اجازه بدهید مقاله روانشناسی پول را با یک داستان واقعی شروع کنم:
سالها قبل در آمریکا دختری به اسم Grace Groner به دنیا آمد. گریس دختری معمولی و آرام بود و متاسفانه در 12 سالگی یتیم شد. او بعد از مدتی به دانشگاه رفت، در شغل منشیگری مشغول شد و در خانه کوچکی با هزینههای کم، زندگیاش را میگذارند. گریس در طول زندگی کار خاصی نکرد، به جز چند سرمایهگذاری 60 دلاری و هر از گاهی هم کمک به فقرا البته به شکل ناشناس.
در نهایت گریس در 100 سالگی و در سال 2010 فوت شد. اما همه چیز بعد از مرگ او شروع شد! به محض اینکه گریس فوت شد، معلوم شد او 7 میلیون دلار ثروت دارد و آن را به یک خیریه سپرده. نحوه به دست آوردن این پول آنهم برای یک منشیِ بیسروصدا که کار خاصی نمیکرد و زندگی معمولی داشت، برای همه عجیب بود و حرفهای زیادی برایش به وجود آورد.
اما در نهایت معلوم شد گریس هیچ کار خلافی نمیکرده و این پول را هم از چند سرمایهگذاری کوچک خودش به دست آورده! در واقع میتوان گفت آن خیریه این 7 میلیون دلار را مدیون هوش مالی بالای گریس و اشراف او به روانشناسی پول و ثروت بود!
روانشناسی پول چیست؟
کلمه روانشناسی پول در ایران بیشتر از آنکه به خاطر خودش شناخته شده باشد، به دلیل کتاب پرحجمی با همین نام شناخته شده است. اما به طور خلاصه، روانشناسی پول به ارتباطی که ما انسانها با پول داریم اشاره میکند.
- مثلا اینکه چرا فلان شخص اینقدر به پولهایش علاقه دارد؟
- چطور بعضیها اینقدر درآمد بالایی دارند؟
- چرا یکی نسبت به پول تنفر دارد و از آن بدش میآید؟
- اصلا چرا آن پدر خانواده از پولدارها نفرت دارد و این نگرش را در خانه و بین فرزندانش هم پرورش میدهد؟
- رابطه سلامتی ما و پول چیست؟
- و…
حتی در کشورهای خارجی متخصصانی به اسم Money Therapist یا درمانگران مالی وجود دارند که دقیقا کارشان بررسی همین مشکلات در افراد و درمانشان است.
روانشناسی پول همان روانشناسی پولدار شدن است؟
کلمه دیگری وجود دارد به اسم روانشناسی پولدار شدن یا همان روانشناسی ثروت! خب راستش تا جایی که من میدانم کلمه روانشناسی ثروتمند شدن یک کلمه علمی نیست و خود مدرسان آن را ساختهاند. اما در هر حال، روانشناسی پولدار شدن بیشتر به نکات و تکنیکهایی اشاره میکند که با یاد گرفتنشان میتوانیم رفتارهای اقتصادی و مالی بهتری داشته و عملا پول بیشتری کسب کنیم و افزایش درآمد داشته باشیم.
نکات کاربردی از روانشناسی پول
خب تا اینجا به خوبی فهمیدیم که معنی کلمه روانشناسی پول چیست. در ادامه مقاله میخواهم یک سری نکات مهم و کاربردی در مورد آن را به شما توضیح بدهم که علاوه بر روشن کردن رفتارهای انسانی در قبال پول در ذهنتان، تاثیر زیادی روی تصمیمهای اقتصادیتان میگذارد. اغلب مطالب این بخش از مقاله، از کتاب روانشناسی پول یا The Psychology of Money نوشته مورگان هاوزل الهام گرفته.
1_ زمان، خارقالعاده است
ترکیب سرمایهگذاری با زمان به سرمایهگذاران در ایجاد ثروت کمک میکند! در واقع نتیجه ترکیب این دو به شدت مرکب است و باعث میشود دارایی ما رشد فوقالعادهای داشته باشد. البته که بسیاری از ما از اهمیت ترکیب این دو باخبریم اما همانطور که پیام بهرامپور هم در دوره پول گفتند، مغز ما توانایی کمی در بررسی و شناخت سود مرکب دارد….
