تقویت حافظه برای درس خواندن

سرفصل های مهم این مقاله

اگر دانش‌آموز یا دانشجو هستید، احتمالاً چندباری برایتان پیش آمده که در موقع امتحان یا درس پس دادن یا حتی یک کنفرانس ساده در کلاس، حافظه‌تان آن‌طور که باید و شاید یاری نکرده و به حتی پیش خودتان گفته‌اید: «باز گند زدم که!»

تقویت حافظه برای درس خواندن یکی از دغدغه‌های مهم دانش‌آموزان و دانشجویان است. شاید فکر می‌کنید از کمبود مطالعه‌تان بوده است. برای همین بارها و بارها آن درس را خوانده‌اید. اما بازهم نتیجه خوبی نگرفته‌اید. در مقابل دیده‌اید که بعضی افراد با صرف وقتی کمتر از شما، نتیجه بهتری می‌گیرد.

در این صورت شاید دلسرد شوید و خودتان را «کم هوش» بنامید. اما این‌طور نیست. شما فقط نیاز دارید یک کار انجام دهید: تقویت حافظه برای درس خواندن ! به این ترتیب به جای تمرکز بر «کمیت» خواندنتان، به «کیفیت» اهمیت بیشتری می‌دهید و نتایج مؤثرتری می‌گیرید. روش‌هایی که در ادامه مقاله آمده است، به شما در تقویت حافظه برای درس خواندن یاری می‌رساند.

راستی، دنبال قرص تقویت حافظه برای درس خواندن یا داروی تقویت حافظه نگردید، چون هرگز پپیدایش نمی کنید…!

آیا مشکلات حافظه ربطی به ضریب هوشی دارد؟

بسیاری از دانش‌آموزان و دانشجویان مشکلات حافظه دارند. تاکنون شواهدی به دست نیامده است تا ثابت کند حافظه نه چندان قوی با ضریب هوش پایین ارتباط مستقیم دارد. مشکلات حافظه اما هم مربوط به حافظه بلندمدت است و هم کوتاه مدت.

مثلاً برخی از دانشجویان ممکن است دستورالعمل‌هایی که به تازگی به آن‌ها داده شده است را فراموش کنند. یعنی اصلاً یادشان برود تکلیفشان چیست. برخی دیگر در هنگام حل مسائل (مثلاً ریاضی) فرمول‌ها یا درس‌های گذشته را فراموش می‌کنند. برای مثال، آن‌ها تکالیف را به خوبی به یاد دارند. اما در هنگام حل مسئله‌ای سه مرحله‌ای، ممکن است مراحل دوم و سوم را از یاد برده باشند.

منظور این است که مشکلات حافظه انواع بسیار متنوعی دارد. گاهی بلند مدت و گاهی کوتاه. گاهی در فهم مسائل و گاهی در مراحل انجام آن. استراتژی‌های کلی زیر به دانش‌آموزان کمک می‌کند تا یک حافظه کارآمدتر داشته باشند. از شما می‌خواهم از دو دید به مطالب زیر نگاه کنید.

یکبار از دید معلم و یک بار از دید شاگرد. ما اینجا روش‌هایی برای معلم‌ها و روش‌هایی برای دانشجویان  و دانش آموزان گردآوری کرده‌ایم. پس ادامه بدهید و تا انتها با ما همراه باشید!

 اگر استاد یا معلم هستید و یا خودتان درس می‌دهید

اگر خودتان مدرس، معلم، استاد دانشگاه یا مربی هستید و یا والدینی هستید که بچه مدرسه ای و دانشجو دارید این نکات را رعایت کنید:

1. تکالیف را به فرمت‌های مختلف به آن‌ها بدهید

یکی از راه‌های تقویت حافظه برای درس خواندن استفاده از فرمت‌های مختلف انتقال به حافظه است. اگر فکر می‌کنید دانشجویانتان تکالیف را یادشان می‌رود، بهتر است فرمت‌های گوناگون را در نظر بگیرید. به عبارت دیگر اگر شما معلم یا استاد هستید و می‌خواهید تکالیف به دانشجویانتان بدهید، بهتر است آن را از چند طریق مختلف به آن‌ها بدهید.

برخی از افراد حافظه تصویری بهتری دارند، برخی دیگر متن‌ها را بهتر به یاد می‌سپارند و برخی با «صدا» راحت‌ترند. شما می‌توانید علاوه بر اینکه تکالیف را روی تخته می‌نویسید، آن را به صورت صوتی هم برای آن‌ها بخوانید و یا به روش‌های دیگر به صورت تصویری به آن‌ها یادآور شوید.

