اجازه بدهید مقاله کوچینگ فردی را با یک داستان از خودم شروع کنم:
شما را نمیدانم؛ اما برای من بارها پیش آمده که ببینم فردی در حال حرکت در مسیر اشتباه است. مثلا کسی که با فرزندش رفتار اشتباهی دارد، عملکرد بدی در شغل خودش داشته یا اصلا به دلایل غیر مهم و بیارزش اقدام به انجام یک کار هزینهبر و زمانبر میکند. راستش همیشه در این شرایط از خودم در مورد دلیل انجام این کارها توسط بقیه، سوال میکردم.
اما کمی جلوتر که رفتم در کمال تعجب دیدم زندگی خودم هم پر است از همین اشتباهاتی که از آنها خبر ندارم و اطرافیانم با ناامیدی متوجه اشتباه بودنشان هستند. اینجا بود که متوجه شدم “ما انسانها نسبت به خودمان آگاهی خیلی کمتری داریم تا دیگران!” این یعنی تشخیص مشکلات و رفتارهای اشتباه دیگران برایمان خیلی راحتتر است تا دیدن همین مشکلات در خودمان.
این موضوع برای من خیلی جالب بود؛ برای همین سعی کردم به کمک مقالات سطح وب انگلیسی، اطلاعات بیشتری در موردشان به دست بیاورم. همینجا بود که با موضوعی به اسم کوچینگ و کوچینگ توسعه فردی آشنا شدم. در واقع من فهمیدم افرادی هستند که شغل اصلیشان بررسی ما انسانها، شناخت مشکلات، استعدادها، منابع و… ما و سپس کمک گرفتن از همانها برای رساندن ما به اهدافمان است.
امروز در این مقاله اطلاعات بیشتری در مورد کوچینگ فردی به شما میدهم:
اگر هنوز نمی دانید کوچینگ چیست، ابتدا توصیه من به شما این است که این دو مقاله را مطالعه کنید:
کوچینگ چیست و شامل چه مهارتهایی است؟
آموزش کوچینگ یا علم تسهیلگری به زبان ساده اما عملی
کوچینگ فردی چیست؟ (personal coaching)
دنیای کوچینگ دنیای بزرگی است و به بخشهای مختلفی تقسیم میشود. از کوچینگ زندگی تا کوچینگ سازمانی، از کوچینگ ورزشی تا کوچینگ کسب و کار و…. در همه اینها فردی که به آن کوچ یا مربی میگویند؛ با روشهای مخصوص خودش به شما کمک میکند به اهدافتان برسید.
در مورد کوچینگ فردی هم شرایط به همین صورت است. در جلسات کوچینگ فردی، مربی با طرح یک سری پرسش، اهداف، منابع، استعدادها، نقاط ضعف و… تان را شناسایی میکند. در ادامه از همینها استفاده کرده و سعی میکند شما را در مسیر حل مشکلات و رسیدن به موفقیت راهنمایی کند.
در واقع در کوچینگ فردی، مربی با توجه به شناختی که از شما پیدا میکند؛ یک سری برنامه خصوصیسازی شده در اختیارتان قرار میدهد؛ سپس در مسیر همراهیتان میکند تا به هدف برسید. میدانم هنوز هم سوالات زیادی در مورد کوچینگ فردی یا همان لایف کوچینگ در ذهنتان وجود دارد؛ ولی نگران نباشید چون همه آنها را در این مقاله جواب میدهم:
کوچ فردی، چطور به موفقیت ما کمک میکند؟
خیلیها فکر میکنند کوچ و مربی قرار است به عنوان یک پیشوا در جلو ما حرکت کرده و پستی و بلندیهای مسیر را برایمان صاف کند؛ اما اصلا اینطور نیست. در واقع کوچها سعی میکنند ما را طوری پرورش بدهند که در مقابل پستی و بلندیهای مسیر به مشکل برنخوریم. چطور؟ اول با تجربه قبلی که دارند و سپس با شناختی که از ما به دست میآورند. پیشنهاد میکنم ویدیو پایین را مشاهده کنید تا بهتر متوجه منظورم بشوید:
همانطور که مشاهده کردید؛ یک کوچ توسعه فردی با توجه به شناختی که از ما به دست میآورد؛ راهنماییمان میکند که چطور با استعدادها و منابع فعلی، مشکلات را حل کرده و به هدف نهایی برسیم. البته در مقاله کوچینگ موفقیت به صورت مشروحتر و عمیقتری به این پرداختم که کوچینگ چطور به موفقیت تان کمک خواهد کرد.
