همانطور که میدانید، در بخش معرفی کتاب، سعی مان بر این است که با معرفی بهترین کتابها به افرادی که هدف بیشتر از یک نفر شدن دارند، دنیا را جای بهتری برای زندگی کردن بکنیم.
کتابی که در این ماه قصد داریم معرفی کنیم کتاب رویکردهای آموزشی نوشته ناصر یوسفی و منتشر شده توسط موسسه پژوهشی کودکان دنیا است.
ناصر یوسفی دانش آموخته روانشناسی بالینی و آموزش کودکان خردسال است. دوره های فراوانی را در زمینه کار با کودکان در ایران و کشورهای مختلف گذرانده و در حال حاضر کتابی با عنوان رویکردهای آموزشی نوشته است که حاوی دستاوردهای سال ها فعالیت و مطالعه در این زمینه است.
کتاب رویکردهای آموزشی کتابی فوق العاده ضروری برای کسانی است که با فضای آموزش در ارتباط هستند.
در این کتاب با رویکردهای آموزشی متفاوتی آشنا می شویم و بررسی می کنیم که مزایا و معایب هر رویکرد چیست و راهکارهایی ارائه شده است تا بتوانیم مسیر درستی جهت آموزش کودکان انتخاب کنیم.
کتاب حاوی مثال هایی کاربردی است تا قابل فهم باشد.
در دنیا الگوهای مختلفی برای آموزش وجود دارد که در این کتاب گام به گام این الگوها توضیح داده شده است و در نظر داشته باشید که همه این موارد به معنای تایید یا رد یک سیستم نیست.
هدف اصلی این کتاب ترویج تنوع رویکردهای آموزشی است و این که مربیان و والدین بتوانند براساس این تنوع بهترین را از دیدگاه خود انتخاب کنند و مسئولیت انتخاب شان را بپذیرند.
برای دانلود ویدئو معرفی کتاب رویکردهای آموزشی می توانید از طریق لینک زیر اقدام نمایید و امیدواریم که از خواندن آن لذت ببرید.
دانلود فیلم معرفی کتاب رویکردهای آموزشی
بسیار خوشحال خواهیم شد تا در بخش دیدگاهها، نظرات و نکات مفیدی که پس از خواندن کتاب رویکردهای آموزشی با آنها مواجه میشوید را با ما در میان بگذارید.
تصویر مربوط به پوستری هست که از سوی موسسه پژوهشی کودکان دنیا در سال 1385 منتشر شد و از ما می خواهد که به نظام ها و رویکردهای مختلف در آموزش کودکان توجه کنیم.
این کتاب در 4 بخش آماده شده است:
1.رفتارنگرها
رفتارنگرها بر دو اصل مهم اعتقاد دارند؛ این که رفتار انسان براساس محرک های مختلفی است و هیچ رفتاری بدون به وجود آمدن یک محرک صورت نمی گیرد و نتیجه یک رفتار را می توان کنترل کرد.
طبق گفته واتسون یکی از روانشناسان در این زمینه:
در نتیجه واتسون مشخص می کند که می تواند با الگوهای آموزشی خود هر کودکی را تبدیل به موجودی بکند که تصمیم آن را از پیش گرفته است.
نقش این الگو در آموزش و پرورش:
آموزش و پرورش ایران مدت هاست که با همین الگو (نظام رفتارگرایی مبتنی بر رقابت و رتبه بندی) پیش رفته که تا حدی یادگیری را محدود می کند.
2.رویکرد شناختی
متخصصین در این حوزه اساس روش های آموزشی خود را بر آزادی می دانند و شعارشان این است که کودکان در فرآیند آموزش باید آزاد باشند. از اصول مهم این رویکرد انگیزه درونی، یافته های قبلی و حق انتخاب است؛ به این صورت که اطلاعات جدید به فرد می رسد و با اطلاعات قبلی همخوانی کرده و فرد به یک بینش جدید نسبت به آن مهارت می رسد.
نقش این الگو در آموزش و پرورش:
مهدکودک ها و مدارس متنوعی در دنیا با این الگو شکل گرفته اما در آموزش و پروش ایران نشانی از این الگوها نیست به این دلیل که کتاب های درسی تنها ملاک آموزش قرار گرفته، براساس آن ها ارزیابی شده و مدرک رسمی داده می شود.
3.رویکرد تحولی نگر
این رویکرد بیانگر این است که وقتی کودک روی یک شی یا موضوعی متمرکز می شود و روی آن کار فعال انجام می دهد، پس از مدتی وقتی نکته تازه ای از آن کشف می کند آن شی و کودک تغییر می کند. یعنی کودک و شی دیگر موجود قبلی نیستند و از موقعیت قبلی خود فراتر رفته اند.
high-scope یک سیستم آموزشی است که این نظریه را عملی کرده است و باعث می شود که:
- کودک استعدادها و علایق خود را دنبال کند.
