اینکه چگونه سخنرانی را شروع کنیم، مهمترین بخش سخنرانی است؛ چرا که مخاطبان خواهند دانست که مایلاند تا انتها با شما همراه باشند یا به صحبت و یا کارهای متفرقه دیگری بپردازند. بنابراین اینکه شما سخنرانی خود را چگونه شروع میکنید از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
حقیقت این است که مخاطبان در ابتدای سخنرانی در مورد شما قضاوت خواهند کرد بر همین اساس اگر سخنرانی خود را به خوبی آغاز کنید ؛ شانس بیشتری برای برقراری ارتباط مؤثر و قدرتمند پیدا خواهید کرد. ما در این مقاله به چگونگی شروع سخنرانی میپردازیم. پس در ادامه متن با ما همراه باشید.
اهمیت اینکه چگونه سخنرانی را شروع کنیم، چیست؟
میزان توجه مخاطبان در ابتدای کار بسیار بالاست. اما به مرور زمان آنها توجهشان را به سخنران از دست میدهند و ممکن است به کارهای دیگری مشغول شوند، بنابراین اگر شروع قدرتمند و تأثیرگذاری نداشته باشیم، بدون تردید مخاطبان خود را از دست خواهیم داد؛ زیرا ثانیههای اول تضمینکننده قضاوت مخاطبان نسبت به ما هستند و به میزان اعتمادبهنفس و تسلط ما به کلام رأی میدهند.
شروع سخنرانی و آغاز صحبت، موانع و سختیهای خاص خود را دارد که ترس و استرس سخنران در ابتدای کار یکی از آنهاست. اما با توجه به راهکارهای فوقالعادهای که در ادامه به آنها اشاره میکنیم، میتوانید با موفقیت این بخش از سخنرانی خود را پشت سر بگذارید.
1. افزایش اعتمادبهنفس
اعتمادبهنفس به معنای باور داشتن خود و اعتماد به تواناییهای خویشتن است، این خصوصیت باعث میشود فرد احساس کند که کنترل اوضاع را در دست دارد. بنابراین از میزان استرس او کاسته میشود و ماهرانهتر سخنرانی خود را آغاز میکند.
تلاش برای تقویت فن بیان و صحبت کردن با صدای رسا، ارتباط چشمی با مخاطبان، تمرین، تسلط و استفاده از زبان بدن؛ از جمله عواملی هستند که به اعتمادبهنفس شما هنگام سخنرانی میافزایند.
در دوره رایگان فن بیان شرکت کرده و این مهارت حیاتیتان را بهبود ببخشید. روی تصویر زیر کلیک کنید:
2. وجه حرفهای پیدا خواهید کرد
دقت و تمرکز شما در ابتدای سخنرانی، مهارت شما در آغاز، چگونگی جلب توجه مخاطبان و ارتباط مؤثر با آنها از جهت حرفهای به نظر رسیدن شما بسیار ارزشمند است و انتخاب مخاطب را برای دنبال کردن شما تعیین میکند. بنابراین از قبل، شروع سخنرانی خود را چندین بار تمرین کنید و خود را در موقعیت فرضی قرار دهید تا به تسلط کافی برسید.
3. داشتن انرژی بالا
اگر صحبتهای خود را کم انرژی آغاز کنید، سخنرانی شما تا حد زیادی بیاهمیت جلوه داده میشود. بنابراین سعی کنید بهگونهای پرانرژی باشید که مخاطبان مشتاق شوند تا انتها صحبتهای شما را بشنوند. داشتن انرژی بالا در ابتدای سخنرانی به جذابیت، گیرایی و ارزش سخن شما میافزاید و مانع کسل شدن مخاطبان میشود، همچنین انگیزه آنان را برای همراهی و حمایت از شما بیشتر میکند.
