آیا سرمایه گذاری در بورس خوب است؟ (لایو بهرام پور)

سرفصل های مهم این مقاله

آیا سرمایه گذاری در بورس خوب است؟

بازار بورس، یکی از بازارهای جذاب برای سرمایه‌گذاران خرد و عموم افراد جامعه است و در سال‌های اخیر، افراد زیادی را به سمت خودش جذب کرده است.

سؤالات زیادی از طرف مردم پرسیده می‌شود:

آیا سرمایه گذاری در بورس کار عاقلانه‌ای است؟
آیا در بورس ایران می‌توان پولدار شد؟
من n تومان پول دارم آیا شما تضمین می‌کنید که من از طریق بورس پولدار شوم؟
من دنبال یک کسب و کار عملی هستم آیا بورس یک کسب و کار عملی است و می‌توان پولدار شد؟
و ده‌ها سؤال دیگر!

پیام بهرام پور این بار از زاویه‌ای متفاوت به سرمایه گذاری در بورس نگاه کرده است. زاویه‌ای که کمتر کسی به آن فکر کرده. از دیدگاه نوروساینس یا علوم اعصاب. وقتی در بورس یا به صورت کلی در هرجای دیگری سرمایه گذاری می‌کنیم، در مغز ما چه اتفاقاتی می‌افتد؟


این ویدئو را حتماً نگاه کنید:


نقش دوپامین در سرمایه گذاری

دوپامین یکی از مهم‌ترین هورمون‌هایی است که در مغز ترشح می‌شود.

دوپامین بسته به موقعیت و شرایط به میزان متفاوتی ترشح می‌شود؛ اما در بالاترین حالت، در شرایطی که استرس و اضطراب زیاد است، دوپامین زیادی ترشح می‌شود و هیجان‌زده و مضطرب می‌شویم. در این حالت به اصطلاح گفته می‌شود که مغز ما سفید می‌شود.

دوپامین همانطور که گفتیم، ماده شیمیایی است که به طور طبیعی توسط مغز ما ترشح می‌شود. در مغز، دوپامین به عنوان انتقال دهنده عصبی عمل کرده و در ارتباط با سیستم عصبی مرتبط با لذت و شادی است. دوپامین در پاسخ به محرک‌های شادی آفرین و لذت بخش آزاد می‌شود و تمایل به فعالیت‌های خاصی را تقویت می‌کند. به علاوه، وقتی نتیجه لذت بخشی که نامحتمل یا غیرمنتظره بوده است رخ می‌دهد، در مقایسه با زمانی که صرفاً یک پاداش پیش بینی شده از راه می‌رسد، دوپامین بیشتری آزاد می‌شود؛ اما اگر پاداش مورد انتظار به دست نیاید، انتشار این ماده شیمیایی به طور کامل متوقف می‌شود. این موضوع به طور ناگهانی فرد را در معرض افسردگی قرار می‌دهد.

دوپامین در دانش مالی، در سرمایه گذاری و در فعالیت‌های این چنینی دیگر، به دلیل تأثیر قوی‌اش بر رفتار ریسک پذیری، اهمیت زیادی دارد. تاثیرات مطلوب دوپامین افراد را تشویق می‌کند که در سهام در حال رشد سرمایه گذاری کنند و با هدف دستیابی به منفعت‌های بالا، ریسک زیادی کند. مثلاً فرض کنید می‌شنوید که همسایه شما در معاملات اخیرش در بورس، 100 درصد سود کرده! احتمالاً این حس در شما شکل می‌گیرد که فوراً آن سهم را بخرید.

حتی اگر خود را یک سرمایه گذار با ظرفیت ریسک پذیری بالا ندانید، باز هم مغزتان شما را طوری هدایت می‌کند که خواهان کسب موفقیت‌های بزرگ باشید. دوپامین باعث می‌شود که فرد از کسب موفقیت‌های بزرگ بیشتر از یک موفقیت معمولی احساس رضایت کند؛ اما دوپامین یک جنبه بد هم دارد که باید از آن مطلع باشیم.

فرض کنید مغزتان را برای پیش بینی یک منفعت خوب آماده کرده‌اید. اگر انتظار به نتیجه دلخواه ختم نشود، اوضاع کمی ناگوار خواهد شد! اگرچه دوپامین در طول مرحله پیش بینی کسب سود فعال است، ولی جریان ترشح دوپامین وقتی منفعت تبدیل به زیان شود، بلافاصله متوقف می‌شود. درست مثل وقتی که یک کادوی شکیل را باز می‌کنید و مشتی کاغذ به درد نخور در آن می‌بینید!
دانشمندان تقریباً یقین دارند که وجود دوپامین دلیل موجهی برای حرص و طمع افراد است.

آگاهی از تأثیر دوپامین اهمیت زیادی دارد. همانطور که پیام بهرام پور در ویدئوی بالا اشاره کرد، دفعه بعدی که احساس کردید برای وارد شدن در یک سرمایه گذاری و پذیرش ریسک‌هایی که به طور مشهود به نفع شما نیست، اصرار دارید، از خودتان بپرسید آیا ممکن است به خاطر تأثیر دوپامین باشد. میل به برنده شدن و کسب موفقیت طبیعی است ولی تمایل به کسب موفقیت‌های واقعاً بزرگ اشتیاقی است که اگر واقع بینانه بنگرید، ممکن است برآوردن آن از توان شما خارج باشد.