2. اهمیت «مرور کردن» و «تکرار» را به آن‌ها یاد بدهید

یکی از مهم‌ترین فعالیت‌ها برای یادگیری، مرور و تکرار کردن است. اغلب ما به اهمیت فوق العاده این کار، آگاه نیستیم. می‌گویند «تکرار مادر مهارت‌هاست». می‌گویند تکرار چیزهایی که قبلاً خوانده‌ایم خیلی بهتر از این است که مدام چیزهای جدید (و شاید غیرضروری) یاد بگیریم. بنابراین دانشجویان و دانش آموزان شما برای تقویت حافظه برای درس خواندن اول باید به اهمیت تکرار، مرور دوره‌ای مطالب و تمرین به خوبی پی ببرند.

یک اشتباه دیگر ما این است که تنها تا وقتی مطالب را مرور می‌کنیم که دیگر خطا و اشتباه نکنیم. در حالی که برای تثبیت مطالب در ذهن لازم است چندین بار دیگر هم تکرار و مرور کنیم.

3. به دانش‌آموزان یاد بدهید که به صورت «فعالانه» بخوانند

تقویت حافظه برای درس خواندن مستلزم استفاده از روش‌هایی تازه و جدید است. فعالانه خواندن یکی از این روش‌هاست.

مثلاً باید به آن‌ها یاد بدهید که در هنگام خواندن مطالب کتاب، مهم‌ترین نکات را هایلایت کنند یا به صورت مؤثر، حاشیه نویسی کنند. با این کار، مرور کردن برای آن‌ها آسان‌تر می‌شود و لازم دوباره برگردند و هرچه خوانده بودند را بخوانند. بلکه یاد می‌گیرند مؤثرتر و هدفمندتر بخوانند.

همچنین می‌توانید روش‌های گرافیکی و تصویری به یادسپاری را به آن‌ها یاد بدهید. از جمله استفاده از الگوهای گرافیکی مثل ایجاد الگوریتم، طراحی اینفوگرافیک و رسم نقشه ذهنی. به آن‌ها یاد بدهید از روش‌هایی مثل «نقشه ذهنی» استفاده کنند. استفاده از نقشه ذهنی به شدت سطح اثربخشی یادگیری را بهبود می‌بخشد.

4. امتحان گرفتن خوب است اما…

بسیاری از ما هنوز که هنوز است، از اسم امتحان وحشت داریم. چون روش‌های امتحان گرفتن از ما خوب نبود. اما ثابت شده است که امتحانات دوره‌ای می‌تواند به خوبی برای بهبود حافظه بلندمدت دانشجویان، مفید فایده باشد.

اما بهتر است چطور یک امتحان خوب برگزار کنیم؟

نگرانی و اضطراب ارتباط مستقیمی با توانایی عملکردی افراد دارد. ممکن است دانش‌آموزان نتوانند استرس را در خود سرکوب و از آن اجتناب کنند، اما نیازمند فراگیری روش‌های مدیریت آن هستند. اولین گام مؤثر این است که به دانش‌آموزان آموزش داده شود که برای آزمون‌ها و امتحانات دوره‌ای به خوبی مطالعه کرده و آماده باشند.

ممکن است گاهی چنین تصور شود که یادگیری خوب و مناسب دروس، نوعی مهارت ذاتی و غیراکتسابی است که دانش‌آموزان نیازی به آموزش صریح آن نخواهند داشت. اما دانش‌آموزان به تدریس و آموزش روشن و واضحی درباره یادگیری بهینه نیاز دارند.

بهینه سازی یادگیری، شامل تعلیم روش‌های مطالعاتی و شیوه خواندن صحیح، برنامه ریزی مناسب، انتخاب مکان‌های مناسب برای مطالعه و تشویق آن‌ها به مطالعه گروهی و همچنین توضیح روش صحیح امتحان دادن است.

