تکنیک های شگفت انگیز برای یادگیری سریع

سرفصل های مهم این مقاله

یادگیری و به خصوص یادگیری سریع، یک مهارت بسیار جذاب است. دانشمندان و پژوهشگران مختلفی طی دهه‌های اخیر تلاش کرده‌اند از رازهای مغز انسان و پیچیدگی‌هایش سر در بیاورند تا ببینند در این جسم یک و نیم کیلوگرمی واقعا چه می‌گذرد. هر یک به نتایج جالب توجهی هم رسیده‌اند. مبحث جالبی که امروز برای شما در نظر گرفتیم، در مورد یادگیری و به ویژه یادگیری سریع است.

بسیاری از افراد ده‌ها کلاس و دوره و کارگاه می‌روند، اما مطالب را خوب یاد نمی‌گیرند. یادگیری اینکه «چطور یاد بگیریم» یک مهارت مهم است. اگر مهارت و قدرت یادگیری سریع نداشته باشیم و سبک های یادگیری را بلد نباشیم نمی‌توانیم به صورت مؤثر یاد بگیریم.

در کنار ابزارهای دیگری که برای موفقیت نیاز داریم (مثل فن بیان قوی) خوب است خودمان را به ابزارهای یادگیری سریع هم مجهز کنیم. 

تکنیک های شگفت انگیز برای یادگیری سریع و آسان

در مقاله «تکنیک های یادگیری سریع» 10 تکنیک (یا بهتر است بگوییم ابزار کاربردی) به شما یاد خواهیم داد تا با استفاده از آن‌ها، بهتر و سریع‌تر یاد بگیرید. پس با ما همراه باشید…

1- کنترل محیط یادگیری

وقتی مطالب تازه یاد می‌گیریم، گاهی همه چیز عالی پیش می‌رود و مطالب را به آسانی درک می‌کنیم. ولی زمان‌هایی هم هست که گویی ذهن ما قفل شده است. سرعت یادگیری ما در این اوقات خیلی پایین می‌آید. همه ما این مسئله را تجربه کرده‌ایم.

سیستم بدن ما برای خوابیدن، دمای بدن، غذا خوردن و حتی توانایی ذهنی، ریتم و الگوی بیولوژیکی منظم و دقیقی دارد؛ بنابراین شما باید زمان‌هایی را که هوشیاری و آگاهی‌تان در بالاترین سطح خود است شناسایی کنید و در این زمان‌ها به یادگیری مطالب تازه بپردازید.

 تکنیک های شگفت انگیز برای یادگیری سریع

محیط‌های نامنظم، پر از استرس، بدون امنیت و یا اضطراب آور، می‌تواند هوشیاری شما را پایین بیاورد و قدرت نوآوری و یادگیری‌تان را کمتر کند. پس یک راه خوب برای یادگیری سریع ، این است که یک محیط منظم، امن و راحت برای خودمان درست کنیم که حالمان در آن خوبِ خوب باشد.

مطالعات علمی نشان می‌دهد حتی دمای محیط نیز روی قدرت یادگیری ما تأثیر خودش را می‌گذارد. مثلاً در دمای بین 22 تا 27 درجه، بهترین دما را برای یادگیری سریع داریم.

2- یادداشت برداری اصولی و درست

پژوهش‌های علمی نشان می‌دهند یادداشت برداری به کمک نوشتن با دست، تأثیر فوق‌العاده‌ای بر میزان یادگیری دارد. حتی بیشتر از یادداشت برداری با گوشی یا با تایپ و تبلت! با وجود اینکه سرعت «نوشتن» در مقایسه با تایپ کمتر است، اما همین باعث تمرکز بیشتر روی اطلاعاتی می‌شود که در حال گوش دادن به آن‌ها هستیم.

هنگام تایپ با کیبورد معمولاً به مفهوم کلی اطلاعات توجه نمی‌کنیم و روی کلمات تمرکز می‌کنیم. برای افزایش سرعت و قدرت یادگیری، مهارت یادداشت برداری به کمک نوشتن را در خود تقویت کنید.