COMT چیست؟

اگر خیلی ساده بخواهم بگویم، COMT همان حمال‌های دوپامین هستند که دوپامین را در بین نورون‌ها انتقال می‌دهند و در جاهای مختلف استفاده می‌کنند.

این COMT مغز در برخی افراد پویا و فعال و در برخی دیگر تنبل است. افراد با COMT سریع در شرایط استرس‌زا بهتر عمل می‌کنند و تصمیمات بهتری می‌گیرند؛ اما افراد با COMT کند، در شرایط آرام و بدون استرس، عالی‌تر و بهتر کار می‌کنند. در واقع هرکدام از این دو مدل، هم فواید و مزیت‌هایی دارند و هم معایبی!

دسته اول وقتی شرایط ناگهان تغییر کند، می‌توانند تصمیمات خوبی بگیرند و راه‌های جایگزین را به سرعت پیدا کنند؛ اما دسته دوم، در شرایطی که اتفاقات غیرمنتظره‌ای می‌افتد، دست و پایشان را گم می‌کنند و نمی‌دانند چه کنند.

خب این‌ها چه ربطی به سرمایه گذاری در بورس دارند؟

همه این توضیحات را دادم که اول خودتان را خوب بشناسید. ببینید آیا در شرایط تحت‌فشار (که در بورس اغلب این شرایط وجود دارد) می‌توانید خوب کار کنید یا خیر.

آیا سودی که از فعالیت در بورس و با توجه به میزان سرمایه‌گذاری‌تان به دست می‌آورید ارزش استرس کشیدن را دارد؟ اگر فکر می‌کنید دارد، پس هرچه زودتر سرمایه گذاری را شروع کنید؛ اما اگر فکر می‌کنید به‌هیچ‌عنوان طاقت استرس و حرص خوردن در سرمایه گذاری را ندارید، بهتر است یا این کار را به کسی که به او اطمینان کامل دارید بسپارید یا راه‌های دیگری برای سرمایه گذاری امتحان کنید.

آیا سرمایه گذاری بدون ریسک وجود دارد؟

به‌هیچ‌عنوان هیچ نوع سرمایه گذاری بدون ریسک نیست. شاید بهتر است بگوییم سرمایه‌گذاری‌ها، طیف مختلفی دارند که برخی پر ریسک و برخی کم ریسک‌اند؛ اما هرکس به شما گفت سرمایه گذاری در بورس یا بازارهای دیگر بدون ریسک است، مطمئناً در اشتباه است.

حتی در مطمئن‌ترین بازارها یا بانک‌ها هم ممکن است اتفاقی بیفتد و سرمایه شما از دست برود.

جایی سرمایه گذاری کنید که حال دلتان خوب باشد…!

مثل این‌ها نباشیم!!! 

لطفا در سرمایه گذاری در بورس، مثل اینها ناژاگاهانه و صرفاً از روی هیجان، وارد نشوید!!

به جای بورس و فارکس و بیت کوین، چه کاری بهتر است؟

گرنت کاردونه، سرمایه گذار موفق و ثروتمند، می‌گوید:

«اگر در حساب بانکی‌تان زیر 15000 دلار پول دارید (به پول ما می‌شود حدود 300 میلیون تومان) اصلاً به فکر سرمایه گذاری نباشید. در عوض به فکر راه اندازی یک بیزینس باشید تا به منابع مالی بزرگ‌تری دست یابید و بتوانید سرمایه‌های لازم برای فعالیت در بازارهای مالی را به دست آورید.»

به طور کلی به شما توصیه می کنم ابتدا به فکر باشید که منبع درآمدی بزرگ برای خود دست و پا کنید و بتوانید منابع لازم برای سرمایه گذاری های پر‌ریسک‌تر را تهیه کنید. وقتی به منابع کافی دسترسی داشته باشید، لااقل خیالتان راحت است که حتی در صورت ضرر هم آسیب بزرگی به شما نخواهد رسید.

آیا سرمایه گذاری در بورس خوب است؟

به وعده‌های ثروتمند شدن در مدتی کوتاه، اعتماد نکنید…

واقعیت‌ها را بپذیرید و به وعده‌های گول زننده و وسوسه انگیز گوش ندهید. عاقلانه رفتار کنید و هوشمندانه تصمیم بگیرید. با این آگاهی به پیش بروید که آیا کاری که دارید می‌کنید، آرامشتان را به هم زده، حال دلتان را بد کرده و شما را دائماً برای چیزی که آنقدرها هم ارزشش را ندارد دچار استرس فراوان کرده یا خیر.

دوست دارید بهترین راه‌های مقابله با انواع و اقسام بحران در کسب و کار را به صورت رایگان یاد بگیرید؟

آن هم از زبان کسانی که در این راه بارها شکست خورده و بالاخره رمز پیروزی را کشف کرده اند؟

روی لینک زیر کلیک کنید:

نیلوفر مرداب

پیام

نحوه رسیدن به درآمد با راه‌اندازی کسب و کار

Picture of

امتیاز (4/5)
4/5
به اشتراک بگذاریم
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا
برای ورود مشکل دارید؟