 شروع امتحان با سؤالات ساده‌تر و مباحثی که دانش‌آموز تسلط و مهارت بیشتری بر آن‌ها دارد، باشد

 مشخص کردن عبارات کلیدی در سؤالات

 بودجه بندی زمان آزمون و اختصاص زمان مناسب برای تمرکز بر هر قسمت از آزمون

 مرور دوباره سؤالات و پاسخ‌های داده شده و تمرکز بر یادآوری پاسخ سؤالاتی که فراموش شده‌اند

 اختصاص زمان مناسب برای یادآوری پاسخ سؤالات

آموزش این نکته به دانش‌آموزان لازم است که اختصاص زمان زیاد برای هر سؤال نه تنها باعث یادآوری پاسخ آن نخواهد شد، بلکه ایجاد استرس و اضطراب خواهد کرد.

علاوه بر مراحل فوق معلمان می‌توانند آزمون‌ها را به شیوه‌ای طراحی کنند که استرس را کاهش دهند و آن توجه به طرح ظاهری سؤالات است. به عنوان مثال امتحانات چندین صفحه‌ای با حجم وسیعی از سؤالات پیچیده و چند قسمتی اضطراب دانش‌آموز را بیشتر خواهد کرد. سؤالات ترفندی با نکات ریز مستتر در آن‌ها نیز سهم زیادی در ایجاد استرس امتحان دارند. اگر سؤالات به شیوه‌ای طراحی شود که به عنوان مثال نکته طنزی در آن‌ها نهفته باشد، باعث از بین رفتن جو سنگین امتحان شده و دانش‌آموز احساس امنیت روانی و آرامش بیشتری خواهد کرد.

گام بعدی، ایجاد یک جو مثبت در کلاس درس است که در آن دانش‌آموزان در توانایی‌های فردی با یکدیگر مقایسه نشوند و مهارت‌های آن‌ها ارجحیت بندی شده و برای تلاش آن‌ها بیش از نمره‌های کلاسی ارزش قائل شوند و در ازای تلاش بیشتر در جهت پیشرفت تحصیلی جایزه دریافت کنند تا برای آموزش بهتر انگیزه سازی شود.

همچنین معلمین باید در زمینه وجود مسائل نگران کننده و استرس زا از دانش‌آموزان سؤال کرده و درباره آن با یکدیگر مشورت کنند و با ارزیابی آن‌ها در پی رفع مشکل و ایجاد آرامش روانی به هنگام آزمون‌ها برآیند.

5. کمک به دانش‌آموزان در هنگام ذخیره‌سازی اطلاعات

با توجه به تحقیقات حافظه، اطلاعات به هنگام ذخیره شدن با استفاده از یک نشانه، آسان‌تر می‌شود. مثلاً مختصرسازی آموزش‌ها و یا خلاصه نویسی. مثلاً اگر می‌خواهید به آن‌ها یک روش مطالعه موثرتر کتاب‌ها آموزش دهید که شامل 5 مرحله «پیش خوانی»، «سؤال کردن»، «خواندن»، «تفکر» و «از حفظ کردن» و «مرور کردن» است، از واژه «پس ختام» که نشان دهنده حرف اول این 5 مرحله است، استفاده کنید.

این کار در مرور سریع‌تر مفاهیم در ذهن آن‌ها کمک می‌کند و به دانش‌آموز کمک می‌کند تا اطلاعات را به یاد آورد.

6. قبل از رفتن به خواب مرور داشته باشند

این کار باید برای دانش‌آموزان تبدیل به عادت شود تا قبل از خوابیدن، مطالب را مرور کنند. نتایج تحقیقات  نشان داده‌اند که اطلاعات مورد مطالعه در این روش بهتر به خاطر می‌آید. به آن‌ها یاد بدهید که گوشی‌های موبایلشان را به هیچ وجه بعد از مرور مطالب و قبل از خوابیدن چک نکنند. اصلاً بهتر است بعد از مرور کوتاه مطالب، هیچ کار دیگری حتی مسواک زدن یا گوش دادن به موسیقی انجام ندهند. به این ترتیب، مطالب به خوبی به حافظه آن منتقل خواهد شد. (از اهمیت خواب چقدر می دانید؟)

پیش از اینکه به سراغ ادامه مقاله برویم، از شما دعوت می‌کنم ویدئوی جاشوا فوئر که از سایت تد براتون انتخاب کردم در مورد روش‌های جذاب تقویت حافظه را تماشا کنید:

 اگر دانش‌آموز یا دانشجو هستید

می‌خواهم مطالبی را به شما یاد بدهم که باعث تقویت حافظه برای درس خواندن می‌شود. این راهکارها، کوتاه، بدون هزینه و تست شده هستند. امتحانش مجانی است! آن را یا خودتان تست کنید یا اگر بچه مدرسه‌ای یا دانشجو در خانه دارید، به او یاد بدهید:

1. قدم بزن قبل از اینکه درس بخوانی!