3- تندخوانی

مطالعه مداوم یکی از مهم‌ترین عادت‌های افراد موفق است. مثلاً آقای وارن بافت (Warren Buffett) سرمایه دار بزرگ آمریکایی، حتماً در روز دستکم یکی دو ساعت مطالعه می‌کند.

اما می‌دانید تندخوانی چیست؟ یادگیری مهارت تندخوانی، کمک می‌کند که بیشتر و بیشتر مطالعه کنیم، در نتیجه بیشتر یاد بگیریم. یک مطالعه کننده معمولی به طور میانگین می‌تواند 200 تا 400 کلمه در دقیقه بخواند، در حالی‌ که یک مطالعه کننده حرفه‌ای، بین 1000 تا 1700 کلمه در دقیقه می‌خواند. بدون تردید مهارت خواندن سریع و مؤثر (تندخوانی)، برای یادگیری سریع، بسیار با ارزش است.

مهارت تندخوانی شامل مهارت‌های زیر است: 

 مهارت‌های خواندن کلمات به‌صورت گروهی (به‌صورت عبارت و جمله به‌جای مطالعه‌ی کلمه به کلمه)

 عدم تکرار کلمات هنگام خواندن متن در ذهن

 سطحی خواندن (مطالعه پاراگراف با هدف درک مفهوم کلی به‌جای مطالعه دقیق)

 استفاده از ابزار راهنما (استفاده از یک مداد یا خودکار برای دنبال کردن کلمات و خطوط و سطرها هنگام خواندن)

تندخوانی نیاز به تمرین دارد، اما وقتی این مهارت به یک عادت در ذهن شما تبدیل شود، می‌توانید حجم انبوهی از اطلاعات را در بازه زمانی کوتاه مطالعه کنید.

لینک های مفید زیر در مورد تندخوانی است:
تونستی کتابهاتو بخونی؟ برترین تکنیک های تندخوانی

چطور تندخوانی را حرفه‌ای، علمی، موثر و کاربردی یاد بگیریم؟

محصولی که با استفاده از پژوهش‌های علمی، به روز و دقیق تلاش می‌کند به شما به صورت کاملاً کاربردی تندخوانی را بیاموزد و شما بعد از دیدن این محصول، حافظه ای قدرتمندتر و ذهنی فعال‌تر خواهید داشت!

روی تصویر کلیک کنید تا اطلاعات کامل محصول تندخوانی و تقویت حافظه «نوروریدینگ» را در اختیار شما قرار دهیم.

علمی بیاموزید تا موثرتر و سریع‌تر بخوانید…!

4. مدل‌های یادگیری ترکیبی

هر فرد با چهار روش دیداری، شنیداری، خواندن/ نوشتن و لامسه یاد می‌گیرد.

تکنیک های شگفت انگیز در مورد یادگیری سریع

اگر سبک یادگیری شما دیداری باشد، با مشاهده تصویر مطالب جدید به‌صورت عکس، نمودار، اینفوگرافی یا پاورپوینت بهتر و سریع‌تر یاد خواهید گرفت.

اگر با گوش دادن سریع‌تر یاد می‌گیرید، گوش دادن به پادکست‌ها، مصاحبه‌ها و کتاب‌های صوتی در فرایند یادگیری شما مؤثرتر خواهند بود.

اگر سبک یادگیری‌تان خواندن/ نوشتن است با خواندن و یادداشت برداری از مطالب جدید، آن را یاد می‌گیرید.

و اگر جزو کسانی باشید که از حس لامسه برای یادگیری استفاده می‌کنید، لمس فیزیکی و تست کردن، یادگیری را در این گروه سرعت می‌بخشد.

اگر روش یادگیری خود را به‌خوبی بشناسید، می‌توانید مناسب‌ترین سیستم را انتخاب کنید و سرعت جذب و یادگیری اطلاعات را افزایش دهید.