چه زمانی باید به سراغ کوچینگ فردی برویم؟
مهمترین زمانی که افراد به سراغ جلسات کوچینگ فردی میروند؛ زمانی است که یک مسئله در زندگیشان داشته باشند. این مسئله میتواند روابط نامناسب با همسر، شرایط شغلی بد، زندگی خسته کننده، بی انگیزگی و… باشد. علاوه بر این، در شرایط پایین هم باید به سراغ کوچ برویم:
- زمانی که هدف خودمان را شناسایی نکرده و نمیدانیم از زندگی چه چیزی میخواهیم،
- هدفی داریم اما نمیدانیم چرا و به خاطر چه کسی به سمت آن حرکت میکنیم،
- هدف و انگیزه داریم، اما نمیدانیم که چطور قرار است به آن برسیم،
- نمیدانیم چه منابعی برای رسیدن به هدف یا حل مشکل نیاز داریم،
- نمیتوانیم درک کنیم که الان در کجای مسیر هستیم و چقدر با اهداف فاصله داریم.
دروغهایی در مورد کوچینگ فردی که شاید شنیده باشید!
قبل از اینکه وارد جزئیات جلسات کوچینگ فردی شده و به شما توضیح بدهم در این جلسات چه اتفاقی میافتد؛ میخواهم به یک نکته مهم اشاره کنم. با توجه به اینکه علم کوچینگ مدت زیادی نیست در ایران تدریس میشود؛ اشتباهات و تفکرهای نادرستی پیرامونش شکل گرفته. در ادامه قصد دارم دروغهایی که در مورد کوچینگ شخصی گفته میشود را مطرح کرده و در موردشان صحبت کنم:
1_ کوچینگ معجزه میکند!
البته که اگر قبول کنیم به آگاهی رسیدن انسان نسبت به نقاط ضعف و قوت خودش معجزه است؛ خب کوچینگ معجزه میکند. اما اگر واقعنگر باشیم؛ در اصل “این شمایید که معجزه میکنید!”
قرار نیست کوچینگ فردی باعث شود شما یک شبه به همه خواستهها و اهداف مورد نظر برسید؛ بلکه قرار است به کمک راهنماییهای دریافت شده از طرف کوچ و البته پیگیریهای او، قدم در مسیری بگذارید که هم خودش لذت بخش است و هم پایانش.
2_ کوچینگ فقط روی کار، فعالیت و افزایش عملکرد تمرکز دارد!
خیلیها تصور میکنند از روزی که وارد جلسات کوچینگ فردی میشوند؛ قرار است دیگر مثل یک تراکتور مشغول به کار شده و هیچ زمانی را برای رسیدگی به مسائل دیگر صرف نکنند. اما این یک دروغ یا باور اشتباه است. در واقع قسمتی از توصیههای مربی شما برای بهبود عملکرد، مدیریت زمان، انرژی و… است اما بخش دیگری هم صرف این میشود که شما بتوانید به درستی زمانتان را برای خوش بودن و لذت بردن از زندگی خرج کنید.
در واقع بعد از عمل کردن به توصیههای کوچ، شما همان فردی خواهید شد که در کنار انجام کارهای روزمره تاثیرگذار، یک زمان باکیفیت را برای رسیدگی به خانواده و تفریحات خودش صرف میکند.