تصویر زیر را نگاه کنید. این تصویر عکسی از اسکن مغزی از مغز 20 دانشجوست که به صورت ترکیبی درآمده است. دکتر چارلز هیلمن در دانشگاه ایلینوی این اسکن را انجام داده است. تنها 20 دقیقه پیاده روی، تا چه اندازه باعث بهبود عملکرد و فعالیت مغز شده است.

2. گاهی وقت‌ها مطالب را با صدای بلند بخوان

وقتی مطالب درسی را با صدای بلند بخوانید، تمرکزتان در مطالعه بیشتر می‌شود. البته این روش همیشه مناسب نیست. ممکن است شما بتوانید به خوبی تمرکز کنید. بنابراین لازم نیست این روش را امتحان کنید. راستی در کتابخانه هم این روش را امتحان نکنید. چون احتمال دارد دیگر راهتان ندهند!

3. به خودت جایزه بده

پاداش دادن به خود، می‌تواند طیف گسترده و وسیعی داشته باشد. راه ساده‌اش این است که به خودتان خوراکی جایزه بدهید. تنقلاتی مثل فندق و پسته و حبوبات به شدت به تقویت حافظه برای درس خواندن کمک می‌کند. (در این مورد این مقاله کامل را بخوانید: بهترین مواد غذایی برای تقویت حافظه )

4. چیزهایی را که یاد گرفته‌ای به دیگران آموزش بده

به دو دلیل باید چیزهایی که یاد می‌گیرید را به دیگران هم آموزش دهید. اول اینکه این یک راه خوب برای سنجش این نکته است که «آیا آن موضوع را خوب فهمیده‌اید یا خیر؟»

دومین دلیل این است که وقتی چیزی را به کسی آموزش می‌دهید تا 50 درصد در بهبود یادگیری خودتان بهبود ایجاد کرده‌اید. به عبارت دیگر وقتی چیزی را می‌خوانید و آن را به دیگران هم یاد می‌دهید، درصد یادگیری خودتان 50 درصد نسبت به «فقط خواندن» بیشتر می‌شود.

اگر کسی را پیدا نمی‌کنید که به توضیحات شما در مورد «اصل لانه کبوتری» گوش دهد، یک عالمه حیوانات اسباب بازی جلوی خودتان بگذارید و به آن‌ها یاد بدهید. یا حتی یک عکس از جمعیتی زیاد روی لپ تاپ بگذارید و به آن‌ها یاد بدهید. گویی واقعی هستند!

5. از نقشه ذهنی استفاده کن

تا همین چندسال پیش خبری از نقشه ذهنی نبود. اما اکنون به اثبات رسیده است که نقشه ذهنی تا چه اندازه می‌تواند به یکپارچه شدن ذهن و عملکرد صحیح‌تر آن کمک کند. نقشه ذهنی این کار را با استفاده از برقراری ارتباطات خوب بین بخش‌های مختلف ذهن انجام می‌دهد. ایجاد ارتباط میان بخش‌های مختلف ذهن و مطالب، راهی ساده برای به خاطرسپاری و تقویت حافظه برای درس خواندن است.

نقشه-ذهنی

 

6- تندخوانی را  اصولی و حرفه‌ای و علمی یاد بگیرید

یکی از باورهای غلط در مورد تندخوانی این است که فکر کنید تندخوانی باعث می‌شود مطالب درسی را کمتر یاد بگیرید. اما تحقیقات علمی نشان داده است یادگیری علمی و درست تندخوانی نه تنها درک مطلب را کاهش نمی‌دهد بلکه کمک می‌کند ککتاب‌های بیشتری را بخوانید و درک مطلب عمیق‌تری داشته باشید. (در مقاله آیا تندخوانی درک مطلب را کاهش میدهد؟ به صورت کامل به این موضوع پرداخته‌ایم)

 

7. از شکل و تصاویر و نمودار و اینفوگرافی استفاده کن

رسم نمودار و شکل و اینفوگرافی و الگوریتم، به تجسم بهتر اطلاعاتی که می‌خوانید، کمک می‌کند. یادگیری در انسان به صورت‌های مختلف انجام می‌پذیرد. یکی از این روش‌ها دیدن تصاویر است. انسآن ها با نگاه کردن به عکس‌ها، طرح‌ها و تصاویر، آن ها را به ذهن منتقل و به صورت تصویر در مغز خودشان بایگانی می‌کنند .پس تصاویر در یادگیری نقش مهمی را ایفا  می‌کنند و باعث فعال سازی قوه یادگیری در ذهن می‌شوند.