این یعنی اگر به ما بگویند طی یک سال و با نرخ 20 درصد چقدر سود به 1 میلیون تومان تعلق میگیرد، به راحتی آن را حساب میکنیم. اما اگر بپرسند در ازای پسانداز کردن روزانه 10 هزار تومان در بانک، در انتهای سال چقدر سود به پولمان تعلق گرفته، ذهنمان در حساب کردنش به مشکل میخورد.
در مورد سرمایهگذاری هم شرایط به همین صورت است و ذهن ما توانایی این را ندارد که سود مرکب حاصل از یک سرمایهگذاری بلندمدت را حساب کند.
به عنوان نمونه، وارن بافت که یکی از ثروتمندترین انسانهای روی زمین است و چند مدتی رتبه یک در لیست ثروتمندان دنیا را داشت، یک سرمایهگذار است. شاید خیلیها تصور کنند موفقیت او صرفا به خاطر هوش بالایش در انتخاب سهامهای ارزنده به دست آمده. اما کسی به این دقت نمیکند که موفقیت وارن بافت، حاصل انتخاب سهامهای خوب و نگهداری از آنها به مدت 10 ها سال است!
در نهایت، باید بدانیم ما نمیتوانیم به گذشته برگردیم و سرمایهگذاری کنیم تا امروز جیب پرپولی داشته باشیم. اما میتوانیم امروز سرمایهگذاری کنیم، صبر کنیم و آینده خودمان را بسازیم!
2_ ثروت آن چیزی است که نمیبینید!
ما انسانها تمایل داریم ثروت افراد را با توجه به چیزی که میبینیم، قضاوت کنیم. زیرا این تنها اطلاعاتی است که در دست داریم. در واقع ما نمیتوانیم حسابهای بانکی افراد را مشاهده کنیم یا بفهمیم آنها چقدر ملک دارند. به همین دلیل است که برای سنجش موفقیت و ثروت افراد، به مسائل ظاهری مثل خانه، عکسهای اینستاگرام، ماشین آخرین مدل و… آنها اعتماد میکنیم. همین موضوع باعث میشود رفتار مصرفگرایی در ما تقویت شود.
اما به عنوان یکی از مهمترین نکات در روانشناسی ثروت، باید بدانیم ثروت همان چیزی است که نمیبینیمش! ثروت آن خودرو خاصی است که خریداری نشده، آن الماسی که به جای نگین انگشتر، هنوز روی ویترین جواهرفروشی قرار گرفته، ساعتی است که پولی برایش داده نشده و… .
به طور خلاصه ثروت همان داراییهای مالی ارزشمندی است که هنوز به این چیزهای مجلل تبدیل نشده. ثروت پنهان است!
اگر از افراد پولدار بپرسید، به شما میگویند: تنها راه ثروتمند شدن این است که چیزی که دارید را خرج نکنید. همانطور که در دوره پول هم یاد گرفتیم، برای ثروتمند شدن نباید ابتدا درآمدمان را افزایش بدهیم، بلکه باید اصول پسانداز را یاد بگیریم، پول پسانداز شده را سرمایهگذاری کنیم و هزینههای بیدلیل زندگی را کاهش بدهیم.
در ادامه نکات بالا، طبق آماری که استاد بهرامپور در دوره پول دادند:
ثروتمندان 17 برابر افراد عادی درآمد دارند اما فقط دو برابر آنها پول خرج میکنند! بنابراین حواستان باشد که رفتارتان قرار است دقیقا مثل چه کسانی باشد؟ ثروتمندان یا افراد عادی؟
یک هدیه کوچک: نکتهای از دوره جامع پول
در جلسه چهارم دوره پول، استاد بهرامپور نمودار جالبی رسم کردند که خلاصه آن این بود:
افراد عادی درآمدشان را به چیزهایی تبدیل میکنند که برایشان هزینههای اضافه میتراشد. مثلا خودرو، تلفن همراه و… . اما ثروتمندان درآمدشان را به داراییهایی تبدیل میکنند که برایشان درآمد اضافه بیافریند و در ادامه از آن درآمد اضافه، خودرو، تلفن همراه و… میخرند!
