درمان افسردگی کاری سهل و ممتنع است؛ یعنی در عین سادگی، پیجیدگی های خودش را دارد. از هر شش نفر یک نفر در جهان به افسردگی دچار میشود و این بیماری بزرگترین عامل معلولیت در جهان است. کمحوصلگی، بدخلق شدن، از دست دادن احساس لذت، کاهش میل جنسی و فکر کردن پیوسته و مشوش به هر چیزی از جمله نشانههای افسردگی به حساب میآید. برخی فقط یک بار در زندگی برای چندین ماه افسردگی میگیرند و در بعضی دیگر افسردگی شدید باعث میشود در بیمارستان روانی بستر شوند و در بدترین موارد موجب خودکشی میشود. افسردگی میتواند این معانی را داشته باشد: «فقدان کامل انرژی، از دست دادن توانایی انجام دادن هر کاری و همین طور ناامیدی از این که چیزی ارزش انجام دادن را دارد».
به نظر شما برای درمان افسردگی باید چه کار کنیم؟
فرق بین افسردگی، اضطراب و بیحوصلگی چیست؟
به عبارتی ساده افسردگی همان حس غمگینی و بیعلاقگی به زندگی است.
اضطراب همان حس بیقراری و دلشوره است. اضطراب خودش را به اشکال مختلفی نشان میدهد؛ مثلاً سراسیمگی شدید، اختلال وسواسی و هراسهای گاه و بیگاه!
بیحوصلگی و بیعلاقگی به انجام یک کار لزوماً نشانه بیماری نیست. مگر این که با علائم دیگری مثل روحیه افسرده، خستگی، کم اشتهایی، بیخوابی و… همراه باشد که در این صورت بیحوصلگی میتواند جزئی از بیماری افسردگی باشد.
دلایل کمتر شناخته شده افسردگی
اغلب ما می دانیم که افسردهها چه حالی دارند. شاید نتوانیم به صورت علمی دلایل، نشانهها یا درمان افسردگی را توضیح دهیم. دلایل بروز افسردگی شامل طیف وسیعی است؛ اما به برخی از آنها کمتر پرداخته شده است.
اگرچه فشارهای روحی و روانی میتواند از دلایل اصلی این بیماری باشد، اما این دلایل هم میتواند باعث افسردگی شود:
همیشه پای ژنتیک در میان است!
یک مطالعه بینالمللی که در دانشگاه ادینبورگ اسکاتلند انجام شده نشان میدهد که بیش از صد نوع ژن و تغییرات آن با افسردگی ارتباط دارد. متخصصان در این پژوهش اطلاعات مربوط به دو میلیون نفر در بیست کشور را مطالعه کردند. آنها فهمیدند که تغییرات ژنتیکی روی قسمتهایی از ارتباطات عصبی مغز تأثیر میگذارد که در تصمیمگیری و شخصیت افراد نقش دارد و آن را کنترل میکند.
در این مطالعه مشاهده شد که به هر میزان که در افراد تغییرات ژنتیکی به میان میآید، به همان مقدار، احتمال دچار شدن آنها به افسردگی بیشتر میشود.
به باور پژوهشگران، این یافته علمی میتواند به درمان افسردگی منجر شود.
زمستان میآید!
تیتر این مورد از شعار سریال «بازی تاج و تخت» گرفته شده است. شما هم با آغاز فصول سرد دچار افسردگی میشوید؟
زمستان یکی از دلایل افسردگی معرفی شده است. البته نه افسردگی دائمی. بلکه افسردگی فصلی.
زمستان میتواند بر حال روحی افراد تأثیر بگذارد. بعضیها در حالی که در تابستان حالشان خوب خوب است، در زمستان افسرده و رنجورند! این حالت به «اختلال عاطفی فصلی» موسوم است.
مصرف خیلی از داروها
نتیجه یک پژوهش جدید در آمریکا نشان میدهد که مصرف بسیاری از داروهای متداول ممکن است خطر ابتلا به افسردگی را افزایش دهد. این داروها شامل قرصهای ضد بارداری، داروهای قلبی و برخی مسکنهاست که برای تعداد زیادی از مردم تجویز میشود. در یک سوم از 26 هزار نفر شرکتکننده در یک تحقیق، افسردگی یکی از عوارض جانبی احتمالی مصرف این داروها دانسته شده است. این تحقیق در مجله انجمن پزشکی آمریکا منتشر شده و در آن افرادی مورد بررسی قرار گرفتهاند که ساکن آمریکا بودند. آنها 18 سال یا بیشتر سن داشتند و در یک بازه ده ساله به طور منظم نوعی دارو را مصرف میکردند. این مطالعه نشان داد که در برگه اطلاعات 37 درصد این داروها از جمله برخی مسکنها و آنتیاسیدها، افسردگی به عنوان یکی از عوارض جانبی بالقوه ذکر شده است. پژوهش جدید همچنین دریافته که میزان افسردگی در افرادی که داروی بیشتری مصرف میکردند بیشتر بوده است.