در مقاله‌ای که آکادمی NewsSpiring در وب سایت مدیوم منتشر کرده است، (لینک مقاله) به اهمیت نقش تصاویر در امر آموزش به شدت تاکید شده است. جان مدینا، بیلوژیست سرشناس به نقش تصاویر و نمودارها و اینفوگرافی‌ها در امر آموزش تاکید کرده است.

8. از فونت‌های ساده و خوانا استفاده کن

اگر بیشتر کار و آموزش شما با کامپیوتر است، از فونت‌های ساده، خوانا و معمولی استفاده کنید. پیچیدگی‌های زیاد فونت باعث کاهش تمرکز می‌شود.
مثلاً همین فونتی که دارید با استفاده از آن این مقاله را می‌خوانید، ایران سنس است. یک فونت ساده، بسیار خوانا و البته محبوب!
فونت‌های خوب دیگر: B zar، B nazanin و B mitra

9. شبکه‌های اجتماعی را کنار بگذار!

پرش از درس به شبکه‌های اجتماعی (که برای خیلی از ما به دفعات زیاد اتفاق می افتد) یکی از بی رحم‌ترین قاتلین تمرکز و کاهش حافظه برای درس خواندن است. هرگز در هنگام درس خواندن شبکه‌های اجتماعی را چک نکنید. لااقل این کار را به زمان‌های استراحت موکول کنید. مطلب زیر را بخوانید تا دلایل علمی این گفته‌ها و راهکارهای بسیار خوب برای آن را یاد بگیرید:

10. فیلم‌های مرتبط با درس‌هایت تماشا کن

فیلم‌های مرتبط با درس، به شما در حفظ بهتر مطالب با استفاده از ارائه جزئیات بیشتر کمک می‌کند. به ویژه اگر بتوانید فیلم‌های مستند تماشا کنید. چرا باید فیلم ببینیم؟ بازهم حافظه تصویری! برای اینکه حافظه تصویری‌تان هم بتواند مطالب مرتبط را تجسم کند و بنابراین ارتباط بهتری بین مطالب برقرار کند. راستی: در این کار افراط نکنید!

11. از فلش‌کارت استفاده کن

استفاده از فلش کارت یا «جعبه لایتنر» در تقویت حافظه برای درس خواندن به شما یاری می‌رساند. به خصوص برای به خاطرسپاری مطالب کوتاهی مثل واژگان، فرمول‌ها، نقل قول‌ها، جملات یا تعاریف مختلف. استفاده از فلش کارت را یکی از روش های تقویت حافظه و هوش می‌دانند.

12. استراحت کن؛ به اندازه کافی!

مغز نیاز به استراحت کافی دارد. به صورت منظم، در میان درس خواندن استراحت کنید تا مغزتان ریکاوری شود و با تمرکز و انگیزه باقی بماند. پس از هر 45 دقیقه یا یک ساعت و نیم، استراحتی کوتاه داشته باشید. می‌توانید نوشیدنی‌ای بنوشید. میوه‌ای بخورید و یا مدیتیشن کنید.

 


13. یک موسیقی خوب گوش کن

موسیقی خوب هم یک راه خوب برای تقویت حافظه برای درس خواندن است. این که موسیقی آرام باشد یا تند را شما تعیین می‌کنید. بعضی‌ها با موسیقی آرام ریلکس می‌کنند و انرژی می‌گیرند. بعضی دیگر با موسیقی هیجانی و انگیزه بخش.

14. تمرین، تمرین، تکرار و تکرار!

تمرین و تکرار و پاسخ به سؤالات امتحانات قبلی، می‌تواند کمک کند تا مغزتان برای بازیابی اطلاعات، تمرین کند. بهتر است برای مرور مطالب شرایطی مشابه با شرایط واقعی ایجاد کنید. مثلاً اگر برای کنکور می‌خواهید تست بزنید، شرایط کنکور را بازسازی کنید. بدون برخاستن، وقت محدود و حتی کیک و ساندیس کنار دستتان!