3_ هرگز کافی نیست!
چیزهای زیادی وجود دارند که ارزش ندارد آنها را برای به دست آوردن بقیه چیزهای دیگر به خطر بیندازیم. یکی از آنها هم لذت زندگی کردن در آرامش است. زندگی بدونِ احساس کافی بودن، سرگرم کننده نیست! ما باید درک کنیم که ذهن ما هیچ گاه راضی نمیشود. وقتی طمع کنیم و پول بیشتر، قدرت بیشتر، اعتبار بیشتر و… بخواهیم و جاهطلبیمان سریعتر از رضایتمندیمان حرکت کند، شرایطمان کمی خطرناک میشود.
البته که توصیه نمیکنیم به هر چه دارید راضی باشید و دیگر دست از تلاش بکشید. اما صحبت از احساس رضایت است که زندگی ما را میسازد. ما باید بپذیریم که ممکن است کمتر از اطرافیانمان داشته باشیم، اما همین هم کافی باشد.
4_ ثروتمند شدن یا ثروتمند ماندن؟!
به دست آوردن پول، نیازمند ریسک کردن، خوشبین بودن و قرار دادن خود در شرایط متفاوت است. اما نگه داشتن پول نیاز به فروتنی و دوری از ریسک دارد. در واقع برای نگه داشتن پولتان باید ترسو باشید چون ممکن است هر چه به دست آوردهاید سریعا از دستتان برود. این موضوع نیاز به صرفهجویی دارد چون نمیتوانید امید داشته باشید که موفقیتهای گذشته به طور مداوم تکرار میشوند، بنابراین اولین استراتژیتان باید صرفهجویی باشد.
5_ به آزادی و خوشبختی برسید
اگر از مردم در مورد سطوح ثروت بپرسید، همه آنها میخواهند به سطحی از ثروت برسند که خوشبخت باشند. خب مشکل این است که تعریف هر کسی از ثروت با دیگری متفاوت است. اما یک نقطه مشترک بین همه انسانها وجود دارد و آنهم اینکه همه مردم دوست دارند بتوانند زندگیشان را به طور کامل کنترل کنند.
بالاترین شکل ثروت این است که بتوانید هر روز صبح از خواب بیدار شده و با خودتان بگویید که من امروز میتوانم هر کاری که دوست دارم را انجام بدهم! در واقع این همان چیزی است که در دوره پول، استاد بهرامپور به آن آخرین سطح ثروت، رفاه مالی، گفتند. پس میتوان گفت بزرگترین ارزش ذاتی پول انسان این است که به او اختیار، آزادی و توانایی کنترل روی زندگیاش را میدهد. یعنی به شما اجازه میدهد:
- هر زمان که میخواهید،
- با هرکسی که میخواهید،
- هر کجا که میخواهید،
- و تا زمانی که میخواهید باشید!
این دقیقا رفاه مالی و خوشبختی حاصل از پول است. راستی یک سوال: در حال حاضر چقدر با این شرایط فاصله دارید؟ چه تلاشی برای رسیدن به آن میکنید؟
6_ مراقب احترامی که به دست میآورید باشید!
ما انسانها همیشه علاقه داریم که مورد تحسین دیگران قرار بگیریم و خب یکی از راهکارهای رسیدن به این هدف، این است که پول و ثروتمان را به آنها نشان دهیم. اما باید این نکته مهم را بدانید که پول شما بیشتر از همه، خودتان را تحت تاثیر قرار میدهد. علاوه بر این باید بدانید که مردم بعد از مدتی به مرور تحسین شما را کنار میگذارند چون تصور میکنند شما در حال فخرفروشی به آنها هستید. در نهایت اگر میخواهید احترام و تحسین به دست بیاورید، مراقب باشید که چطور آن را جستجو میکنید. مهربانی، فروتنی و همدلی، بیشترین حد از احترام را برای شما به وجود خواهند آورد.