این همه تنهایی…
با اینکه تنهایی معمولاً احساسی موقت است اما واقعیت این است که وقتی به شکل مزمن درمیآید، عواقبی جدی مثل افسردگی به همراه خواهد داشت. تنهایی مزمن میتواند به سلامت آسیب بزند، کیفیت خواب را پایین بیاورد و باعث احساس غم و ناامیدی شدید شود. حتی ممکن است فرد را وارد چرخهای خطرناک کند به این ترتیب که او همه فعالیتهای اجتماعیاش را کنار بگذارد و در نتیجه بیشتر احساس تنهایی کند.
پژوهشها نشان میدهد احتمال بروز نشانههای افسردگی در کسی که یک سال است احساس تنهایی میکند، بیشتر است.
براساس تحقیقاتی که در فنلاند انجام شده است، افرادی که تنها هستند در مقایسه با کسانی که در کنار خانواده زندگی میکنند، 80 درصد بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی قرار میگیرند. در بخشی از این تحقیقات آمده است که شرایط مسکونی بد برای زنان و عدم وجود حمایتهای اجتماعی برای مردان از عواملی اصلی ابتلا به افسردگی در افرادی است که تنها زندگی میکنند.
همه چیز زیر سر شبکههای اجتماعی است!
شبکههای اجتماعی تاثیری منفی بر سلامت روان دارند هم اکنون تیمهای زیاد پزشکی و روان پزشکی در سراسر جهان ثابت کردهاند که استفاده افراطی از شبکههای اجتماعی میتواند منجر به افسردگی شود. از جمله دکتر رانجان چاترجی از انگلستان و تیمش.
براساس تحقیق دکتر چاترجی، دو شبکه اجتماعی اسنپچت و اینستاگرام احتمالاً بیشتر از همه بر اضطراب، افسردگی و احساس کمبود تأثیر دارند. در این بررسی از هر ده نفر، هفت نفر گفته بودند که اینستاگرام باعث شده که آنها تصور خیلی بدی از بدنشان داشته باشند و در نتیجه احساس افسردگی کنند. بسیاری از افراد نیز گفتهاند که شبکههای اجتماعی هم با نشان دادن بدبختیها و فلاکت زیاد و هم با زندگیهای لاکچری (!) و بسیار پرطمطراق به ایجاد حس افسردگی آنان منجر شده است.
اعتیاد به موبایل ؛ اعتیاد عصر حاضر…!
جنگ (و مشکلات اجتماعی)
سازمان بهداشت جهانی میگوید افسردگی یکی از پنج علت اصلی افت کیفیت زندگی مردم در تمامی کشورهای دنیا محسوب میشود؛ اما نقش جنگ در این میان بسیار پررنگ است. جنگ در اکثر موارد، همراه با از دست دادن عزیزان، از دست دادن خانه و کاشانه، ضربه روحی (تروما)، تجاوز، خشونت و غارت است و تمامی این تجربهها، احتمال بروز افسردگی و سایر اختلالات روانی را افزایش میدهد.
با وجود اینکه جنگ یکی از عوامل استرسزا محسوب میشود، شواهد علمی محدودی در مورد چگونگی تأثیر جنگ بر ایجاد افسردگی وجود دارد. سالهای طولانی جنگ نه فقط عامل باعث افزایش اختلال اضطراب عمومی و اختلال اضطراب پس از حادثه شده، بلکه یکی از عوامل ایجاد افسردگی در مردان و بخصوص زنان است.
بیماریهای جسمی
بیماریهایی از جمله سرطان و پارکینسون، از دلایل ابتلا به افسردگی است. بسیاری از افرادی که از سرطان رنج میبرند به افسردگی هم مبتلا میشوند. ولی پزشکان آنقدر که برای بهبود شرایط جسمی این بیماران تلاش میکنند به وضعیت بد روحیشان اهمیت نمیدهند.