- وقتی به سطحی از رشد برسد قابلیت های خود را تشخیص بدهد.
- وقتی یادگیری متناسب با رشد باشد کودک می تواند یافته های خود را به خاطر بسپارد و با اطلاعات قبلی ارتباط دهد.
روش تدریس چیست؟ معرفی بهترین روشهای تدریس مناسب ایران
4.رویکرد انسان گرا
در این رویکرد مسئولیت اصلی به انسان داده شده است و او مرکز تغییر و تحول شناخته شده. در سه رویکرد قبلی هیچ کدام به تفاوت های فردی اعتقاد نداشتند و مسئله مهمی برای آن ها نبوده اما انسان گراها به این اصل توجه دارند که هر انسان یک موجود منحصر به فرد است و با دیگر انسان ها قابل مقایسه نیست.
در این رویکرد از هیچ سویی نتیجه مطلوب تعیین نمی شود بلکه این نتیجه را هر فردی برای خود تعیین می کند.
نقش معلم در این رویکرد به این صورت است که محتوای آموزش بسته و محدود نیست و آن محتوا بسته به نیاز و خواسته کودکان تنظیم می شود و قابل تغییر است.
با استفاده از مطالب این کتاب می توانیم رویکرد مناسبی را انتخاب و به کاربگیریم.
این کتاب نقل قولها زیادی از دانشمندان و بزرگان در این زمینه دارد که تا حد زیادی به فهم مطالب کمک میکند.
متن فیلم معرفی کتاب رویکردهای آموزشی:
به نام خداوند بخشنده مهربان
سلام عرض میکنم خدمت شما، امیدوارم حالتون خوب باشه
من محمد پیام بهرام پور هستم از مجموعه بیشتر از یک نفر. جایی که تلاش میکنیم بیشتر و مؤثرتر از یک نفر باشیم تا دنیامون جای قشنگتری برای زندگی کردن بشه.
در این قسمت از این برنامه میخواهم کتاب این ماه رو خدمتتون معرفی بکنم، کتابی که انتخاب کردم، کتاب رویکردهای آموزشی هست که آقای ناصر یوسفی نوشتهاند. عنوان کتاب این است:
“رویکردهای آموزشی در کار با کودکان خردسال”
اما واقعیتش اینه که احساس میکنم این کتاب فوقالعاده ضروری است که برای پدر مادرها، برای معلمها، اساتید و هر کسی که کوچکترین ارتباطی به فضای آموزش دارد.
شما در این کتاب به زبان بسیار ساده و ملموس نگاه میکنید که رویکردهای آموزشی مثل رفتارگرایانه، رویکردهای شناختی، مثلاً الگوی منت سوری، الگوی گانیه، همه اینها رو خیلی خیلی قشنگ با مثالهای ملموس، با مقایسه شرایط کشورمون با دنیا و مثالهایی که مربوط به کشورمون میشه خیلی قشنگ متوجه میشوید.
زمانی که این کتاب رو بخوانید مطمئن هستم که اذیت میشوید. چون متوجه میشوید که؛
ایوای! الگوی آموزشی کشور ما، رویکرد آموزشی کشور ما، رویکردی است که مشکلات جدیای دارد و قشنگی آن این است که در این کتاب راهکار ارائهشده؛ یعنی شما با خواندن این کتاب متوجه میشوید چه اختلالهایی وجود دارد، میتوانید در ارتباط با فرزندتان تا حدی آن را جبران کنید.
اگر معلم باشید میتوانید یک کلاس بینظیر را خلق کنید.
و من واقعاً این کتاب رو بااینکه کتاب تخصصی است اما به زبان بسیار بسیار ساده نوشتهشده است.
از شما خواهش میکنم اگر فرزند دارید و یا اگر سروکاری با آموزش دارید، حتماً حتماً حتماً این کتاب رو مطالعه کنید، تصویر خیلی قشنگی از فضای آموزش به شما میده.
من متأسفانه افتخار آشنایی با آقای ناصر یوسفی رو ندارم ولی ازشون ممنونم بابت نوشتن این کتاب و از شما ممنونم بابت تهیه و مطالعه این کتاب ارزشمند.
امیدوارم این ماه که این کتاب رو میخوانید، خیلی خیلی بیشتر از یک نفر بشید، میدانم که این اتفاق حتماً میافتد. پیروز و موفق باشید. خدانگهدار
۷ دیدگاه دربارهٔ «معرفی کتاب رویکردهای آموزشی در کار با کودکان خردسال»
عالییی بود
سلام دوست عزیز اهل آموزش؛ خوشحالیم که همراهمون هستید.
موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
عالی
سلام همراه عزیز مطالعه؛ خوشحالیم که کنار دغدغه های زندگیتون اهل آموزش هستید.
تشکر
ممنون
سپاس بابت همراهی ارزشمندتون