7_ غافلگیریها را به یاد داشته باشید
درس درستی که میتوانیم از غافلگیریهای گذشته بگیریم این است که جهان ما شگفتآور و غیر قابل پیشبینی است؛ نه اینکه ما باید از غافلگیریهای گذشته به عنوان راهنمای آینده استفاده کنیم. بلکه ما باید از آنها استفاده کرده و اعتراف کنیم که واقعا نمیدانیم در آینده چه اتفاقی میافتد.
این کار خیلی هوشمندانهای است که بخواهیم از تاریخ اقتصادی دنیا کمک بگیریم. تاریخچهها به ما کمک میکنند تا انتظارات درستی از آینده داشته باشیم. اما در بعضی شرایط مردم اشتباه میکنند و آنها را به عنوان نقشه آینده میبینند. این دقیقا تلهای است که خیلی از سرمایهگذاران در آن میافتند.
ما باید درک کنیم که زندگی ما در حال تغییر است، مردم تغییر کردهاند و پای تکنولوژی به میان آمده. مهمترین رویدادهای اقتصادی که در آینده اتفاق میافتد، چیزهایی که هستند که تاریخ گذشته در موردشان اطلاعی به ما نمیدهد. آنها بیسابقه خواهند بود. نمیگوییم گذشته بد است. اتفاقا نگاه به گذشته برای پیدا کردن جزئیات کلی مثل روابط مردم با پول، رفتار آنها در زمانی که تحت فشارند و… به ما کمک میکند. اما به هیچ عنوان نمیتوان از آن، روندهای خاص و شرایط خاص و… را پیشبینی کرد. مثلا چه کسی میتوانست پیشبینی ظهور غولهایی مثل دیجی کالا یا آمازون را داشته باشد؟ قطعا تاریخ چیزی در مورد اینها به ما نمیگفت بنابراین حواستان باشد که به این خطاهای شناختی دچار نشوید.
8_ عدم قطعیت را در نظر بگیرید
یک شکاف کوچک بین آنچه انتظارش را دارید و آنچه باید اتفاق بیوفتد، میتواند تمامی برنامههایتان را بهم ریخته و شرایط را برایتان سخت کند. شما باید احتمال به وجود آمدن این شکاف را در برنامههایتان داده باشید و خب این همان چیزی است که به شما توان مقابله و مقاومت میدهد.
یک جمله مهم هست که میگوید:
مهمترین قسمت هر برنامهای، برنامهریزی برای زمانی است که شرایط که طبق برنامه پیش نرود!
دنیا نسبت به هیچکس مهربان نیست و شما باید به طور مداوم احتمال خطا و عدم قطعیت را در نظر بگیرید. در واقع خردمند بودن یعنی اینکه قبول کنیم عدم قطعیت، شانس و تصادفی بودن جزئی از زندگی ما هستند.
انسانهای خردمند در زندگیشان انعطاف بالایی دارند. همانطور که استاد بهرامپور هم میگویند، استراتژی یعنی داشتن برنامه برای بهترین و بدترین شرایط! در نهایت از صحبتها، قرار است به این برسیم: اگر تمامی زندگیتان را روی فیش حقوقی انتهای ماه بنا کرده و برایش برنامه دارید، باید بدانید که عدم قطعیتهای زیادی در مقابل راهتان ایستاده. دقیقا همانطور که سال گذشته ویروس کرونا به ما ثابت کرد که دنیایمان نمیتواند خیلی هم در شرایط معمولیاش حرکت کند! بنابراین همیشه باید یک نقشه جایگزین برای خودتان داشته باشید.
یک هدیه کوچک: نکتهای از دوره پول
استاد بهرامپور در دوره پول، 7 سطح پسانداز که هر شخصی باید داشته باشد را معرفی و سطح اول را ضربهگیر اقتصادی نامگذاری کردند. طبق چیزی که بالاتر گفتم و صحبتهای استاد در دوره، هر انسانی باید در زندگی خودش یک پسانداز برای مشکلات ضروری و ناگهانی داشته باشد. مثلا برای خراب شدن خودرو، بیماری و… . در ایران میزان توصیه شده برای پسانداز ضربهگیر اقتصادی بین 5 تا 10 میلیون است اما با توجه به شرایط مالی زندگی شما، این پول میتواند کمتر یا بیشتر هم باشد.