3_ کوچ پاسخ همه سوالات و راه حل مشکلات را از قبل میداند
ببینید مربیها در ماه با تعداد زیادی از مشتریان سروکار داشته و با آنها صحبت میکنند. همین موضوع باعث میشود نسبت به مشکلات عمومی جامعه اطلاعات زیادی به دست بیاورند. اما اصلا اینطور هم نیست که آنها همه سوالات شما را دانسته و برایشان از قبل راهکار آماده کرده باشند.
در واقع آنها با سوال پرسیدن از شما به مشکلات میرسند؛ سپس با توجه به تجربه و البته دانش و مهارتی که دارند؛ یک برنامه برای حل مشکلات در اختیارتان میگذارند. دقت کنید که در راس این برنامه و پلن، خود شما به عنوان حلال همه مشکلات قرار میگیرید.
4_ کوچ صرفا روی یک حوزه تمرکز دارد
یکی دیگر از باورهای غلط در مورد کوچینگ فردی این است: کوچ قرار است صرفا شما را در یک زمینه و مبحث راهنمایی کند. این تفکری کاملا غلط است و واقعیت ندارد؛ درست است که ما انواع مختلف کوچینگ را داریم و هر کدام به شکل تخصصی روی یک موضوع تمرکز کردهاند؛ اما هدف نهایی جلسات کوچینگ بهبود شرایط زندگی شماست؛ بنابراین آنها شما را در مسائل مختلفی مثل روابط، مدیریت انرژی، مدیریت زمان و… راهنمایی میکنند.
5_ افراد موفق نیاز به کوچینگ توسعه فردی ندارند
این اشتباهترین باوری است که در مورد کوچینگ به وجود آمده، این که جلسات کوچینگ صرفا برای افراد شکست خورده یا اشخاصی که میخواهند به موفقیت برسند توصیه میشود و افراد موفق نیازی به آن ندارند. خب در جواب این تفکر اشتباه ترجیح میدهم به جای آوردن دلایل، صرفا یک نکته جذاب را به شما بگویم:
استیو جابز، بیل گیتس و اریک اشمیت (مدیر سابق گوگل) از جمله افرادی هستند که در زندگیشان بعد از موفقیت کاری از کوچینگ کمک گرفتهاند. همینطور طبق آمار، از 500 شرکت برتر آمریکایی حدود 40 درصد آنها از خدمات کوچینگ برای مدیرانشان استفاده میکنند.
در جلسات کوچینگ فردی چه اتفاقی میافتد؟
خب، بعد از درک چند باور اشتباه در مورد کوچینگ فردی بهتر است به سراغ بحث خودمان برگشته و جزئیات این جلسات را بهتر درک کنیم. در ادامه با هم بررسی میکنیم که یک جلسه کوچینگ توسعه فردی به چه شکلی جلو میرود؟
تعیین اهداف:
مرحله اول در یک جلسه کوچینگ فردی، شناخت یا تعیین اهداف است. در این جلسه ممکن است مربی با توجه به سابقه خودش، از شما بخواهد اهدافتان را تغییر دهید یا اینکه در همان ابتدا با توجه به عقلانی بودنشان، آنها را میپذیرد.
ارزیابی و شناخت منابع فعلی:
باور و پایه جلسات کوچینگ این است که اگر مشکلی برای فردی به وجود آمده، راهحل و درمان آن هم درون خود فرد وجود دارد. با توجه به همین موضوع؛ اصلیترین هدف کوچها در جلسات، دادن آگاهی به خود فرد است. این دقیقاً چیزی است که در ابتدای مقاله هم از آن صحبت کردم. یک مربی، متخصص این است که با پرسیدن سؤالات مناسب و گوش دادن، استعدادها، انگیزهها، علایق و… شخص را شناسایی کرده و به او در مورد اینها آگاهی بدهد.