درمان افسردگی (روشهای رایج)
درست مثل «دلایل ایجاد افسردگی»، «روشهای درمان افسردگی» هم بسیار متنوع است. درمانهای رایج افسردگی را با هم مرور میکنیم و سپس به چند روش جالب توجه و البته عجیب غریب خواهیم پرداخت.
دارودرمانی
تجویز دارو میتواند روشی عالی و رایج برای درمان افسردگی باشد. بسیاری از انواع افسردگیها با روش «دارودرمانی» قابل درمان است. یافتههای یک تحقیق گسترده نشان میدهد که قرصهای ضد افسردگی کارا و نتیجهبخش است.
در یک مطالعه 522 آزمایش که در آن 116 هزار و 477 نفر شرکت کرده بودند این نتیجه به دست آمد که 21 نوع معمول قرصهای ضد افسردگی بیشتر از دارونماها (قرصهای ساختگی) در کاهش علائم افسردگی حاد در بزرگسالان مؤثر بوده است. به نظر میرسد بالاخره جنجالها در مورد قرصهای خوب افسردگی پایان یافته باشد.
مؤثرترین داروهای افسردگی اینها هستند:
- اگوملاتین (agomelatine)
- آمیتریپتیلین (amitriptyline)
- اسیتالوپرام (escitalopram)
- میرتازاپین (mirtazapine)
- پاروکستین (paroxetine)
و قرصهایی با کمترین تأثیر اینها هستند: - فلوکستین (fluoxetine)
- فلووکسامین (fluvoxamine)
- ریباکستین (reboxetine)
جعبه نور!
استفاده از روش جعبه نور (نوردرمانی) هم برای درمان افسردگی (البته افسردگی فصلی) متداول است. برخی تحقیقات علمی مؤثر بودن این روش را تأیید کردهاند. استفاده از جعبه نور منجر میشود مغز انسان هورمونی به نام ملاتونین را کمتر ترشح کند و باعث شود فرد احساس خوبی داشته باشد. در این روش توصیه میشود که بعد از صبحانه به مدت ٣٠-۶٠ دقیقه در معرض جعبه نور مخصوص قرار بگیرید.
هدف گذاری
زمانی که افسرده هستید ممکن است احساس کنید که نمیتوانید چیزی را به دست آورید. این باعث میشود که شما در مورد خودتان احساس بدتری داشته باشید. برای عقب راندن، اهداف روزمره را برای خودتان تعیین کنید.
هدف گذاری حرفه ای + دانلود رایگان فیلم سمینار
پیاده روی و ورزش
پیاده روی علاوه بر تنظیم هورمونهای بدن، باعث میشود در طول روز از نور طبیعی بهره مند شوید. پیاده روی به خصوص در فصول سرد میتواند در درمان افسردگی یاری کننده باشد. در طی روز پیادهروی کنید تا از نور طبیعی بهره مند شوید.
تغذیه، ویتامینها و سبک غذایی مناسب
داشتن یک تغذیه مناسب و سالم شامل پروتئین، نشاسته، انواع میوه و سبزیجات بسیار مهم است. بعضی افراد ممکن است کمبود آهن و یا کمبود ویتامین «د» داشته باشند که میتواند خودش را با علائم افسردگی نشان بدهد.
پزشکان عمومی میتوانند با درخواست آزمایش خون تشخیص بدهد که آیا فرد دچار فقر آهن یا فقر ویتامین «د» است یا نه و اگر چنین باشد، دوز درمانی داروهای لازم را برای شخص تجویز کند.
مشاوره
مشاوره یکی از رایجترین راههای درمان افسردگی است.مشاورین با تکنیک های مخصوص و درس هایی که در دوران دانشگاه به صورت تخصصی یاد گرفته اند، میتوانند شما را از بند افسردگی برهانند. پس اگر راه های دیگر این مقاله به شما کمک نکرد، آدرس یک مشاوره خوب را بیابید و بروید پیشش!
ساخت عادات خوب
دکتریان کوک، روانپزشک و مدیر برنامه تحقیق و درمان افسردگی در دانشگاه یو سی آل ای (UCLA) میگوید: اگر افسرده هستید، به ساخت عادات خوب و روتین نیاز دارید. افسردگی میتواند ساختار زندگی شما را از بین ببرد. تنظیم یک برنامه روزانه و مفید میتواند به شما در بازگشت به مسیر کمک کند.
فیلم سمینار ساخت عادت های پایدار
درمان افسردگی (روشهای غیرمعمول و کمتر شناخته شده)
میخواهیم به چند روش غیرمعمول و کمتر شناخته شده افسردگی اشاره کنیم.