در ضمن، بعد از رسیدن پول پسانداز به حدود 5 میلیون، باید آن را به سرمایهای تبدیل کنید که ارزش خودش را از دست ندهد و البته که سریعا نقد شود. سرمایههایی مثل دلار و طلا.
9_ شما تغییر خواهید کرد
شما در طول زمان تغییر میکنید، بنابراین برنامهریزی و هدف گذاری بلندمدت توجیه زیادی ندارد. یکی از نکات مهم در روانشناسی پولدار شدن، هدفگذاری مالی است که خیلیها آن را به شکل بسیار بلندمدت انجام میدهند. اما طبق تحقیقات مختلف، ما نمیتوانیم اهداف مالی خیلی بلندمدتی بگذاریم چون طی زمان تغییر میکنیم، تواناییهایمان کم و زیاد میشود، دانش جدیدی به دست میآوریم، علایقمان و حتی دنیای اطرافمان تغییر میکند.
همانطور که در دوره رایگان هدفگذاری هم گفته شد، بهتر است به جای هدف گذاریهای 10 ساله یا بالاتر، از هدف گذاری 5 یا 3 ساله استفاده کنید و برای رسیدن به اهداف، آنها را به مقاطع زمانی یک ساله و چند ماهه تقسیم کنید.
10_ همه چیز را باور نکنید
طبق اصول روانشناسی، هر چه بیشتر دوست داشته باشید چیزی درست باشد، احتمال اینکه قصهای را باور کنید که به شما ثابت کند نظرتان درست است، بیشتر خواهد بود. دقیقا مثل زمانی که یک داستان از کاندیدای ریاست جمهوری مورد نظرتان میشنوید که او را یک قهرمان جلوه میدهد و داستان را بدون بررسی کامل، باور میکنید.
داستانها بسیار قدرتمندند. آنها میتوانند باعث شوند شما هر چیزی را باور کنید اما باید همیشه حواستان باشد که آنها چطور روی چشماندار مالیتان تاثیر میگذارند. یادتان باشد در دنیای اقتصاد عدم قطعیتهای زیادی وجود دارد و اینکه ما میتوانیم اقتصاد را با استناد به داستانها پیشبینی کنیم، صرفا یک خیال و توهم است.
سخن پایانی مقاله روانشناسی پولدار شدن
خب، به انتهای مقاله روانشناسی پول و روانشناسی پولدار شدن رسیدیم. در این مقاله ابتدا فهمیدیم که روانشناسی پول چیست و سپس با روانشناسی پولدار شدن آشنا شدیم. بعد از آن هم 9 نکته در مورد اصول اقتصادی و رفتاری در مورد ثروت و پول را بررسی کردیم. اگر سوال و نظری درمورد این مقاله دارید، در بخش نظرات منتظرتان هستم.
منابع اصلی تولید این مقاله:
در این مدرسه، کسبوکارتان را راهاندازی میکنید و در 100 روز به سوددهی میرسانید!