4. ماندگاری در ذهن مخاطبین
باید توجه داشته باشید که اولین برخورد بسیار حائز اهمیت است، چرا که باعث ماندگاری شما در ذهن مخاطبان میشود و اصلیترین دیدگاه و تصور آنها از شما را شکل میدهد. بنابراین سعی کنید بر کسانی که صحبتهای شما را میشنوند تأثیر مثبتی بگذارید و توجه آنها را به سخنرانی خود جلب کنید.
برای رسیدن به این هدف از پیش، جملاتی را که قصد بیان کردنشان را دارید، برنامهریزی و طراحی کنید. علاوه بر آن آموختن و استفاده از روشهای کاربردی که با خلاقیت همراه هستند؛ موجب میشود که سخنرانی شما بهیادماندنی و منحصربهفرد باشد.
مرور نکات این فیلم در مورد نحوه شروع سخنرانی، خالی از لطف نیست:
چگونه سخنرانی را شروع کنیم؟
آغاز سخنرانی فرصتی است برای اینکه شما مخاطب خود را متقاعد کنید که صحبتهای شما بسیار مفید خواهند بود. درواقع در این زمان، شما به آنها نشان میدهید که سخنان گرانبها و مهمی برای ارائه دارید.
راهکارهای دیگری که در ادامه به آنها اشاره میکنیم به شما برای یک شروع جذاب و مؤثر کمک خواهد کرد.
1- شروع مرتبط با موضوع داشته باشید
از شروع سخنرانی با عذرخواهی (به هر دلیلی حتی دیر رسیدن)،تقدیر و تشکر کلیشهای،تعریف کردن جوک و لطیفه، غر زدن و گذاشتن یک بار بر دوش مخاطب (مثل بلند کردن بیدلیل او و نشان دادنش جای دیگر) خودداری کنید؛ زیرا این عوامل حس ناخوشایندی را به مخاطبان القا میکنند و دقایق اصلی و ابتدایی سخنرانی شما را به بدترین شکل ممکن هدر میدهند.
شروعی که با محتوای صحبتهای شما ارتباط دارد ذهن مخاطبان را برای دریافت مطالب اصلی و نکات مهم آماده میکند.
شما میتوانید از روش قدرتمند داستانگویی برای آغاز استفاده کنید. این شیوه علاوه بر جلب توجه مخاطبان، موجب میشود آنها به راحتی با سخنان شما ارتباط برقرار کنند و با اشتیاق فراوان آن را پیگیری نمایند.این مسئله به افزایش اعتمادبهنفس شما ، سرعت فراگیری مخاطبان و نهایتاً سادهتر شدن فرایند سخنرانی کمک میکند.
2- مخاطبان خود را به خوبی بشناسید
شناخت مخاطب یعنی دانستن اینکه فرد به چه چیزی نیاز دارد. درواقع آشنایی با مخاطبان به شما این امکان را میدهد تا بتوانید بهترین روش انتقال مطالب را بیایید.
توجه به میانگین سنی مخاطبان و جنسیت آنها نیز باعث میشود از مثالهای عینی و روزمره مرتبط با همان گروه استفاده کنید تا برایشان ملموستر باشد و سخنرانیتان پیشروی بهتری داشته باشد.
همچنین میزان دانش، تحصیلات، فرهنگ غالب مخاطبان و شغل آنها از اهمیت خاصی برخوردار است. علاوه بر اینها، باید مراقب خسته نشدن مخاطبان و حفظ تمرکز آنها باشید و عوامل موردنیاز را مهیا کنید.
3- حتماً بر متن خود تسلط داشته باشید
عدم تسلط به متن، روخوانی و تپق زدن باعث از بین رفتن اعتماد مخاطب میشود. با بهکارگیری روشهای مختلف سعی کنید در صورت فراموش کردن محتوا آن را بهگونهای برای خود یادآوری کنید.
تکرار و تمرین متن سخنرانی،ضبط صدا، تصویرسازی ذهنی و ایجاد شرایط واقعی نیز به افزایش تسلط شما منجر میشود و از میزان استرس سخنرانی، پرش ذهنی و عدم تمرکز شما میکاهد.