موانع موفقیت:
مطمئناً هر هدفی در مسیر خودش، یک سری موانع دارد. در این مرحله کوچ توسعه فردی این موانع را بررسی کرده و برایشان راهکار ارائه میکند.
اقدامات:
در هر جلسه کوچینگ فردی، مربی اقداماتی را برای شما تعیین کرده و از شما میخواهد آنها را انجام دهید. انجام دادن این اقدامات توسط مربی پیگیری میشود. در اصل این بخش یکی از مهمترین قسمتهای کوچینگ است که آن را با نام برنامهریزی هم میشناسند.
پاسخگویی:
در جلسات بعدی که به سراغ کوچ خودتان بروید، او از شما در مورد نحوه انجام فعالیتها سؤال کرده و شما باید در مورد آنها پاسخگو باشید. در ادامه کوچ هر بار سعی میکند با توجه به بازخوردهای قبلی و آزمونوخطاها، پیشنهادهای بهتری بدهد.
بهعنوان یک مثال برای همه اینها: کوچ تشخیص میدهد که شما قصد دارید بهعنوان یک سخنران خوب فعالیت کنید؛ انگیزه شما هم در درجه اول مؤثر بودن و سپس کسب درآمد است.
در ادامه او با پرسیدن سؤالات منابع فعلی شما از قبیل منابع مالیتان، تواناییهایتان، فن بیانتان و… را شناسایی میکند. سپس با توجه به تجربهای که دارد، تعیین میکند برای رسیدن به این هدف باید چه منابعی داشته باشید و حالا چه مسیری را باید برای رسیدن به منابع و هدف طی کنید. همینطور به شما میگوید که چه موانعی در مسیر دارید و چطور باید آنها را رفع کنید. در واقع در این بخش از جلسه کوچینگ فردی، مربی به شما نشان میدهد که باید چطور به هدف موردنظرتان برسید و یک نقشه مسیر برایتان رسم میکند.
بگذارید یک مرور بکنیم؛ شما به کمک کوچ فهمیدید:
- هدف اصلی چیست،
- چرا آن را میخواهید،
- چه استعدادها و منابعی دارید که به شما در رسیدن به آن کمک میکند،
- چه منابعی برای رسیدن به آن نیاز دارید،
- چه موانعی سر راه است و راهکار حل آنها چیست،
- و در نهایت چطور قرار است به هدف برسید.
بد نیست ویدئوی زیر را درباره اهمیت حس خوشبختی و معنادار بودن در هدفگذاری ببینید: (بهتون یاد میده چطور هرجایی که هستید هدفاتون رو کشف کنید. چه توی سختیها، چه توی رنجها و چه در شرایط کاملاً عادی!)
برنامه ریزی و راهنمایی در کوچینگ فردی به چه شکل است؟
همانطور که گفتم؛ مربی به شما مسیر چطور رسیدن به منابع و اهداف را نشان میدهد. اما خب این بخش از کوچینگ شخصی گسترده است و نیاز به توضیحات بیشتری برای درک کردن دارد. در ادامه جزئیات آن را کمی بیشتر توضیح میدهم:
1- برنامه ریزی برای رسیدن به منابع
شما برای رسیدن به هر هدفی نیاز به یک سری منابع دارید. مثلا کسی که دوست دارد سخنران خوبی باشد؛ باید با تکنیکهای سخنرانی آشنا بوده و این مهارت را یاد بگیرد. اگر این فرد به کوچ مراجعه کند، او با توجه به شرایط فعلی خود فرد، یک برنامه در اختیارش قرار میدهد. در واقع برنامه کوچ صرفا برای یادگیری مهارت سخنرانی نیست؛ بلکه یک برنامه کامل و جامع برای رسیدن به تمامی منابع لازم در جهت رسیدن به اهداف است.