می‌توانید برای مدتی هم که شده، روش‌های چهارگانه را باهم ترکیب کنید. مثلاً اگر در حال یادگیری برنامه نویسی هستید، حین خواندن کتاب آموزشی، مطالب را با صدای بلند تکرار کنید، یک نقشه ذهنی یا مایندمپ برای خود ترسیم کنید و بلافاصله کد موردنظر را روی کامپیوتر امتحان کنید.

5- ایجاد ارتباط ذهنی

ایجاد ارتباط بین چیزهایی که قبلاً می‌دانستیم با مطالب تازه، می‌تواند سرعت یادگیری را بهبود بخشد.

مثلاً استفاده از کلمات مخفف یا ساختن شعر برای به‌خاطرسپاری مراحل بازاریابی، استفاده از رنگ‌های مختلف و به خصوص موردعلاقه برای حفظ الگوریتم و یا ایجاد یک تصویر خیالی برای به‌خاطرسپاری نام مشتری‌ها، تکنیک‌های ایجاد ارتباط ذهنی بین مطالب هستند.

هر چه تعداد بیشتری از این تکنیک‌ها را بلد باشید، سرعت یادگیری شما بالاتر خواهد رفت.

یادگیری سریع چیست؟


در کتاب «قله» از اندرس اریکسن (K. Anders Ericsson) و ترجمه «پیام بهرام پور»، از تحقیقات شگفت انگیز پیرامون موفقیت و تخصص در هر کاری، رمزگشایی شده است:

کتاب قله 


6- تمرین دادن به مغز

مغز درست مثل عضلات بدن است. نیاز به تمرین دارد تا قوی و چالاک شود. پس برای اینکه مغزتان پیر نشود، سعی کنید دستکم هرچند وقت یک‌بار، یک مهارت تازه یاد بگیرید. برای مغرتان چالش‌های تازه ایجاد کنید و یا به وب‌سایت‌های جالب برای افزایش دقت، حافظه، تمرکز و سرعت ذهنی سر بزنید. (مثل Lumosity و BrainHQ)

هرچه مغز شما ورزیده‌تر شود، سرعت یادگیری شما هم افزایش خواهد یافت. کارکرد مغز انسان با تمرین، بهتر و بهتر می‌شود.

در فیلم جذاب زیر از پیام بهرام پور (که قسمتی از دوره طرز فکر است) کمی در مورد مغز بیشتر بدانیم:

7-به موسیقی‌های موج آلفا گوش کنید

امواج مغزی انسان چهار الگو دارند: آلفا، بتا، تتا و دلتا. در سطح آلفا (بین 8 تا 13 هرتز) مغز ما میزان تمرکز بالا و قدرت یادگیری فوق‌العاده‌ای دارد. با گوش دادن به موسیقی در برخی موارد نه‌چندان دل‌نشین آلفا (مثل آهنگ‌های باروک) در حین یادگیری، مغز شما وارد این حالت خواهد شد و به اصطلاح «دوپینگ» می‌کند! بهتر است در حین یادگیری، ترانه گوش نکنید؛ چراکه متن ترانه ممکن است تمرکز شما را به هم بریزد.

8- تمرین 6 ساعت بعد از یادگیری

آقای مالکوم گلَدوِل (Malcolm Gladwell)، برای نخستین بار در کتاب «تافته‌های جدا بافته: داستان موفقیت» به مفهوم «تمرین هوشمندانه و هدفمند» اشاره کرد.

سرعت در یادگیری - یادگیری سریع

در تمرین هوشمندانه (یا آگاهانه) شما بر روی یادگیری یک مطلب تمرکز می‌کنید و با انجام تمرینات هدفمند، دانسته‌ها و آموخته‌های خود را به چالش می‌کشید. در این کتاب، آقای گلدول با کمک مفهوم تمرین هدفمند، علت پیشرفت افراد نخبه‌ و موسیقی‌دانان را توضیح می‌دهد.

نتایج تحقیقات علمی نشان می‌دهد تغییر آهسته روند تمرینات، به‌ویژه در موقع یادگیری مهارت‌های حرکتی، می‌تواند موجب سرعت گرفتن یادگیری شود.