دوست دارید بدانید چرا این همه مرور کردن و دوره کردن مطالب مهم است؟ با منحنی یادگیری ابینگ هاوس آشنا شوید:

منحنی یادگیری ابینگهاوس می‌گوید:

اگر شما مفاهیم دروس را 100 %  یاد گرفته باشید، بعد از گذشت 24 ساعت نزدیک به 20 تا 30 درصد از اطلاعات را فراموش می‌کنید. پس اگر مطالب را مرور نکنید، هر روز به این عدد اضافه می‌شود. تا جایی که از 100% مطالب اصلی، فقط 20 تا 30 درصد آن در حافظه ماندگار می‌شود.  اینجاست که مهم ترین اصل یادگیری ، یعنی مرور دروس جلوه پیدا می‌کند. بنابراین باید بررسی کنیم که مرور دروس بر اساس روند منطقی و مشخصی باشد تا از فراموشی مطالب جلوگیری شود. اما بهترین روش مرور دروس چیه؟

باید در فواصل زمانی مشخص، مطالب درسی را دوباره بخوانیم و مرور کنیم. جالب است بدانید بعد از 5 بار مرور مطالب درسی، تقریباً فراموشی یک مطلب از یادگیری آن سخت‌تر خواهد شد!! به بیان دیگر مفاهیم درسی در ذهن ما ثبت می‌شود و فرایند یادگیری آن‌ها به خوبی انجام شده . بهترین فواصل زمانی مرور مطالب اینگونه است:

  • اولین مرور : 20 دقیقه بعد از خوندن دروس
  • دومین مرور : یک روز بعد
  • سومین مرور : 6 روز بعد از مرور دوم

روش یادگیری و مرور دروس با استفاده از منحنی یادگیری ابینگهاوس چه برای دروس حفظی مثل ادبیات، دین و زندگی و چه برای دروس یادگیری مثل فیزیک، ریاضی و زیست شناسی کاملا موثر است.

15. راه‌های جدید یادگیری را کشف و امتحان کن

وقتی راه‌های مختلفی برای درس خواندن امتحان کنید، بالاخره شیوه‌های مؤثر و مخصوص خودتان را پیدا می‌کنید.

16. عطر بزن!

شاید این نکته برایتان تازه باشد: استفاده از عطری که دوستش دارید، راهی تست شده و علمی جهت تقویت حافظه برای درس خواندن است. پس عطر موردعلاقه‌تان را در موقع درس خواندن استفاده کنید.

17. گروهی درس بخوانید

یکی از راه‌های تقویت حافظه برای درس خواندن ، مطالعه گروهی است. درس خواندن در گروه، به شما کمک باعث می‌شود نظرات تازه‌ای از دیگران بشنوید و تجربه درس خواندن خود را بهبود ببخشید. با درس خواندن به صورت گروهی، می‌توانید مطالب را با سایر دوستان به اشتراک بگذارید، در مورد ایده‌ها با هم بحث کنید، با اعضای گروه تعامل داشته باشید و در حل مسائل و مشکلات درسی، به یکدیگر کمک کنید.

 

این مقالات هم احتمالاً برای شما مفید هستند:

بهترین تمرینات کاربردی برای افزایش دقت و تمرکز | تمرین های افزایش تمرکز

رهایی از شلوغی ذهن

تکنیک های مدیریت ذهن

پیام

نحوه رسیدن به درآمد با راه‌اندازی کسب و کار

Picture of

امتیاز (4/5)
4/5
به اشتراک بگذاریم
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید

۸۳ دیدگاه دربارهٔ «تقویت حافظه برای درس خواندن»

  1. خیلی اوقات ما درس هایی رو از تجربیاتی که بدست میاریم یاد میگیریم اما با بی توجهی به اونها موجب میشه یادمون بره که چه درس هایی رو از زندگی گرفتیم. اما مرور مطالبی که گردآوری شده باعث توجه بیشتر به اون موضوع میشه.
    مثلا ممکنه خیلی از ما این مطالب رو بلد باشیم اما درونمون کشفش نکردیم که ازش استفاده کنیم .ممنون از سایت خوبتون که این کار رو انجام میدید