2- مدیریت زمان
اگر تا الان اقدام به برنامهریزی برای خودتان کرده باشید؛ به خوبی متوجه شدهاید که ممکن است در مسیر، در مدیریت زمان به مشکل خورده و توانایی کنترل وقت خود را از دست بدهید. در کوچینگ فردی، مربی در مدیریت زمان به شما کمک میکند تا در کنار انجام فعالیتهای روزمره، بتوانید برای رسیدن به منابع و اهداف هم قدم بردارید.
3- مدیریت زندگی و حال خوب
مطمئنا هیچکس نمیخواهد برای رسیدن به خواستهها، بخش اعظمی از زندگیاش را بدون داشتن دلخوشی سپری کرده و از دست بدهد. اما متاسفانه همانطور که میبیند؛ خیلی مواقع افراد در کارشان گم میشوند و نه به خود و نه خانوادهشان اهمیت نمیدهند. این مشکلی است که کوچ فردی شما از آن جلوگیری میکند. در واقع او با نظارت بر برنامهریزی صحیح و فعالیتهای شما، مطمئن میشود که مبادا به یک زندگی خسته کننده دچار شده و انگیزهتان را از دست بدهید.
جلسات کوچینگ فردی برای چه کسانی مناسب است؟
اگر بخواهم به صورت خلاصه جواب این سوال را بدهم باید اینطور بگویم:
- افرادی که از شرایط فعلی خودشان راضی نیستند و نیاز به ایجاد تغییر دارند،
- افرادی که میدانند هدفشان چیست اما نمیدانند چطور باید به آن برسند،
- اشخاصی که با یک مشکل در زندگی روبرو شده و نحوه رفع آن را بلد نیستند،
- افرادی که از شرایط حاضر راضی هستند و میخواهند راهکار رسیدن به شرایط بهتر را پیدا کنند.
این یعنی فرقی نمیکند که در چه شرایطی باشید، با چه مشکلاتی روبرو بوده و وضعیت روابط و… تان چطور است. چه شکست خورده و چه موفق، کوچینگ فردی به شما برای رشد و عبور از مشکلات کمک میکند.
کوچینگ فردی برای چه کسانی مناسب نیست؟
اینکه بگوییم کوچینگ برای همه مناسب است؛ یک تصور اشتباه است چون هستند افرادی که جلسات کوچینگ برای آنها بازخوردی ندارد.
در ادامه این افراد را بررسی میکنیم:
آن دسته از بیمارانی که از نظر روانپزشکی به عنوان روانپریش شناخته میشوند، (افراد دارای افسردگی شدید، پارانویا و…)
اشخاصی که در زندگی خودشان هدفی را دنبال نمیکنند و البته قصد تغییر شرایط را هم ندارند،
افرادی که دچار کمبود اعتماد به نفس شدید هستند و نمیخواهد خودشان را در معرض قضاوت یا آزمون و خطا قرار بدهند، (مگر اینکه قصد تغییر داشته باشند.)
آن دسته افرادی که بسیار تنبل هستند و به هیچ عنوان حاضر نمیشوند برای رسیدن به خواستهها اقدام کنند،
و در نهایت کسانی که با وضع فعلی خودشان مشکل نداشته یا اصلا دنبال تغییر نبوده و میخواهند در همین شرایط بمانند.
تفاوت کوچینگ فردی با مشاوره در چیست؟
در جلسات مشاوره، مشاور سعی میکند به سوالات شما در مورد مشکلاتتان نسبت به دانش قبلی خودش پاسخ بدهد. اما در جلسات کوچینگ سوال کننده اصلی خود کوچ است. او سعی میکند با پرسیدن سوالهای درست، شما را نسبت به وضعیت فعلی آگاه کرده و سپس با توجه به شرایطتان، نقشه مسیر عملی را برایتان رسم کند.
در اصل تغییر و تحول در کوچینگ بر خلاف جلسات مشاوره و منتورینگ از داخل آغاز میشود و نه از بیرون! این موضوع من را یاد این جمله زیبا میاندازد:
در واقع میتوان گفت کوچینگ به جای ماهی دادن به مخاطبان، به آنها ماهیگیری را یاد میدهد!