روی تصویر زیر کلیک کنید تا اطلاعات بیشتری در اختیارتان بگذاریم:
۹ دیدگاه دربارهٔ «روانشناسی پول | 9 تکنیک روانشناسی پولدار شدن»
عالی بود با تشکر از مجموعه پر تلاشتون
تبریک به شما که دغدغه یادگیری دارید؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
بسیار عالی ممنونم
سلام دوست عزیز
خوشحالیم که همراه بیشتر ازیکی ها دغدغه رشد و یادگیری دارید؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
با سلام
تعریف ثروت حقیقی :چیزی که تمام نشود کسی نتواند از ما بدزدد بدون منت باشد هیچ وقت از ما نگیرند
با این تعریف دلار طلا الماس باغ ویلا ماشین خانه زن خانواده بدن ثروت نیستند بلکه ثروت واقعی دل پاک نیت خوب همت بلند آرامش درون خدا قرآن ذکر نماز معرفت ایمان و قناعت هستند
روانشناسی های جدید قطره ای از معارف اولیا ء خدا و کتب آسمانی را میگیرند و به نام خود ثبت میکنند و در این بین افرادی با نیت ناخالص و برای نفس خود از فروش این معارف که قبلاً هم بوده پول در می آورند به عنوان مثال برنامه دوازده قدم که کاملا خدایی و رایگان سینه به سینه از صد سال پیش اومده و از راه دین اول به الکلی ها کمک کرد تا پاک شوند بعد سایر انجمن ها شکل گرفت مثل معتادان نیکوتین ها وابستگان افسردگان مغروران پرخوران و خانواده معتادان یکی اومد و قدم هم کار نکرده بودچون قدم ها را باید زندگی کرد اونو بدون اجازه گرفتن از دفتر خدمات جهانی تفسیر کرد و داخل سی دی ضبط کرد و به قیمت بالا به ملت فروخت خب از همین حرکتش معلومه که تمام زندگیش بوی پول میده کار خوب این است که با نیت خوب و از راه درست باشد این ابداعات و کشف قانون ها به نظرم زندگی خیلی ها را نابود کرد آن ها که بی تجربگی کردند و طمع داشتند تمام داراییشان خانه و ماشین را فروختند ارز دیجیتال وسهام بورس خریدند و الان پشیمان هستند یا وام ربوی گرفتند یا پول نزول دادند یا شغل ها ی سمی مضر دلالی احتکار ماشین و در پایان ورشکست شدند یا زندان افتادند یا معتاد شدند چون خود را نشناختند قیمت هر چیز را میدانستند اما قیمت خود را نمیدانستند بنده بارها گفتم همان اول کار عاقبت را ببینید نکنید گوش ندادند و الان پشیمان هستند چقدر گفتم گوش ندید به این سی دی ها خام نشوید مغزتان را از کار می اندازد نشانه ها برای قلبی است که خود را پاک کرده و دنبال کسب ثروت درونی و معرفت است نه آدم شهوت ران طمع کار که نفسش بر او حکومت میکند و فقط دنبال سود دنیوی است معارف الهی برای کسی کار میکند که به دنبال هیچ باشد به دنبال هیچ کردن خود و نفسش تا دلش زنده شود آخه تو رو خدا بس کنید طمع را که ثروت واقعی نیست به قناعت که گنج دو جهان است تبدیل کنید این ها اگر راست میگفتند با ثروت خود اشتغالزایی میکردند نه انباشت و احتکار و دلالی و حرف فروشی آخه مگر معارف خدا کتب آسمانی کتاب های حکیمانه اولیای خدا پولی هست مگه پولی بوده اگه برای پول کار میکردند تا الان یاد و نام و حرفاشون زنده نبود مطمئن باشید کسی که خدا بخواهد او را فاسد کند در همین دنیا او را به تمام آرزوهای نفسانی اش میرساند و انسان واقعی کسی است که در همین دنیا نفس خود را رام و مطیع خود سازد نه عقل و دلش خام و رام نفسش شود و هر جا بوی پول بیاید به آنجا گریزد اگر نفس خود را مطیع کرد درنده ها هم مطیعش میشوند و دست به هرچه بزند طلا میشود ولی او دنیا را سه طلاقه داده است و از قدرت معنوی در جهت دستگیری بدون مزد بدون منت استفاده میکند و هیچ از دنیا برای خود نمیخواهد ثروت های واقعی که در بالا گفتم مثل ایمان
قرآن معرفت خدا قناعت ادب حیا تواضع دستگیری همت پاکی از شهوات فقط در دل و سینه پاک وارد میشوند اگر نداری تلاش کن دلت را صیقلی کن درد دارد ولی به خدا قسم به آخرش می ارزد چون این دنیا و مردمانش و تمام لذاتش هیچ است هیچ …ای هیچ ز بهر هیچ بر هیچ مپیچ
در نیابد حال پخته هیچ خام پس سخن کوتاه باید والسلام
برای روشنگری بیشتر ۰۹۱۸۹۸۰۳۹۱۸
عالی
همراهیتون باعث افتخاره…
من دوره پول رو تهیه کردم، از دوره های آموزشی کم نظیر هستش، پیشنهاد میکنم حتما تهیه کنید. متشکرم
همراهیتون باعث افتخاره…
مرسی که نظرتون رو با عموم به اشتراک میگذارید.
بیشتر ازیک نفر باشید.