اگر به افسردگی ابتلا دارید، تمام روشهای دیگر را هم امتحان کردهاید و نتیجهای نگرفتهاید، این روشها را هم امتحان کنید.
رژیم غذایی مدیترانهای
بعضی از پژوهشگران، طی بررسیهای تازه از احتمال کمک این رژیم غذایی به پیشگیری از افسردگی میگویند. درمان افسردگی با استفاده از رژیم غذایی مدیترانهای که مملو از سبزیجات، حبوبات، ماهی و روغن زیتون است و کمتر گوشت و فرآوردههای لبنی را شامل میشود به تازگی یافته شده است. این یافته بر اساس بررسی 41 تحقیق ظرف 8 سال تدوین شده است؛ بنابراین تحقیق رژیم غذایی مدیترانهای میتواند برای بهداشت روانی و خوش خلقی هم سودمند باشد.
بندبازی!
یک سالن ویژه در بریتانیا درست شد. سپس داوطلبانی که به دنبال درمان افسردگی هستند شناسایی شدند و به این سالن ورزشی آورده شدند. قرار شد دوره تمرین ویژه بندبازی که برای آنان طراحی شده بود، هم تن و هم روان داوطلبان را بهبود ببخشد.
افراد با رفتن به روی طناب، دستکم میتوانستند درک کنند که بندبازی عجب حالی دارد!
داوطلبان مجبور بودند برای بندبازی، مهارتهای مربوط به آن را کسب کنند. همین کار باعث میشد فیزیک بدنیشان هم تقویت شده و به درمان افسردگی آنان کمک کرد.
نتایج چنین روشی شگفت انگیز بود. بندبازی در کنار یک روش روان درمانی، میتواند به خوبی به بیماران مبتلا به افسردگی برای بازگشت به زندگی و کار کمک کند.
سلامت دریایی!
سلامت دریایی یا «دریادرمانی» روشی عجیب و تازه کشف شده برای درمان افسردگی است. دریا میتواند برای سلامت روانی مفید باشد؛ اما بعضی نمیتوانند آنجا بروند. حالا پژوهشگران تلاش میکنند «سلامت آبی» را برای درمان افسردگی کسانی فراهم کنند که نمیتوانند به ساحل بروند. دکتر گراهام سچل میگوید دریا و حتی آب میتواند خودش خاصیت درمانی داشته باشد. آنها که در نزدیکی ساحل هم زندگی نمیکنند، یک روش بسیار جالب طراحی شده است. استفاده از «واقعیت مجازی». این کار با استفاده از عینکها و دوربینهای خاص، حس دریا را طی چند ماه پیاپی برای داوطلبان فراهم میکند. یک شبیه سازی آرام بخش!
موسیقی درمانی
موسیقی درمانی میتواند برای درمان افسردگی، حداقل در کوتاه مدت، به کار گرفته شود. نتایج یک پژوهش در فنلاند این یافتهها را تأیید میکند.
در این تکنیک از ارتباط غیرکلامی برای کمک به بیان احساسات بیماران استفاده شد. این مطالعه بر 79 نفر که نتایج آن در نشریه بریتانیایی «روانپزشکی» منتشر شد، نشان دهنده بهبود بیشتر نسبت به بیمارانی بود که با شیوههای رایج درمان شدند. کارشناسان بریتانیایی گفتند که موسیقی میتواند انسان را طوری از لحاظ ذهنی درگیر کند که کلمات نمیتوانند. تصور میشود که نواختن ساز و خواندن آواز با یک متخصص موسیقی درمانی به کودکان کمک میکند احساساتشان را بیان کنند. در این مطالعه همه بیماران مبتلا به افسردگی به شیوه استاندارد مشاوره و تجویز داروی مناسب درمان شدند. 33 نفر آنها همچنین در 20 جلسه با یک متخصص موسیقی درمانی شرکت کردند که با نواختن بعضی سازها همراه بود.
بعد از سه ماه، بیمارانی که تحت موسیقی درمانی قرار گرفتند در شماری از تستها مانند اضطراب و افسردگی بهبود بیشتری نسبت به سایر بیماران نشان دادند.
نتیجه گیری
همانطور که در این مقاله جامع خواندید، اصلیترین درمان افسردگی، تغییر سبک زندگی است. اگر دوست دارید سبک زندگیتان حرفهای شود، زندگی هدفمندی داشته باشید و درست مثل موفقترین افراد جهان زندگی کنید، به شما توصیه میکنیم در دوره «حرفهای» شرکت کنید.
۵۰ دیدگاه دربارهٔ «درمان افسردگی؛ روش های تازه، دلایل کمتر شناخته شده»
فوق العاده بود، سپاسگزارم
سپاس بابت همراهی ارزشمندتون
عالی بود ممنون
سپاس بابت همراهی ارزشمندتون
ممنون بابت این مقاله ی خوبتون♥
سپاس بابت همراهی ارزشمندتون
مطالب فوق العاده
سلام همراه عزیز
خوشحالیم که تو این روزای شلوغ نوروز, شما به فکر رشد فردی هستید؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
خیلی عالی بود
خوشحالیم که همراهمون هستید و دغدغه یادگیری دارید؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
ممنونم
خوشحالیم که این روزا شما اهل مطالعه هستید؛ همراهیتون ارزشمنده.
متشکرم
ممنون از اینکه بیشتر از یک نفر هستید
سلام همراه عزیز
خوشحالیم که در این مقاله همراه ما بودید؛ مرسی که نظرتون رو با ما به اشتراک گذاشتید.
موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
مقاله ی خوبی جهت رهایی از شر سگ سیاه افسردگی بود ممنونم
همراهیتون باعث افتخار ماست؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
خیلی عالی بود مرسی
سپاس بابت همراهی ارزشمندتون
خیلی ممنون از نویسنده برای تحقیق دقیق و اطلاعات کاربردی در مقاله.
سپاس از شما که تو دنیای امروز اهل یادگیری هستید؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
به شدت جالب و مفید بود.
سپاس بابت همراهی ارزشمندتون
به شدت مقاله جالبی بود و یاد زمانی افتادم که متعهدانه هر روز صبح میرفتم پیاده روی . دوباره شروع میکنم
سپاس بابت همراهی ارزشمندتون
بسیار عالی
سپاس بابت همراهی ارزشمندتون
جالب بود..
سپاس بابت همراهی ارزشمندتون
دقیقا با تغییر لابف استایل و سبک زندگی گام بزرگی در رهایی از افسردگی برمیداریم
خوشحالیم که بین دغدغه های دیگر زندگی، شما دغدغه آموزش دارید؛ تبریک به شما
بیشتر ازیک نفر
عالی بود
چه خوب که اهل مطالعه هستید؛ تبریک به شما
موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
عالی بود
چه خوب که اهل مطالعه هستید؛ تبریک به شما
موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.
کتاب آرامش الن دوباتن رو به شدت توسه میکنم. علمی و کاربردی
سلام همراه عزیز
بهتون تبریک میگیم که علاوه بر خود به فکر رشد و توسعه فردی دیگران نیز هستید؛ ممنونیم که تجربتون رو با ما به اشتراک گذاشتید.
بیشتر ازیک نفر
مرسی از مقاله خوبتون❤️
سلام همراه عزیز
خوشحالیم که محتوا براتون کاربردی بوده است؛ امیدواریم در ادامه نیز بتوانیم با محتوایی مفید همراهتون باشیم.
بیشتر ازیک نفر
عالی
عالی بود امیدوارم همه ازش استفاده کنند
همراه عزیز
خوشحالیم که به فکر رشد فردی خود هستید؛ مرسی که نظرتون رو با ما به اشتراک می گذارید.
بیشتر ازیک نفر
استفادهواز قارچ ممکنه فرد بهش اعتیاد پیدا کنه یا از فرط استرس پنیک بشه چون بهرحال روان گردان است..لطفا این با پژوهش بگید و نوع استفاده صحیح اگر واقعا کاربردی هست/یه وقت یک نفر نره استفاده کنه سرخود
سلام همراه عزیز
ممنونیم که این نکته رو باهامون به اشتراک گذاشتید؛ بله کاملا درسته
سپاس بابت همراهی ارزشمند شما
این روزها به درد خیلی هامون میخوره
عالی بود ممنون
موسیقی درمانی هم خیلی روش خوبیه
خیلی ممنون از مطالب عالی تون من متوجه شدم که فرق استرس و اظطراب با افسردگی چیه؟
همراه عزیز
خوشحالیم که همراهمون هستید و به آموزش و یادگیری علاقه مندید.
بهتون تبریک میگیم که تصمیم گرفتید با مطالعه آموزش، آگاهانه تر زندگی کنید.
بیشتر ازیک نفر
ورزش کردن خیلی موثره به نظرم
شبکه های اجتماعی تاثیر خیلی بدی روی افشردگی دارند