اگر دوست دارید به صورت کامل تفاوتهای سه مفهوم کوچ، منتور و مشاوره را بدانید، مقاله تفاوت کوچینگ با مشاوره و منتورینگ را بخوانید.
آیا خودمان میتوانیم کوچ فردی خودمان باشیم؟
جواب سوال بالا مثبت است! در واقع هستند تعداد افراد زیادی که به جای مراجعه به جلسات کوچینگ، ترجیح میدهند خودشان مهارت های کوچینگ و مربیگری را یاد گرفته و کوچ خودشان باشند. همینطور این افراد میتوانند با کسب دانش مناسب، به عنوان کوچینگ اطرافیان خودشان از جمله پدر، مادر، همسر و… فعالیت کنند.
البته همانطور که گفتم برای تبدیل شدن به کوچ نیاز به گذراندن کلاسهای تخصصی آموزش کوچینگ دارید و اصلا اینطور نیست که بتوانید صرفا با مطالعه چند مقاله و یک کتاب، تبدیل به مربی شوید.
سخن پایانی مقاله کوچینگ فردی
به عنوان خلاصه این مطلب اینطور میتوانم بگویم:
جلسات کوچینگ فردی یا همان پرسنال کوچینگ (Personal Coaching) به افراد کمک میکند استعدادهای خودشان را پیدا کرده و به نقاط ضعفشان آگاه شوند، همینطور کوچها به افراد کمک میکنند برای رسیدن به شرایط دلخواه یک مسیر برنامهریزی شده شخصی را طی کرده و در این مسیر، از همراهی مربی برخوردار شوند.
امیدوارم از مطالعه این مطلب لذت برده باشید؛ اگر هنوز سوالی دارید آن را در بخش نظرات مطرح کنید. با آرزوی موفقیت برای شما عزیزان….
چطور سبک زندگی حرفهای داشته باشیم و موفق شویم؟
دورهای واقعاً منحصر به فرد برایتان تدارک دیدهایم که در آن، هرچیزی که برای داشتن یک سبک زندگی موفق به آن نیاز دارید، وجود دارد. روی تصویر زیر کلیک کنید:
۸ دیدگاه دربارهٔ «کوچینگ فردی چیست؟ (+فیلم) | دروغهایی در مورد Personal coaching»
انضباط شخصی هم واقعا مهمه لطفا یه مقاله در این باره بذارید
سلام همراه عزیز
خوشحالیم که به محتوای آموزشی توجه دارید؛ تبریک به شما
امیدواریم در این خصوص در مقالات بعدی در خدمتتون باشیم.
بیشتر ازیک نفر
مقاله خوبی بود مقاله در مورد سلف کوچینگ هم بزارید
سلام همراه عزیز
خوشحالیم که همراهمون هستید و دغدغه یادگیری دارید؛ امیدواریم در مقالات بعدی در این خصوص در خدمتتون باشیم.
بیشتر ازیک نفر
سپاس
مهم ترین چیزی که من یاد گرفتم این جمله بود
وقتی تخم مرغ از درون میشکنه یه زندگی آغاز میشه و وقتی از بیرون میشکنه یه زندگی به پایان میرسه
سلام همراه عزیز
چقدر خوب که برای یادگیریتون زمان می گذارید؛ تبریک به شما
موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
تصویر ابتدایی که چرخ و دوچرخه هست به نظر بیشتر به منتورینگ نزدیک باشه(انگار راه حل مشخصی توسط اون فرد داره به مراجع داده می شه)
سلام آقای بهرنگ
ممنون از اینکه نظر خودتون رو با ما به اشتراک گذاشتید.
مارو در جریان موفقیت هاتون قرار بدید.
موفق و بیشتر از یک نفر باشید …