4. روشهای شروع سخنرانی (نقلقول)
یکی دیگر از روشهای شروع سخنرانی استفاده از سخنان افراد مشهور در مقدمه صحبتها است. در انتخاب شخص توجه داشته باشید که فرد موردنظر، انسانی معروف و موفق نزد دیگران باشد. درواقع شما میتوانید با اتصال موضوع سخنرانی خود به سخنان بزرگان به صحبتهایتان ارزش و اعتبار ببخشید.
5. تشکر از برگزارکنندگان و مخاطبان
از کلیشهها دست بردارید و چند دقیقه طلایی از شروع صحبت را مانند سخنرانهایی که حرفهای عمل نمیکنند، هدر ندهید. تقدیر و تشکر را در میانه سخنرانی خود قرار دهید و ابتدا از برگزارکنندگان سخنرانی و سپس مخاطبانی که حضور یافتهاند تشکر کنید؛ با این عمل نشان میدهید که برای زمانی که دیگران به شنیدن صحبتهایتان اختصاص دادهاند، ارزش قائل بوده و قدردان هستید.
چند نمونه شروع بد در جلسات سخنرانی
شروع بد دقیقاً طبق اشتباهات متداول عمل کردن است؛ یعنی اگر میخواهید یک شروع افتضاح داشته باشید، کافی است مثل بسیاری از سخنرانها عمل کنید! به همین راحتی! البته نمیخواهم بگویم ما سخنران حرفهای نداریم! نه اصلاً! منظور من این است که برای شروع بد اگر هیچ کاری نکنید، این اتفاق میافتد! اکثراً همینطور است! یک چیز باارزش تلاش میخواهد، ولی یک چیز بیارزش بدون هیچ تلاشی خودش وجود دارد! اینها نمونههایی از شروع بد در سخنرانی هستند:
1. دائماً عذرخواهی کردن
شروع سخنرانی با عذرخواهی (به هر دلیلی حتی دیر رسیدن) میتواند ضعف شما را به عنوان سخنران نشان دهد. اگر قصد عذرخواهی دارید، میتوانید با قدرت شروع کنید و در میانه صحبتها، عذرخواهی خودتان را داشته باشید؛ بنابراین هیچ لزومی ندارد با عذرخواهی آغاز کنید.
همچنین به جای عذرخواهی، میتوانید هدایایی رایگان به مخاطب خود بدهید. مثلاً برای جبران اشتباهتان، در میانه بحث بگویید برای جبران اشتباهم، قصد دارم فلان محصول سایتم را رایگان کنم.
2. تقدیر و تشکر کلیشهای
حتماً دیدهاید که بسیاری از مسئولین یا مدیران، موقعی که برای سخنرانی دعوت میشوند، ابتدا لیست بلندبالایی از تقدیر و تشکر را با خود آوردهاند و دقیقاً چند دقیقه طلایی از شروع سخنرانی را به بدترین شکل ممکن به هدر میدهند.
حتی اگر قصد تقدیر و تشکر در سخنرانیتان دارید، وسط صحبت این کار را بکنید. شروع سخنرانی را با این کار خراب نکنید. از کلیشهها دست بردارید!
3. جوک و لطیفه تعریف کردن!
بهتر است ابتدای صحبتهای خود را به جوک و لطیفه اختصاص ندهید. مگر اینکه حضار شما را از قبل به عنوان یک فرد بسیار طناز قبول داشته باشند. مثلاً شخصی مثل حسن ریوندی، قطعاً آدمِ پذیرفته شدهای است؛ اما اگر یک سخنران ناشناس جوک یا لطیفه در ابتدای صحبتهایش بگوید، خیلی توی ذوق میزند!
غر زدن، گذاشتن یک بار بر دوش مخاطب (مثل بلند کردن بی دلیلِ او و نشاندنش جای دیگر) هم میتواند از دیگر روشهای بد برای نحوه شروع سخنرانی در جلسات باشد.