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      خوشحالیم که به دنبال نکات آموزشی هستید؛ همراهیتون بسیار برامون ارزشمنده.
      موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام دوست عزیز اهل آموزش؛ خوشحالیم که همراهمون هستید.
      موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز
      دمتون گرم که تو دنیای امروزی دغدغه آموزش دارید.
      موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز
      دمتون گرم که تو دنیای امروزی دغدغه آموزش دارید.
      موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز
      دمتون گرم که تو دنیای امروزی دغدغه آموزش دارید.
      موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      خوشحالیم که اهل مطالعه مقاله هستید؛ امیدواریم در فرصت های بعدی نیز در خدمتتون باشیم.
      بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      خوشحالیم که اهل مطالعه مقاله هستید؛ امیدواریم در فرصت های بعدی نیز در خدمتتون باشیم.
      بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز
      خوشحالیم که به فکر رشد فردی هستید.
      موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سپاس از شما که تو دنیای امروز اهل یادگیری هستید؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز
      چقدر خوب که برای یادگیریتون زمان می گذارید؛ تبریک به شما
      موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      چه خوب که تو دنیای امروزی شما به فکر آموزش و مطالعه هستید؛ خوشحالیم بابت همراهیتون
      بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      خوشحالیم که بین دغدغه های دیگر زندگی، شما دغدغه آموزش دارید؛ تبریک به شما
      بیشتر ازیک نفر

  2. یه دقیقه مدیتیشن بین هرکار خیلییی کمک میکنه و باعث شده که مغزم قبل از انجام کار جدید آماده تر و آگاه تر باشه

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      خوشحالیم که تو جمع بیشتر ازیکی ها هستید و اهل آموزش؛ ممنوینم بابت همراهیتون.
      بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      چه خوب که اهل مطالعه هستید؛ تبریک به شما
      موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز
      خوشحالیم که محتوا براتون کاربردی بوده است؛ امیدواریم در ادامه نیز بتوانیم با محتوایی مفید همراهتون باشیم.
      بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز
      خوشحالیم که محتوا براتون کاربردی بوده است؛ امیدواریم در ادامه نیز بتوانیم با محتوایی مفید همراهتون باشیم.
      بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز
      خوشحالیم که اهل مطالعه مقالات آموزشی هستید؛ تبریک به شما
      رضایت و همراهیتون باعث افتخار ماست؛ ممنونیم که نظرتون رو با ما به اشتراک گذاشتید.
      بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      خوشحالیم که همراهمون هستید و به آموزش و یادگیری علاقه مندید؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      خوشحالیم که همراهمون هستید و به آموزش و یادگیری علاقه مندید؛ موفق و بیشتر ازیک نفر باشید.

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز
      خوشحالیم که اهل مطالعه مقالات آموزشی هستید؛ تبریک به شما
      رضایت و همراهیتون باعث افتخار ماست؛ ممنونیم که نظرتون رو با ما به اشتراک گذاشتید.
      بیشتر ازیک نفر

  3. ابوالفضل وصفی

    یادمه توی دوره طرز فکر آقای بهرام پور گفتند که بهترین روش برای یادگیری و کلا هرچیزی که میخوایم یاد بگیریم مثل تقویت حافظه،‌اینه که مستمر براش وقت بذاریم.
    تمرین مستمر تاثیر گذار ترینه.

  4. مرضیه اعتماد

    با سلام و سپاس
    واقعا عالی و کاربردی هست دوست دارم اطلاعاتم در این زمینه بیشتر شود

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      همراه عزیز

      خوشحالیم که همراهمون هستید و به آموزش و یادگیری علاقه مندید.

      بهتون تبریک میگیم که تصمیم گرفتید با آموزش، خردمندانه تر زندگی کنید.

      بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      همراه عزیز
      خوشحالیم که در مسیر رشد فردی قدم برداشته و بیشتر ازیک نفر شدید.
      مرسی که نظرتون رو با عموم و با ما به اشتراک می گذارید.
      بیشتر ازیک نفر

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      سلام همراه عزیز
      چقدر خوب که دنبال مقالات و محتوای آموزشی هستید؛ بله بله، این تکنیک برای هر نوع مطالعه ای موثر می باشد؛ امیدواریم متن مقاله در این راستا براتون کاربردی باشد.
      بیشتر ازیک نفر…

    1. پشتیبانی بیشتر از یک

      همراه عزیز

      خوشحالیم که همراهمون هستید و به آموزش و یادگیری علاقه مندید.

      بهتون تبریک میگیم که تصمیم گرفتید با مشاهده آموزش، آگاهانه تر زندگی کنید..

      بیشتر ازیک نفر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا
برای ورود مشکل دارید؟