با تغییر آهسته تمرینات، اطلاعات موجود در حافظه با اطلاعات جدید تقویت شده و مطلب در مغز تثبیت می‌شود. بهترین زمان برای انجام تمرینات هدفمند، 6 ساعت پس از تمرین اول است، چراکه مغز برای تثبیت اطلاعات به 6 ساعت زمان تقریبی نیاز دارد.

9- عملی یاد بگیرید و آموخته‌هایتان را تجربه کنید

هیچ چیز به اندازه عمل کردن به دانسته‌ها، نمی‌تواند منجر به یادگیری سریع شما شود. وقتی چیزی را در یک کتاب می‌خوانید، با دانش و تجربه عملی ترکیب کنید، نتیجه بهتری خواهید گرفت.

مثلاً حتی اگر ده‌ها کتاب در مورد سرمایه‌گذاری در بورس مطالعه کرده باشیم تا موقعی که سهام خرید و فروش نکنیم و تجربه نکنیم، یادگیری مورد انتظار ما اتفاق نخواهد افتاد. بنابراین یک راه بسیار عالی برای یادگیری سریع، تجربه همان چیزهایی است که یاد گرفته‌ایم.

برای تجربه عملی و به‌کارگیری آنچه که یاد می‌گیرید، در آن غرق شوید! مثلاً اگر در حال یادگیری زبان انگلیسی هستید، می‌توانید چند ماه در شهرهای انگلیسی زبان زندگی کنید یا دائماً فیلم‌های انگلیسی ببینید. در این مدت تا حد ممکن از صحبت به زبانی غیر انگلیسی پرهیز کنید.

تجربه عملی بیشتر از مطالعه کتاب و گوش دادن به فایل‌های صوتی، منجر به یادگیری سریع خواهد شد.

تکنیک های یادگیری سریع و سرعتی

10-آموزش دادنِ چیزی که یاد می‌گیریم

وقتی چیزی را به کسی یاد می‌دهید، آن مطلب با احتمال 90 درصد در ذهن شما تثبیت می‌شود، نسبت به وقتی که آن را به هیچ‌کس یاد نمی‌دهید. اگر این فرایند بلافاصله بعد از یادگیری مطلب جدید باشد، در یادگیری سریع شما تأثیر چشمگیری خواهد داشت.

وقتی اطلاعات و آموخته‌های خود را با فرد دیگری به اشتراک می‌گذاریم، علاوه‌ بر اینکه مطلب جدیدی به او آموزش می‌دهیم، خودمان هم متوجه میزان تسلطمان بر موضوع و نقاط ضعفمان خواهیم شد.

مقالات بیشتری در مورد یادگیری می‌خواهید؟

14 تمرین جالب برای تقویت حافظه و افزایش کارایی مغز

12 حقیقت علمی در مورد یادگیری و مغز

مغز انسان چگونه کار می کند؟ (شش نکته بسیار جالب در مورد سیستم یادگیری مغز)

کلام پایانی مقاله یادگیری سریع

تکنیک‌هایی که در بالا گفتیم، تأثیر چشمگیری بر میزان یادگیری سریع شما خواهد گذاشت. همین 10 راهکار ساده را به کار ببندید تا سرعت یادگیری شما بهتر و بهتر شود. هر نظر و پیشنهادی دارید، می‌توانید در قسمت کامنت‌ها با ما در میان بگذارید. خوشحال می شویم!

موفق و بیشتر از یک نفر باشید…!

پیام

چطور به اصلی ترین مانع راه اندازی بیزینس غلبه کنیم؟

Picture of سعید عباسی

سعید عباسی

امتیاز (4/5)
4/5
به اشتراک بگذاریم
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید

۴ دیدگاه دربارهٔ « تکنیک های شگفت انگیز برای یادگیری سریع»

    1. پشتیبانی بیشتر از یک.

      خوشحالیم که همراهمون هستید و تو روزای اول سال جدید به فکر رشد فردیتون هستید؛ تبریک به شما
      امسالتون مبارک؛ بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک.

      ممنون که همراهمون هستید و دغدغه آموزش و یادگیری دارید؛ همراهیتون باعث افتخارمون هست…
      موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا