژه‌ای استفاده می‌کنید؟ فرض کنید می‌خواهید که فردی را صدا بزنید،‌ ترجیح می‌دهید که چطور این کار را انجام دهید؟ به او کدامیک از واژه‌های زیر را می‌گویی؟

 

برای دانلود متن کامل به آخر صفحه مراجعه کنید


در دوره رایگان سخنرانی و فن بیان، شرکت کنید!

روی تصویر کلیک کنید 


  • عزیزم
  • فدات شم
  • بِبین
  • عذر می‌خوام
  • بببخشید

 

مطمئنم که اگر فردی حرفه‌ای باشید، بدون شک از من خواهید پرسید که،‌ ببخشید آقای بهرام‌پور! اما این بستگی به این دارد که الان چه کسی مخاطب ما است؟ اگر همسر من مخاطبم باشد، گزینه عزیزم و یا فدات بشم! گزینه خوبی است و اگر مدیر من مخاطب باشد، همین گزینه‌ها بدون شک باعث اخراج ما خواهند شد! در این نوشته قصد دارم در مورد این صحبت کنم که کلماتی که ما از آنها برای کلام خود بهره می‌بریم چه ویژگی‌هایی باید داشته باشند؟

 

 کلمات مناسب اصلاً چه هستند؟

کلمات مناسب چند ویژگی دارند که در ادامه قصد دارم در مورد آن صحبت کنم.

1. کلمات مناسب و متناسب مخاطبان باشند.

2. کلمات مناسب و متناسب خودمان باشند.

3. کلمات مناسب و متناسب شرایط باشد.

حال قصد داریم پیش از آن که موارد بالا را بررسی کنیم، شرایط عمومی را مطرح کنیم که فارغ از هر محیط و مخاطب و شخصی کاربرد دارد.

 

 

باید چقدر کلمه باید بلد باشیم؟

همیشه وقتی کارمندانم گزارش روزانه ایمیل‌های ارسالی از طرف مخاطبان سایت را می‌آورند، با یک موضوع تکراری سرو کار دارم… همیشه تعدادی از افراد این سؤال را می‌پرسند که:

 

ما برای صحبت‌هایمان از چه کلماتی باید استفاده کنیم؟

 

در چنین شرایطی  من معمولاً این سؤال را با یک داستان پاسخ می‌دهم:

 

مردی در کنار رودخانه‌ای ایستاده بود. ناگهان صدای فریادی را می‌شنود و متوجه می‌شود که کسی در حال غرق شدن است. فوراً به آب می‌پرد و او را نجات می‌دهد. اما پیش از آنکه نفسی تازه کند فریادهای دیگری را می‌شنود و باز به آب می‌پرد و دو نفر دیگر را نجات می‌دهد. اما پیش از اینکه حالش جا بیاید صدای چهار نفر دیگر را که کمک می‌خواهند می‌شنود. او تمام روز را صرف نجات افرادی می‌کندکه در چنگال امواج خروشان گرفتار شده‌اند؛ غافل از اینکه چند قدمی بالاتر، دیوانه‌ای مردم را یکی یکی به رودخانه می‌انداخت

 

این داستان برای استفاده مناسب از واژگان نیز بسیار کاربرد دارد. یعنی قرار نیست که من یک لیست از کلمات مناسب و کلمات جذاب به شما بدهم و شما نیز مثل کنکور کلمات را حفظ کنید و سپس در سخنرانی‌های خود این کلمات به صورت خودکار مورد استفاده شما قرار بگیرند!

 

این موضوع، به این معنی نیست که ما نباید سراغ هیچ کلمه‌ای برویم! بلکه منظور این است که اگر کلمات از ذهن ما به اصطلاح فرار می‌کنند، مشکل از جای دیگری است.

 

طبق بررسی زبانشناسان، دامنه واژگان و اصطلاحات در هر زبانی با زبانی دیگر متفاوت است اما به طور میانگین افراد تحصیل کرده چیزی در حدود 25.000 واژه و افراد معمول‌تر حداقل 12.000 واژه را درک می‌کنند. (برای مقایسه شاید برایتان جالب باشد اگر بگویم که در واژه نامه دهخدا حدود343 هزار مدخل (یا واژه و عبارت)‌ وجود دارد!)

 

اما حقیقت این است که  طبق قانون 80/20 ما فقط از 20 درصد این مقدار کلمات استفاده می‌کنیم (یعنی حداکثر 5 هزار کلمه) و بنابراین نباید نگران دایره کلمات خود باشیم بلکه باید به فکر این باشیم که کلماتی که در ذهن خود داریم را به دایره کلماتی که به صورت روزمره استفاده می‌کنیم اضافه کنیم. همیچنین می توانیم لیست جملات شیک را برای خودمان درست کنیم.

 

برای همین موضوع، بهترین کاری که می‌توان انجام داد این است که یک دفترچه لغت داشته باشید. چیزی شبیه به دفتر لغاتی که معلمان دروس عربی و انگلیسی از ما می‌خواستند برای حفظ کلمات استفاده کنیم؛ با این تفاوت که من به شما تضمین می‌دهم از این دفترچه قرار است برای زندگی خود استفاده کنیم!

 

این که من به شما بگویم که فلان کلمات را حفظ بکنید، اصلاً شدنی نیست زیرا اولاً این کلمات در ذهن شما شکل نخواهد گرفت و دوماً این کلمه اصلاً ممکن است مناسب شما و شخصیت شما نباشد.

 

همه ما بسته به محیطی که در آن هستیم و جایگاه فرهنگی و شغلی خود باید از کلمات متناسب خود استفاده بکنیم.

 

مثلاً اگر یک پزشک یا یک فرد بازاری با ادبیاتی که من صحبت می‌کنم، صحبت کند بدون شک مورد تمسخر مخاطبان خود قرار خواهد گرفت و اگر من نیز از یک پزشک تقلید کنم و با ادبیات او سخن بگویم بدون شک مخاطبان من نیز دیگر در سخنرانی‌هایم حضور نخواهند داشت.

 

پس کاری که باید انجام دهیم این است که از دفترچه‌ای که بالاتر به آن اشاره کردم استفاده کنیم و روزانه کلمات و عبارات و ادبیاتی که به نظرمان جالب و ارزشمند و کاربردی می‌رسد را در آن یادداشت کنیم و در زندگی روزمره از آن استفاده کنیم.

 

در این صورت این کلمه در حافظه کاربردی ما شکل خواهد گرفت و از این بابت نگرانی نخواهیم داشت.

 

پس پیشنهاد می‌کنم که این دفترچه را هرچه زودتر آماده کنید، شاید در ادامه نوشته نیز با کلمات و جملاتی مواجه شدید که تصمیم گرفتید در دفترچه یادداشت کنید.

 

در ادامه چند ویژگی کلمات و جملات را با شما مطرح می‌کنم:

 

 

در استفاده از کلمات و جملات باید مثبت نگر باشیم

موضوعی که در انتخاب و استعمال واژگان باید در نظر داشته باشیم این است که مثبت نگری را همواره در ذهن خود داشته باشیم. در حقیقت مثبت نگری به ما کمک می‌کند که واژه‌های ما انرژی بیشتری داشته باشند و مخاطبان در مجموع حس بهتری به سخنرانن داشته باشند.

 

کسانی که در دیگران حس خوب ایجاد می‌کنند، توسط دیگران نیز دوست داشته خواهند شد و از همین رو پیشنهاد می‌کنم که تا حد ممکن از واژگان با انرژی مثبت و معنی مثبت استفاده کنید،‌برای مثال:

 

به خودت سخت نگیر جایگزین شود با با خودت مهربان‌تر باش…

یادت نرود، جایگزین شود با یادت باشد…

من دیگه سیگار نمی‌کشم جایگزین شود با من از امروز خیلی سلامت‌تر زندگی می‌کنم…

 

در آزمون رایگان هوش کلامی شرکت کنید!

تست رایگان هوش کلامی

 

افزودن نام شخص به کلمات

یکی از ویژگی‌های بسیار عالی در استفاده مناسب از کلمات مناسب این است که تا حد ممکن از نام اشخاص در جملات استفاده کنیم مثلاً به جای عبارت بسیار معمولی

از این ملاقات خوشحالم

 

می‌توانیم بگوییم که سعید جان! (یا سعید عزیز)‌ از این که شما رو ملاقات می‌کنم خیلی خوشحالم. هرچقدر که می‌توانید از نام افراد در صحبت‌هایتان با آنها استفاده کنید و ببینید که آنها چقدر بیشتر شما را دوست خواهند داشت.

 

لیست و فهرست کلمات مناسب و  باکلاس و اصطلاحات باکلاس فارسی در سخنرانی و جلسات

 

یکی مدیران ارشد یک شرکت خودروسازی مشهور در کشورمان که از شرکت کنندگان دوره جامع سخنرانی نیز بودند و ایشان شرکت موفقی را مدیریت می‌کردند اما در سخنرانی‌هایی که قصد داشتند مجموعه خود را معرفی کنند از واژه‌های درستی استفادهه نمی‌کردند.

 

برای مثال به جای این بگویند شرکت ما رقیب جدی شرکت X است، می‌گفتند که شرکت ما خودروهای مشابه شرکت X را تولید می‌کند! یا در موردی دیگر به جای این که بگویند قیمت خودروهای ما مقرون به صرفه هستند می‌گفتند که ما خودروهای ارزان تولید می‌کنیم!

 

همانطور که می‌بینید واژه‌ها بسیار قدرتمند هستند و بدون توجه به واژگان نمی‌توان صحبت خوبی را ارائه کرد.

 

در جست و جوی کلمات بهتر!

روشی که شما باید اتخاد کنید این است که از دفترچه‌ای که بالاتر به آن اشاره کردم استفاده کنیم و روزانه کلمات و عبارات و ادبیاتی که به نظرمان جالب و ارزشمند و کاربردی می‌رسد را در آن یادداشت کنیم و سپس در مدت 7 روز روزانه 7 مرتبه در زندگی از آنها استفاده کنیم.

در این صورت این کلمه در حافظه کاربردی ما شکل خواهد گرفت و از این بابت نگرانی نخواهیم داشت. پس پیشنهاد می‌کنم که این دفترچه را هرچه زودتر آماده کنید، شاید در ادامه کتاب نیز با کلمات و جملاتی مواجه شدید که تصمیم گرفتید در دفترچه یادداشت کنید.

کلمات ما خیلی قدرتمندند؛ آدم‌ها شاید با کلمات عزیز نشوند اما ذلیل می‌شوند…

برای دانلود متن مورد نظر روی لینک زیر کلیک کنید

  برای دانلود متن اینجا کلیک کنید  

و مقالات دیگری که حتماً در زمینه بهتر صحبت کردن و استفاده از کلمات مناسب، کمکتان می‌کنند:

از این مقالات هم استفاده کنید:

 کلمات قلنبه سلنبه در صحبت

 لفظ قلم حرف زدن و کلمات با کلاس در حرف زدن

 آموزش تلفظ کلمات فارسی به صورت درست

 بسته جملات مثبت به جای جملات منفی + واژه‌های قدرتمند

 چگونه روان و شمرده حرف بزنیم؟ + 14 راه مؤثر و کاربردی


 استعدادهای درونی‌تان را با کلام و بیان قدرتمند و جذاب، شکوفا کنید…!

روی تصویر کلیک کنید 

این دوره به تازگی ضبط شده، کاربردی، علمی و کامل است!


پیام

نحوه رسیدن به درآمد با راه‌اندازی کسب و کار

Picture of

امتیاز (4/5)
4/5
به اشتراک بگذاریم
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید

۲۹ دیدگاه دربارهٔ «استفاده از کلمات مناسب و خوب»

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      ممنون که همراهمون هستید و دغدغه آموزش و یادگیری دارید؛ همراهیتون باعث افتخارمون هست…
      موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. بیشتر از یک نفر

      سلام دوست عزیز
      خیلی ممنون از کامنت شما.
      خوشحالیم که مقاله استفاده از کلمات مناسب و خوب براتون مفید بوده.
      ما رو در جریان موفقیت های بیشترتون قرار بدین.
      موفق و بیشتر از یک نفر باشید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا
برای ورود مشکل دارید؟