آیا با «سؤال» شروع کردن سخنرانی خوب است؟
به نظر من خیر! اگر مخاطب بیحال باشد، کلی باید انرژی بگذارید تا از مخاطبین حرف بکشید. اگر هم مخاطب خیلی راحت باشد، مخاطبین ممکن است شما را دست بیندازند یا مسخره کنند و شما باید مدیریت بحران کنید! درهرحال به نظر من، سؤال کردن روش چندان خوبی نیست.
داستان،همیشه جواب است!
به نظر میرسد کماکان، استفاده از داستان،یک خاطره یا روایت شخصی جذاب و ذکر یک اتفاق، یک شروع جذاب برای جلسات سخنرانی باشد.
همچنین استفاده از آمار و ارقام حیرتانگیز، سؤالی که خودتان جوابش را میدهید، مثال یا هر چیز جذاب دیگری که فکر میکنید، توجه مخاطبین را جلب میکند، آغاز کنی و نحوه شروع سخنرانی در جلسات را به خوبی به پیش ببرید.
سخن پایانی
خوش آغازی سخنرانی، میتواند همراهی و توجه مخاطبان را در ادامه به ارمغان آورد؛ بنابراین از اهمیت ویژهای برخوردار است. در این مقاله به چگونگی شروع سخنرانی و روشهایی برای یک آغاز منحصربهفرد پرداختیم. علاوه بر آن دانستیم بر خلاف سبک اکثر سخنرانان، تقدیر و تشکر کلیشهای،عذرخواهی و..، در ابتدای سخنرانی، موجب هدر رفتن تایم طلایی و خستگی مخاطب میشود و زمان مطلوب قدردانی میانهی صحبتهاست. همچنین بهطورکلی به ارزش خلاقیت، ابتکار عمل،شناخت مخاطبان و انرژی بالا که از جمله عوامل کمککننده برای داشتن یک سخنرانی فوقالعاده و بهیادماندنی هستند؛ اشاره کردیم. امیدواریم با به کار بستن این نکات، در سخنرانیها و جلساتی که نیاز است صحبت خود را آغاز کنید؛ بدرخشید.
چگونه یک سخنران بسیار حرفهای شویم؟
دوره جامع سخنرانی به شما کمک میکند در سخنرانی، فن بیان و صحبت در جمع، استاد شوید. حتماً روی تصویر زیر کلیک کنید:
۶ دیدگاه دربارهٔ «چگونه سخنرانی را شروع کنیم؟ نحوه استفاده از این فرصت طلایی!»
بسیار آموزنده بود اتفاقا منم دوره فن بیان و سخنرانی رو آموزش دیدم اما بدون شک توضیحات استاد کامل تر هست
خوشحالیم که اهل مطالعه مقاله هستید؛ امیدواریم در فرصت های بعدی نیز در خدمتتون باشیم.
بیشتر ازیک نفر
بسیار زیاد تشکر از سخن نیک شما
ممنون که همراهمون هستید و دغدغه آموزش و یادگیری دارید؛ همراهیتون باعث افتخارمون هست…
موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
س.قدیم مشاوران مگفتند موقع سخرانی فکر کنید همه چغندرند نا ادم پس بر اون بالا و حرفت را بزن نگاه هم نکن
الان چی میگند ؟
سلام دوست عزیز
بله قطعا از این روش برای کاهش استرس سخنرانی استفاده می کردند اما ما در مقاله ای با عنوان رفع استرس سخنرانی و اضطراب سخنرانی با ۸ تکنیک کاربردی به شما دلایل استرس سخنرانی و بهترین راه حل ها را معرفی کرده ایم که میتونید با کلیک روی لینک زیر مطالعه کنید.
رفع استرس سخنرانی و اضطراب سخنرانی با ۸ تکنیک کاربردی